HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 13. toukokuuta 2013

Iteppähän netin avasit

Maailman huikein lause "jos ite blogia kirjottaa/nettiin jotain laittaa, saa hyväksyä sen, että haukutaan" tuli useaan otteeseen vastaan, kun seurailin sivusta näitä suomalaisten blogijuorublogien touhuja ja kommentointia. Siis mitä helvettiä? Jos sä laitat kuvan Facebookiin, sut saadaan haukkua, koska iteppähän olet sen sinne laittanut? Jos sä kirjoitat blogiin pätkän elämästäsi, muilla on oikeus levitellä uskomatonta paskaa, koska iteppähän olet blogisi perustanut? Jos kysyt nettiryhmässä apua ongelmaasi, muulla porukalla on oikeus lytätä sut, koska ITEPPÄHÄN OLET NETTIIN TULLUT? Mä en vaan voi tajuta...

Miten netti oikeuttaa kunnianloukkauksiin? Missä pykälässä sanotaan, että nettimaailmassa tappouhkaukset, huorittelut, perättömät huhut ja muut kiusaamistavat ovat sallittuja? Mä en ihan vielä ole törmännyt sellaiseen erikoislupaan, mutta valtaosa netin käyttäjistä ilmeisesti on. Mua ainakin hävettäisi harrastaa edellämainittua toimintaa - niin anonyymina kuin omalla naamalla ja nimelläkin - mutta ikävä kyllä muita ei hävetä sitten tippaakaan.

Mun mielestä tossa logiikka pikkusen kusee omille jaloilleen. Siis tuolta kantilta järkeiltynä mä saisin mäiskiä vastaantulevia kadulla päähän, koska "iteppä lähdit kotoa!!!". Kaupassa voisin heitellä kanssaostajia bataateilla, koska "jos tänne kauppaan astuu, pitää kestää seuraukset!!!". Tai sitten voisin nojaillakoko päivän kirjaston tiskiin ja haukkua taukoamatta työntekijöitä, koska "ei kukaan pakottanu tuleen tänne!!!".

Kyllä mä ymmärrän, että helposti tulee haukkuja, kun nettiin lisäilee kuviaan, tekstejään, tarinoitaan ja asioitaan. Mutta miksi se on muka oikeutetumpaa, kuin haukkua se vieras ihminen kassajonossa? Miten toisen ihmisen arvostelu, mollaaminen ja suoranainen kiusaaminen voi ylipäätään olla oikeutettua missään, edes netissä? Mä haluaisin todella mielelläni kuulla perustelut sille, miksi internettiin materiaalia lisäävä ihminen on hyväksyttävä uhri, joka suorastaan ansaitsee kaiken paskan.

Se, että joku lisää itsestään kuvan, tekee postauksen ripsienpidennyksistä, kertoo ostaneensa kengät tai lataa muuta kesyä tavaraa internetin kiehtovaan maailmaan, ei oikeuta ketään haukkumaan, levittämään suorastaan sairaita huhuja ja tällä tavalla pilaamaan toisen ihmisen tulevaisuutta, työmahdollisuuksia ja ihmissuhteita. Toki jos joku avoimesti kertoo olevansa vaikka pirihuora, niin ok, se on sen ihmisen valinta (ja tällä tavalla varmasti saa kuulla elämäntavastaan myös negatiivista palautetta), mutta perätön paskanjauhanta ei mun mielestä kuulu terveisen aikuisten ihmisten elämään enää. Vai pitääkö ryhtyä kirjoittamaan niin, ettei kukaan vaan mitenkään voi saada vääriä käsityksiä? Voi perse, sekään kun ei ole mahdollista.

Kyllä mä haluaisin nähdä, kuinka hienosti joku netissä toisen yksityiselämällä ja juoruilla mässäilevä tampio kestäisi itsestään saman. Tsemppiä kaikille, jotka ovat saaneet julkisen myllytyksen ja oman osansa Wild West-tyylisestä nettikäyttäytymisestä! :)53 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Säkin Opri oot koko blogiuras aikana saanut kuulla sellasta paskaa, että mua ihan hirvittää. Ihminen jakaa toisille hyvää hyvyyttään vinkkejä kauneudenhoitoon ja tyyliin panostamiseen ja palkaksi saa kaikenmaailman narkkaripuheet ja ulkonäköhaukut. Se on varmaan sitten sitä "kritiikkiä" ja "parannusehdotuksia"...

   Onneks sä oot kaiken sen yläpuolella ja jalat maassa!

   Poista
 2. Ai että Jenni, sun tekstit puhuu taas niin asiaa!
  Tietenkin tuollainen asiaton kommentti aloitetaan "ei millään pahalla, mut..."
  Hyvälläkö sitten pitäisi ottaa, että sanotaan säälittäväksi yhteiskunnan rasitteeksi, rumaksi ja läskiksi ja ihmetellään, miten kukaan tahtoo tämän kanssa olla. Mut ei hei millään pahalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Haukku on nykyajan versio kritiikistä.

   Poista
 3. "Tää on mun mielipide, mulla on oikeus mun mielipiteeseen. Näytät vitun rumalta ja läskilta huoralta!!! Ei pahalla!!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo nyt varma mitä tällä meinattiin mutta lisään silti.
   Vaikka Suomessa on oikeus mielipiteeseen, niin laki kieltää toisen tahallisen haukkumisen ja loukkaamisen. Ainakin, itse sen niin olen käsittänyt.. :P

   Poista
 4. Älä muuta viserrä. Tätä "joka leikkiin ryhtyy" -mantraa hoetaan joka paikassa ja jotkut ilmeisesti ihan oikeasti kuvittelee, että kaikkien bloggaajien ykkösintressi on mahdollisimman laaja julkisuus ja ilmainen tavara. Mikä tietenkin oikeuttaa sitten perättömien juttujen levittelyyn ja haukkumiseen, koska "nythän se saa sitä huomiota mitä halusi". Varmaan joukossa on niitäkin bloggaajia, jotka ihan oikeasti haluaa (tai luulee haluavansa) sellasta skandaalijulkkiksen asemaa, mutta kyllä mä väittäisin että ne on sitten todella pieni vähemmistö.

  Ei äkkiä tule mieleen toista harrastusta, jossa ns. menestyminen ja kehittyminen aiheuttaisi ihmisissä näin hirveää negatiivisuutta. Soittotaitoa, kilpatasolla urheilua ja vaikka nyt vapaaehtoistyön tekemistä yleensä arvostetaan, mutta kun bloggaaja onnistuu kirjoittamaan niin, että se kiinnostaa muitakin, se on yhtäkkiä paha asia.

  VastaaPoista
 5. Hyvä teksti, mutta pakko mainita osittain asiaan kuulumattomasti, että elantonsa blogillaan tienaavien neitokaisten tulisi kyllä osata ottaa vastaan enemmän kritiikkiä lukijoiltaan. En siis tosiaankaan tarkoita mitään paskamyllyä ja Vauva.fi ja Demi-tasoista järjetöntä haukkumista tai "tuun antamaan sulle pataan, kun törmätään"-skeidaa, vaan ihan asiallista, rakentavaa palautetta. Tuntuu että vähänkin negatiiviseen sävyyn kirjoitetut kommentit oikeuttavat tiettyjä ihmisiä halventamaan lukijoitaan ja vastaamaan töykeästi, koska vain kehut ovat sallittuja. Jos bloggaaja saa työstään rahaa, tulee hänen myös osata ottaa vastaan palautetta, sama pätee oman käsitykseni mukaan ihan muuallakin työelämässä. Joutuvathan toimittajatkin (joihin bloggaajia voisi ammattikuntana parhaiten rinnastaa) vastaanottamaan tosi tiukkaa kritiikkiä, poliitikoista yms puhumattakaan, joten hassua on etteivät eräät blogistit voi millään ymmärtää, että asiakkailla (eli lukijoilla) on oikeus samaan tapaan antaa palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun mielestä kritiikillä ja tällä tämänhetken oikeutetulla mässäilyllä on iso ero. Tuntuu, että sitä palautetta ei enää osata edes antaa, vaan oletetaan, että bloggaaja tekee mitä yksittäinen lukija tahtoo ja jos ei tee, alkaa armoton vittuilu. Joka piilotetaan tähän "siis mä annan sulle negatiivist palautetta ja sä et kestä sitä, vitun läski lehmä"- asuun. Tkihan näitäkin on, joista mainitsit, joille ei kelpaa kuin kehut.
   Ja on kritiikin vastaanottokyky ihmisillä heikentynyt varmaan samaan tahtiin, kuin kritiikin antokykykin, että oikeassa olet.

   Mutta kyllähän ehdottomasti suurin osa bloggaa harrastuksenaan, eikä harrastamisesta kuuluisi sakottaa.

   Poista
  2. Lukijoista on kieltämättä tullut nykyisellään liian vaativia ja kaikkia bloggaajia pidetään pelkkinä ammattilaisina, jotka toteuttavat lukijoidensa toiveita ja käskyjä, vaikka suurin osa tekee edelleen hommaa omaksi ilokseen, eikä sillä tienaa. Mut tietysti siinä vaiheessa kun kuvioihin tulee mukaan raha ja blogin ansiosta ihminen kykenee maksamaan vuokransa, reissaamaan, shoppailemaan yms, niin lukijoiden palautteeseen tulisi suhtautua hieman ammattimaisemmin ja kunnioittavasti. Edelleenkään mitään paskanjauhantaa ei tarvitse hyväksyä, mutta rakentavaan ja asialliseen palautteeseen (jota sitäkin onneksi näkee) pitää kyetä vastaamaan yhtä fiksusti.

   Harmi, että suurin osa lukijoista tuntuu unohtaneen, että sen jäätävän vittuilun ja haukkumisen sijasta selaimen tai välilehden voi sulkea, eikä kukaan pakota tämän jälkeen lukemaan kyseistä blogia uudestaan. Patoutuneet vihat ja itseinhot voi purkaa vaikka omaan päiväkirjaan sen täysin tuntemattoman ihmisen blogin sijasta. :D

   Poista
 6. Sinänsä olen sananvapauden kannattaja, mutta.. Pitäisi ihmisen vähän miettiä, mitä suustaan päästää. Netissä on vaan niin helppoa oksentaa se oma ajatus esille ilman kummempia sensuureja, tajuamatta, että siellä ruudun toisella puolella on toinen ihminen. :P On aina väärin levitellä perättömiä juoruja (se eräs blogijuorutapaus oli priimaesimerkki ala-arvoisesta nettikäyttäytymisestä) ja haukkua toisia ihmisiä. Sitä on turha yrittää perustella minkäänlaisten "keskustelunavausten" tai "kritiikin" varjolla.

  Vaan silti, olen avoimen keskustelun kannalla. Esimerkiksi sen Kuningaskuluttaja-jakson aiheuttama keskustelu blogimainonnasta on tosiaankin tullut mielestäni tarpeeseen. Siitä saisi levittää enemmänkin tietoa ;)

  VastaaPoista
 7. Tää tuli ihan kuin tilauksesta.. Juuri vasta ruodin omassa blogissa sähköpostin, jossa haukuttiin oikeastaan kaikki ja uhkailtiin vielä päälle. . Outoa meininkiä.

  VastaaPoista
 8. Puhut just sitä asiaa mikä on kyrsiny mua jo vuosia. Ei vaan voi ymmärtää trolleja ja idiootteja. Ei vaan voi. Kasvatus jäänyt joillakin puolitiehen, tai sitten ei olla vain ikinä tajuttu käsitettä "käytöstavat".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä. Ehkä netti on sitten paikka, jossa pinnallisesti herttaiset ihmiset pääsee näyttämään sen oikean vajakkipuolensa...

   Poista
  2. Jep.. pakko kai jokaisen purkaa johonkin se oma vittuuntuneisuus ja huono päivä. Sääli silti että tehdään itselle parempi olo muiden kustannuksella. Tämmösillä ihmisillä ei oikeasti tunnu olevan omaa elämää. Ihme juttu.

   Poista
 9. Voi tää on niin totta! ja päivän naurut, kiitos<3 ;D

  VastaaPoista
 10. '' Kaupassa voisin heitellä kanssaostajia bataateilla, koska "jos tänne kauppaan astuu, pitää kestää seuraukset!!!" ''

  xDDDD loistavuutta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain justiin päivän naurut tuosta :---D

   Poista
 11. Lukijoita on kyllä turha mennä rinnastamaan mihinkään asiakkaisiin. Ei blogin kirjoittelu ole mitään asiakaspalvelua. Blogaaja ainakin oman käsitykseni mukaan kirjoittaa aivan omasta vapaasta tahdostaan, ja lukijat saavat lukea jos kinostaa. Tottakai rakentava kritiikki on hyvä asia, mut toisaalta sen blogin kirjottaja ite päättää mikä näyttää sen silmin hyvältä vaikka esmes blogin ulkoasun kanssa. Monesti sellaset "älä ota tätä millään pahalla, mutta olet vähän patvinut :)"- kommentit naamioidaan rakentavaksi palautteeksi, omaksi mielipiteeksi ja oikeutetuksi kommentiksi. Koska hemmetti, minähän olen tämän blogin LUKIJA (ASIAKAS), kyllä MINÄ saan mielipiteeni kertoa kun aikaani tähän haaskaan. Ei se nyt ihan mene niin. Mun mielestä tää nettikirjottelu on kyllä karannut ihan auttamattomasti käsistä ja nettiurpot saa sylkeä suustaan mitä sattuu ilman jälkiseurauksia. Sitten ei kasvotusten ollakaan niin näpsäkkää pirkkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^... tässä oli pitkä mielipidekirjoitus ja ainut mihin joku kiinnitti huomiota oli yks kirjoitusvirhe/outo sana.. :-D

   Poista
  2. Patvia=lihoa :D

   Poista
  3. No ikinä kuullutkaan kyseistä sanaa, niin ei oikeen auennu tuo lause? Pyydän pyhästi anteeksi typerää kysymystäni, koska tässähän oli pitkä mielipidekirjoitus... :D

   Ja kiitos selvennyksestä :)

   Poista
  4. No olihan tuo niin omituinen sana että pakostakin siihen huomiota kiinnittää. :D

   Poista
 12. Hyvä teksti, ihan loistavuutta!

  VastaaPoista
 13. Ihan mahtavaa tekstiä ja juurikin asian ytimeen! :D
  Välillä kyllä tuntuu, että ainakin osa bloggaajista on heti piikit pystyssä vähänkin negatiivissävyisestä kommentista, vaikka se olisi tarkoitettu rakentavasi kritiikiksi. Mutta voiko syyttää sen jälkeen, kun jotkut lukijat oikeestikin oksentaa pahan olonsa toisten kommenttibokseihin... Onko ihan pakko kommentoida, jos ei oo mitään asiallista sanottavaa? Itekin kävin tappelun itseni kanssa ennen blogin perustamista, että kestääkö kantti sitä sylkykuppina toimimista, jos niikseen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan se kritiikinsietokyky laskee, kun kritiikin ja loukkauksien rajakin hälvenee - kun kuuntelee tarpeeksi paskaa, ei enää osaa erottaa asiallista kommenttia asiattomasta.

   Poista
  2. Kannattaa perustaa vaan oma pieni blogi, jossa käy tutut ja muutama tuntematon. Itse ei ole tarvinnut kertaakaan blogi"urani" toimia kenenkään sylkykuppina ja blogissa silloin tällöin vierailevat antavat aina mukavan kommentin. En voisi kuvitellakaan itse hakevani satatolkulla lukijoita, silloin bloggaamisesta tulisi huono olo. En kestäisi jakaa kaikkea kaikkien niin monen ihmisen kanssa, ne eksykööt blogiini jotka eksyvät :) En ymmärrä myöskään sitä ajattelutapaa että kun perustetaan blogi, kuvitellaan heti että siellä on 1420 lukijaa.

   Poista
 14. Juurikin näin! Törmäsin juuri itseeni kohdistuvaan paskanjauhantaan, joka ylläripylläri anonyymi oli kirjoittanut ja vielä lisännyt loppuun ''terveisin ''entinen'' ystävä.'' Ja tuo miten kirjoitit: Iteppähän netin avasit on myös mulle mainittu moneen kertaan melko samalla tapaa: sinun on bloggaajana kestettävä kaikki paska, on mun mielestä helvetin väärin. Pitäs jaksaa lukee järkyttävää paskaa joka paikassa ja hyväksyä se? Ei todellakaan. Mun mielestä siinä vaiheessa kun mennään henkilökohtasuuksiin ja muuhun täyteen paskanjauhantaan, oikeuttaa tekemään kunnianloukkauksen. Huudelkoot siinä vaiheessa anonyymit mitä tahansa. Tottakai täytyy ymmärtää se, että täällä netissä pyörii kaikenmaailman katkeroituneita ja kateellisia ihmisiä, mutta kyllä sitä voi miettiä mitä suustansa päästää, eikö se näin menekkin, OH YES! Sulta tulee taas niin täyttä faktaa tiskiin, kiitos Jenni siitä!!

  VastaaPoista
 15. Tää on upeeta tekstiä!!
  Se on suorastaan järkyttävää huomata, että munki blogiin tullaan heittämään paskaa heti jos postaan yhenki lärvikuvan tai massasta eroavan mielipiteen. Asiallisesti jos osaa kritiikkinsä ilmaista, ni sitä jaksaa kuunnella, mut sit ku kolme eri anonyymia laittaa peräkkäin "oot vitun ruma" -kommenttia, ni kyl sit alkaa kyrsimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla yksi ja sama anonyymi peräkkäin.

   Poista
 16. Joo siis hei oikeesti kyä mä saan haukkua sua koska tulit nettiin ja ei mua kiinnosta miltä susta tuntuu ku oon niin kuollu sisältä!!!1 eikä mua kyllä haittais ollenkaan jos joku mua haukkuis, ku en mä kato välitä, nössö. Et lakkaa inisemästä, itepähän kirjotit nettiin.

  ^Parasta on se, että yleensä etenkin teinisivustoilla rajut kovispissikset heittää takasin justiinsa tota soopaa, että kyllä hän kestäis eikä tulis yhtään paha mieli ja hän saa sanoa/tehdä mitä vaan, koska hän ei välitä kenestäkään/mistään lapsuudentraumojensa takia.

  Nii, saakeli.

  VastaaPoista
 17. Ai että Jenni<3 oot niin aito niitte massablogien keskellä et hatunnosto ja halaukset sulle ! :)

  VastaaPoista
 18. ärsyttää ku tätä ei pysty jakaan fb:ssä ku se kitisee et tää on loukkaava blogi? mutta siis asiaa! ihmiset vois ajatella vähän tarkemmin.

  VastaaPoista
 19. Voi herraisä. Ei ne lukijat mitään asiakkaita ole! Bloggaajalla on täydet oikeudet päättää siitä mitä hän blogissaan kirjottaa. Ei kenelläkään ole oikeutta sanoa, että sun kuuluu tehdä nyt näin. Ei kirjailijoille tai artisteillekkaan sanota, että kirjoita näin tai laula näin, koska minä olen asiakas ja aina oikeassa. Bloggaaja tekee mitä halua ja ne jotka tykkää seuraa. En edes ymmärrä miksi lukea blogia josta ei tykkää ja kuinka jaksaa vaivautua vielä kommentoimaan!?!?

  Nykään ei tunnutta erottamaan rakentavaakritiikkiä kiusaamisesta ja haukkumisesta. Kritiikkiä ei ole toisen haukkuminen huomiohuoraksi tai rumaksi, se on kunnianloukkaus. Niin taikka se ikuinen sanavapaus. Kyllä silläkin rajansa on. Sitä päivää odotellessa, kun joku bloggaaja haasta kusipäälukijan oikeuteen. Yleiset hyvät käytöstavat ja lait kun pätee myös netin puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ku tää o vapaa maa ni saan sanoo mitä haluun niiku!!1 Ei apua. :(

   Ja ihan kuten sanoit, haukkujat puolustautuu aina että hei tää on kritiikkiä tajuuks.

   Poista
 20. Tuota "itsepähän pistit sen nettiin"-mantraa käyetään väärin.

  Mielestäni tuo "iteppähän sen nettiin pistit" on niin sanotusti vanhempien suuhun kuuluva sanonta. Eli ei, tuo EI tarkoita sitä että ihmistä SAA HAUKKUA, vaan sitä, että niin SAATTAA KÄYDÄ, jos pistää sen tissikuvan nettiin. Eli ei tuo anna lupaa mihinkään.

  VastaaPoista
 21. miten vastaisit vittumaisesti kun kuittaillaan siitä kun punastuu? mulle aina sanotaan kun punastun ja se vituttaa... enkä osaa sanoa mitään.. kiitti jos vastaat! paras blogi!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ite varmaan sanoisin "mulla sentään on väriä naamassa, senkin vainaja"-tyylistä :Ddd mutta ehkä kannattaa vaan todeta että tiedät asian ja sen tiedottaminen ei kiinnosta :D

   Poista
  2. Hajosin senkin vainajalle! :---D Oot loisto, Jenni.

   Poista
  3. Tai jos kyseessä sattuu olemaan joku itseruskettavaa purkin päivässä läträävä pissis, voi todeta että parempi se luonnollinen puna kuin porkkana purkista.

   Poista
  4. kysyjä-ano kiittää ja kuittaa!:Dd

   Poista
 22. hei nyt oli ihan pakko tulla sanoon, ku tuli ihan toi sun postaus noista lasten nimistä mieleen, et kidsingis oli tyttö nimeltä cleopatra, ja sen veljien nimet oli leonardo, jerusalem, romeo, d'artagnan ja shakespeare??? :Ddd järkytyin......oikeesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDD mä en oo päässy vieläkään yli niistä nimistä

   Poista
  2. APUA. Onko vanhemmilla pelannu järki päässä ollenkaa!!!!

   Poista
  3. Onko sillä niin väliä, miten vanhemmat lapsiaan nimeävät... olette ilkeitä ettekä ole kasvaneet lapsuudestanne yhtään.

   Poista
  4. Oliks niiden isä ulkomaalainen tai jotain, koska sukunimikin oli niin outo? Ja eihän ihan normaali suomalainen sais edes antaa tuollaisia nimiä (D'Artagnan ainakaan...) lapselleen...

   Poista
 23. kiitos. itse tapaan vielä ottaa ikävät kommentit ihan hirveän raskaasti, ja siihen ei kyllä tähän mennessä ole sun sanoja parempaa lääkettä löytynyt! :D

  VastaaPoista
 24. Joo, ihmiset usein unohtaa että vaikka meillä on sanan- ja ilmaisunvapaus, sen vapauden mukana tulee vastuu ja velvollisuus, ihan niinkuin kaikessa muussakin.

  Mitä taas tulee kommenteissa mainittuihin "Lukija ei ole asiakas" -läpätykseen, tottakai se lukija on asiakas. Asian voi ajatella jo niin, että kaikki ihmiset sun ympärillä on asiakkaita ja niille kuuluu olla kohtelias ja avulias. Ihmiset ikäänkuin vaihtavat aikaa ja kokemuksia, siinä missä kaupassa bataatti vaihtuu rahaan.
  Asiakas ei aina ole oikeassa, mutta asiakas on aina asiakas. Se blogin lukijakin. Jokaisella kauppiaalla on kuitenkin omat tapansa toimia, niin myös jokaisella bloggaajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on kyllä väärin ajatella että blogin lukija olisi asiakas.

   Poista
 25. tää on ehdottomasti mun lempipostaus!

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!