HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

perjantai 3. elokuuta 2012

naiivi käsitys eri ihmisryhmistä

Mua pikkuhiljaa on alkanut vituttaa eri ihmisryhmien saama epärealistinen kohtelu ja niihin kohdistuva naiivi ajatusmalli.

Kuvittele tilanne: ystävälläsi on ärsyttävä pikkuveli, siis todella raivostuttava 13-vuotias vittupää, jolla ei ole mitään käsitystä normaalista käytöksestä. Silloin sä usein koet, että kyseessä on vitun raskas pikkukakara, joka sietäis saada selkäänsä. Oli ADHD tai ihan mikä vaan diagnosoitu tai diagnosoimaton käytöshäiriö, tämä pleikkaria pelaava härskeyksiä huuteleva esiteini on perseestä.  Sen finninaama vituttaa, samoin huonot jutut ja rasvainen tukka. Hyi miten ällö.

Mutta entäpä jos ystäväsi pikkuveli onkin kehitysvammainen? Tässä vaiheessa usein koetaan kyseinen henkilö suloiseksi ja jollain tavalla paremmaksi ihmiseksi, koska vammaisuus. Lapsellinen "kaikki vammaset on niin söpiksii" ajatus on jotain niin vitun naurettava, samoin "jos mulki on vammainen veli, mä olisin sikaonnellinen". Hei herätys! Oli henkilö sitten kehitysvammainen, invalidi, ADHD, perusterve, näkövammainen, kuuro tai sydäntautia sairastava, se ihminen on yksilö ja omanlaisensa persoona! Vammaisista puhutaan yleensä kuin jostain söpöstä koirarodusta ja musta se on huomattavasti alentavampaa, kuin kyseisen ihmisryhmän sivuuttaminen. On olemassa ihania persoonia ja kamalia persoonia aivan varmasti joka vitun ihmisryhmästä! Ei joku tietty ominaisuus tee ihmisestä sen huonompaa tai parempaa.

Tai jos tapaat mukavan miehen, mutta et kiinnostu hänestä romanttisessa tai seksuaalisessa mielessä, koska hän on tummaihoinen. Saat kuulla olevasi rotuerottelija, rasisti ja vitun skitso ämmä, kun jätät menemättä naimisiin ihmisen kanssa, jonka ulkonäkö ei miellytä. Mun nähdäkseni kenenkään ei tarvitse kuulla olevansa rasisti siksi, jos jokin ulkonäön piirre on totaalinen turn off? Entäpä jos kyseinen henkilö onkin 150-senttinen mies? Tai tatuoitu päästä varpaisiin? Tai ihan tavallisen näköinen, mutta ei vaan nappaa? Onko ihminen silloinkin rasisti, kun jättää treffit väliin miehen kanssa, jonka pitkä tukka ja nahkahousut lähinnä kuvottaa? Tai jos naama on liian tylsä? Jos en koe vaikkapa vaaleahiuksisia miehiä kiinnostavina, olenko rotuerottelija ja pinnallinen lehmä?

Siinä tapauksessa jos mies sattuukin olemaan ihan tavallisen näköinen kaljamahansa ja auringossa palaneen naamansa kanssa, naisilla on oikeus haukkua ja lytätä täysin, koska "ulkonäkö on merkittävä asia kumppanissa" ja "jos en koe henkilöä kiihottavaksi, miten voisin elää hänen kanssaan". Mun mielestä tässä on pieni ristiriita; tumma iho pitää sietää (koska muuten on rasisti!!111), mutta tavallinen naama voidaan sivuuttaa? Mun mielestä siinä vaiheessa on rasisti, kun ei kykene olemaan tuttava tai kaveri ihmisen ihonvärin, rodun, ulkomuodon tai muun vastaavan seikan takia, eikä sillä ole mitään tekemistä pariutumisen kanssa.

Olen myös saanut useita postaustoiveita liittyen ärsyttäviin vanhuksiin. Vanhukset on hitaita ja kokee olevansa arvovaltaisempia ja ne pitää päästä istumaan bussissa ja valivali. Kaikki vanhukset valittaa nuorista, mutta itse käyttäytyy huonosti ja nyyhnyyh. Siis tässä vaiheessa voisin sanoa, että älä yleistä lehmä! Joo, kaikki vanhukset on paskoja vaan siksi, koska he ovat vanhoja ja hitaita ja kokevat tiettyjä asioita etuoikeudekseen? Ei jestas, joku mummeli on saatanan ärsyttävä keskellä tietä seisova ämmä ja joku toinen mummeli on ihana persoona pullataikinaa vaivatessaan ja Kaunareita katsoessaan! Mä en henkilökohtaisesti usko, että kaikille 30-40-50-luvulla syntyneille on annettu samat luonteenpiirteet ja identtiset persoonat? Vai katoaako ihmisistä kuuskymppisinä oma persoona ja tilalle tulee mummous, joka on tietenkin "sairaan ärsyttävää"?

Tollanen vanhuksiin liittyvä viha tai ääripäänä "kaikki mummot on ihanii"-ajattelu on jotain kertakaikkisen huvittavaa ja lapsellista... Ottakaa se silmä käteen ja kattokaas maailmaa pikkusen laajemmasta perspektiivistä!

35 kommenttia:

 1. Oli kyllä nyt niin sekava postaus, etten oikein ees ymmärtäny koko jutun pointtia? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voin toki yrittää avata tätä postausta, jos vaikka se punainen lanka löytyisi.

   1. On olemassa erilaisia ihmisryhmiä.
   2. Näihin ihmisryhmiin kohdistuu epärealistisia ja lapsellisia mielikuvia, ajatuksia ja toimintamalleja.
   3. Huonosti käyttäytyvä lapsi on ärsyttävä, kehitysvammainen taas söpö ja hassu.
   4. Tummaihoisesta miehestä seksuaalisessa mielessä ei-kiinnostuva ihminen mielletään rasistiksi, perusjamppaa taas saa haukkua surutta.
   5. Vanhuksia pidetään usein ärsyttäviä ja hitaina tai päinvastaisesti ihanina pullantuoksuisina ihmisinä.
   6. => Ihmiset eivät osaa ajatella ihmisiä yksilöinä ja omina persooninaan, vaan ajattelevat kaavamaisesti tietyllä tavalla tietystä ihmisryhmästä. (Esim. "kaikki kehitysvammaiset on söpöjä", "tummaihoista ihmistä ei-haluava on rasisti", "vanhukset on ärsyttäviä")

   Tästä tais tulla postaustakin sekavampi:DDD

   Poista
 2. Juurikin näin, terveisin samaa asiaa pohtinut. Tähän sopii hyvin sanonta: "Luovu kaikista ennakkoluuloista, vihaa kaikkia tasapuolisesti."

  VastaaPoista
 3. Ystävälläni ON jokseenkin ärsyttävä 13-vuotias pikkuveli, jolla on ADHD. Vaikeaa kun ei tiedä, mikä osa hänen käytöksestään johtuu sairaudesta ja mikä luonteesta, joten yritän kestää. Ei hän kuitenkaan koko ajan ihan kamala ole.

  Kieltämättä on pöljää yleistää ihmisryhmiä noin. "Kaikki miehet on sikoja", "kaikki nuoret naiset on tyhmiä bimboja", "kaikki keski-ikäiset rouvat on törkeitä, pahasuisia etuilijoita", "kaikki nykyajan lapset on huonokäytöksisiä kauhukakaroita" jne.

  VastaaPoista
 4. Odotan todella innolla tän postauksen kommentteja. :D

  VastaaPoista
 5. tää osu ja uppos!

  VastaaPoista
 6. ´Siinä vaiheesssa pitääkin kokea että lapsi on suloinen ja ihana. Pitää mölyt mahassaan koska vammaisia ei saa haukkua. Äiti opetti pienenä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaikista lapsista pitää ajatella noin, vammaan tai vammattomuuteen katsomatta! ei KETÄÄN saa haukkua. :c

   Poista
  2. noo se on kyllä ihan totta!

   Poista
 7. Nii mikäs sua ei alkais pikkuhijaa vituttaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinno sehän ei ookaan kun tän blogin idea :) toki mä ymmärrän, että sen sisäistäminen on vaikeaa ja on myös vaikeaa olla uskomatta kaikkea mitä netin ihmeelliseen maailmaan on kirjoitettu.

   Poista
 8. Yleistys nyt muutenkin on typerää. Tämä kiistelty ja usein yleistetty ryhmä - uskovaiset: Tavallisesti vihattu ryhmä, vaikka heihinkin mahtuu monenlaisia ihmisiä, eri luonteisia ja eri uskonnoista, eri ajattelumalleilla, ja silti ihmiset jaksavat vihata heitä vain sen takia, mihin he uskovat (ajattelematta itse kuitenkaan, että he itsekin uskovat johonkin, nimittäin usein esim. siihen, ettei Jumalaa ole, joka on uskonasia koska sitä ei voi todistaa puolin eikä toisin).

  Ihminen, miksi vihaat ihmisryhmää joidenkin yksittäisten ihmisten takia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juurikin niin ! ja miksi vihata asiaa, joka ei itseä edes koske - miten jonkun uskominen tai uskomatta jättäminen kenenkään persettä kutkuttaa?

   Poista
  2. niin kauan kun omaa ajatusmaailmaa ei aleta tuputtaa toiselle mitään ongelmaa ei ainakaan omalla kohdalla ole. Mutta siinä tapauksessa jos esimerkiksi uskovainen ystäväni rupeasi jatkuvasti morkkaamaan omaa ajatusmaailmaani ja tekotapojani niin silloin en kyllä kuuntelisi hetkeäkään.

   Poista
  3. Niinpä! Oon itse ateisti, mutta kyllä toisten uskovaisuutta mun mielestäni pitää kunnioittaa vaikka ei samaa näkemystä jakaisikaan. Kunhan ei tuu väkisin tuputtamaan ja yrittämään pakottaa toista omalle kannalleen sellaisella ylimielisellä "etkö sä nyt tajua miten asia on, annahan kun MINÄ kerron miten homma menee"-asenteella niin kaikki on ok. Ja toi koskee siis sekä uskovaisia että ateisteja - monesti ihmiset valittavat uskontoaan tuputtavista uskovaisista, mutta mun mielestäni omahyväiset ateistit, jotka suhtautuvat uskovaisiin sellaisella alentuvalla "voi teitä aivopestyjä raukkoja"-meiningillä ja yrittävät väen vängällä saada uskovaiset kääntymään omalle kannalleen ovat ihan yhtä rasittavia.

   Poista
 9. mä olin nyt kesätöissä vahainkodissa ja en olis uskonut miten paljon erilaisia persoonia sieltä paljastuukaan! esimerkiksi yksi herra oli henkisesti todella rasittava, koska piti jatkuvastu olla vahtimassa. mutta kun siinä istui ja jutteli, ja hän kertoi olleensa sodassa (ikää oli reippaasti yli 90) alkoikin katsoa eri silmällä. ymmärsi paremmin öiset avunhuudot jne. oli myös oikeasti ärsyttäviä vahnuksia asenteella "älä sinä nuori neuvo" mutta myös niitä jotka sanoivat näille tylyille vanhuksille että "älä kehtaa, olet huono esimerkki". osa oli silminnähden kiitollinen kun kysyi tarvitseeko ääntä lisätä televisioon, ihan vain siksi ettei hän ollut itse uskaltanut pyytää peläten nuorten hoitajien vihaisia mulkaisuja. sanoisin että niin nuorissa kuin vanhoissakin on erilaisuutta, mutta jokainen kohtelee itseään niinkuin muut kohtelevat häntä. ja JOKAISESTA meistä tulee vanha, millainen silloin itse ajattelit olevasi? -Lähihoitaja opiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos kommenttia ja sen kirjoittajaa voisi halata jollain interaktiivisella tavalla, tekisin sen nyt. <3

   Poista
 10. Tämä. Olen kehvojen suljetulla osastolla töissä, ja sinne vois jokainen toisenlaisia frendejä kyynelsilmin katsonut tulla käymään. Sosiaalisia? Ei kaikki. Avoimia? Päinvastoin. Iloisia? NO JAKSAAKO KUKAAN OLLA JOKA PÄIVÄ JOKU SALKKARIROOSA?! Pahoina päivinä saatetaan vetää hoitajaa/ohjaajaa nyrkillä pannuun ja jotkut hymyilee ja halii iloisina päivinä. Niinku me kaikki muut. Puhdistakaa ennakkokäsityksenne ja tehkää joku kesätyö kehitysvammasten asuntolassa. Pliis.

  VastaaPoista
 11. Mihin hävisi Jepan kaa -blogi? :(

  VastaaPoista
 12. Oon niin samaa mieltä.. Miks vanhuksia pitäis kunnioittaa sen enempää kuin nuoriakaan, jos on vittumainen ihminen ja kun se tulee vanhaksi niin miksi sitä pitäis alkaan kunnioittaa vaikka on yhtä vittupää ku aikasemminkin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmebantu :D Kyllä 100-vuotiaalle saa sanoo että se on kusipää jos se on kusipää.

   Poista
  2. Mun mielestä toista ihmistä pitää kunnioittaa, oli se sitten omasta mielestään vuosisadan mulkku tai teiniprinsessa :D Ei kenellekään tarvii mennä päin näköä (tai edes seläntakana) selittämään että sä olet munapää koska MINUN mielipiteeni on sinusta sellainen. Ite oon ainaki ihan tyytyväinen, kun en tiiä ketkä kaikki mua pitää kusipäänä... :P

   Kaikista ei tarvii tietenkää tykätä, mut kaikkien kanssa pitäs tulla toimeen. Toimeentulemista auttaa se, että pitää mölyt mahassa.

   Poista
 13. Komppaan koko kirjoitusta.

  Tuo tummaihoisiin kohdistuva "rasismi" on oikeasti häirinnyt jo aivan saatanan pitkään, ehkä 3930949 kertaa kuullut olet sinäkin varmaan sen, mutta mieti oikeasti kun tummaihoinen (tai homo, sehän sopii tilanteeseen yhtä loistavasti) pitää pirskeet omalaatuisuudelleen ni hipheijaa, anna mennä, mut auta armias kun vaaleaihoinen (tai hetero) sen tekee. Sama homma vissiin saksalaisillakin. Paskaa. Miksi joillekkin pitää antaa jotain erityisoikeuksia/-asema?

  Ja jepa, suurin osa vanhuksista tuntuu olevan hieman äkäisiä ja toisinaan ärsyttäviä, mutta itse en ole koskaan alkanut ajattelemaan että ne kaikki olisivat? Omat isovanhemmat ovat aina olleet niin herttaisia kuin voi vain olla, ja tässä kesällä jonkinlaisesa hoivakodissa töissä ollessani oli useat heistäkin todella mukavia. Ja siihen äkäisyyteenkin varmaan on jokin syy (hyvin voi olla nuorten töykeä käytös, on huomattu että juuri nämä henkilöt tähän tapaa selittävät). Ja jos joku väittää että ne halveksisivat jotenkin nykyajan pukeutumista (tai sitä käytöstä), niin poikkeuksia aina löytyy. Kaveri pari vuotta sitten vielä pukeutui ruutukuvioisiin housuihin, revittyihin paitoihin yms. mahd. punkkarimaisesti, ja joku mummu oli bussissa tullut kysymään mistä oli hankkinnut housunsa vai tehnyt ne itse.

  Ja vielä mainitsen että vihaan huonosti käyttäytyviä lapsia. Oma pikkuveljeni on juuri tälläinen, haukkuu homoksi tai lesboksi (ihankuin se edes oisi periaatteessa haukkumanimi, mutta ei se jätkä tajua)ja saa ihan järkyttävät itkupotkuraivarit jos vaikka joku muu haluaisi katsoa telkkaria muulta kanavalta kuin hän tai samaan aikaan kun hän haluaisi pelata (päivät pitkät Disney Channel ja Disney XD, ei jumalauta. Jätkä siis täyttää syksyllä 13.)

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin eka et tää kommentti on läppä :D

   Poista
  2. Meikä kans... :DD

   Poista
  3. kertokaa mulle mitä siin luki, meikä tuli uteliaaks :<

   Poista
  4. kirjoittaja kommentoi,että hänen mielestään lehmäksi sanominen voi loukata lehmistä pitäviä ihmisiä. Sinänsä oikein sanottu, sillä lehmä on kuitenkin äärettömän hyödyllinen eläin. Olen tavallaan samaa mieltä hänen kanssaan, mutta kun blogin yläpuolella kuitenkin lukee, ettei kannata höyrystyä pienistä. Toivottavasti kommentoija ei ottannut liian vakavasti kommenttejanne ! ihanaa loppukesän jatkoa kaikille :) !

   Poista
 15. Työskentelin vuoden pikkuisessa kyläkaupassa. Asiakaskuntaan kuului pääasiassa vanhukset; kehitysvammaiset, alkoholistit, kuvilla olevat, kuolemansairaat, mitä niitä nyt on... Yhdistävä tekijä oli kuitenkin se vanhuus.
  Surullisinta oli, kun siihen tuli ne kaupan vihasimmat asiakkaat, ja ne sitten jossain vaiheessa paljasti ettei heitä ole kukaan käynyt jututtamassa taas kuukauteen. Tai että se hoitaja oli taas ollut ilkeä. KYLLÄ MEINAAN MUAKIN VITUTTAS NII ET OKSAT POIS JA PIKKASE ÄKKIÄ.
  Kerran piti livahtaa takahuoneeseen keräämään itseään, kun vakkarimummo siinä kertoi kuinka oli leiponut intopiukassa pullaa ja edellisenä päivänä ostanut limukkaa ja karamellia, kun tytär lupasi tulla lastenlasten kanssa käymään, muttei tullutkaan.
  Onneksi kauppa oli pieni, hiljainen ja asiakaskunta vanhaa. Meillä oli välillä oikeen kunnon juorukerhot siinä pystyssä - ja vanhukset oikeen odotti, koska pääsee meille "kassatytöille" juttelemaan :) Kieltämättä välillä pinnaa kiristi jutella tyhjänpäiväsiä, mutta siitä sai niin konkreettista kiitosta. Eräskin muori toi mulle joululahjan töihin, koska muistutihn hänen tytärtään nuorempana, joka ei koskaan käy hänen luonaan.

  Mutta sen äkäsen mummon tarina on liian usein yksinäisyys. Miettikää sitä omaa herttasta mummaanne - oliskohan hän ihan niin iloinen, jos et aina välillä soittelisi ja kävisi kahvittelemassa? Tuskinpa.

  VastaaPoista
 16. Nyt seuraa kommentti joka ei millään tavalla liity blogin sisältöön (joka useimmiten on ihan täyttä mahtavuutta), vaan ihan vaan pieneen muotoseikkaan. Vaikkei nää sun kirjotukset ihan mitään kolumneja ookaan, nii kuvittelisin että haluat kuitenki kirjottaa hyvää ja nautittavaa tekstiä. Siis:

  "Tässä vaiheessa usein koetaan kyseinen henkilö suloiseksi ja jollain tavalla paremmaksi ihmiseksi, koska vammaisuus." Niin että mikä oli tää pilkunjälkeinen lause?? :D Toi on niin ikävästi nettimaailmasta ja varsinkin jostain demistä opittu juttu, että mieluummin en tollasia lauserakenteita näkisi näinkin kivassa blogissa. Kaikki lukijaskaan ei varmaan edes pyöri demissä, joten eivät varmaan ole tottuneet tuommoiseen rakenteeseen eivätkä välttämättä edes ymmärrä sitä. Tämä siis pienenä rakentavana kritiikkinä, sinä tietenkin kirjoitat niin kuin tykkäät, koska asenne. <3 ;)

  Tosiaan, yleistäminen sucks vaikka sitä itsekin tulee tehtyä jatkuvasti. Vaikka monet mummot ON oikeasti perseestä. Mut ei kaikki. :D

  VastaaPoista
 17. Joo toi rasismi juttu on liiankin tuttu.. Vuosi sitten kun oltiin kaverin kanssa Ruotsin yössä ja eksytty vähän toisistamme niin menin sitten mäkkäriin lataamaan puhelintani jotta saisin kaveriin yhteyden. Sain yhteyden ja siinä kaveria odotellessani tuli eräs tumma ja ihan hyvännäköinen mies kysymään menisinkö istumaan hänen ja kaveriensa pöytään (kello oli 4 aamulla ja pieni känni vielä päällä minulla) jossa oli siis vielä 2 tummaihoista miestä. Sanoin kauniisti ei kiitos koska kaverini tulee hetken päästä ja lähdemme pois, ei huvittanut jutella kenenkään kanssa kun väsytti sen verran. Mies sitten alkoi väittää että olen rasisti, sanoin etten ole mutta ei vaan huvita nyt. Sitten olinkin hänen mielestään lesbo ! Se jatkui hetken aikaa rasisti-lesbo-rasisti-lesbo jutuilla ja sitten sai mies onneksi tarpeekseen.. huhhuh mitä touhua, sitten juoruttiin kavereiden kanssa rasisti-lesbo tytöstä nurkkapöydässä..:DD ja sekään ei kelvannut kun sanoin että seurustelen:)

  VastaaPoista
 18. Samaan kategoriaan menee tuo lapsijuttu. 'Tykkäätkö lapsista?' No öö, mietitäämpä. Tunnen kymmenen aivan syötävän ihanaa muksua, puolet niistä on niin ihania, että ottaisin omakseni vaikka heti. Toisaalta taas, tunnen ihan hirveän järkyttäviä penikoita, jotka pitäisi viedä pois vanhemmiltaan saamaan kunnollista kasvatusta. Tykkäänkö siis lapsista? Ihan samalla tavalla tykkään joistain lapsista, kuin joistain aikuisistakin, en kaikista, mutta joistain. Lapsillakin on persoonat. Vauvat nyt tietenkin menee omaan kategoriaansa, niiden persoonat on vielä aika piilossa (älkää nyt teiniäidit ottako nokkiinne, persoonat on piilossa ulkopuolisille, varmasti se pikku Ihme-Liisa on erilainen kuin muut lapset ja tykkää erilaisista asioista, mutta en minä sitä näe) ja siksi voi ehkä sanoa, että tykkään/en tykkää vauvoista.

  Lisäksi. Itseä ottaa päähän, kun ilmoittaa, etteivät pidä koirista. Häh. Ihan kuin voisit verrata Liisan täydelliseksi koulutettua tottis-sesseä, joka tuo sinulle nenäliinan aivastaessasi, naapurin vitun ärsyttävään pikkuräksyyn joka tarttuu ohikulkijoita lahkeesta. Koirillakin on persoonat, olen ihan varma, että jokaiselle koiranvihaajallekkin löytyisi jostain maailman kolkasta täydellinen koira.

  VastaaPoista
 19. Oon itse liikuntavammainen ja todella toivoisin useampien vammattomien ajattelevan näin! Kokemus on opettanut, että yleisesti ottaen esim. pyörätuolilla tuntemattomien ihmisten jalkojen päältä pyöräileminen on ihan ok. Tahallistahan tämä ei ole kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa ja toki kohteliaana ihmisenä aina pahoittelen asiaa, mutta jostain syystä aina käy niin, että en edes ehdi sanoa mitään ennen kuin "uhri" pyytelee minulta anteeksi. Öö? Tutut sentään onneksi osaavat vaan rehellisesti rääkäistä vastaavassa tilanteessa "Mitä vittua?!"...

  Olen myös kerran ajanut autolla toisen perään ja tämän ratissa ollut nainen tuli huutamaan ja raivoamaan minulle suu vaahdossa, mutta kun tajusi, että liikun pyörätuolilla, alkoivat taas vuolaat anteeksipyytelyt ja huolestuneet kyselyt siitä, että enhän nyt vaan myöhästy mistään tärkeästä jos tätä asiaa tässä hetki selvitellään. Ei puuttunut enää kuin se, että olisi tarjonnut mulle jätskin.

  Tasa-arvo ois ihan jees myös siinä mielessä, että saisi ihan itse vastata töppäilyistään.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!