HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 23. toukokuuta 2011

räppärit ja heidän henkevät lyriikkansa

Suomiräppiä ja -hiphoppia rakastavana ihmisenä oon kuunnellut jos jonkinnäköstä kipaletta ja kappaletta tästä kyseisestä kategoriasta, ja täytyy myöntää monien biisien olevan aina jäätävän naurettavia.

Miks joka helkkarin kappaleessa sanotaan jotain tyyliin "me tehää tää erilail ku muut" tai "muut ei tee tätä näin ku me". Ensinnäki te kaikki pikku-Mc Manet teette just samanlailla ku edeltäjänne ja toiseks, MIKSI joku asia täytyis tehä erilailla? (Ja mikä asia? MISTÄ TE PUHUTTE? Siitäkö, että kotistudiolla tehny paskan demon jä lähettäny sen johki levypomolle? Niin ne kaikki muutki tekee!) Jumalauta emmäkä käy kaupassa hävittäjäkoneella vaan ku MÄÄ TEEN TÄN NIIN ERILAILLA KU MUUT! Jou!

Suurta hauskuutta mussa aiheuttaa myös Mikael Gabriel. Joo, Pohjosen poika on aika jepa kipale ja ämgeellä on ihana ääni, mutta... Tajuaako se jamppa biisiensä sanotusten olevan aika läppiä? Sä olit oikees on suuren luokan viiltelykappale (ja mitä tarkottaa "en ois ikin tehy sulle sitä mitä tein"? miks teit sitte?!) ja Rakastu räppäriin on vaan niin hauska, että repeen ääneen kun kuulen sen! "Mullon valkkaRRRiii ja me ollaan paRRRtneRReit!" Mitä ihmettä MG? En ees tajua sen biisien ideaa. Ihan ku se sekottais ittensä Cheekiin?

Ja rakas Fintelligens, mitä on tapahtunut? Vanha kunnon Heruuks ja Hohtimet kaivoon vie satanolla jotain Mikä boogie-läpinää! Hyvä bailubiisi, mutta siiton suomiräbä todella kaukana! Ennen biiseissä oli joku tarina, nyt on vaan jotain kuraa tyyliin "jou, mullon feimii ja fygee tilillä, ja lumoon naiset mun pilillä, JOU!". Ja sit toho lisätään vielä joku superhauska kertsi johon kaikki voi osallistua, vaikkapa "Jee-ee-eee, nyt juodaan koko yö, ei kiinnosta työ! Jee-ee-eee, nyt juodaan koko yö!"

Nyt joku truu räbäfani on valmis vetään mua nekkuun ja manaa, että ei o pakko kuunnella sellasta mistä ei tykkää. Kyllä mä sen tiiän, eikä oo kyse siitä, ettenkö tykkäis. On sitä baarissa tullu turpa täynnä toivottua kaikkee paskaa Mikä boogiesta lähtien, eli kyllä ne asiansa ajaa. On vaan vittumaista, että ennen hopissa ja räpissä oli vielä jotain. Nyt se on naimista ja ryyppäämistä. Ei niissäkä aiheissa vikaa oo, jos vaan niistä osais tehä vakavasti otettavan kipaleen, eikä jotain huvittavaa "mä oon Ämsee Zäk ja hoitelen vosui ja juon koko baarin tyhjäx"-sönkötystä.

Mua myös kammottaa englannista suomeksi väkisin vääntäminen (Sheikkaa sitä buudia/äässiä on varmaan kammottavin esimerkki... Ainakaa en keksi pahempaa) ja itsesäälikovistelulyriikat ("Puhu vaan paskaa, ei paljoo kiinnosta, oot vaan kade!!1"-angst). Ja ihan ku jokanen räppäri olis joko a) valtava kusipääpleijeri tai b) itsetunto-ongelmissa piehtaroiva pienikikkelinen reppana. Ainii, ne on sama asia.

Mun mielestä Petri Nygård on hieno mies. Siitä ei tiä onko se läppä vai täysin tosissaan ja vilpitön, pikkusen synnytyksessä lattialle tippunu kaveri. Äijä vetää ihan pokkana ihme kalastajahattu ja saatanan rumat aurinkolasit päässä ja laulaa panemisesta. Ei sellasta voi ku arvostaa! Ja täytyy sanoo, että mikään muu kappale ei tuo mieleen kotibileitä niin osuvasti ku Petrin Kotibileet-biisi... (Plus kyllä Petrille täytyy antaa pojot siitäki, että biiseissä ei mainita mm. uusien Nike-merkkisten kenkien ostamista, vip-tiloissa pyörimistä tai sheikkaa buudia-paskaa.) 

Mutta nyt kysyn teiltä lukijat: mikä on sun mielestä legendaarisin hiphopkipale?
Ps. vielä loppuun mun mielesä kauheet ja kauheen hyvät biisit:

                                       Karmeimmat:

 Parhaimmat:


 

+ hienoja biisejä ovat myös
 • Steen1 - Se tunne jolla ei ole nimeä
 • TPH - Vedä se yli
 • Paleface - Syntyny rellestään
 • Fintelligens - Kokemusten summa
 • Brädi - Vihreempää

30 kommenttia:

 1. Voinko mä enää olla enemmän samaa mieltä sun kanssa Petristä? Se on niin loistava :D Ja livenä mahtava, kaikki on täysillä mukana ja kaikilla on kivaa! :D

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Mä kuulun kanssa siihen ryhmään, joka kuuntelee Aivaimen Punasta tiiltä, Redramaa, kapasiteettiyksikköä, you name it ja sitten(!) tulee jotain ...tun "mikä boogie"-skeidaa ja sä kelaat päässäs, että "mitä ...tua??" Mitä tää on?? Räppi on alkanut muistuttamaan vuosi vuodelta sitä purkka poppia mitä se on aina pilkannut.

  Paleface <3 Siinä on mies ja artisti johon vielä uskallan luottaa, että sen biiseissä on oikeita sanoja, aiheita, että sillä on vielä sielussaan muukin aate kuin raha ja mammona.

  Ehkä meidän yhteiskuntamme on niin "hyvässä" kunnossa, että pikku-räppärit ei enää löydä mitään kovaa "shitti" mistä laulaa..? Tai siis ei ole, tuolla on lähiöt täynnä jannuja ja junnuja joilla riittäisi aiheita mistä vääntää sitä kunnon vanhaa agenda räppiä, mut.. Kai räpistä on lähtenyt se hohto, jätkät laulaa vaan rahasta, autoista ja ...illusta.
  Sääli :(

  R.I.P Suomi-räp.

  VastaaPoista
 4. Annika, Petri ON huippu!

  Prinsessa, oot oikees, nykyaikana ei oo enää mitään yhteiskuntakritiikkiä, vaan bailabailasanotuksia....


  PS. mun poikaystävä luki tän postauksen ja sano että mun pitää poistaa tää postaus koska se häpee mua :DDD en sitte millää

  VastaaPoista
 5. Hahhaa toi Mc Manen biisi oli niin legenda seiskaluokalta ja nyt se on uskomattoman karmeeta kuultavaa.. Niin se musiikkkimaku muuttuu :'D

  VastaaPoista
 6. mutta ihmiset rakkaat, on sitä hyvääkin suomiräppiä olemassa, Juno, Asa, Ruudolf jne ♥

  VastaaPoista
 7. Sini, muistan ku Mc Mane ja Edorf oli NIIIIIN loistoräppäreitä ja nyt ku kuuntelee sellasta kuraa ni sydän itkee verta:DDD

  anonyymi, onhan sitä onneks vielä!

  VastaaPoista
 8. Hahahah, ihan mahtavaa (taas)! :D Voisin kai luokitella itteni ainakin jokseenkin truu räbäfaniks, mut ei kyl tuu turpakäräjii täst tekstistä, oon niin samaa mieltä ku olla ja voi :D

  Ennen suomiräpis oli kyl sitä jotain - tuntuu et sillon muinoin ku pukeutumistyyli oli lähinnä naurettava ni musassa oli vielä tasoa, mut nykyää nää on menny jotenki ristii ainaki mun mielestä: tyyli on suht ihmismäinen ja siisti, mut musas ei oo enää päätä eikä häntää. Tusina-maneja koko räppärien rivistö täynnä.

  Kaikkein eniten mulla on viime vuodet soinu iPodissa Pyhimys - en osaa nimetä yhtään paskaa biisiä siltä, ja ootan aina hirveel innol millon Pyhimys droppaa uuden levyn - Medium läks just tilauksee hetki sitten. :D Sit kans Asa, Steen1/Liekehtivä Sikiö yms Monspilaiset on aika kovassa soitossa. Vanha Kapasiteettiyksikkö on hiton jees.

  VastaaPoista
 9. Ääää tuli niin heti mieleen joku fakin @Junkmail ja vaikka esimerkkinä tää stnan Fps :D

  "e vie mut kuulusteluihin Pikku-Roban asemalle,
  "oletko törmännyt muihin, häiriköihin tuttuihin?"
  "no vittu, vaikka oisinkin, ketään en vasikoisi,
  bommaan yöt ja päivät, meil on tunnelma roisi"
  "mut sä teit sen tagin, fps sut näki!"
  "so, mitään mä en myönnä, haaste äässiisi työnnä, mä tunnen possee, jotka vetää tätä scenee, tekee kaikkensa sen eteen, näin se homma etenee,
  miks yhteiskunta ajaa meitä takaa? meil on vaan liikaa aikaa, rahaa ja sanottaavaa sanomaa"

  siis anteeks? menkää v*ttu töihin ja jättäkää se seinien sotkeminen :D
  (ei sillä, graffitteja on hienojakin, vaan aika harvassa ja sielä missä niitä on, joku neropatti käy sotkemassa ne jollain h*lvetin hienoilla tageilla, jes..)

  tai toinen kyllä joku Steen1 100% vihaa ja väkivaltaa. siis täh O.o ja kaveri on saatana jo ties minkä ikänen, voi taivas varjele. :D

  ..puhumattakaan jostain Pikku G:stä, josta en ees sano mitään. :D

  VastaaPoista
 10. noh noh eipäs dissata mg't, se on just sulonen ja hyvä! :----( :D tosin oon itekkin siitä huolimatta miettiny just tota lausetta sä olit oikees biisis :--D vähän wtf.

  VastaaPoista
 11. Aihe josta jaksaa vääntää vaikka pienen ikuisuuden! Joku aika sitte kavereiden kanssa kuunneltiin vanhat Fintelligenssit, Kapasiteettiyksiköt ja kaikku muut mahdolliset, ihan parhaita. Yläasteella kuuntelin tauotta Edorfia + muita Naapasujunitin tyyppejä (Ambassa meni melkein Edorfinkin ohi, onko jännempää kun vihanen mies räppäämässä saameks), Steeniä, Palefacea ja Ruudolfia. Ihan uskomatonta miten sillon jakso perehtyä ihan pohjia myöten Rähinän, Fifth Elementin yms syntymisiin ja kuka kuuluu mihinkin ja mitä kaikkia pikkusuomiräppäreitä kenenkin vanavedessä yrittää pinnalle nousta. Pommi kolmonen on kyllä sellanen levy mikä tiivistää yläasteen + Kapasiteetin levyt oli jotain mitä sillon melkein kumarrettiin. Ja pakko myöntää, KY on edelleen se ykkönen, vaikka viimenen levy aika lässähtäny muihin verrattuna olikin.

  VastaaPoista
 12. "On vaan vittumaista, että ennen hopissa ja räpissä oli vielä jotain."

  Kuuntelet sit aivan vääriä artisteja. Koska suomiräpissä on vieläkin sitä jotain, ainakin omasta mielestäni mut mä nyt kuuntelenkin Asaa, Junoa, Huge L:ää sun muita mitkä on aika hemmetin kaukana Fintelligensseistä, Cheekeistä ja Brädeistä :D Ne on ihan täyttä kuraa, on aina ollu ja on nykyäänkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (tiedän, että tää on vanha teksti, mutta) Kiitos anonyymi, tää pelasti. Äläkä unohda mm. Stepaa, Aree, Krisoa, Rekamia, Urbaanilegendaa (taikka Soul Valpiota ja Joniveliä soolobiiseineen päivineen) ja sit näitä uusia englanniksi räppääviä: Graciasta, Ekowia & Noah Kiniä!

   Poista
 13. MITÄ eiks mun loistava kommentti tullu !!! >:@

  Kirjotin hienon avautumisen siitä kuinka maailman jäätävin, hirvein ja hävettävin räppibiisi on Brädi - Kato Mun Käteen.
  En tiedä pitäskö itkee vai nauraa kun sen kuulee, kuka jumalauta torvi sen on sanottanu?? Ja laulaja (räppääjä?) kuulostaa siltä ku ei olis ikinä kuullukaan semmosesta jutusta ku rytmitaju.

  Paras biisi taas on musta ylivoimasesti Fintelligens - Rotko ! Jumalauta se kiteyttää kaiken hienosti.

  VastaaPoista
 14. Hyvin sanottu taas ;)

  Ite rakastan Stigg Dogii, se on vaa nii överi. Hauska mies :D

  VastaaPoista
 15. "Äijä vetää ihan pokkana ihme kalastajahattu ja saatanan rumat aurinkolasit päässä ja laulaa panemisesta. Ei sellasta voi ku arvostaa!"

  hyvät naurut sain :D ei sillä, ihan osuvasti sanottu :D

  VastaaPoista
 16. En tiedä pitäskö itkee vai nauraa kun sen kuulee, kuka jumalauta torvi sen on sanottanu?? Ja laulaja (räppääjä?) kuulostaa siltä ku ei olis ikinä kuullukaan semmosesta jutusta ku rytmitaju.

  ^ räppäri ei oo samaku laulaja, ja tiedoksi nyt kaikille että jokainen (tai ainaki jokanen itseää kunnioittva) räppäri sanoittaa ihan itse biisinsä. ;)

  VastaaPoista
 17. miks ihmeessä räpistä tietämättömät/tykkäämättömät kuuntelee räppiä tai tulee avautuun tälläisten tekstien kommenttiboksiin :D brädillä nimenomaan on rytmitajua, eikä räpissä oo tarkoituskaan LAULAA :D herra brädi on kuitenkin yksi ensimmäisiä suomi räp-skenen luojia 5th elementin kanssa (lisäksi tietty fintelligens jne) joten en pysty ymmärtämään miksi sitä joku dissaa. paitsi nimenomaan ne jotka ei ymmärrä räpistä ja hip hopista yhtään mitään

  VastaaPoista
 18. Nii se vaan on et flossaus, eli toi massista ja naisista puhuminen on aina ollu osana hiphop-kulttuuria ja tulee aina olemaankin. Harmillista on se, että jotkut oikeesti taitavat ja hyvät artistit on unohtanu mistä tässä on oikeesti kyse ja kuuntelee ku se raha puhuu. Pissikset ja lippatukka-amikset on niin helppoo ja tuottavaakin kohdeyleisöä et niille voi syöttää käytännössä mitä vaan kunhan siinä on pari "osuvaa" lausetta joita ne tenut voi huudella vähä aikaa, esim just tää "Mikä Boogie"...

  Hyvä teksti, räppi on yks maailman parhaimmista keskusteluaiheista :)

  VastaaPoista
 19. Petri on oikeasti viisas mies, ei tosiaan lattialle tippunut! Vain oikeasti ajatteleva ihminen voi tehdä noin kuningasbiisejä ja oivaltavia sanoituksia! Ei samaan tyhmä pystyisi! Ja Petrihän on kuningas!

  VastaaPoista
 20. No yllättävää että täällä otetaan heti lämpöö kun joku onkin eri mieltä :D

  "miks ihmeessä räpistä tietämättömät/tykkäämättömät kuuntelee räppiä tai tulee avautuun tälläisten tekstien kommenttiboksiin :D brädillä nimenomaan on rytmitajua, eikä räpissä oo tarkoituskaan LAULAA :D"

  Niin että jos YHDESTÄ (tai vaikka kahdesta tai kolmesta) Brädin biisistä ei tykkää niin ei tiedä räpistä mitään eikä tykkää räpistä? WOOT? :D

  Sori nyt vaan mutta vaikka Brädillä olis maailman paras rytmitaju niin tossa biisissä se on kyllä ihan hukassa.

  "herra brädi on kuitenkin yksi ensimmäisiä suomi räp-skenen luojia 5th elementin kanssa (lisäksi tietty fintelligens jne) joten en pysty ymmärtämään miksi sitä joku dissaa. paitsi nimenomaan ne jotka ei ymmärrä räpistä ja hip hopista yhtään mitään "

  Koska ehkä se joku ei tykkää siitä tietystä biisistä mitä täällä on arvostellut? Ei se tarkota etteikö ymmärrä räpistä mitään tai että ei tykkäis räpistä yleisesti.

  Eihän se nyt mee hyvänen aika niin, että jos jostain musiikkilajista tai artistista tykkää ja tietää jotain, pitää tykätä KAIKESTA ja jokaikisestä biisistä mitä kyseiseen skeneen tai kyseisen artistin tuotantoon kuuluu.

  Ps. En nähny tässä kommenttiboksissa yhtäkään sellasta kommenttia missä kommentoija EI TYKKÄIS räpistä.

  VastaaPoista
 21. no, et sä kyllä opri kauheasti räpistä taida tietää jos ihmettelet, kuka on brädin biisin oikein sanoittanut ja sekoitat räppärin laulajaan..... :DDDDDD

  jokainen toki saa kuunnella mitä haluaa mutta häiritsee nää tälläset pätijät jotka tulee kertoo jostain tietystä musa genrestä niin kuin tietäisikin siitä jotain, vaikka oikeasti ilmi selkeästi vaan kuuntelee radiosta sillon tällön jotain listahitti paskaa =)

  VastaaPoista
 22. Mitää ihmettä, meni vähän ohi, että kun joku muu kuin Nygård tekee kappalaan panemisesta,bileistä ja ryyppämisestä niin se on paskaa, mutta kun Nygård "laulaa" samoista asioista, se onkin hieno mies ja ei voi muuta kun arvostaa. Mitä helsvettiä? :D:D

  VastaaPoista
 23. + "nykyaikana ei oo enää mitään yhteiskuntakritiikkiä". Mitään? ei _MITÄÄN_? Kuunteleppa vaikka Palefacea. :)

  VastaaPoista
 24. "Mun mielestä Petri Nygård on hieno mies. Siitä ei tiä onko se läppä vai täysin tosissaan ja vilpitön, pikkusen synnytyksessä lattialle tippunu kaveri"

  Petri Nygård on Petri Laurilan luoma "hahmo" :D Ei siis oikeesti oo ihan noin räävitön kaveri. Sama häiskä on tehny räppiä myös nimellä Travis Bicle!

  VastaaPoista
 25. anonyymi, ikävä kyllä tiesin kyllä nuo asiat jo Petri Nygårdista :D

  "+ "nykyaikana ei oo enää mitään yhteiskuntakritiikkiä". Mitään? ei _MITÄÄN_? Kuunteleppa vaikka Palefacea. :)"

  liioittelin :D en kai ny voikaan väittää, ettei olis MITÄÄN yhteiskuntakritiikkiä yhdessäkään kappaleessa :D nyt hei vähän kantsii kiristää sitä pipoo eikä jokasta sanaa vääntää ja kääntää :D

  Ja tosta Petristä. Tarkoitinkin, että Petri on mahtava, vaikka siitä samasta asiasta biisinsä tekeekin. Mun mielestä Petrin sanotukset on niin paljon realistisemmat, ku noiden hiton Kaaprielin Mikaelien noissa panojutuissaan, se kuinka taitavasti Petri kuvaa esim baari-iltaa darra-aamuun asti on huikeen totta, verrattuna näihin "uuh jeah kaikki haluu mua ja mun massiiih"-läpäläpäartisteihin:D

  Ja sit piti sanoo noista jotka täällä kertoo kuinka joku ei nyt tajuu räpistä mitään ja joku taas tajuu, että tuskinpa parin rivin kommentin ansiosta kukaan pystyy täällä kertomaan kukas oikein onkaan räppitietäjä. Kyllähän mäkin läpätän paskaa ilman täydellistä tuntemusta yhtään mistään asiasta :D

  TERVEISIN JENNI, JOKA EI PYSTY KOMMENTOIMAAN MUUTA KUIN ANONYYMINÄ!

  VastaaPoista
 26. Mutta kyllä on pakko myöntää, että suomi-räp on alkanut jollain asteella menemään enemmän ja enmmän kaupalliseen suuntaan. Ja toki, taiteilijan kuuluukin saada rahaa työstään, mutta sitten voisi oikeasti miettiä mitä ja miten "laulaa". En mä voi pitää artistia oikeana räppärinä jos se myy itsensä täysin rahasta ja tekee paskaa musiikkia vain siksi että se myy paremmin. Mut mulle räppi on toisaalta muutakin kuin vain musiikkia, se on osa artistin identiteettiä ja siihen kuuluu myös yhteiskunnan ja päättäjien kritisointi. Siihen kuuluu tosiasioiden tiskiin lyönti (toki sitä buutiakin saa silloin tällöin heilutella) ja on aika kornia että jätkät jotka on joskus räpänneet vähäosaisuudesta ja kurjuudesta, räppääkin yhtäkkiä siitä kuinka paljon pesää saa ferrarilla. Vai?

  VastaaPoista
 27. Petri Nygård - Villi ja Vitun Vapaa <3

  VastaaPoista
 28. Huuh, mä en kyllä laske Cheekiä, Fintelligenssiä yms. enää suomiräpiks, suomiräppiä on Juno, Asa ja jotku jolla on oikeesti asiaa. Mainstreammusa räppisävytteillä on muitten alaa, vaikka se toki on viihdyttävää. Mutta ehkä jvgt ja mgtkin on vielä eri luokkaa kun cheek, joka on vaan... en tiiä. Hirvee D::

  VastaaPoista
 29. Nyt kyl repesin "jou, mullon feimii ja fygee tilillä, ja lumoon naiset mun pilillä, JOU!"
  + tossa vieres ku kuuntelen voicee telkkarista alko just soimaa Mikä boogie :DDDD

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!