HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

bloggarilla ei ole oikeutta hyötyä blogistaan, nyyh nyyh

Moni ilmeisesti omaa otsikon kaltaisen ajatusmaailman, mikäli yhtään olen keskusteluja ja kommenttibokseja seurannut. Jos bloggari saa apua, neuvoja, materiaa, rahaa, kokemuksia tai kulttuurielämyksiä bloginsa siivellä, se katsotaan olevan lukijakunnan hyväksikäyttämistä tai muuten törkeää toimintaa. "Mut se on sen harrastus!!11" tuntuu olevan usein vastaus kysymykselle "no vittu miksi ei?". Niin joo, harrastuksesta ei todellakaan saa hyötyä...

Mun nähdäkseni mm. monet tyyli- ja ruokabloggarit näkevät valtavasti vaivaa bloginsa eteen; se helvetinmoinen päivittäinen kuvailu, itse tekstin luominen, kuvien latailu ja asetteleminen ja kaikki muu sivutoiminta vievät varmasti tunteja päivästä. Vaikka se on harrastus, se on saatanan työlästä ja ei ole itse bloggarille ilmaista. Mutta auta armias, kun joku ton kaiken homman jälkeen saa jonkun vitun ilmaisen meikkipaketin, niin kaikki katkerat Demissä blogiaan mainostelevat lissut itkevät, että miks toi sai tollasen, miks miks miks, epäistä vittu.

Ja lukijathan saavat kinuta ja vaatia tietynlaisia postauksia, kuvakulmia, tietoja ja kollaaseja, jotka bloggaajan tietenkin täytyy toteuttaa. Pitää olla arvontaa ja kilpailuja ja  vielä kaiken lisäksi lukea viikon postaustauon jälkeen "vittu en lue sun blogiis enää, ku postaat niin harvoin, viime postauksesta on joku tyylii viikko!!!"-kommentteja. Lukijoiden toiveita pitää kunnioittaa, koska ilmain heitä blogia ei olisi ja täten myöskään itse bloggaaja ei saa hyötyä blogistaan ilman, että saa vihat niskaansa. MUTTA KELTÄ SE ON POIS? Onko kaikki niin saatanan kateellisia? "Epist ku toi sai ilmasen huulirasvan ja avaimenperän, vittu nyyhnyyh, tosi kaupallinen blogi nykyää."

Se on sitten eriasia, kun lukijoita kusetetaan viimeisen päälle, vaikkapa linkkailemaan linkkejä, joista bloggaaja sitten saa rahaa. Tai jos mainostetaan siten, että se piilotetaan "hei mä satuin löytään tällasen ja tää on aivan huippu!"-läpäläpään. Mun mielestä mainostaminen ja oman blogin hyödyntäminen ovat pelkkää plussaa, kunhan sen tekee saatana rehellisesti ja suoraselkäisesti. Ite ainaki suostuisin oman arvomaailmani kohtaavan yhteistyökumppanin ehdotukseen, mikäli se olisi rehellistä puuhaa kaikinpuolin ja se ei kenenkään lukemista haittaisi/häiritsisi/vaikeuttaisi. Mua ei ihan liikaa kiinnostaisi siinä vaiheessa vaikka olisin osa jotain "KAUPALLISET BLOGIT VOL. 46567"-keskustelua Miss Mixin sivustolla.

Lukijat sen blogin nostaa siivilleen, mutta täytyy muistaa että kyllä monet bloggarit repii vaikka selkänahastaan sen postauksen, jonka lukija nätisti pyytää. Ja järkkää arvonnat ja kaikenmaailman spessut postaukset, ihan vaan muita ihmisiä miellyttääkseen. Kaikki ei ole niin vitun mustavalkoista.

16 kommenttia:

 1. Mua lähinnä vituttaa, jos todella suosittu bloggari (mungoanna, prkl) osallistuu esim. kuvauskilpailuun, jonka voittaja ratkaistaan sillä, kui monta ääntä se on saanu. Tää suosittu bloggari tekee kilpailusta postauksen, ja linkittää sen oman kilpailukuvan siihen "Ei oo pakko äänestää, mut..". Tottakai kaikki äänestää ja sitten sillä on parissa päivässä miljoona ääntä, pelkästään sen takia että se on suosittu bloggari. Vaikka kuva ois kuinka paska, nii silti sen ihqlukijat äänestää just sitä. Ja sit nää, kellä ei oo blogia tai ei ainakaan niin suosittua, mut joilla on _oikeesti_ upee kuva, jää häviölle. Tyhmää.. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kieltämättä kurjaa, jos ei voita omien taitojen takia vaan suosiuden, mutta tällee tää maailma vaan toimii...

   Poista
  2. ihan totta, että usein bloggaajat voittaa, mutta esim mainittu "mungoanna" osaa kyllä kameraa käyttää. jos niistä kuvauskisoista nyt puhutaan...

   Poista
 2. mulle ei oo mitää väliä saako bloggari ny sattumalta jotaki siitä että pitää blogiaan pystyssä ja näi, kunha postaukset on timantteja :D niinku esim sulla (;

  VastaaPoista
 3. Oon niiiiiiiin samaa mieltä! Vittu keneltä se on pois ku bloggari saa jonku yhen ripsarin ja sit vielä tekee siitä postauksen jossa kertoo onko se hyvä vai ei JUST NIITÄ LUKIJOITA VARTEN että ne saa tietää kannattaako se ostaa mut silti vaa jaksetaan vinkuu siitä kuinka vitun kaupallinen seki blogi sitte on!

  VastaaPoista
 4. Joo ja kaikki valittaa jostain Nellykollaaseista?! ONKO NIITÄ PAKKO LUKEA!? KUKA PAKOTTAA?! Ite ainakin skippaan kaikki postaukset, jotka ei kiinnosta ja that's it :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja jos niitä et tee, joku itkee siitäkin. :D ihmiset ei tajua, että jotkut tykkää sellasista jutuista, mistä itse ei tykkää.

   Poista
 5. Oon samaa mieltä sun kanssa! Mua niin ärsyttää se ku valitetaan että "tää sun blogi on kauheen kaupallinen, en lue enää". Myös se että jos bloggaaja siirtyy indiedaysille niin tämän takia jotkut lukiat eivät tahdo enää seurata blogia. En vain ymmärrä. Itse olen iloinen jos bloggaaja vähän hyötyy siitä blogin pitämisestä kun ei se ihan pikku homma ole. :D Ja on se mukava lukea niitä juttuja kun bloggaajat saavat jotain testattavaksi ja sitten kertoo millainen tuote on. :)

  VastaaPoista
 6. Aikaisemmin olin täääysin samaa mieltä, mutta nykyään mulla on sellainen harmaa-alue myös. Siis kun sen asian voi vetää läskiksikin. On kiva kun bloggaajat saa käyttöönsä tuotteita ja tykkään lukea kokemuksia ja rehellisiä suosituksia. Mutta lukijana ei enää oikein voi olla varma, että ostaisiko se bloggari sen tuotteen oikeasti sillä hinnalla mitä se kauppojen hyllyssä loikoilee, vai suositteleeko se sitä vain sen takia, että mahdollisesti lisää yhteistyödiilejä olisi luvassa. Ja moni sanoo, ettei kirjoita pahaa mistään tuotteesta, että jättää vain asian mainitsematta. Minusta ainakin olisi juuri tärkeää kuulla niistä ei-niin-toimivistakin tuotteista.

  Mutta toisaalta bloggarihan sen itse päättää millaista postausta tekee ja tosiaan ei tarvitse lukea, jos ei kiinnosta. Just tuolla aiemmissa kommentoidusta Mungolifesta skippaan suoraan kaikki Nellyyn liittyvät postaukset ja nykyään myös ne matkailupostaukset eli melkeinpä kaiken, mutta en mene siitä kenellekään vineemään. Luen sitten jos eteen sattuu mielenkiintoista luettavaa.

  Niiden ketkä ei tykkää kaupallisuudesta blogeissa kannattaa mahdollisesti etsiä pienempiä blogeja luettavaksi. Niitäkin kun on bittiavaruus täynnä.

  VastaaPoista
 7. Tää on kyllä niin totta, ihanaa ku tää suomalaisten peruskateus tulee tämmösessäki esille! Mä oon ainaki ihan tajuttoman ilonen siitä, mitä kaikkee suomalaisetki bloggaajt on viime aikoina saavuttanu; on korumallistoo ja omaa vaatemallistoo. Eihän se oo keneltäkään pois, jos joku hyötyy oikeesti PALJON aikaa vievästä harrastuksestaan. :) ja ku tosiaan juuri näiltä bloggaajilta tulee aika paljon arvontoja ja kilpailuja vastapainoks..

  Toisaalta, jokaisesta blogista näkyy kaupallisuus eri tavalla, kyllä sen vaan huomaa, jos kirjotetaan dollarin kuvat silmissä. :)

  VastaaPoista
 8. Tää ei nyt kyl liity yhtää tähän aiheeseen, mutta katoppa tää video, jos saisit jotai inspistä kirjottaa tästä aiheesta:
  http://vivas.fi/jarkyttava-video-aidista/

  Oot kyl nähny ton jo varmaa sataan kertaan, ku toi joka paikassa pyörii mut kuiteski. Itellä ei vaa sanat riitä ku ton katoin.. MITÄ IHMETTÄ OIKEESTI? ;o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi video on vuoden vanha, ja se äiti on jo onneksi joutunut vankilaan..!
   Just let u know :D

   Poista
 9. Haha, myönnän suoraan et tunnen pieniä kateuden pistoksia jos suosittu bloggaaja saa ilmaiseksi sälää mitä itekin mielellään ottais, MUTTA en ajattele et "ei toi oo ansainnut sitä, miX se saa kun mä en saa?!?!11++". :D Koska kuten sanoit, vaikka se blogi ois miten "harrastus", niin kyllä silti oikeesti uppoo ihan reippaasti aikaa siihen tekstin vääntämiseen, kuvien ottamiseen ja muokkaamiseen jne. jos sen homman kunnolla tekee. Lisäksi on ymmärrettävää muutenkin, et jotkut kosmetiikkaa, värillisiä piilareita yms. myyvät kaupat tahtovat antaa noita tuotteita ilmaiseksi ihmisille, joilla on suosittu blogi - siinähän tulee helpolla mainosta, kun blogin pitäjä tekee saamistaan tuotteista arvion blogiinsa, ja saa ne tuotteet ison ihmisjoukon tietoon. Et juu, kyllä mullekin kelpaisi osa niistä kamppeista joita oon nähnyt blogaajien saavan ilmatteeksi, mut en ajattele sitä niin että kyllähän MINÄ nyt olisin noi vähintäänkin yhtä paljon ansainnut kuin TOI.

  Ja inhoon kans tota miten lukijat valittaa joka asiasta, mäkin oon välillä tuntenut myötähäpeää kun jonkun suositun blogin kommenteissa on jatkuvasti joku narisemassa noista ilmaistuotteista, merkintöjen määrästä jne. Haloo, kyl mäkin mieluusti ottaisin niitä ilmaiskamoja, mut en mä vaan menisi kirjoittamaan siitä mitään epäkohteliasta kommenttia. Ne kuitenkin kirpoavat yleensä pohjimmiltaan varmaan siitä omasta vitutuksesta, kun ite haluaisi samoja juttuja muttei saa. Enkä ymmärrä totakaan et täytyy jatkuvasti vaatia blogaajalta jotain tai just valittaa siitä kun merkintöjä ei oo tullut AINAKAAN kolmeen päivään niinq (ja tietty kommentti on kirjoitettava mahdollisimman epäkohteliaalla kitinä-äänensävyllä)!!1 Kyl mua harmittaa vähän jos joku mun lemppariblogi ei päivity johonkin viikkoon, mut sit vaan aattelen et niillä blogin kirjoittelijoilla saattaa todennäköisesti olla jotain tekemistä blogin ulkopuolella ja keksin muuta surffailtavaa.

  Sitäkään en oo kässännyt, kun joidenkin lukijoiden pitää kauheen dramaattisesti ja kiukkuisesti ilmoittaa blogin kommentteihin "täällä on liikaa näitä sponsoroituja postauksia/päivität liian harvoin/tms, MÄ EN ENÄÄ LUE TÄTÄ". Ketä kiinnostaa? Jos ei jaksa enää lukee jotain blogia, niin sitä lukemistahan ei voi vaan vähin äänin lopettaa ja sit häipyä.

  VastaaPoista
 10. Kaikki ei todellakaan ole niin mustavalkoista, eikä sen pitäisi olla keneltäkään pois mitä me saadaan. Itseäni ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa onko joku maksanut jostain asiasta a) täyden hinnan b) -20% hinnan tai vaikkapa saanut ihan ilmaiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mutta "onneksi" joukossamme on niitä, jotka tähän suomalaiseen peruskateuteen taipuvat ettei meidän tarvitse ;)

   Poista

Ei muutaku kommenttia tiskii!