HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

keittiövinkkejä jouluun!

Huomenna todistuksen saavana vaimokoululaisena (lue: talouskoululaisena) ajattelinkin hivenen jakaa omien (ja tuttavapiirini) kokemuksien perusteella parit vinkit joululeipomiseen ja -ruuanlaittoon.

1. Älä sulata voita mikroaaltouunissa muovikulhossa ilman jatkuvaa valvomista. On perin veemäistä, kun se saatanan kippo sulaa kiinni siihen mikroon ja joudut sitä sitten rapsuttelemaan häpeänpuna poskillasi. No ei aina voi muistaa, että piti vahtia sitä jotain hiton voikulhoa! En tajua miten silti sain siitä kurssista täyden kolmosen...

2. Älä jätä nuolijaa uuniin. Oikeesti, se ei oo mukava yllätys leivonnaisessa. Ja vaikka sen ehtii pelastamaan ennen totaalista sulamista, siitä jää oikein kaunis jälki piirakan pintaan!

3. Laita uuni päälle ajoissa. Tai laita se päälle ylipäätään. Tuntuu aika vitun tyhmältä seistä uunin vieressä puoli tuntia ja miettiä, että miks helkkarissa tää on edelleen kylmä! Sillee, että voi harmi, onkos tää rikki. JOO KANNATTAISKO VÄÄNTÄÄ SIITÄ KIEKOSTA?

4. Tarkasta ohjeet! Eräät luokkalaiseni (pusuja E ja T <3 ) antoivat meille teemapäivänä ruokaohjeet, jotka kuuluivat näin: "Kanssa jauhotetulle kädet, Pat osaksi voideltuun piirakka lautaselle. Paista 400F uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes lopen ja testaaja tulee ulos puhtaana." Google kääntäjä on kaveri! Iha kivat ohjeet, mutta mitää en tajunnu!

5. Tarkasta ennen ku sotket ittes taikinaan, että onko sulla edes kaikkia aineita. Se on niin siistiä huutaa olkkariin poikaystävälle puoli kymmenen illalla, että "Öö, mullon kädet iha taikinas, mut tota, öö, meillä ei oo sokeria, et viittiks hakee ABC:ltä?" Vastaus on yleensä jotain "voi jumalauta nainen..."-tyylistä ja mies katoaa rappukäytävään. Sit sä seisot siinä kolme varttia päästä varpaisiin munavaahdossa ja odotat.

6. Älä sekoita uunia ja hellaa keskenään! Naapurinjätkä sai aikaan todella hienon savupilven, kun laittoi uunin sijasta hellan päälle. Ja hellan päällä tietenkin odotti pakastepitsa uuniin pääsemistä... Leivinpaperin päällä.

Onko sulla heittää leivontavinkkiä tai keittiökatastrofiasi kerrottavaksi?

24 kommenttia:

  1. :D:D Nää pelasti mun päivän<3

    VastaaPoista
  2. ahhaha, oot ihan mieletön:::D! aina voi olla varma et täält saa kyllä piristystä synkkäänkin päivään<3

    VastaaPoista
  3. Google-kääntäjä: dl oli muuttunut cupiksi, 1 cuppi noin 5dl. Lopputulos: 4dl sijasta vettä tuli karamellitaikinaan (4x5, *nopeasti päässä lasku*) 4 cuppia eli 2 litraa. Jep, jep, ihmekkös kun ei jähmety...

    Niin muuten, ei kannata laitta paiston jälkeen pihvejä uuniin sille kaikkein ylimmälle tasolle. Se pihveistä tihkuva öljy nimittäin voi syttyä tuleen :D (Onneksi mies oli laittanut kuitenkin leivinpaperin sijasta foliota, niin uuniroihu oli vähän pienempi...)

    VastaaPoista
  4. Hah nää oli huippuja :D tulee mieleen omat kotitalouden tunnit yläasteelta, me ei varmaan kovin montaa kertaa tehty kauralastuja ilman, että niissä oli pohjana leivinpaperi.. :D

    VastaaPoista
  5. Ihan mahtavia! x)
    Pakko näin myöskin talouskoulun pari vuotta sitten käyneenä vinkata, että kun ohjeessa sanotaan "1 dl kahvia", se tarkoittaa, että oikeesti keitä sitä kahvia ja mittaa sitten se desi - ei, että heitä sekaan desi kahvinpuruja ja ihmettele, miksi homma ei oikein pelaa.
    En tajua, miten sain myös tuosta kurssista kolmosen, etenkin kun opettajan ihmetellessä kyseenalaista lopputulosta väitin loukkaantuneena viimeiseen asti, että "kyllä mä tein just niinku ohjeessa sanottiin!" :D

    Toinen mieleenpainuva katastrofi oli, kun joskus yläasteen köksäntunnilla tehtiin jonkinmoista suklaajuttua, johon kaveri heitti perunajauhojen sijaan pikaperunamuusijauhoja... Nam.

    VastaaPoista
  6. Ihana uusi ulkoasu!! :)

    VastaaPoista
  7. ööö ekaks tulee mieleen se, kun seiskan köksäntunnilla käskettiin pistää keittoon maustemitallinen basilikaa. no enhän minä tienny mikä niistä on maustemitta niin pistin sitten sinne yhteensä ruokalusikallisen...

    niin, ja samoilta tunneilta tuli mieleen ku piti pistää muffinsseihin 2dl jauhoa, ja olin unohtanu pistää sen toisen desin sinne taikinan sekaan. muilla oli nättejä ja hyvinkohonneita muffinsseja ja meillä jäi se kohoaminen aika vähälle...

    ps. ihana ulkoasu! ah

    VastaaPoista
  8. mikä on nuolija ? :D

    mut joo, meillä köksässä kun tehtiin suklaamuffinsseja, kaveri pisti kolmen ruokalusikallisen sijasta kolme desiä kaakaojauhetta, oli muuten herkullisia koppuroita... :D

    VastaaPoista
  9. Joo ja jos oot just tehny jotain kuumalla levyllä ni siihen ei varmaan kannata päälle laittaa muovista vehnäjauhoastiaa..... Sulaa suhtkoht nopeaan :D

    VastaaPoista
  10. sulatettii kavereitten kans suklaata ja sekotettiin sitä muovisella nuolijalla. oli sit väh sulanu se nuolija ja tippunu palasii sinne suklaan joukkoo. etittii ties kui kaua niit palasii sielt, ja löydettiinki osa. sit ei enää jaksettu ja alettii vaa syömää sitä, myöhemmin sit löyty loputki palaset :D

    VastaaPoista
  11. heeei uuus ulkoasu tai täää kivakiva =)

    VastaaPoista
  12. Ylä-asteen köksän tunneilta on jääny kivoja muistoja, mm muovisen sokeripurkin kannen sulattaminen hellan päällä ja pipareiden käräyttäminen mustiksi. ♥ Mut kyllä musta vielä kokki tulee...

    VastaaPoista
  13. Ekalta kotsantunnilta muistan sen kun ei tajuttu valvoa kiisseliä ja siitä tuli ihanaa puuhaarukan ympärille jähmettynyttä liisteriä. ♥ Lisäks muistan laittaneeni suolaa ruokalusikallisen puolikkaan teelusikan sijasta. :--(

    Joskus joku on myös laittanut sokeria lihapulliin. Ja halkaissut lautasen mikrossa.

    Ai niin ja jos tekee piparkakkutaloa, kannattaa tarkistaa vielä kaavoista että mikä niistä kekseistä on mikäkin osa, ettei käy niin että alkaa tunkea seiniä katoksi ja kattoja seiniksi. :---)

    VastaaPoista
  14. Niin ja se vielä, että jos haluaa leipomisen ohessa syödä vanilliinisokeria, kannattaa tosiaan tarkistaa että se on nimenomaan sitä eikä leivinjauhetta.................

    VastaaPoista
  15. parit sämpylät syttyny mikrossa tuleen ja pistin uunin alalokeron, siis sen missä pidetään yleensä peltejä ja meiän tapauksessa myös niitä leivinpapereita, lämpeemään 300 asteeseen ja mietin miks ei mun riisipiirakat kypsy ???? opettaja meinas saaha sätkyn

    VastaaPoista
  16. ite oon tosiaan kokki kolmonen ja mul olis vaikka miljoona tarinaa kerrottavana ihan jokasesta kerrasta kun mut keittiöön päästetään...

    esim. koulussa kun tehtiin jotain pihvejä niin ohjeessa oli korppujauhoja ja en oikeen tajunnu missä välissä ne piti laittaa niin syötiin sitten oransseja pihvejä...

    ja yleensä muutenkin koko talo sauhuaa ja haisee palaneelta kun koitan tehä jotain.. :D

    VastaaPoista
  17. Jos piparit eivät kypsy tarpeeksi, niin sitä ei välttämättä kannata kypsyttää loppuun mikrossa. Yksi ainoa pipari oli mikrossa varmaan 10 sekuntia ja sen jälkeen savu rupes puskeen ulos. Pipari oli palanut ja haju jotain uskomatonta. :D

    VastaaPoista
  18. Nimimerkillä täystuho keittiössä voisin kertoo tarinan jos toisenkin.

    Alotin urani hienosti köksän tunnilla yläasteella, kun tarkoituksena oli tehdä suklaakiisseliä. Mun mielestä "0,5 dl vettä" voidaan yhtä hyvin lukea "5 dl vettä". Oikein hyvää kaakaota tuli.

    Kannattaa myös unohtaa pestä leipomisalusta välillä, etenkin, jos edelliskerralla on käsitellyt pikku fisusia siinä. Näin saa oikein herkullisen kalan maun mihin tahansa makeaan piirakkaan ja pannukakkuun !

    VastaaPoista
  19. Anonyym: hyvä <3!

    Anonyymi: kiva että musta on jotain iloa <3 :)

    Prinsessa Paskavarvas: joo, kyllä se niin on että vähä kattelee mitä sinne taikinakulhoon laittaa ja millä ohjeilla :D

    Katya: siis miten ihmiset voi saadakki niin paljon tuhoo aikaan, ku paikka on keittiö tai köksänluokka! :D

    Johanna: hajosin ääneen tolle pikaperunamuussijauhe-jutulle :DDD hyi helvetti!

    Anonyymi: kiitos! :)

    strange: hahahaha voi ei :D ja kiitos kehusta! :)

    Minka: se sellanen...taikinalastajuttu...:D

    eepa: juu ei! tai laittaa kättä...:D

    jjanina: löytykö ne palaset ehkäpä teidän mahasta? :D

    Anonyymi: kiitos, kiva ku tykkäät :)

    Anonyymi: hahahah! ei muutaku top chefii ;)

    Anonyymi: repesin TAAS ääneen näitä kommentteja lukiessa :DDDD aikamoinen keittiötuho oot!

    Anonyymi: MITÄ HELVETTIÄ HYVÄ IHMINEN :DDD

    Noora: kuulostaa tutulta, jos meidän palohälyttimessä olis patterit, se ulvois ainaku teen ruokaa...

    Anonyymi: ei jeesus mikä idea :DDDD eivaa kaiken järjen mukaanhan niiden pitäis kypsyä siä! miks ne sit palaa siä :(

    juulia: ajatus kala-pannukakusta sai mut melkein oksentamaan... :D

    VastaaPoista
  20. Ite muistan, että seiskan kotsantunnilla teimme jtn kalaruokaa tms. ja minä viisaana tyttönä laitoin sinne SUOLAA 1dl, kun piti laittaa 1 maustemitta..
    Ööh, joo pilasin sen meijän ruuan, oli aika suolasta muuten ;D

    VastaaPoista
  21. Oisko ollu peräti ensimmäisiä köksäntunteja, kun tehtiin kiisseliä. Mä sitten reippaana tyttönä laiton niiden parin ruokalusikallisen sijaan pari desilitraa :D Lopputulos oli kiisselistä kaukana, hyvä jos edes liisteri riitti kuvaamaan sitä. Kaikista paras oli se että opettajalle kirkkain silmin vannoin laittaneeni sinne oikeat määrät. Uskokoon ken voi... :D

    VastaaPoista
  22. Mä laitoin aikanaan kesälomilla iskälle ruokaa, sen työpaikka on niin lähellä että se käy kotona syömässä. Meillä on sellanen hälytysjärjestelmä että murto- tai palohälytyksestä lähtee välittömästi tekstiviesti-ilmoitus iskän ja äidin kännyköihin. Ja minähän sitten aiheutin useita palohälytyksiä ihan sillä pikku yksityiskohdalla että unohdin laittaa liesituulettimen päälle. Äiti oli kerran saanu palohälytysviestin ja todennu asiakkaalle että tuli palohälytys. Asiakas oli ollu vähän kauhistuneen näkönen niin äiti sitte rauhotellu että "joo meidän tytär vaan laittaa ruokaa". :D

    Toinen mikä tuli mieleen oli että kun tehtiin poikaystävän muuttoa ja tyhjennettiin pakastinta ja jääkaappia, joku jätti sellasen pakasteiden kuljettamiseen tarkoitetun kassin lieden päälle. Harmi vaan että se liesi oli jostain syystä päällä. Oltiin hetken aikaa pois ja sit ku tultiin takas niin ihmeteltiin että miks täällä haisee vähän niinku steariini. :D Siinä sitte irrotettiin se vähän sulanu kassi siitä kuumasta levystä ja rapsuteltiin kiinni palaneita palasia pois.

    VastaaPoista
  23. On ja pitkä sellainen.

    Meillä ei ollut mitään ruokaa, joten päätin ottaa pakastimesta jauhelihaa ja tehdä lasagnea. Kaikki meni hyvin kunnes huomaan, että meillä ei ole enää lasagnelevyjä. No en lannistunut, vaan korvasin ne levyt makarooneilla (eli kun normaalisti laitetaan lasagnelevyjä, niin ripottelin siihen kohtiin makarooneja).
    Isoimmat vastoinkäymiset alkoivatkin siinä vaiheessa, kun laitoin sitä lasagnemössöä uuniin: se uunin ritelikkö lähti pois paikaltaan ja yli puolet mun lasagnesta kaatuu 225-asteisen uunin pohjalle.

    Pyyhkimisestä ei tule mitään, jos se ritelikkö makaa siinä makaroonien päällä. Nappaan siintä aluksi paljaalla kädellä unohtaen, että sehän on jo ihan saatanan kuuma. No siinä kiroillessani nappaan patalapun ja työnnän sen ritelikön tiskialtaaseen. Tiskialtaan vieressä olevalla tasolla on iskän eilen ostamia viinilaseja. Siinä rytäkässä tönäisen sillä perkeleen ritilällä yhden nisitä laseista paskaksi (ja iskä tykkää)

    Vittuuntuneena alan pyyhkiä sitä tulisen kuumaa uunia tiskirätillä, no eihän siintä mitään tule. Huudan pikkuveljeni apuun ja tämä yrittää kauhoa sitä makaroonimössöä kaikin voimin pois sieltä uunista, mutta ei siintäkään tulllut lasta eikä paskaa. Työnnän veljeni pois uunilta ja otan keittiöpyyhkeen kauniiseen kouraan ja alan vedellä vimmatusti niitä makarooneja lattialle.

    Saatuani kaikki makaroonit sieltä pois etin käsiini jonkunsortin pesuaineen. Suihkutan sitä roppakaupalla uuniin, katson sitä pulloa ja huomaan sen oleva WC-ankkaa. Ei vittu sitä hajua. Paniikissa kippaan vettä uuniin ja alan pyyhkimään sitä rajusti. Saan pesuaineet pois, mutta voi sitä lemua mikä uuniin jäi.

    Pyyhin sitä uunia vielä varmaan 20-30 min, kunnes luovutan, laitan sen uunin taas päälle ja tungen sen makaroonimössön uuniin ja imuiroin lattialla olevat makaroonit + huuhtasen lattian.

    Tämän kaiken huipuksi se helvetin lasagne kehtasi viellä palaa. En enää ikinä tee ruokaa D:

    VastaaPoista
  24. Lapsena olin kova kokkaamaan. Pidettiin kaverin kanssa aina kokkaus-iltoja. Tehtiin aina jotain makeita herkkuja. Kerran sitten löydettiin mahtava metsämarja-apaja, joka kerättiin tyhjäksi. Innoissaan mentiin tekemään piirakkaa niistä. Kaikki meni hyvin ja piirakka tuoksui uunissa. Heitin sitten että pistetään vielä pikkusen sokeria siihen päälle että tulee varmasti tarpeeksi makea. Laitoin sitä aika runsaasti ja piirakka takasin uuniin. Voi sitä järkytystä kun maistettiin piirakkaa ja todettiin että olin laittanu sokerin sijaan suolaa. Minä pieni suolasormikokki olin purskahtaa itkuun. KAIKKI ne ihanat metsämansikat. Onneksi päivä pelastui sillä että tajottiin sitä ihanaa piirakkaa kaikille ja kaverin isosisko oksensi. 8)

    VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!