HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

mites siä koulussa ny pitikä käyttäytyä?

Koska kaikki muutkin, mäkin aion nyt kantaa korteni kekoon tässä paljon puhutussa ja järkytystä herättäneessä oppilaan ja opettajan välikohtauksessa. Voisin sanoa, että tääkin homma menee kategoriaan "paljon melua tyhjästä...".

Siis sehän on selkeä fakta ja luonnonlaki, että jos sä teet jotain tuhmaa, sä saat siitä rangaistuksen. Tai sen pitäisi mennä niin. Tässä tapauksessa sanktio meni aivan väärään osoitteeseen ja äärimmäisen paskat käytöstavat omaava es-jonne nousi uhriksi. Siis mitä helvettiä? Pitäisikö opettajien hermojen olla elastista kumia ja antaa apinoiden kekkuloida mielin määrin?

Mä en ota kantaa siihen, ylireagoiko opettaja; videosta ei näe todellista työntövauhtia tai sitä, paljonko tämä suutasoittava pikkukaveri pisti vastaan. Mutta sen näkee, että suuta on soitettu ihan tarpeeksi ja aika on poistua. Jos ei hyvällä, niin pahalla. Kyllä yläkouluikäisen pitäisi ymmärtää lause "ole hyvä ja poistu", varsinkin kun se usealla eri tyylillä ja tavalla hänelle selkeästi artikuloiden sanotaan. Siinä vaiheessa opettajan vaihtoehdot on vähissä: lähteäkkö paikalta ja antaa teiniprinssin voittaa erä, vai näyttää, että tässä koulussa ei jumalauta pelleillä.

Mä olen suorastaan järkyttynyt siitä, miten monet pitävät opettajaa simputtajana, koska pyysi oppilasta (joka oli ilmeisesti eri kaveri, kuin tämä videon todellinen sankari?) ottamaan hupun pois päästä. EI JUMALAUTA, hyviin tapoihin kuuluu sisällä ja varsinkin ruokailutilassa ottaa pois päästä hattu tai huppu. Jos hyvien tapojen noudattaminen ja niissä opastaminen on kukkoilua tai simputtamista, niin hienossa jamassa on tämänkin maan tapakasvatus. Miksei samantien nosteta jalkoja pöydälle, räitä lattialle, kaiveta persettä ja puhuta päälle? Typerää rajoittaa näiden isänmaan toivojen elämää jollain säännöillä! Eletään pellossa ku saatana viidakon eläimet!

Olisin halukasmyös kuulemaan näiltä opettajan potkuista juhlinneilta ihmisiltä, miten tilanteessa olisi pitänyt toimia? Joku keskenkasvuinen urpo rääpii päätään ja myrkyttää samalla koko opiskeluilmapiirin, mutta ei suostu lähtemään maanittelemalla, pyytämällä ja keskustelemalla. Kauanko tuollaista paskanlotinaa pitää sietää, ennen kuin sen kullannupun saa taluttaa helvetiin sieltä muiden päivää pilaamasta? Vai kutsutaanko saatana poliisi ja paloauto selvittämään tilanne?

Jokaisella on oikeus opiskella turvallisessa koulussa, jossa ei tarvitse katsella, kuinka oppilaat vittuilevat opettajille haastaen riitaa ja kaivaen verta nenästään. Suurin osa kuitenkin astuu siitä koulun ovesta siksi, että jotain oppisi, eikä siksi, että pääsisi kohottamaan itsetuntoaan mussuttamalla paskaa koulun henkilökunnalle - tai katsomaan, kun joku muu tekee niin. Joten jos se olisi musta kiinni, tulevaisuudessakin muiden opiskeluympäristön pilaavat oppilaat voitaisiin taluttaa ulos - jos ei kerran selkeä puhe mene siitä korvanlehdeltä eteenpäin.

Mä en tiedä, kuinka paljon videon teinijätkää nolottaa tai kuinka häpeäissään hän on tapahtuneesta ja videon tajuttomasta leviämisestä. Tuskinpa hän tällaista mediamylläkkää olisi toivonut, koko Suomi kun häntä pitää nyt aikamoisena urpopetterinä. Mutta mä ihan vilpittömästi toivon, että kasvaa ja ymmärtää huonon käytöksensä ja ennen kaikkea korjaa toimintaansa. Myös opettajan kannattaa miettiä, haluaako hän pilata hermonsa vastaavanlaisten arjen sankareiden parissa. Kyllähän me kaikki ollaan teiniangsteissamme tehty jotain aivan käsittämättömän ääliömäistä - niistä ei vaan ole tullut videopätkää kaikkien nähtäväksi. Joten pikkuriikkisen annan sympatiaa ihan molemmille osapuolille.

Mutta nyt heitän pallon teille lukijat: kertokaa itse omat kokemuksenne koulukurista? löytyykö jonkun koulusta vanhanaikainen opettaja, joka olisi jakelemassa mielellään iskuna sormille karttakepin avustuksella, vai onko kokemukset opettajista päinvastaisia? Onko koulussasi opettaja, jolla paukkuu hermot heti tai vastaavasti lammasmaisen leppoisa kumihermo? Jaa kokemuksesi kanssamme!

36 kommenttia:

 1. Mua kans lähinnä vituttaa kun heti kun laitetaan kakarat kuriin, niin siitä tehdään tällänen juttu, että erotetaan opettaja koulusta, huhhuijakkaa.. No totta munassa niitä täytyy komentaa että oppii käyttäytyyn kun ihmiset ja ei käyttäydytä kun viidakon eläimet. Ihme toimintaa taas sanon minä.

  VastaaPoista
 2. Meillä sai aikoinaan jätkät yläasteen ruotsin opettajan itkeen, että sellasia avuttomia pieniä lapsia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ihmisiä. Toivon pojille kaikkea hyvää tänä päivänä... not.

   Poista
 3. En uskalla ees ajatella minkälaisia ihmisiä niistä lapsista kasvaa, jotka saa teini-ikänsä tehdä vastaavissa tilanteissa mitä tahtoo ja olla kurittomia urpoja. Lapset tietää nykyään niin hyvin omat rajansa, ja heti jos opettaja koskeekin niin ensimmäisenä on mielessä se, että "muhun ei saa koskee, mä haastan sut oikeuteen" eikä esim. just se, että on käyttäytyny ihan vitun tyhmästi.

  Pitääkin varmaan hakee lukeen lakia, asianajajilla ja tuomareilla on varmaan tulevaisuudessa töitä tätä menoo..

  VastaaPoista
 4. Huonosti käyttäytyviä kakaroita on aina, mutta mua järkyttää eniten niiden vanhemmat. Siis että tässä maassa on ihan oikeesti joku niin tyhmä vanhempi, että on haastanut opettajan oikeuteen pahoinpitelystä, koska tämä talutti kädestä pitäen hänen pikku kultamussukkansa rehtorin kansliaan, kun se lippalakki ei lähtenyt päästä sanallisella kehotuksella. Käsittämätöntä.

  Mun luokka oli sekä yläasteella että lukiossa (toki porukka vaihtui siinä välissä) suoraan sanoen aivan hirveä. Siis vielä lukiossakin meidän mölisevää ja häiriköivää 30 hengen vuosikurssia jouduttiin ojentamaan kuraattorin, psykologin, opon, ryhmänohjaajan ja rehtorin voimin - tuloksetta. Ei siellä oikein kukaan saanut kuria aikaiseksi, useimmat lakkasivat edes yrittämästä. En näe sitä opettajien viaksi, jos liki täysi-ikäiset lukiolaiset eivät osaa käytöstapoja. Opettajakunnan suurin heikkous taisi olla liiallinen kiltteys, kun niitä kiittämättömimpiäkään ei koskaan heitetty ulos kursseilta, saati koko koulusta.

  VastaaPoista
 5. Huolettaa todella se, minkälaisen viestin tämä nyt lähettää muillekkin häiriköijille. Saa tehdä mitä haluaa, jos opettaja vähänkin koskee niin se on poliisiasia. Opettajat lamaannutetaan. Onneksi on nyt kehitteillä laajennus opettajien oikeuksiin (esim. oikeus ottaa vaarallinen esine pois hallusta), mutta tällainen mediamylly vie todella arvoa tältä positiiviselta uudistukselta. Jos tilanteeseen puuttuminen viimeisillä keinoilla on kiellettyä (näköjään...), niin mitä välineitä opettajalle enää jää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on mielestäni enemmän siitä, miten se opettaja koskee. Sellainen kaappi, kuin tämä erotettu opettaja, olisi saanut ipanan pois ruokalasta miten vain, mutta hän valitsi todella typerän tavan ja otti aika ison turvallisuusriskiin tilanteessa.

   Poista
 6. Pentuhan tossa käyttäyty väärin ja oli oikein poistaa hänet ruokalasta, mutten oikein tajua mikä järki oli repiä hänet kaulahuivista kiskoen pihalle.. Vaarallista ja tyhmää käytöstä myös opettajalta, jonka olisi pitänyt myöntää virheensä.

  VastaaPoista
 7. mikä video on kyseessä?

  VastaaPoista
 8. Näin tollasia tilanteita monia kun olin yläasteella. siis tollasia, että oppilaat työnnetiin ruokalasta ulos. Eli siellä ois saannu ainakin kolme eri opettajaa potkut siitä, et ne ei räkänokkien temppuilua kuunnellu. Onneks ei ollu kännykkäkameroita. Ai että ottaa aivoon toiki, että noita helvetin kännyköitä käytetään koulussa. Ja rehtorin pitäisi tukea opettajia enemmän!! Toiki rehtori sais tulla esiin ja selittää, mikä on kun ei uskalla myöntää, että koulukuria ei hänen koulussaan ilmeisesti ole, vaan valta on oppilailla...

  VastaaPoista
 9. Viime vuonna - siis lukion ensimmäisellä eräs opettaja heitti meitä hyvin kovalla voimalla kirjalla (ei osunut) vittuperkele huudon saattelemana. Sen jälkeen ei enää napistu turhia puolin eikä toisin. Vuotta myöhemmin hän opettaa meitä edelleen eikä käy mielessäkään valittaa aiheesta.

  Ollaan saatu myös muutoma opettaja itkemään ja tottakai vielä useampi raivoamaan ja huutamaan ettei meistä ole koskaan mihinkään - lukiossa edelleen.

  Silti suurimman osan kanssa meillä on opettajien kanssa hyvät hauskat ja lämpimät välit, joissa auktoriteetti asema on opettajalla. Tässä näkee kuka on hyvä ja itsevarma opettaja ja kuka ei. Ei olla edes mitenkään hirveä lukioluokka, ollaan vaan tunnettu aina ja meissä on aika paljon voimaa ku puolustetaan toisiamme...ei siis olla syyttömiä, muttei ainut ongelmakaan.

  On meillä myös niitä opettajia jotka on niin lepsuja ettei tuntien aikana kuule niiden puheista sanaakaan.. onneksi ne kurssit on jo ohi.

  Nykyisin oon ite riparilla yövahtina ja pidän muutomia oppitunteja ja oon kyllä heittäny 160cm tyttönä pitempiä poikia niskapers-otteella ulos kun muu ei ole auttanut, tosin en huuda, siinä menee vaan viimenenki arvostus yleensä. Eipä oo kukaan napissu vastaan jälkikäteen, vissiin noloa et puolta lyhyempi 'heittelee' niitä mielensä mukaa? Kyseisten poikien kanssa ollaan sitte jälkikäteen keskusteltu että mikä mennyt pieleen ja puolin ja toisin pyydetty anteeks (tarvittaessa), nykyisin totteleevat kuin pienet enkelit!

  Missä opettajien asenne ja oikeudet on ?!?!!?

  VastaaPoista
 10. Kyl mun kokemuksella aina tarpeeksi tiukat opettajat on saanut parhaiten oppituloksia aikaiseksi! Ja osottautuneet tosi lepposiksi kunhan on kaikki sisäistäneet paikkansa.

  VastaaPoista
 11. joillain on sitä auktoriteettia kuitenki sen verran että ei tarvitse turvautua tollaseen säälittävään tönimiseen ja työntämiseen. mun entisessä koulussa oli varmasti vähintää yhtä pahoja es-jonne tapauksia, mutta eräs opettaja kyllä herätti niissäkin lopulta sen verran kunnioitusta että lopulta opettaja aina voitti pelkällä äänenkäytöllään ja olemuksellaan.

  ei se ole lepsu opettaja joka ei turvaudu noin idioottimaiseen käytökseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh, miten joku edes kehtaa puolustella tollasia vammasia kakaroita...

   Poista
  2. "No huhhuh, miten joku edes kehtaa puolustella tollasia vammasia kakaroita..."

   Lue ton blogia ja sen merkinnöistä löytyviä kommentteja hetki niin arvaat ehkä miksi, tyyppihän kuulostaa ite just sellaiselta märäjävältä, sietämättömältä ja huonotapaiselta kakaralta :D Ihmekös tuo että se symppaa lajitovereitaan tässä asiassa.

   Poista
 12. Ja niin minusta tuli hikke.

  Viidennen luokan opettajani antoi kaikessa periksi. Tunneilla oli kivaa - ei tavinnut tehdä mitään eikä oppia mitään. Numerot olivat korkeimmillaan kahdeksikkoja ja käytös hipoi seiskaa.

  Kuudennen luokan opettaja pisti kaikki kuriin. Puheenvuoron saadessa noustiin seisomaan, sanottiin mitä sanottavana oli ja istuttiin alas (tätä käytäntöä on yhä lukiossa ikävä..) Tiukka kuri sopi näemmä mulle, numerot nousivat siihen pisteeseen, että peruskoulun päättätodistuksessa oli vain kaksi kahdeksikkoa ja loput olivat kiitettäviä. Sitä opettajaa on ikävä, sillä oli homma hallussa ja sitä kuunneltiin.

  VastaaPoista
 13. Vapaan kasvatuksen tulosta jos minulta kysytään!

  VastaaPoista
 14. Meillä on äidinkielessä aivan surkea opettaja, ei tarvitse meidänkään tehdä mitään eikä sen pahemmin oppia yhtään mitään. Jos tunneilla haluaa oikeasti oppia, asiat täytyy harjoitella itse ja tehdä kokonaan itse, ja yrittää pystyy keskittyyn kun jokainen muu hälisee omiaan. Siinä ilmapiirissä on tosi vaikea keskittyä mihinkää:D
  http://jansunen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 15. Ei olisi yhtään hullumpi idea sijoittaa vartioita kouluihin. Rakennus täynnä rajojaan kokeilevia teinejä ja ainoilla paikalla olevilla aikuisilla ei oikeutta koskea oppilaisiin. Opettajat lakien yms, oppilaiden sekä oppilaiden vanhempien tossun alla. Kene logiikalla tuommoinen järjestely on mukamas toimiva?

  VastaaPoista
 16. joo oli viime vuonna sellanen tapaus, että yks oppilas kävi opettajan kimppuun ja lopulta siinä oli varmaan 5 (ellei useampikin) henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä rauhoittelemassa kyseistä oppilasta eikä mitään. lopulta paikalle tuli poliisit jotka sai sen aisoihin.

  kaikista parasta tässä jutussa oli se, että muutama kuukausi sen jälkeen sanomalehdessä koulun rehtori sanoo "ei meidän koululla ole ollut mitään ongelmia"

  VastaaPoista
 17. Onhan tässä ysiluokkalaistenkin keskuudessa vielä näitä idiootteja, jotka ei osaa käyttäytyä normaalisti. Hiukanko vituttaa kun puolet tunnista menee opettajan ja näitten oppilaiden kilpahuutamiseen.

  Ei ehkä täysin liity aiheeseen, mutta uskonnontunnilla puhuimme seksuaalisuudesta. Opettaja selitti aivan normaalisti ja suvaitsevasti seksuaalisuuntauksista. Noh katos vaan mitä sieltä takapenkiltä huudeltiin. "Homot hirteen!" Kun listattiin seksuaalisuuden pahoja vaikutuksia, opettajan listatessa taululle raiskauksen takapenkiltä kuului taas "PAREMPI SEKIN KUIN HOMOAVIOLIITTO!" Yleensä en jaksa provosoitua tollasista mutta sillä hetkellä ois tehnyt mieli oksentaa.

  Opettaja ei muuten sanonut mitään. Ei varmaan kehdannut...

  VastaaPoista
 18. Vastaukset
  1. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288556997134.html

   Poista
 19. Meillä oli 6luokalla semmoinen vanha naisopettaja joka suuttui ihan kaikesta. Paiskoi kirjoja pöytään, nosti jalat pöydälle ja sanoi:" Mua ei huvita opettaa teitä ollenkaan, opiskelkaa ite, kyllä mun palkka juoksee vaikka juonkin pelkkää kahvia, ei mua vois kiinnostaa pätkääkää." Katottiin sitä semmosella mitä vittua ilmeellä ja istuttiin tekemättä mitään :) Numerot laski kaikilla sinä vuonna niissä aineissa mitä se opetti ja kun päästiin ylä-asteelle kaikkien numerot nousi huomattavasti.

  VastaaPoista
 20. yläasteella rehtori otti yhtä oppilasta rinnuksista kiinni ja tän oppilaan takki taisi revetäkin. ja toinen opettaja ottanut oppilasta kädestä kiinni niin että tuli mustelma. mutta eipä näistä mitään seurauksia tullut. :D

  VastaaPoista
 21. Meidän lukiossa on sellainen miesopettaja joka kieltämättä täyttäytyy joskus hieman liian itsekäästi ja ilkeästi oppilaita kohtaan. Kuitenkin lopputuloksena on se, että hänen tunneillaan ei näy kännyköitä tai jutella toisen kanssa lentämättä ulos luokasta. Myöhästyminen on kans aika paha veto, sillä silloin yleensä ei pääse edes luokkaan sisälle. Itse kukin voi miettiä onko tällainen kuri hyvä vai huono asia, minusta ehkä hieman niitä molempia.

  Oma kannanottoni vastaa Jennin kannanottoa. Rehtorin antamilla potkuilla välittyy sellainen viesti, ettei kenenkään tarvitse kantaa tekemisistään vastuuta ja vittujen haistattelu opettajalle ei ole todellakaan oppilaan syytä. Itse työskenetelen yhdenlaisissa opetustehtävissä ja huomaa jo 3-6 vuotiaista lapsista, milloin he pitävät perheessä jöötä. Jos kotona he saavat tehdä mitä haluavat niin sama käytös myös näkyy minun kanssa. Voin lähettää sympatiaa kyseisen tapauksen opettajalla, sillä on erittäin hankala sietää päivästä toiseen todella huonoa käytöstä. Itse suhtaudun vain tilanteeseen kylmän viileästi ja vien häirikön sivummalle porukasta istumaan ja miettimään.

  Muiden huono käytös ja häiriköinti on yleensä valitettavasti pois niiltä oppilailta jotka oikeasti haluavat oppia ja tietävät miten pitää käyttäytyä. Onhan näitä ennenkin nähty, mutta alkaa näkyä jo se miten koulurauha ja kuri alkaa olla nykyään tuntematon käsite.

  VastaaPoista
 22. Voisin avata sanaisen arkkuni myös teinien käytöksestä kaupungilla ja myymälöissä S**TANA!! Työskentelen myyjänä eräässä naisten vaateliikkeessä ja kun kuulin tästä opettaja-keissistä niin ei muuta kuin kaikki vidun sympatiat opelle. Teinit on oikeesti seuraava saatanasta, eivät kuuntele eivätkä omaa minkäänlaista kunnioitusta myyjiä tai kanssa-asiakkaita kohtaan tai muiden omaisuutta (tässä tapauksessa vaatteita yms) kohtaan. Sotketaan, riehutaan,varastellaan ja kun asiasta sanoo vastausta ei yleensä tule tai jos tulee se voi olla jopa että "joo ihan sama". Mitävvvv???

  VastaaPoista
 23. Ala-asteella meidän luokalle tuli aivan hirveä häirikkö, joka rauhoittui vasta kun opettaja nosti hänet rinnuksista seinälle pari vuotta tyypin suunsoittoa ja muiden kiusaamista seurattuaan. Mitään sen kummempaa tilanteessa ei tapahtunut, opettaja vain vielä kerran käski 6.luokkalaisen kaverin korjata käytöstään samalla kun piteli tyyppiä seinällä ja ihme tapahtui - jätkä ei enää häiriköinyt muita tai mussuttanut tunneilla.Aiemmin ei ollut puhuminen tai kehotukset auttaneet. Mielestäni opettajien pitää saada pistää oppilaat järjestykseen ja jos se ei onnistu hyvällä niin sitten pahalla.

  VastaaPoista
 24. Ala-asteella jouduttiin joskus juoksemaan pikkukoulumme ympäri rangaistuksen jostain, mutta se ei tuntunut miltään simputukselta vaan siitä tuli vähän sellainen hauska leikki ja joskus pojat oikein kerjäsivät että pääsisivät juoksemaan ja opettaja ottaisi aikaa :DD ja yläasteella usein riitti vain se että yksi opettaja uhkasi heittävän niskaperseotteella pihalle jos ei käyttäytynyt kunnolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meil oli ala-asteel sama :D vaik tosin suht iso koulu ni piti juosta vaa keinuille ja me muut saatii seurata kakkoskerroksen ikkunasta <3

   Poista
 25. Oikeesti, mua nolottaa nää mun ikätoverit. Mikä helvetti se on, että pitää esittää niin kovaa, koska yläasteella ja lukiossa kukaan ei pidä sellasta enää siistinä, se on vaan noloa! Nyt kun ite on lukiossa osaa oikeesti arvostaa sitä hyvää opetusta, ja ne joita ei kiinnosta ja jotka häiriköi tunneilla lukiossa vois painua vittuun ja antaa sen koulupaikkansa sellaselle henkilölle joka ois halunnu lukioon opiskelemaan, mutta ei pääsyt koska jotkut paskapäät joilla on 0.1 parempi keskiarvo pääsi sinne. Sainpas purkaa tätä mun ärsytystä! :D

  VastaaPoista
 26. Mä räävin päätäni yläasteella vuonna 2001 ja kouluavustaja käski mua pitämään turpani kiinni. Tiedättekö mitä? Se oli mulle ihan vitun oikein. Koulukurin ja tiukkojen vanhempien ansiosta musta kasvoi kunnon kansalainen joka pärjää sosiaalisissa tilanteissa, käy työssä, kasvattaa tytärtä ja hoitaa asiansa kuten pitää.

  VastaaPoista
 27. Mua suoraan sanottuna HÄVETTÄÄ kuulua tähän pullamössösukupolveen! Että mua riepoo nää nykykakaroiden kasvatusmetodit. Kun mä olin pieni, tottelemattomille ipanoille annettiin tukkapöllyä ja luunappeja, eikä asiasta nostettu minkäänlaista älämölöä, koska se oli NORMAALIA. Nykyään näitä urputtavia runkkupusseja vaan taputellaan olalle ja sanotaan soosoo (jos edes sitäkään, ties minkälaisia traumoja siitäkin voi saada!). Just tällasen vapaan kasvatuksen takia mukulat oppii siihen, että täällä saa elää kun pellossa ja hyppiä toisten silmille. Saatana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luunappi on oikeesti paras keino laittaa sen lapsen järkeen että teki väärin

   Poista
  2. Muuten kyllä, mutta mulle (oon tosi nuori 13) mut kuiteski annettiin pienenä koko ajan tukkapöllyjä ja luunappeja, jossain vaiheessa multa sit lähti tunto, etten tuntenu luunappeja, jolloin niistä ei ollut apua.
   Mutta ite oon sitä mieltä että on tyhmää et nykyään suututaab jos jotai tollasta tapahtuu. Ite oon ainki ihan tyytyväinen että tiiän mikä on oikein ja mikä väärin

   Poista
 28. ihan järkyttävää koko jupakka. Nämä raggarilapsukaiset tietävät niiin hemmetin hyvin, ettei opettajilla ole lupa käydä käsiksi, vaikka oppilas kuinka vittuilisi. Mitä opettaja voi tuollaisessa tilanteessa tehdä? Nostaa kädet pystyyn ja jättää es-jonne voittajaksi?

  Asiatekstiä jenniltä taasen, hyvin valittu aihe.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!