HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 4. huhtikuuta 2011

surkeudella mässäily

Okei, heti ekaks sanon, että mun aamu ei lähde käyntiin ilman Iltalehti.fi:n melkein reaaliaikaisia uutisia luonnonkatasrofeista julkkisten eroihin. Oon jääny koukkuun siihen aivan täysin. Mutta silti mua ällöttää sairaasti iltapäivälehtien järkyttävä mässäily. Lasten kuolemat ja eläinten kidutukset nostetaan otsikoihin millä keinoilla vaan ja revitään niistä jokanen tiedonhippu ja levitellään toisen surua. KUVOTTAVAA. Silti mä luen niitä juttuja.

Jos vanhus kuolee jäädessään auton alle suojatietä ylittäessään, ei sillä ole juurikaan uutisarvoa. Ketä kiinnostaa? Mutta odotas kun nuori, kaunis urheilullinen (vaikkei oliskaan, niin kyllä sitten otsikoissa ainakin on!) tyttö katoaa/tekee itsemurhan/joutuu henkirikoksen uhriksi, lehtien sivut täyttyy rippikuvista ruusuineen ja ystävien surumielisistä haastatteluista. Mässäillään sillä, että kuinka järkyttävää tää nyt sitten on, näin nätti ja ihana kun oli. Että näin siltä henki lähti ja vielä murheelliset kuvat perään "paikasta, jossa hänet viimeisen kerran nähtiin".
Silti ei kunnioiteta millään tavalla tätä tahtomattaan julkisuuteen joutunutta (yleensä) vainajaa tai sen perhettä.

Joo, ei ne lehdet muuten myy. Kyllähän sitä mielummin lukee traagisen tarinan pikkupirkosta, joka katosi futisreenien jälkeen mysteerisesti, ku vanhasta rumasta miehestä joka hukku jäihin. Tajuan mä sen. Mutta se, miten ristiriitasta toi koko touhu on huh huh, en tajua! Ihan ku ei olis tarpeeks järkyttävää, että esim. oma lapsi on löydetty puukotettuna, tarvii siihen päälle kestää näiden hyeena-toimittajien soitot ja pyörimiset pitkin kotipihaa. Sitten väännetään lehteen juttua kuinka surullista ja kamalan raskasta tää on perheelle. KAINNY KU PYÖRITTE SIÄ!

Muistan, ku jokunen vuos sitten eräs huikeen nätti tyttö tapettiin koriskentällä ja siitä nousi aikamoinen haloo. Lehdet kilpaili, että kellä on nyt näyttävämpi otsikko ja surumielisimmät valokuvat. Tytön viimeiset lauseet painettiin lehteen, samoten kommentteja tytölle perustetusta irc galleria-yhteisöstä. Luin niitä juttuja silmät suurina ja halusin vaan lisää tietoo. Halusin tietää KAIKEN. Sitten mä tajusin, kuinka sairasta toi tollanen on; halutaan koukuttaa ihminen toisen suruun! Päätin, että kunnioitan tyttöä parhaiten jättämällä mässäilevät "uutiset" omaan arvoonsa. Mä en halua, että joku lehti tienaa jonkun perheen valtavalla surulla. Vitun oksettavaa.

No joo, edelleen selaan iltapäivälehtien sivuja aamulla läpi, mutta lähinnä etsien Tuksu-uutisia ja tietoa Martinan ja Eskon eron kulusta. En varppina osallistu siihen sairaaseen sirkukseen ostamalla lehtä heti, ku joku uutiskynnyksen ylittävä ja uutisarvon omaava kuolema-tapaus löytyy etusivulta. Maailmassa tapahtuu koko ajan hirveitä asioita, ja on muutenkin törkeetä, että joku lehti voi valita, että kenen kuolema/tapaturma on nyt surtavan arvonen. Että sää oot ruma ja vanha, ei ketään kiinnosta sun kuolemas. Mutta ai että, nyt löyty viistoistakesänen prinsessa paloteltuna, alkakaas pojat keksiä otsikkoo. Oliskos "Kaunis ja rakastettu Leena, 15, löytyi raa'asti paloteltuna" hyvä, vai keksiikö joku myyvämmän?

c ya!

8 kommenttia:

 1. enpä muuten ookkaan ajatellu ennen tollasta, mut tottahan toi on ku alkaa kelaa tarkemmin! huomattavasti enemmän lehdissä mässäillään nuorten/suosittujen/kauniiden/komeiden ihmisten kuolemilla kuin nobody-vanhusten vaikkapa. mua on kyl aina puistattanu ja ällöttäny se, että toimittajat rupee ahdistelee surevia omaisia kuolematapauksen yhteydessä, mutta nyt kyl ällöttää viel enemmän :D hyih.

  VastaaPoista
 2. Meillä kävi joskus lukiossa äidinkielen tunnilla puhumassa iltalehden toimittaja. Kysyin siltä sitten että eikö siitä koskaan tunnu väärältä tunkea haastattelemaan esim. juuri omaisensa menettäneitä. Tää toimittaja sitten pokkana kertoi, että "ihmisillä on tarve puhua asioista". Musta se on silkkaa järkyttyneiden omaisten hyväksikäyttöä, moni varmaan pahimman yli päästyään alkaa katua, mitä on tullut lehteen kerrottua.

  VastaaPoista
 3. Nema,älä muuta sano!!

  Mari, siis nimenomaan; helppohan sitä on käyttää hyväks shokissa olevaa ihmistä. oksettavaa... ihmisten kuuluu puhua vaikka psykologille, ei toimittajalle!

  VastaaPoista
 4. Miten yleensä luen ensin jostain muualta samaa aihetta käsittelevän tekstin ja jonkun ajan päästä käsittelet täsmälleen samaa asiaa? Et ilmeisesti keksi itse näitä aiheita vaan otat ne aina käsiteltäväksi jostain muualta

  VastaaPoista
 5. saanko esimerkit ja lähteet?:D voin ihan kertoo, että kirjotan mitä mieleen tulee, miks ihmeessä toistaisin jo jonkun muun tekemiä juttuja? jos oot heränny väärällä jalalla ei kannata sitä purkaa muihin ihmisiin :> ja muistutan myös, että tuskinpa mitään aihetta käsittelen ensikertalaisena, toki samoja juttuja on käsitelty niin muissa lehdissä kuin netissäkin.

  VastaaPoista
 6. Oon sun kanssa samoilla linjoilla, mutta mun mielestä on hyvä, että monista eläinrääkkäystapauksista tiedotetaan. Eläinrääkkäyksestä pitäisi mielestäni saada paljon pahempia tuomioita ja jaksan toivoa, että eläinrääkkäystapausten julki tuonnin avulla ihmiset alkaisivat tehdä asian eteen enemmän :)

  VastaaPoista
 7. anonyymi, tottahan toki, sehän median tarkoitus onkin!:) mutta joskus musta tuntuu, että sitä käytetään väärin:D

  VastaaPoista
 8. Joitaan vuosia taaksepäin yks mun luokkalainen tyttö tapettiin. Siitä nous ihan hurja mediahäslinki, iltapäivälehdissä oli kissankokosin kirjaimin kirjotettu asiasta ja toimittajat ahdisteli sen tytön kavereita ja perhettä. Kun jo koko meiän koulu meni hommasta ihan sekasin ja päivään-pariin ei voinu oikeen muutaku itkee ja ihmetellä, ni en voi ees kuvitella millanen tuska sen tytön perheellä ja ystävillä oli, ja toimittajat parveilee ympärillä ku korppikotkat.. Siinä sen huomas että ei mediaa kiinnosta pätkääkään noissa mikään muu ku se juttujen shokkiarvo.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!