HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

perjantai 25. tammikuuta 2013

vanhusten puolesta

Saan todella usein postaustoiveita liittyen inhottaviin mummeleihin, ärsyttävän hitaisiin vanhuksiin ja epäkohteliaisiin papparaisiin. Vaikka mitä soopaa pystynkin kirjottamaan aiheesta kiinnostumatta, vanhuksia en voi enkä pysty pilkan kohteeksi ottaa. Tokihan hauskaa viihdettä saa vanhuksistakin aikaan, kuten Riku Niemisen Putoushahmo Hieno-mummo, mutta silti en koe mummohuumorin ja varsinkaan vanhusten pilkkaamista asiakseni.

Tokihan välillä vituttaa, kun joku vanhempi rouva etuilee jonossa tai ei sitten millään väistä kaupan tungoksessa, mutta niin vaan tekevät muutkin ihmiset. Ärsyttävät kakarat, vetelehtivät teinit, tympeät keski-ikäiset ja kaikki muutkin ikäluokat. Henkilökohtaisesti en ole kokenut vanhemman väen olevan millään tavalla epäkohteliaampaa sakkia, päin vastoin; monesti vanhemmalta rouvalta tai herralta saa hymyn  ja kiitoksen, kun heille avaa oven tai päästää jonossa edelle. Toista porukkaa on taas muka kiireiset vitun tärkeät keski-ikää hipovat marisijat, joiden suurimmat (ja ainoat) huvit on kirjotella koirankakka- ja taasolihuonostiaurattumeidäntie-tekstareitaan paikallislehden viestipalstalle ja töniä ostoskärryillään ja nahkaveskoillaan.

Mua myös suunnattomasti vituttaa "mitäs vanhuksista, ne kuolee kuitenkin"-asenne. Kummasti me vaan kuollaan kaikki, ainakin viimeisimmän tiedon mukaan. Olisi siis vallan hauska tietää, kuka on oikeutettu päättämään, että missä vaiheessa elämä on arvokasta ja missä ei? Kuka tosiaan voi sanoa, että sellaisen alle kolmekymppisen elämä on merkittävämpää tai tärkeämpää, kuin vaikka 80-vuotiaan? Vanhukset ovat meille tätä yhteiskuntaa luoneet ja verorahoillaan mahdollistaneet sen, että nykypäivän kiittämättömät velliperseet pääsevät kouluun ja lääkärii, että meillä ei ole mitään varaa mussuttaa.

Mun mielestä jokaisen elämän kuuluu olla elämisen arvoista ihan ensimetreiltä kuolinvuoteelle asti. Jokainen hetki elämässä on arvokasta, ei pelkästään ne vitun ihanat teinivuodet tai loisto bisnesmaailmassa keski-iän kynnyksellä. Jokaista ihmistä tulee kunnioittaa, oli sitten sylivauva tai vanha setä kiikkustuolissa. Vaikka vanhus olisi pahoin dementoitunut ja kykenemätön itse itsestään huolehtimaan, kukaan meistä ei ole yhtään mitään määrittelemään, että onkos hän nyt pelkkä yhteiskunnan taakka ja nuorempien jaloissa. Hän on edelleen ihminen! Jos jonkun mielestä ihmisyys alkaa hävitä siinä kuudenkymmenen kieppeillä, niin voi ihan henkilökohtaisesti tulla mulle sen kertomaan.

Me kaikki ollaan oltu pieniä vauvoja, alakoululaisia, enemmän tai vähemmän lorvailevia teinejä ja tulossa hyvää vauhtia veronmaksajiksi ja niiksi ihmisiksi, jotka jatkavat sen maailman rakentelua jonka menneet sukupolvet meille loivat. Kyllä meidän nuorienkin tiimalasissa se hiekka valuu, ei me olla ikuisesti vahvoja ja voittamattomia. Se on kuulkaas hetki vain, kun me ollaan niitä vanhuksia, joita nuoremmat niin kovasti ylenkatsovat ja olisivat valmiita heittämään kadulle.

Joo, mä ymmärrän, että kaikki ei siedä kaikkia; joku ei kestä pikkuvauvoja, jonkun hermo ratkeaa heti vanhan mummon astuessa huoneeseen. Mutta yritetään silti pitää palaset kasassa ja käyttäytyä. Se vaan on kylmä fakta, että jokaisesta ikäryhmästä löytyy ne helmet ja vittupäät. Liian yleistävä käsitys tietyistä ihmisryhmistä saattaa vielä koitua kohtaloksi ja jättää monta mahtavaa persoonaa tapaamatta.

Mummorikasta viikonloppua kaikille!

30 kommenttia:

 1. Oon kans sitä mieltä että vanhuksista on enemmän iloa kuin harmia. Vanhempien ihmisten kanssa voi jutella esim. bussipysäkille, vanhukset yleensä hymyilee ja tarjoaa apua ja kiittää avusta jos niille sitä antaa. jnejne jos mun pitäs viettää päivä huoneessa joko teinin tai vanhuksen kanssa,valitsisin vanhuksen :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanku se "vanhuskin" olis joku helvetin pehmolelu?
   "Vanhuksista on enemmän haittaa ku hyötyä".. Ei tsiisus.

   Poista
 2. Totta! Mullekki äiti opetti et vanhukset on yks asia mitä ei saa pilkata. Kylhän sitä ny välillä laukoo vitsin tai nauraa toisen letkautukselle mut en mä tosissaan ikinä niin ajattele. Oon huomannu et ei vielä vanhuksis luokiteltavat mut ei kuitenka enää ihan keski-ikäsetkään ni on kaikista töykeimpiä.

  VastaaPoista
 3. Niiin totta! (taas kerran) Vituttaa miten jotkut teinit oikeesti puhuu niistä hitaista mummoista silleen että ne luulee ite olevansa ikuisesti nuoria?? Ja voi jumalauta jos joku vanhempi herraspuolinen mies sattuu huomauttamaan että "lopettakaas siihen penkille räkiminen" "VITUN HOMO MULKKU SAATANA MÄ TEEN TÄÄL MITÄ MÄ HALUUN TUU KOITTAA"

  VastaaPoista
 4. tää oli ihana postaus! tulin hyvälle mielelle vaikken mikää vanhus ookkaa :D täytän kohta 14 ja oon kyl iha samaa mieltä sun kaa!!

  VastaaPoista
 5. Oon todella samaa mieltä siitä, että vanhemmatkin ihmiset on arvokkaita ihmisiä niinkun kaikki muutkin.
  Mutta mua vituttaa sellanen asenne, että kaikki teinit on mulkvisteja, nuoret aikuiset on mulkvisteja, keski-ikäset on mulkvisteja MUTTA vanhukset on hellantettas kaikki niin mukavaa väkee. Ei oo. Eikä kaikki nuoremmat ikäpolvet ole hirveitä ylimielisiä mulkkuja.
  Ei ihmistä pitäis määritellä iän mukaan vaan persoonan ja oman käyttäytymisen mukaan.

  VastaaPoista
 6. Olipas positiivistä, tavallaan. Lähinnä säälin viimeisillä voimillaan kaupassa käyviä mummoja ja pappoja, jotka joutuvat pahojen katseiden alle kassajonossa töpeksiessään. Myönnettäköön, että kyllä itsellänikin on palanut välillä, mutta ei niitä voi sentään haukkumaan ja pilkkaamaan ruveta. Ja kyllä, vanhuksilta saa niin aitoja hymyjä ja kiitoksia, kun on heille ystävällinen tai käyttäytyy edes normaalien hyvien tapojen mukaan. Eri asia taas on nämä keski-iän ylittäneet hyväkuntoiset melkein vanhukset, jotka käyttävät ikänsä suomia "oikeuksia" kuten etuilu, häikäilemättömästi hyväkseen. Heiltä ei hirveästi kiitoksia taikka aitoa hymyä heru.

  VastaaPoista
 7. Oon samaa mieltä myös, että vanhat ihmiset on yhtä arvokkaita kuin muutkin! On monia ihaniakin vanhuksia joiden kanssa voi jutella ja saa kiitosta pienistäkin teoista toisin kuin juuri niiltä itseensä vittuuntuneilta uraohjuksilta.. :D

  VastaaPoista
 8. Ihan superhyvä postaus! Tuntuu että oon kaveriporukasta ainoa, jolla riittää sympatioita vanhuksia kohtaan ja jossa sellanen vähän pihalla oleva mummo/paappa herättää "awww, pitäisköhän tota auttaa"-fiiliksen maksimaalisen vitutuksen ja läpänheiton sijaan. Osasyynä mun vanhempien ihmisten arvostukseen on varmaan se, että mulle on pienestä pitäen jaksettu kertoo veteraaneista ja niiden saavutuksista. Sama reaktio saadaan, ku vilautetaan sonnille punasta kangasta ja erehdytään mulle sanoon, että ei veteraaneilla oo väliä, ei niiden tarvi saada mitään, ne on niin paljo jo saanu. Hohhoijaa, sinä 120-kiloinen Mäkkiä rakastava nuorimies et ikimaailmassa suostuis ryömiin jossain Karjalan mettissä vaan siks, että Suomi sais olla itsenäinen, eli pidä sinä leipäläpes ummessa tästä asiasta. Joo, eksyin vähä aiheesta mutta minkäs teet ku on sydämenasia kyseessä :D Eli siis ihan mahtava postaus ja samoilla linjoilla oon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nice. Sait vanhemman väestön kuulostamaan joltain sääliteltävältä eläinlaumalta.

   Ihminen on ihminen. Jokaista "vähän pihalla" olevaa täytyy auttaa iästä riippumatta. Kunnioittaakin pitäisi jokaista. Kaikkien kaikkia.

   Poista
 9. Jenni, älä säikähä, mut... mä rakastan sua DD'':: ♥

  VastaaPoista
 10. Ikä kun on asia, jolle emme oikeasti voi mitään. Käytökselle ja mieltymyksille voi, mutta iälle ei. Sitä paitsi jokaisessa ikäryhmässä on kasa yksilöitä.

  Hyvää tekstiä.

  VastaaPoista
 11. Mun mielestä toi teksti oli siinä mielessä ristiriitanen ku sanot, että epäkohteliasta porukkaa löytyy joka ikäluokasta mut sit melkeen heti seuraavassa lauseessa selität tärkeilevistä keski-ikää hipovista ihmisistä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! näin mummoani eli VANHUSTA lainatakseni :0

   Poista
  2. eikö asiallista kritiikkiä oo nykyään sallittua antaa? :D mä ainaki tykkään tästä blogista mut toi vaan särähti korvaan. oon 16-vuotias opiskelija joten kyseinen teksti ei oikeastaan edes liittynyt omaan ikäryhmääni :D

   Poista
 12. Yhtälailla niitä vanhuksia tosin voi ja saa pilkata kuin muitakin. Jos nyt on ylipäätään jotain pakko pilkata. :D Eivät oo ihmistä kummempia. Ärsyttää lähinnä semmonen vanhojen ihmisten yliarvostus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sata vuotiaalle saa sanoo että se on kusipää, jos se on kusipää. 8)

   Poista
  2. Nimenomaan! En ymmärrä sitä "vanhuksia pitää kunnioittaa"-paskaa. Minä kunnioitan jokaista ihmistä ihan sen mukaan, millanen se henkilö on, enkä sen mukaan minkä ikäinen se on. Tottakai annan penkkini bussissa vanhukselle, mutta ihan samalla tavalla annan penkkini ikätoverille, jos koen, että hän vaikka murtuneen jalkansa kanssa tarvii istuinta enemmän kuin minä.

   Poista
 13. Hyvä postaus! Ite olen vanhuspuolella töissä ja aion myös erikoistua vanhuksiin, mummelit on niin sulosia! Mun käsitys vanhuksista on muuttunut töiden kautta, ennen en sietänyt haisevia vanhuksia, nykyään pesen niitä perseitä laulamalla ja toivottamalla mummoille ja papoille huomenia :) Mekin ollaan joskus vanhoja ja halutaan edes vähän kunnioitusta siitä mitä ollaan pitkän elämän aikana kokeneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama juttu, menin yläasteella vanhusten hoitokotiin tettiin ja sille tielle oon jääny, nyt oon tehny 5 vuotta vanhustyötä ja en vaihtais :) vanhukset on niin kiitollisia pienestäkin avusta! Paras tunne iltavuoron lopussa on saada vanhukselta vilpittömät kiitokset jota yleensä seuraa vielä kommentti "kyllä sä olet ihana ihminen" yms. :) toki myönnän että on joskus kauppajonossa kiireessä meinannut palaa hermo edellä olevaan mummeliin, mutta ihminen se on sekin :D ja sitä tiedä missä kunnossa itse on 80 vuotiaana!

   Poista
 14. Mun on nyt pakko kommentoida koska tää sama aihe on mietityttäny mua jonkinverran viimeaikoina!=)

  Ensinnäkin, oon samoilla linjoilla sun kanssa siinä, että vanhuksia ei saa pilkata ja heitä tulee kohdella kunnioittavasti. Itse pyrin aina avaamaan ovia ym ja tervehdin usein kadulla vastaan tulevia tuntemattomiakin vanhuksiakin (vaikka monen mielestä se on ihan älytöntä). Vanhat ihmiset ovat kuitenkin ne, joiden ansiosta mekin täällä elämme.

  MUTTA mun mielestä se kunnioitus pitää myös ansaita. Mun mielestä törkeästi käyttäytyvää vanhusta ei tarvitse kohdella yhtään sen kunnioittavammin kuin törkeästi käyttäytyvää minkä tahansa muun ikäistä ihan vaan sen takia, että kyseessä on vanha ihminen. Kunnioituksen kuuluisi mun mielestä olla myös vastavuoroista, ja olisi mukavaa että vanhuksetkin kunnioittaisivat myös meitä nuoria, ainakin meitä, jotka käyttäydymme edes jollain tavalla asiallisesti!=)

  Eniten mua kuitenkin ärsyttää sellaset keski-iän vähän ylittäneet ihmiset, jotka käyttävät törkeästi hyväksi sitä, että ovat muka vanhuksia, vaikka ovat ihan yhtä hyvissä sielun ja ruumiin voimissa kun me muutkin.

  Mä en oikein edes tiedä mitä koitin ajaa takaa tällä kommentilla mutta olipahan pakko päästä purkamaan tuntojani!=D

  VastaaPoista
 15. Mulla on tähänkin vähän sellainen kaksi piippuinen suhtautuminen. Olen ammatilta lähihoitaja, enkä kyllä koskaan jaksaisi hoitaa vanhuksia työkseni. Syy siihen on se, että osalle joutuu kertomaan miljoona kertaa oman nimen ja sen, missä ollaan ja mitä tehdään. Usealle oma nimikin on hakusessa. Toinen ihan ok syy, on selkä. Selkä ei itsellä tuntunut kestävän 2kk työharjoittelujakaan. Lisäksi, monille vanhuksista tulee vanhuuden päivinä pakollinen tarve kiroilla, hakata ja olla muutenkinm "huonosti käyttäytyvä"....Erikoistuin siis lapsiin. Nekö ei sitten sotke, hakkaa, rasita selkää? Oma nimi heilläkin on hakusessa, samoin hoitajien nimet. Ainakin alkuun.

  Vanhuksissahan ei siis käytännössä ole mitään vikaa. Osa on hitaita, mutta niin me kaikki jossain vaiheessa.
  Monella mielikuva on vaan juurikin se, että ne haisee, kun käyttää vaippoja jne. Todellisuus siitä on kuitenkin kaukana. Ainakin usein. Tietenkin on niitä elämäänsä jo kyllästyneitä vanhuksia, jotka oikeasti elävät vielä sota-aikaa ja valittavat, kun nykyteinit sitä ja tätä. Nyky teinit ovat kyllä melkoista porukkaa nykyjään...Mutta...

  Oma mummoni kuoli, kun olin 6v ja täytyy sanoa, että jos hän eläisi, niin olisin kyllä siitä todella kiitollinen ja kävisin hänen luonaan. Muistoja on ja ne on hyviä. Silakka pihvejäkin muistan mummoni kanssa tehneeni, vaikka silakoista en niin välittänytkään.

  Toinen mummo on onneksi elävien kirjoissa, mutta asuu yli 4h ajomatkan päässä, joten pienen lapsen kanssa siellä ei ihan heti käydä. Tämä mummo elelee kerrostalossa yksin, vaikka ikää on yli 80v. Ei käytä vaippoja ja muutenkin on täysissä sielun voimissa. Välillä vähän nesteitä kertyy kroppaan, mutta parin sairaala päivän jälkeen sitä taas jaksaa mennä. Ei ongelmaa muistin kanssa. Ei tosiaan. Muistaa sota-ajoista ja kertoo paljon mielellään tarinoita.

  VastaaPoista
 16. Oman kokemukseni mukaan vanhykset, ihan tuntemattomat sellaiset, nauraaa ja hymyilee paljon avoimemmin :) Niiden kanssa on ihana jutustella muuten vaan kauppakeskuksissa ja kauppungilla.

  VastaaPoista
 17. tää oli tosi asiallinen postaus jenni!! terveisin hoitsuopiskelija :)

  VastaaPoista
 18. Hyvä teksti! Se on ihan totta, että joka ikäryhmässä on ne rasittavat ja ihanat yksilöt, ei voi yleistää.

  VastaaPoista
 19. Hurhhhh. Ketkä lasketaan vanhuksiksi?

  Ja seuraava kysymys: missä vaiheessa oman elämänsä subjekti muuttuukin objektiksi muiden ennakkoluuloille?

  Mikä tekee massasta massan ja yksilöstä yksilön?

  VastaaPoista
 20. Loistavaa tekstiä! Itekki napapiirin pohjosemmalla puolella asustelevana on pakko kyrpääntyä ku pikkuteinit hinkuu kadunkulmassa jokaselle vanhukselle ja luulee olevaansa viiskytkuus kertaa arvokkaampia, herra iesus..

  VastaaPoista
 21. "mummelit on niin sulosia :33" siis voi jumalauta.... Tarviiko edes sanoa mitään :D
  Miksi vanhoja ihmisiä sitäpaitsi edes sanotaan vanhuksiksi, mummeleiksi ja papparaiksiksi.. Alentavaa. Vanhat ihmiset eivät herätä nykynuorisossa edes kunnioitusta vaan hoitovietin, se on mun mielestä aivan yhtä järkyttävää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oot ihan oikeassa, että tuo "Iih siis mummot on niin söpöi" on ihan yhtä ällöttävää kuin "Iih homot on niin söpöi". Ihmisarvoa alentavaa, ihan kuin puhuttaisiin koiranpennuista. MUTTA, tuo ettei vanhuksia saisi sanoa vanhuksiksi, on yhtä naurettavaa, kuin se, ettei äitiä saisi sanoa äidiksi ja isää isäksi. Kyllä adjektiivit valitettavasti vaan on tärkeitä, pelkästään väärinkäsitystenkin välttämiseksi. En käsitä miksi ihmisiä ei muka saisi kuvailla niillä sanoilla, mitkä heihin oikeasti passaa. Kyllä minuakin sanotaan lyhyeksi, koska olen lyhyt, en minä ala siitä kyynelehtimään ja ihan samalla tavalla ei yhdenkään mummon tarvi kyynelehtiä mummo-tittelistä.

   Poista
 22. Mä en tiiä miks mua alko itkettää ku luin tätä ???

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!