HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Syömisen häpeä

Nykyään syömistäkin tunnutaan pitävän nolona asiana, vähän niin kuin jotain intiimivaivaa. Satunnainen karkkipatukka muiden maitorahkaa mättävien ihmisten läsnäollessa on melkein yhtä häpeällistä, kuin kusta housuun ruuhkabussissa. Enää ei herkutella tai syödä hyvää, vaan sillekin on lehtien sivuilla annettu nolo nimi "tunnesyöminen" tai "lohtusyöminen".

Leffakarkit ja pitsaperjantait ovat konkreettisia esimerkkejä ihmisen heikkoudesta, mikäli nykyruokakulttuuria uskoo. Syömistä ei harrasteta enää sosiaalisena ja miellyttävänä tapahtumana, vaan pakollisena toimintana elämisen jatkumisen suhteen. Ruokailun tulee olla kontrolloitua ja kuin kisadieetillä olevan kehonrakentajan ravinto-oppaasta, eikä ruoka ei täytä nykyajan direktiivejä, jos se maistuu hyvältä.

Musta tuntuu, että mä heittäydyn niskoilleni hissikuiluun seuraavasta "testaa oletko lohtusyöjä"-rastitustehtävästä naistenlehdessä. Tai artikkeleista, joissa ihmisestä yritetään tappaa viimeinenkin nautinnonhaluisuus. Tai internetkeskustelusta, jossa jokaikinen ruokavalio lytätään paskana tapana nauttia päivittäiset ateriat. Jospa ihan siirryttäisiin porukalla letkuruokintaan, niin eipä tarvitsisi murehtia eväsleivän kuitumäärää tai kananmunan keltuaisen kaloripitoisuutta. Tai juodaan vaan vettä ja kuollaan onnellisina - ja ennen kaikkea itsekurin näkökulmasta katsottuna kärkikastina.

Mikä siinä on, että kaikki täytyy vetää niin vituilleen ja viimesen päälle överiksi? Nälkäänsä tai mielitekoonsa ei saa jääkaappia avata, ellei kellonaika ole oikea ja kaapin sisältö asianmukaisesti varusteltu. Tokihan on hyvä, jos ihmiset skarppaa ruokatottumuksissaan, mutta jos oikein etsimällä etsitään eri ruuista vikoja, niin eihän täällä saa saatana syödä mitään. Jos ei ole hiilareita, niin sitten on liian vähän protskua. Jos on sopivasti kaloreita, niin ei ole kuitua. Kalsiumia tulee sopivasti, mutta on liikaa sokeria. Muuten hyvää ravintoa, mutta maistuu liian hyvälle.  Nyyh.

Mä olen vähän sitä mieltä, että me eletään ortoreksian kulta-aikaa. Nykyajan itsekuriajattelu ja vahvan luonteen todistelu on hypännyt työ- ja koulumaailmasta ruokakulttuuriin ja syömistottumuksiin. Ennen piti olla ahkera työntekijä ja huippuoppilas, nyt ravintoterapeutista heti seuraava ja mehukeittopaaston mestari. "Ai sulla on eväänä sämpylä, oi että, antaispa munkin itsekuri syödä joskus tollasen hiilarileivän." Joo ja antaispa munkin itsekuri potkasta sua nenänvarteen.62 kommenttia:

 1. ai hitto, olet NIIN oikeassa!! sama vituttaa täälläkin!

  VastaaPoista
 2. Kyllä! ajattelinkin tästä juuri lähtee hakeen jätskin :)

  VastaaPoista
 3. Syötsä suruun? Onko sulla joku erikoinen syy siihen jäätelöön? Pysy vahvana sisko, älä tee sitä, juo vettä ja laske sataan!!!!

  Ei vaa mäki voisin käydä hakee yläkaapista vähän tobleronee

  VastaaPoista
 4. Nyt on pakko jakaa pari juttua siitä, kuinka ihmiset jaksaa kytätä toisiakin tässä asiassa:

  Olin muutama kuukausi sitten sokoksella kahvilla, ja otin palan porkkanakakkua. Jonossa edellä seisova nainen kääntyi katsomaan evästäni ja totesi "aikamoinen kaloripommi sulla siinä". WTF?!?!

  Toisella kertaa olin kioskilla ostamassa suklaapatukkaa. Yhtäkkiä myyjä alkoi tilittää, ettei hän enää syö suklaata tai mitään makeaa ollenkaan. Kehui laihtuneensa 12 kiloa lopetettuaan makean syönnin. Se oli just sellanen kuiva vanha kurppa, jolle olisin ilomielin laittanu muutaman kilon lisää. Alko v*tuttaan niin paljon että ostin patukan sijaan levyn.

  Näitä esimerkkejä olisi valitettavasti enemmänkin.. huoh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MITÄ :DDDDDD ei jumalauta mää vaan sanon

   Poista
  2. Tää oli tosi, tosi totta koko teksti. Itelleni kanssa tullu näitä ulkopuolisten kommentteja. Ostin työharjottelu paikan kahvilasta 2 suklaapatukkaa. Normaalin fazerin sinisen ja kismetin. Myyjä kylmän viileesti toteaa '' Ompas sulla siinä paljon suklaata! ''

   Joo. 2 suklaapatukkaa onkin helvetin paljon suklaata :DDD Eikä myyjä kyllä itsekkään mikään kovin keijukainen näyttänyt olevan.. :)

   Poista
  3. Tuli kyllä mieleen eräs kaupan kassa, kun ostin illalla ennen sulkemisaikaa seuraavanpäivän eväät ja ruokaa : "kyllä näillä pitäis tää ilta selvitä". No en tiä selviänkö saatana.

   Poista
  4. Ei helkkari, mä luulin että nää ostoksia kommentoivat myyjät on sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivien ihmisten villi iltasatu, mutta olin näköjään väärässä! Mitä ihmettä oikeesti! :DD

   Poista
  5. O ou, mä harrastin kaupan kassalla töissä ollessani tollasta, tosin ihan vaan ajatuksena heittää jotain small talkia :D eipä tullu mieleen et joku vois sen ottaa loukkauksenakin, mut nyt kun sanoitte nii joo i feel you, ehkä en kommentoi enää :D

   Poista
  6. Dääm, onkohan munkin kommentit tulkittu vain vittuiluna. Tosin en ole ruokaostoksia kommentoinut, lähinnä saattanut jollekin legopaketin ostavalle nuorelle parille heittää, että teillä onkin sitten villi ilta tiedossa. Ehkä pidän jatkossa suuni kiinni..

   Poista
  7. Ei myyjien kuulu kommentoida MITÄÄN ostoksia mitenkään... :D Luulis kaikkien tuon ymmärtävän, mutta eipä sitten näköjään...

   Poista
 5. Huomaan ystäväpiirissäni samanlaista toimintaa. Tapasin muutaman ystäväni brunssilla jokin aika sitten. Emme olleet nähneet toisiamme puoleen vuoteen ja odotin mielessäni pitkää monen tunnin juoruilua ja herkuttelua. Saavuin paikalle 15 minuuttia myöhässä ja ystäväni olivat ehtineet hakea jo ruokaa. Hain suolaset ruuat ja söin tyytyväisenä. Suunnittelin lähteväni seuraavalle kierrokselle, mutta ystävät laittoivat lautasliinat lautasilleen tyyväisen näköisinä. "Ettekö hae lisää?" parahdin. "Ei, skipataan hiilarit ja herkut ja otetaan vaan kahvia". Siis kaikki myslit, puurot, jogortit, leivät, leikkeleet, kakut ja miljoonat muut herkut eivät kelvanneet! Ruokailuaikaa meillä olisi ollut kolme tuntia! Tuli kyllä vaikea olo kun seuraavan tunnin ajan minä söin ja muut valittivat täyttä oloa. Niin varmaan, yhden lautasellisen seurauksena. Kun kerrankin olisi saannut syödä ihanan (ja vielä hintavan) brunssin antimia ja nauttia pitkästä ja yhteisestä ruokailuista, laskettiinkin kaloreita ja kauhisteltiin, miten jengi ympärillä mässäili. On se nyt hemmetti, ettei ihminen voi syödä ja nauttia kunnon määrää ruokaa silloin tällöin!
  Minä syön ja nautin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisauden sanoja! On kyllä ärsyttävää kun ensi maksetaan tuhatkaksmiljoonaa maksava ateria ja lautaselta löytyy salaatinlehti, jonka jälkeen todetaan "mä oon NIIN täynnä" tai vielä ärsyttävämpi "mä en voi syyä mitää ku oon laihutuksella". No miks vittu tulit mun kanssa syömää sitte?!?

   Poista
 6. Jutskailin kerran yhen tutun kans fbssä ja tää sitte valitteli nälkää. Sanoin sitte että no syömään siittä sitten, nii "en mä voi ku suositus on että saa syyä vaa X (en muista) tunnin välein. Nyt on vasta menny Y tuntia edellisestä syönnistä"

  Menin sanattomaksi.

  VastaaPoista
 7. No niinpä. Ymmärtäispä ihmiset, ettei se syöminen ole mikään synti. Muutenkin tosi ärsyttävää, jos ihmiset kyttää toisten, normaalisti syövien ihmisten ruokailutottumuksia.
  Jos minä haluan keksejä, minä syön keksejä.

  VastaaPoista
 8. ää olet niin oikeassa! Yksi päivä lidlissä karkkihyllyä plätäressäni yksi ukkeli tokaisi mulle otettuaan jotain karkkia itsekin siinä: "näiden jälkeen pitääkin sitten jumpata kunnolla!"
  ....D: :DD se oli hirveää se! Teki mieli vetää sitä ukkelia turpaan niin kovasti että jouduin vaihtamaan hyllynväliä :(

  Ristiriitaisinta tässä herkkujen syömisen kriminalisoimisessa on varmaan se että se oikeesti loppujen lopuksi tekee ihmisistä salasyöppöjä tunnesyöjiä :( Tai oon ainakin itse lukenut useammastakin paikasta että mitä enemmän kieltää itseltään jotain ruokaa esim. just herkut niin todennäköisemmin niitä ahmii :p

  VastaaPoista
 9. Tää oli mahtava! Oon iteki saanu kuulla kun ostin suklaadonitsin, että "kannattaakohan sun syödä tota, tossa on niin paljon rasvaaki". Ois tehny mieli mättää nassuun voipaketti ja tokasta että tässä sulle sitä rasvaa, prkl!

  VastaaPoista
 10. Tämä oli ehkä paras postaus koskaan! Niin totta. Täytyy kyllä myöntää että oon itekki ollu jonku aikaa sitte tämmönen... Mutta nykyään syön sillon ku huvittaa ja syön herkkuja jos tekee mieli ja ai saatana että nautin siitä! Se on vaan niin vittumaista kattoa ku ite vedät ruokaa naamaan hyvällä omalla tunnolla ja joku siinä taivastelee suu auki vieressä...:D Ja toi loppu oli kyl hyvä :)

  VastaaPoista
 11. Mua ei haittaa, jos kaveri jättää kahvilassa sen pullan ottamatta. Sitä en siedä, jos mulle tulee kommenttia mun herkullisesta kakunpalasesta. Saa sitä jättää syömättä jälkkäriä, jos ei siltä tunnu tai haluaa pudottaa kiloja. Mutta semmosta järkyttävää "IIK, HIILAREIT SIIS OMG"- jauhamista en siedä.

  VastaaPoista
 12. Aamen. Juteltiin porukalla suunnitelmia, ja kerroin, että meen siiville. Kaveri totes siihen vaan, että voi että ku hänki vois syödä jotain niin hyvää ja rasvasta!! Jos muutenki luuviulu kaveri on fitnessdieetillä ja vetää maitorahkaa purkin päivässä ja huuhtoo vedellä alas niin tekis mieli vaan mennä siihen naaman eteen vetään sitä rasvakastikella ja kertoo kovaan ääneen kuinka saatanan hyvää se on. Naurattaa muutenki salilla nähä muijia vetämässä "kovaa reeniä" ja sit kuulla sivusta kuinka iltapala on yks omena. En usko tohon muotiin, että kaikki mitä pistät suuhun menee sen vitun talousvaa'an kautta. Maalaisjärjelläkin pysyy ihan kivassa kunnossa + saa syödä kuitenki just niinku ite haluaa :)))

  VastaaPoista
 13. ahahahaaa naurattaa nyt ja paljon... Oon siis leipurialalla ja olin aina ennen et sitten kun muut vetelee munkkia niin oon siinä vaan niille justiinsa tyylillä "Toi on kyllä aika epäterveellistä - ton jälkeen vaaditaan kyl todella pitkä lenkki" ja hetken päästä mussutan itse PALJON terveellisempää tuulihattua(oikein paljon kermaa ja vähän suklaatakin kuorrutteena), mutta sitäkin vain siksi että munkit oli loppuneet... Nyt oonkin jo vedellyt siellä varmaan ekana niitä munkkeja ja vaan mielessäni todennut, että tänään on lenkkipäivä.

  VastaaPoista
 14. Itse käytän levitteiden sijaan NORMAALIA VOITA (siis kauheaa) ja juon punaista TÄYSMAITOA! Ai että kaupassa välillä katsotaan. Ja kerran joku mies tokaisikin että "onpa siinä paljon rasvaa noin pienelle ihmiselle, onko tuo terveellistä?" Tokaisin vain että, näytänkö sitten sairaan ylipainoiselta ja sairaalta? (Miltä en todellakaan näytä kun käyn kuntosalilla ja olen melkeinpä alipainoinen) Meni ukko hiljaiseksi :D

  Itse en jaksa edes enään välittää tuttavapiirin valittelusta ruuan suhteen, korkeintaan tokaisen kuinka ihanan ja suuren lounaan söin eilen. Pahoja katseita siinä saa mutta itsepähän elävät ruuallaan.

  VastaaPoista
 15. Sit ne lohtusyöjätestien kysymykset on sellasia TYKKÄÄTKÖ SYÖDÄ KARKKIA? :):):):) AIJAA NO SIT SULLA ON SE LOHTUSYÖJÄSYNDROOMA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhahha jep :D oispa näissä kommenteissa joku tykkäysnappi

   Poista
 16. Elkää leikkikö ruualla neidit. Syökää laadukasta ja hyvää ruokaa niin pysytte varmasti paremmassa kunnossa kuin olemalla syömättä.

  VastaaPoista
 17. Mun kaveriporukassa ei onneks oo tällasta toisten ruokien arvostelua. mut oltiin kerran Memphisissä syömässä koko porukka ja mä tilasin burgerin ranskalaisilla (se paikka on tällanen jenkkityylinen) ja suurin osa meistä tilas kanasaalatin ILMAN krutonkeja koska niissä on hiilareita! siis omg

  VastaaPoista
 18. Niin ja miten tämä eroo jostain syömishäiriöstä? Ei mitenkään. Sairasta touhua. Kaikki me kuollaan joskus ja eletään lyhyt elämä, ei viittis käyttää sitä aikaa kalorien laskemiseen...

  VastaaPoista
 19. NIMENOMAAN! menee ihan yli ymmärryksen kun jotkut on dieetilla eikä saa käyttää ees ketsuppia tai salaattikastikettakaan, ihan niinkun se laihtuminen olis siitä loppujenlopuks kiinni. mielummin vaikka juokset sen kolme minuuttia pidemmän lenkin ja kulutat ne 30 kaloria mitä on jossain minimäärässä ketsuppia on (okei hahah en tiiä paljon niis on kaloreita EIKÄ KIINNOSTA)

  lisäks muistan vielä kuinka ennen sanottiin "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" mut nykyään "omenas ja hedelmis on siis vitusti hiilareita ei kannata syödä". KUKA VITTU LIHOO SYÖMÄLLÄ HEDELMIÄ, ja jos mun tekee mieli jotain makeeta niin eikö se oo helvetisti parempi et syön banaanin ja omenan kun 200g suklaalevyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ei siinä suklaalevyssäkään mitään pahaa ole. D:

   Poista
 20. Nyyh. Tämä tuntuu oikealta osoitteelta valittaa, kuinka eilen tuli syyllinen olo syömisteni takia. Käyn iltalukiota, ja iltaseitsemän välitunnilla hain eilen kahviosta donitsin. Oli kauhea nälkä, koska olin syönyt viimeksi lounaalla ja se donitsi vaan huusi mua vitriinistä. Itse en välitä kaloreista ja rasvoista tai mistään (ja olen muuten tasan tarkalleen normaalipainon keskellä), mutta niitten muitten likkojen katseet kertoivat että ne kyllä välittää minunkin puolestani... Huoh. Mitä se kuuluu kellekään jos minä possutan munkin? Hmm? Ei mitään? Eivät sentään tulleet sanomaan mutta ilmeet kyllä kertoivat ettei noin saisi missään nimessä tehdä, että ottaa donitsin ja OIKEAA pepsiä, ei Maxia :D

  VastaaPoista
 21. Mun mielestä ois aivan ihanaa syödä normaalisti. Ihan kunnolliset ateriat ja olla miettimättä mitä suuhun pistää, mut mä en vain tykkää syömisestä. Rakastan kyllä hyväntuoksuista,näköistä ja makuista ruokaa, mutta alas menee ehkä sen 5 haarukallista maksimissaan ja sitten tökkää ja pahasti...

  Mua juurikin tän mun ''ongelman'' takia vituttaa suunnattomasti ne, jotka tahalleen jättää syömättä, valittaa kaloreista ja normaalipainoiset ihmiset haluaa laihduttaa. Ensinnäkään sen mitä olen huomannut niin ei miehet halua puruluita itselleen joten miksi laihtua sairaalloisen näköiseksi ? Ja yleensä miehet tykkää kun naiset syö kunnon aterian jne, joten miltähän se näyttäis kun mies tekee jotain kunnon paistia, perunoita ja kasviksia niin nainen piipittää ettei voi syödä tollasta ruokaa ku on liikaa rasvaa ja siin paistis on läskin paloja, ja kaikki lihottaa. Mäpä otan sit omenan ja pärjään sillä seuraavat 12h, syö sä vaa tota sun syntistä lihotusruokaa!

  Ja viimisimmäks, ruuanlaitto on just ihanan terapeuttista, se rentouttaa ainakin mua ja kämppään tulvii aina ihana ruuan tuoksu. Nyt vaan pitää viel saada tää mun oma syömishomma kuntoon :) ja siis toi syömishomma mulla on tullut tarha-ajoilta, mut hyvin täs edistytään !

  siis mahtava teksti jenni ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi kukaan miettis mitä miehet tykkää? Jos mies ei halua puruluun näköstä naista niin sitte ei halua. Ei tän puruluun tartte alkaa miesten mieltymysten mukaan elämään.

   Enkä milläänlailla puolustele tämmöstä naurettavaa syömiskammoilua, pisti vaan silmään tuo, että pitäisi olla sitä mitä miehet haluaa.

   Ja kanttisko mennä lääkäriin, jos ruoka ei mee alas? Voi olla vaikka keliakia tai joku muu mahasairaus.

   Poista
  2. Esimerkkinä vain käytin tuota ettei normaalisti miehet suosi sairaaloisen laihoja jotka laskee jokaisen kalorin, vaan terveen ja normaalipainoisen. Ainakin monella tutullani kaloreiden laskeminen yms ruoasta tinkiminen on juurikin alkanut siksi että haluaa olla sitä mitä luulevat miesten haluavan. eli melkein anorektikkoja.

   Mun syömiseni on kiinni enemmänkin mitä tunnen henkisesti. Tutkimuksia on tehty ja mitään poikkeavaa ei ole, vaan mun mieleni on tavallaan traumatisoitunut mitä syömiseen tulee, joten asia ei ole ihan niin helppo.

   Mutta eiköhän tässä tulla olemaan parempaan päin.

   Poista
  3. Joo hyi että vihaan kaikissa tilanteissa perusteluna tuota että "miehet tykkää / ei tykkää". Mutta muuten kyllä samaa mieltä Janitan kanssa. :)

   Poista
 22. Tapahtupa äskön kumma juttu: yritin facebookiin jakaa tämän nerokkaan tekstin kavereidenkin luettavaksi, mutta FB esti blogitekstin jakamisen koska sisältö on merkitty loukkaavaksi? :O onko joku ilmiantanut teitsin blogin vai mitähäh kun ei millään onnistunut koko homma vaikka kuinka yritin. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinpa saman!!! voi paölskjdflaskdfj!! Oon niin monesti ennenkin jakanut näitä juttuja Facebookiin, koska nää on todella hyviä. Nyt joku taliaivo on sitten päättänyt ottaa nokkiinsa ja estää Facebookiin jakamisen kun sisältö on muka loukkaavaa.

   Poista
  2. No niinpä, huumorintaju vissiin vähä hakusessa ku pitäny niin nokkiinsa ottaa että ihan fbssä pitää estää... hohhoijaa!

   Poista
  3. En ollutkaan ainoo jolla face estää linkittämisen kaverille! :o Veikkaan että joku on vetänyt palkokasvin nenäänsä ja päättänyt tehdä vähän jäynää...

   Poista
  4. Joop, mullakin ihan sama ongelma. Yritin ties mitä tinyurlia yms ja loppujen lopuksi vain heitin välilyönnin keskelle linkkiä ja sanoin ihmisille että poistaa sen :D Laitoin FB:lle vihaisen viestin aiheesta, laittakaa tekin.

   Poista
 23. Mua vituttaa ennen kaikkea se, että osa on nyt ottanu sen asenteen, että "ruoka on polttoainetta eikä nautintoainetta" kun toiset miettii, minkä ottais rahkan korvaavaks proteiinilähteeksi kun ei tykkää siitä. Tajuan, että OIKEASTI lohtusyöminen ja tunnesyöminen voi olla ongelma esim. ylipainoiselle, mutta onhan se nyt ihan maalaisjärjellä pääteltävissä, että se rahka-raejuusto -fitnessdieetti ei pidä, jos se ruoka maistuu syöjänsä mielestä pahalle. Terveellinenkin ruoka voi maistua hyvälle, eli ei kai sitä rahkaa väkisin kannata vetää, vaikka nää fitnessnerot niin väittääkin.

  VastaaPoista
 24. Mullakin työkaveri karppaa ja syö viimesen päälle kaikkien oppikirjojen mukasta ruokaa, koska se haluaa kuulemma laihtua kesäksi. Se on mulle ihan okei, mutta se arvostelee mun eväitä KOKO AJAN :D "jaa taasko sulla on tollanen sokeripommijogurtti, voi voi tyttöä!" vittuako se sille kuuluu jos mä syön vaaleaa leipää ja haluan silloin tällöin herkutella kahvin kanssa vaikka vaniljamunkilla. :D enhän mäkään sen parsakaali-sieni-sipulimössöjä kommentoi?

  VastaaPoista
 25. Täyttä asiaa (taas kerran) koko teksti :D Mua on jurppinut ihan sama juttu. Itse en oo onneksi saanut ainakaan vielä kuunnella kenenkään ulkopuolisen kommentteja siitä mitä syön (kuka edes tekee tollaista?), mut monille muille näyttää tollaista käyneen. En voi kuin ihmetellä, et mitä muiden syömiset toisille kuuluvat niin että niitä pitää kommetoida kauhistelevaan sävyyn? Saavathan ne terveysintoilijat mättää maitorahkaa minkä ehtivät, mut ei muiden ruokailuun pidä puuttua.

  Samoin mua ärsyttää se, kun jotkut tekevät järkyttävän numeron pienestäkin herkuttelusta... meinaan tällä siis ihmisiä, jotka syövät yhden suklaapatukan tai - IIK - jopa KOKONAISEN PULLAN KERRALLA ja sit meuhkaavat aivan vitullisesti siitä, miten huono itsekuri niillä on ja kuinka tulikaan "ahmittua" oikein hävyttömästi. Suklaalevyn kiskaiseminen kerralla puolestaan on jo ylitsepääsemätön synti, jonka hyvästä palaa helvetin liekeissä. Lasken tähän kategoriaan myös ihmiset, jotka syövät olemattoman pieniä annoksia ja vetävät sen jälkeen liioitellun "siis mä söin NIIN PALJON, mä en vaan JAKSA enempää"-show'n :D Musta tuntuu et tollaiset ihmiset eivät usein ees _oikeesti_ ajattele syöneensä jumalattomia määriä sen suklaapatukan napsittuaan, vaan ne yrittävät pelkästään korostaa omaa niin sanottua paremmuuttaan muihin nähden sellaisella "joo, mulla on kattokaa niin hyvä itsekuri et mulle tämmöinen pienikin määrä suklaata on ihan liikaa ja suuren kriisin paikka. Mesosinkohan nyt tän syömisestä tarpeeksi, jokohan kaikki tajusivat miten loistava itsekuri mulla on jotta voivat kadehtia?"-tyylillä.

  Siis tottakai kannattaa sen verran kattoa sitä syömistään ettei korvaa ruokia pelkillä herkuilla, tai napostele jotain viittä suklaapatukkaa päivässä, mut joku järki käteen tohon hösäämiseen. Oon ite alipainon ja normaalipainon rajoilla, mun aineenvaihduntani ei oo mikään salamannopea vaan ihan keskitasoa ja liikun epäsäännöllisen säännöllisesti, mut ei mun painoon vaikuta yhtään mitenkään vaikka olisinkin silloin tällöin ITSEKURITON, LÄSKI SIKA :((( ja herkuttelisin jopa sen karmivan suklaalevyn verran ihan itekseni. Jos syö monipuolisesti ja kaikkea kohtuudella, niin eiköhän ruokavalioon mahdu silloin tällöin suklaalevy tai sipsipussi ilman et se heilauttaa terveydentilaa traagisesti suuntaan tai toiseen.

  VastaaPoista
 26. Ja ootteko huomannut, että karppauksen takia nykyään jokainen on viljaherkkä tai "mulla on ihan varmasti keliakia"-tyyppi. Mun käy sääliksi mun kaveria, kun se syö niin yksipuolista "terveellistä" proteenipitoista ruokaa. Tekisi mieli pakko syöttä sille hedelmiä ja kakkua. Tuntuu, että se on koko ajan sairas ja huonovointinenkin. Mun motto: kaikkea saa syödä kohtuudella ja nauti joka kerta ruuosta, se tekee hyvää!

  Ainiin sit minua ärsyttää se kun syön ihan normaalin kokoisen annoksen ja sitten kaveri valittaa: "miten sä oikeen jaksat? Mä oon niiiin täynnä." x1000kertaa

  VastaaPoista
 27. Mä syön millon huvittaa ( eli koko ajan ku oon kotona :DD suöppökö) ja mitä huvittaa. Ruoka on parasta.

  VastaaPoista
 28. Aikuiset ihmiset tehköön mitä haluaa. Kuolkaa nälkään mun puolesta, mä hymyilen sipsinmurut suupielissä.

  Mutta sitä en ymmärrä että nää "terveelliset" maitorahka-raejuusto -dieetit syötetään lapsille sinä terveellisenä, ainoana oikeana tapana syödä oikein. Sillon kun karppaus oli ihan uus juttu ja todella in, luin lehdestä kuin joku perhe karppaa, jopa se perheen alle 2-vuotias nassikka. Samana päivänä joku suhteellisen tuore äitykkä tuli mulle tiskille kertomaan, kuin hänenkin taaperoikäinen lapsensa karppaa!
  VITTU NIITÄ VALOJA?! Lapsen aivot tarvitee kaikkia, myös niitä hiilareita ja rasvoja ja mitä kaikkea nää muna-aivot nyt pelkääkään, ravintoaineita kehittyekseen tasapainoisesti. Oikeastaan koko muksu tarvitsee monipuolista ruokaa, josta saa oikeassa mittasuhteessa kaikkea ja tarpeeksi.

  Kaverini on päiväkodissa töissä 6-vuotiaiden ryhmässä, jossa tytöt kuulemma seisovat peilin edessä ja miettivät kuin ovat läskejä ihramurskapossuja, eivätkä takuulla "jaksa" syödä kaikkea lounasta.

  Tähänkö on tultu? Tämäkö on terveellistä? Jep, helvetin hieno homma, ja sitten tulee some, joka julistaa tän kaiken olevan enemmän kun okei ja tosi tavoteltavaa. Nakertaa ku pientä oravaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus TET:issä ja just tällänen 6 vee tytöntyllerö tuli kysyyn multa et miksi syön niin paljon perunaa, koska äiti sanoo että jos syö perunaa tulee pulskaksi. Samaiset tytöt ihailivat minua kun "sä oot noin ihanan laiha".

   Ihan miten haluatte, rakkaat lapset...

   Poista
 29. Tää on niin totta!! Minä herkkuperse syön herkkuja just sillon kun huvittaa ja käyn salilla just sillon kun huvittaa. Oon normaalipainonen ja muotoja löytyy, ja oon paljon tyytyväisempi näin, parin ylimääräisen kilon kanssa, kun siten, että noudattaisin tiukkaa ruokavaliota ja olisin ku kokoajan pahalla tuulella ku perseeseen ammuttu karhu niitten mielitekojeni kanssa.

  VastaaPoista
 30. Missä on ne kaikki "mutku mul on ihan oikeeesti syömishäiriö! loukkaat mun tunteita!" kommentit? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoliksi taidan sopia tuohon määritelmään: sh löytyy, mutta blogiteksti ei todellakaan loukkaa tunteitani.
   Itse olen hyvin samoilla linjoilla Jennin kanssa siitä, että laihtumista tuputetaan nykyään joka tuutista jatkuvalla syötöllä. Oma sairas mieleni lukee kaikki naisten lehtien "Näin laihdut 15kg" ja "Nyt se ja se ravintoaine pannaan syystä x"-kirjoitukset hivenen vääristyneeseen sävyyn... Olen siis tietoisesti alkanut karttaa akkalehtien lukemista, koska jokaisessa on yksi tai useampi painoa ja laihduttamista käsittelevä juttu.

   Itsellä tämä nykyisin vallalla oleva terveyskasvatus on ollut osana kasvatusta jo 90-luvulta lähtien ("Karkki lihottaa", "Syö paljon proteiinia", "Liiku niin en lösähdä" jne) ja tässä tulos: kohta 25v. ja edelleen koetan irrottautua syömishäiriön koukusta..

   Ja mitä oikeasti liikkuu ihmisten päässä, jotka kommentoivat tuntemattomien ostoksia kaupassa (oli sitten asiakas tai myyjä)??
   Ei minulle tulisi pieneen mieleenkään sanoa kenellekään muulle kassajonossa tämän ruokapolitiikasta yhtään mitään..
   Eniten raivostuttavat henkilöt, jotka jaksavat marista _aina_ kahvipöydässä tms. sitä, että voi kun on tarjolla sitä tätä ja tuota - nyt pitää tämän jälkeen lähteä hikilenkille ja/tai olla loppupäivä syömättä. Pitäkää suunne tukossa tai älkää ottako sitä pullaa viittätoista palaa ja antakaa muiden syödä hyvällä omallatunnolla mitä syövät.

   Jos joskus päädyn lisääntymään, niin suolestan paljain käsin + laitan pihakuuseen killumaan sen henkilön, joka alkaa terveysruokavalistamaan minun kakaroitani.

   Poista
 31. hyvä teksti:) pakko sanoa, että kun jotkut tutut karppaa, niin huomaa ihan selvästi että ne on kärttysiä. Mun mielestä se johtuu just siitä, että on nälkä.

  VastaaPoista
 32. Ei helvetti niin tuttu tunne! Mulla nää nalkuttajat on mun vanhemmat siskot.. Tykkään lätkästä leivän päälle runsaasti sitä levitettä (joka yleensä on jotain vitun beceliä) nii aina saa kuulla siitä kuinka ''sullaki toi perse on alkanu levii'' ja ''alakaisit jo kahtomaan mitä syöt''. AAAAAA enkä ees oo mikää läski ku suurinpiirtein alipainonen :D

  VastaaPoista
 33. Ihan sikaparas teksti jenni! Ja kaikki kommentitkin niin asiaa! :-D

  Mua potuttaa runsaastikin se, että kun noita tolkutetaan joka tuutista niin tämmöisenä 16-v:nä niitä alkaa helposti uskomaan. Ja kun heti tuntee sellasta pahaa omatuntoa jos lukee jostakin taas näistä ravintosuosituksista ja kuinka ihmiset syö liikaa sitä ja liikaa tätä...... >.<

  Niinpä mä ainakin koitan syödä sillä lailla, että todellakin kuuntelen sitä omaa kehoa!!! Jos ei tunnu hyvältä ja tulee niinkun "tukkonen" olo kehoon kun ahmii herkkuja, vähentää vähän. Jos keho tänään kaipaa herkkuja, niin siitä vaan sitten kaapille! ;-)

  VastaaPoista
 34. Mä olen sairaalloisen ylipainoinen ja lohtusyöjä, kerran viikossa mätän herkkuja sen minkä jaksan ja muutoin syön ns. Normaalisti kevyitä ruokia. Ymmärsin kyllä tuon Jennin pointin! Läheiselläni oli anoreksia ja se ei ollut kaunista katseltavaa. Siispä kohtuus kaikessa!

  VastaaPoista
 35. Ei elämänkevät miten mahtava juttu, oon niin samaa mieltä! :--D Hahahhah oikeesti, you go girl!

  VastaaPoista
 36. missä kaikki ''vitun läskit!!!11 maitorahka on parasta'' -kommentit on? :D

  VastaaPoista
 37. tässä on kaksi puolta. Näen tätä ortoreksian alkua monessa ihmissessä kun banskusta saa vaan syödä puolet ja herneet pitää halkasta ennenku suuhun pistää (teksti saattaa olla dramatisoitu) mutta myös tätä "vitsi mä vaa syön ja syön siis ruoka on mun ELÄMÄ". siis että se on siistii että syö hirveesti. Jos tiiät Jennifer Lawrencen niin siitä suunnilleen on tällainen innostus lähtenyt että avoimesti ja kovaäänisesti sanotaan miten minä olen aina nälkäinen ja ruoka on aina tervetullutta hehe.

  ortoreksiajuttu on kyllä ärsyttävämpi, mielummin ihmiset mainostavat ruokaa niin että joku päivä ihmiset ymmärtäisivät että herran jestas RUOKAA TÄYTYY SYÖDÄ
  missä mun pointti oli

  VastaaPoista
 38. Aluks ajattelin että en jaksa tulla kirjottaa mutta nyt päätinkin tulla

  Eli joo samanlaisiin "en jaksa syödä", "apua ku mä oon täynnä", "en varmaa tuu sylömää pariin päivään" juttuihin törmää nykyään joka päivä. Itse olen sairastanut anoreksiaa hoidettavana jo vuoden verran ja kyllä sitä tuppaa helposti ärsyttämään kun ollaan kavereiiten kanssa esim. nepalilaisessa ravintolassa ja tyypit vetää puolet annoksestaan ja päivittelee kuinka täynnä maha on kun ite vetää helposti koko annoksen naan-leipineen päivineen.

  Toinen asia mikä itseä ärsyttää on just se hirveä hiilari kammo. Meinaa hermot mennä totaalisesti kun "hyi en voi syödä leipää ku paisun possuksi yhdestä palasta" Kumma kyllä keskusteluja ruuasta ja laihduttamisesta ei koskaan käydä esim. lenkillä tai vastaavalla vaan aina sillon kun kyseisellä henkilöllä on edessä jonkinlainen hdelmä/maitorahka mix ja itse vedän jotain jumalatonta kakkupalaa...

  VastaaPoista

 39. On totta, että syömisestä on tullut häpeällinen, melkein syntinen asia. Jo pelkästään terveellisten ruokien syönti nolottaa, saatika sitten jos herkuttelee oikeilla kalori pommeilla. Jos olet ylipainoinen, ihmiset katsovat paheksuvasti ja miettivät että: “voi voi, pitääkö sitä nyt lisää vielä lapata ruokaa sinne suuhun, eikö painoa ole jo tarpeeksi?” tai jos olet laiha ja herkuttelet julkisesti ihmiset saattavat katsoa sinua kadehtien sitä, että ilmeisesti voit syödä mitä tahdot lihomatta. Enää emme elä syödäksemme, vaan syömme elääksemme. Olet aivan oikeassa siitä, ettei ruokailu ole enää nautinnollinen ja sosiaalinen tapahtuma, vaan välttämättömyys missä maulla ei niinkään ole enää merkitystä, kunhan se on ravitsevaa.Mistä lähtien syöminen on ollut julkisesti arvosteltavaa toimintaa, eikö jokainen saa itse päättää kuinka paljon kaloreita lautaselta löytyy. Kauneusihanteiden mukana myös ruokavalioihanteet ovat muuttuneet. Laihaa vartaloa pidetään arvossa, mutta nyt myös laiha ruokavalio on “in”. Ihmiset vahtaavat liikaa sitä mitä lautaselleen laittavat, ja myöskin sitä mitä naapuripöydän ruokailijoiden lautasilta löytyy.

  VastaaPoista
 40. Minusta siinä ei ole mitään vikaa että syö niin kuin haluaa, kunhan pysyy kohtuuden rajoissa. Itse jouduin lopettamaan sokerin syömisen, koska käytin sitä niin liikaa että lähes pilasin hampaani, ruokahaluni, ihoni ja sain tulehdustiloja ympäri kroppaa. Maitotuotteita en voi käyttää, enkä esim. vehnää. Lisäaineita en syö, mutta muuten yritän syödä monipuolisesti rasvaa, vihanneksia, proteiineja yms. Jaa niin ja lihatkin ostan luomuna kun en halua syödä lääkejäämiä. Mutta tämä siis minun valintani ja muut tekee omansa. Ainoa mikä ärsyttää on sosiaaliset tilanteet esim. työpaikalla, kun on tarjolla sokeriherkkuja ja sitten tuputetaan ja syyllistetään että mikset ota. Se on jokaisen oma asia kiitos! :)

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!