HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

toivepostaus: perinteet vs. oma tahto

Kiitos loistavasta postausehdotuksesta, tää on todella todella hyvä aihe!

Viime talvena poikaystävän sisko meni naimisiin miehensä kera maistraatissa. Tästä järkyttyneenä anoppikokelas sanoi mulle ja poikaystävälle "TE sentään menette naimisiin kirkossa! Pakko yhdet kirkkohäät on saada!". Siis mitä? Miks vitussa?

Mä en edes tajua mitä hienoa on kirkkohäissä, saatikka, että mä ja poikaystävä romutettais omat ideamme muiden takia! Juu, eihän se olis muutaku elämämme tärkein päivä, mutta me nyt mennään naimisiin kirkossa sukulaisten lempipapin johdolla, juu kyllä... EIKU!

Ja näitä tällasia riittää joka saatanan suvussa ja perhepiirissä. "Sun täytyy mennä naimisiin mummos hääpuvussa, se on sukumme traditio!", "Totta kai teidän lapsi kastetaan ja liitetään kirkkoon, ei mitään pelkkiä nimeämisjuhlia!", "Toki sää nyt ylioppilaaks kirjotat, se on niin tärkeetä isovanhemmilles!", "Kyllähän sustakin tulee kirjanpitäjä, isäs olis niin ylpee susta!".

Hei mitä ihmisillä liikkuu päässä? Että joku ihan oikeesti elää muiden halujen ja toiveiden mukaan? Jättää omat unelmansa muiden toteutettaviks ja elää jonkun "isoäidin" tai "perinteen" mukaan? Ihan ku jollekin olis suurta vahinkoo vaikkapa siitä siviilivihkimisestä tai jostain muusta vastaavasta OMASTA RATKAISUSTA. Eikö hei niitä hävetä se, että tässä nyt Irma-Annelin häitä vietetään Kainuun luterilaisessa kirkossa pelkästään vaan MINUN toiveeni mukaan. Että Irma-Annelia ja hänen miestään Keimo-Olavia vituttaa suuresti tää, mutta tossa ne nyt nöyrinä pilaa hääpäivänsä minun tahtoni takia. HEI HALOO. Onko ne tyypit niitä, joiden omat unelmat on pilattu, että nyt on niiden vuoro kusta toisten kengille?

Luoja kiitos mun porukoille on sama vaikka viettäisin jouluni Thaimaassa tyttöporukan kanssa tai "rikkoisin" jotenki muuten perinteitä. Ja tuskin mummotkaan kauheen kauaa sydäntänsä pitelis, vaikka astelisin avioliiton satamaan pikkumustassa. Mutta tiän kyllä, että näitä helvetin perinteiden vaalijoita riittää kyllä! Ku ite on joutunu nöyrtyyn perinteen takia ja on ahdistettu nurkkaan jollain "SE OLIS NIIN KAUHEEN TÄRKEETÄ ESKO-TÄDILLE"-läpinällä, niin nyt on niiden vuoro lytätä toisia. Huh huh. Eikö niitä tosiaan nolota? Vai nauttiiko ne sydämensä kyllyydestä vaikka sitten niistä kirkkohäistä? Saa puhua pitkin kyliä, että juu kunniallisesti meidän Perttuki meni kirkossa naimisiin ja lapsesta tuli Jaana Juhana niinku kaikista muistaki meidän suvussa!

Mun mielestä tyhmimmät tällaset "pakot" on seuraavanlaisia:
1. lukio/tietty ammattipakko, "se kun on meidän suvun perinne olla ylioppilas/maalari/talonrakentaja/arkkitehti".
2. ylioppilasjuhlapakko, "mummot haluaa niiiiiin nähdä sut valkolakissa".
3. hää- ja naimisiinmenopaikkapakko, että nyt huntu päähän ja kirkon puolelle.
4. "Meidän vauvalle on pakko antaa toiseks nimeks Yrjänä, ku se kulkee suvussa".
5. "Totta kai me vietetään joulu Elma-Unelma-tädillä, niin kuin aina, vaikka oletkin jo 34-vuotias ja asut toisella puolella Suomea perheesi kanssa".
6. "Ethän sä voi äänestää Kokoomusta, meidän perheessä äänestetään Perussuomalaisia!"
7. "Kyllä sunkin täytyy oppia soittamaan viulua, soittaahan kaikki muutkin meidän perheessä."
8. "Ei pojat tanssi! Susta tulee jalkapalloilija ja jääkiekkoilija!!!"
9. "Joka jouluhan me lauletaan joululauluja! Mitenniin et halua, totta kai sä haluat!
10. "Et mene autokouluun? Höpöhöpö, totta kai sä menet!"

Tehdään omat perinteet ja unohdetaan jotkut pakkopullalta tuntuvat 34623849 vanhat traditiot. Jos ei nappaa, ni ei nappaa!

14 kommenttia:

 1. Hahahhaha Esko-täti :D

  Oman osuuteni oon noista pakoista saanu mm. äänestysasiassa, "meidän suvussa ei kyllä kukaan äänestä puoluetta X" :D Lisäksi iskä haluais musta ja mun veljestä maanviljelijöitä - oon sanonu tosin aika suoraan, että kun perintö napsahtaa jonain päivänä kohdalle, niin pellot menee kyl suoraan myyntiin. Mun unelma ei oo olla mikää maanviljelijä, joten musta ei sellasta oo tulossa vaikka kuinka puol sukua painostais sellasee. Ja myös ajokorttia tuputettiin niin hitosti ku olin täyttämäs 18, mut nyt onneks on alkanu isi sun muut tajuamaa, etten halua autoa, enkä edes korttia "varmuuden vuoks" taskuun. :D

  VastaaPoista
 2. haha mun tutuilla oli et vaikka nyt yks saara oli menos naimisiin ja tän saaran miehen äiti maijaliisa halus suunnitella nää juhlat koska tää maijaliisa ei ollu itekkää saanu suunnitella omia :D että joo jatketaanpas tätä pilaamisperinnettä sitte :D

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvä, ihan hyvä....
  Mun äiti alkoi itkee kun erosin kirkosta. "oisit ees pysyny siellä mun takia, paskiainen!!"

  Tästä unohtu kuitenki se, että joo perinteet on perinteet, mutta miten se kunnioitus sukua kohtaan?
  Perinteisiin kuuluu myös useasti suvun kunnioitus ym... Joka pitäisi ainakin tuntua hyvältä. :)
  Itse ainakin tykkään osasta meidän suvun perinteistä ja kunnioitan niitä koko sydämestäni.

  VastaaPoista
 4. Totta joka sana. Meillä on kans tää kirkosta eroominen jotenkin elämän ja kuoleman asia, ilmeisesti mun mummi on saanu tyyliin melkein sydänkohtauksen ku oon joskus lipsauttanu sen kuullen sivulauseessa että eroon kirkosta ja nyt on sit tää "et voi erota kun mummi menee ihan pois tolaltaan". No, oon nyt sit päätyny kompromissiratkaisuun, eli eroon kirkosta kaikessa hiljaisuudessa sitten kun muutan pois kotoa (lähinnä siksi että siitä eroamisesta ilmeisesti tulee joku vahvistuspaperi kotiin).

  Voin vaan kuvitella mitä siitä tulee jos joskus oon menossa naimisiin. Iskän kanssa käytiin joskus todella mukava "keskustelu" kirkko- ja siviilivihkimisen eroista (ja koko riita alkoi tietysti siitä kun puhuttiin kirkosta eroamisesta). Iskä ei (muka) suostunu tajuamaan että siviilivihkiminen voi tapahtua jossain muuallakin kuin ahtaassa maistraatissa. Ja sitten se vielä sanoi että häistä "puuttuu" jotain kun vihkiminen ei tapahdu kirkossa. Uskaltaakohan sitä edes järjestää mitään häitä sit aikanaan kun pitää pelätä suvun reaktioita?

  VastaaPoista
 5. Tää oli ennen mun lemppariblogi, mut nykyään en tykkää juur yhtään. :( Ennen perustelit mielipitees ja kirjotit kuitenkin suht fiksusti mutta eri näkökulmista. Nykyään tää tuntuu olevan tämmöstä "ei kiinnosta haistakaa vittu" kamaa. :|
  Ja se on mun mielestä melko ristiriitasta, että paasaat siitä, että jokanen tehkööt miten haluaa ja jokasen oma asia miten tekee mut sitten kuitenki "haukut" täällä toisia ja niiden tapoja tehdä asioita ja sun omat mielipiteet ja tapas tuntuu olevan ainoot oikeet.
  Harmi :(

  VastaaPoista
 6. "9. "Joka jouluhan me lauletaan joululauluja! Mitenniin et halua, totta kai sä haluat!" "
  ^ hitto menetin justiisa hermoni näiden ihmisten kanssa, jotka tuntee oikeudekseen tulla kertoo miltä susta tuntuu ja miten sun pitäis elää ja äh :D

  VastaaPoista
 7. :DD Mummi sanoo aina "sitten kun menet naimisiin, pidä meiän sukunimi"
  Joo mummi, niin varmaan pidänki. Onneks voin sanoa sen suoraan, että ei kiitos.

  VastaaPoista
 8. Välillä tuntuu, että ihmiset ottaa itse kamalia paineita "perinteistä", vaikka kukaan ei edes painostaisi. Esimerkiksi eräs kaverini on 22-vuotias ja hänellä on hurja stressi lasten saamisesta, koska hänen äitinsä ja siskonsa ovat saaneet esikoisena juuri sen ikäisenä. Kukaan ei kuitenkaan ole varsinaisesti painostanut häntä lisääntymään saman ikäisenä kuin suvun muut naiset. Mun mielestä sillon, jos ei noudata vanhoja perinteitä, voi itse aloittaa uusia ;)

  VastaaPoista
 9. "kyllähän sun pitää mennä myös lukioon koska koko suku on käynyt lukion, ja sun siskokin menee lukioon"

  sanoin isoisälle etten halua lapsia tuskin koskaan niin hän vastasi "kyllä minä oon aina sen tienny ettei susta koskaan tuu yhtään mitään"

  ja kuulemma kirkosta ei olisi saanut erota koska isovanhemmille on tärkeää että kuulun kirkkoon...

  VastaaPoista
 10. Nema, se on varmaan kurja paikka vanhemmille ku lapsi ei jatka samalla linjalla ku muut mutta hei, ei voi aina miellyttää! :D

  Anonyymi, eikä! Vähä kurjaa :(

  Hautsi, mun mielestä perinteiden takia ei tarvi unohtaa omaa tahtoonsa. Kunnioittaa voi sukuaan ja perinteitä, vaikka tekiski eri tavalla (kuten esim. sun kirkosta eroominen), mutta siis hyvä pointti :P '

  Riikka, vähän paskamaista.... mutta ehkä parempi että eroot just ihan hiljaisuudessa, niin ei tuu mielipahaa muille. Ja sitähän voi mennä naimisiin vaikka ruusutarhassa jos huvittaa! Toki kirkkohäät on kirkkohäät, mutta yhtä kauniit ja oikeat häät saa vaikka sanois "tahdon" heinäladossa jos siltä tuntuu!

  Anonyymi, kurja juttu, mutta en voi miellyttää kaikkia :( ja yritän kyllä perustella näkemykseni, enkä todellakaan halua haukkua tai loukata ketään! (enkä nyt näe ketä olisin "haukkunut", vaan nimenomaan yritän sanoa, että tehkööt kaikki miltä omasta itsestä tuntuu!). Toivottavasti kuitenkin löydät toisen blogin joka miellyttää :>

  Mari K, ja sellasia ihmisiä riittää :D! On niiiiin tuttua se, että joku kertoo mitä sää haluat ja miten asiat hoidetaa, argh...

  Viveka, voi ei :D kai sitäny OMAN sukunimensä voi päättää!:D

  Anonyymi, toiki on totta! Vaikka kukaan ei olis sanaakaan sanonu ja painostanu, ni voi tuntua siltä, että ei perkele mun on pakkopakkopakko "koska niin on aina ollut".

  Anonyymi, mä en voi tajuta just tota, että miten muille on niin tärkeetä muiden kirkosta eroomiset ja lapsen hankinnat! Eikö kukaan ajattele sillai, että "toiki kuuluu kirkkoon VAIN SIKSI, että isovanhemmat haluaa, ei siksi, että hän itse HALUAISI". :(


  TERVEISIN BLOGIN KIRJOITTAJA JENNI, JOLLE BLOGGER TAAS VITTUILEE EIKÄ ANNA KOMMENTOIDA MUUTAKU ANONA :(

  VastaaPoista
 11. Jennihän on ihan miehen unelma, säästää paljon rahaa kun ei vaadi prinsessahäitä. Mut ootko varma, ettei sulle tule myöhemmin angstia kun päädyt morsiusneidoksi tms.? Oletko kyllin äijä? Tässä on yksi lisää:
  - Ratsastus sopii Laurille hyvin harrastukseksi, kun se on tuollainen tyylikäs nuorimies.
  - Hakeudun hoitoon, kun valitsen harrastukseni ollakseni tyylikäs nuorimies.

  VastaaPoista
 12. Tossa koulutuspuolessa on myös tämä:
  - Totta kai sä kirjoitat ylioppilaaksi niin oot suvun eka ylioppilas! Miten niin sä lopetat koulut kesken?? Ei, et sä voi! -Sanoo sukulaiset jotka eivät ole itse istuneet päivääkään lukiossa tai yliopistossa.

  Sittten toi lapsen toinen nimi.. AAARGH! Mä yritän kovasti selittää miehelle, että ei, meidän poika-lapsi/lapset ei tule saamaan samaa toista nimeä mikä heillä suvuss kulkee. Miksi? Koska se on niiiiin uuvatti ja tuleva äiti joi koko opiskeluajan sen nimistä viinaa, enkä halua katsella tulevia lapsosiani ja ajatella aina ne nähdessäni viinapulloa :DD

  VastaaPoista
 13. Haha juu itteeli vituttaa nää. Esim avomies ei halunnu mennä armeijaan vaan sivariin, niin siitä tämän isä suuttuikin, sillä hän on itse isoherra majuri ja kuuluu sukuun mennä afmeijaan vuodeks ja tietylle paikkakunnalle, alko sit siinä uhkailee jollain rahojen viemisel ja lopuks lahjo lomamatkal jos menee armeijaaa. Että huh huh sanon minä näitten perinteitten kans:D muutenkin joka asiassa ollaan että suvussantehdään näin ja näin ja pitää olla tällainen. Itse en ymmärrä kun omat vanhempani ei perinteistä oo oikee perustanu....

  VastaaPoista
 14. Meiän suvussa menee tytöillä perinnenimet, jumalauta sentään. Mummin äiti oli Kaarina, mummi on Kaarina, äiti on Kaarina ja et varmaa arvaa kenestä tuli seuraava Kaarina!! Vittu vihaan tota nimee, en todellakaan aio antaa sitä yhdellekkään mun lapselle ! :D

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!