HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kesätöissä vai kesäöissä?

Mun ikkunani alla vetää rallia joka toinen Pirkanmaan mopoauto arkenakin aamuyöhön asti, läheinen leikkikenttä kerää teinejä puoleensa kuin roskalava rottia ja eräs aamu töihin polkiessa klo 6.45 vastaan käveli teinirevohka vailla päämäärää. Eikö kellään tän kylän mukuloilla ole kesätöitä?!

Juujuu, tiedän, sitten isona ehtii tehdä töitä eläkkeeseen asti ja onhan se niin hauskanfantsua viettää viimeisiä huolettomia teinivuosia vaellellen yötä myöten kaduilla ja maleskellen parkkipaikoilla.  Ja mihin sitä rahaa tarvitsee, kun vielä kotona asuu ja miksi vaivautua, jos ei paskaakaan huvita. Mutta kun pitäis vähän huvittaa! 

Mä vannon työkokemuksen nimiin. Mitä enemmän duuneja takana, sitä helpompi tulevaisuus töiden ja opiskelun suhteen. Kyllä se musta suoraan sanottuna on aika jumalattoman noloa, jos 18-19-vuotias ihminen ei ole päivääkään tehnyt kesätöitä. Tulee mieleen, että onkohan kyseessä pikkusen avuton kaveri. Kuka sellaisen ottaa töihin, jos tarjolla on jonkinlaisen työkokemuksen omaavia nuoria innokkaita - eli potentiaalisempia - vaihtoehtoja,?

Joo, ei niitä kesätöitä sormia napsauttamalla saa, mutta vielä vähemmän, jos ei edes yritä. Tuntuu uskomattomalta, että joku ei edes siivoushommia tai muita mediaepäseksikkäitä hommia löytäisi. Itse 16-vuotiaana jäin koko kesäksi ilman töitä, ja EDELLEEN hävettää, kaduttaa ja vituttaa, kun en yrittänyt kovempaa. Aivan varmasti olisi joku pesti löytynyt, jos olisin naputellut vaan hakemuksia pikkuisen kunnianhimoisemmin ja lähtenyt aiemmin liikkeelle. Ei niitä kesäduuneja kuulkaas ryhdytä toukokuussa etsimään.

Eihän sitä koko kesää tarvitse selkä solmussa ja veri ikenistä tirskuen poimia mansikoita taskurahapalkalla, mutta edes pari viikkoa. Se vaan on tärkeää oppia, miten ollaan osa työryhmää ja kuinka ylipäätään töissä tulisi käyttäytyä. Kyllä se vaan kasvattaa aika perkeleesti selkärankaa, kun nousee 6:00 ylös ja lähtee polkemaan kohti vaikka sitä mansikkamaata tai siivoamaan rappukäytäviä, kun laiskapersekaverit vasta sulkee läppäreitään tai ajaa mopot talliin ja ryhtyy "yöpuulle". 

Mun pieneen päähäni ei vaan mene, miten joku kehtaa ääneen sanoa, että ei toi töiden tekeminen oikein kiinnosta, että "mä haluun niinku elää, en painaa niska limassa paskahommia". Se nyt vaan on aika kova fakta, että on pikkusen helpompi elää, kun tilipäivä koittaa - sen sijaan, että kakaramaisesti ruinaa iskältä viiskybää shoppailurahaa. On myös pikkusen helpompi elää siinä vaiheessa, kun työkokemus tuo helpotusta esim. opiskeluissa - aika herkullista saada vapautuksia kursseista ja lyhennettyjä työharjoitteluja, kun on jo taustalla jotain muuta kuin puistossa lorvailua. 

Mikä siinä työnteossa on junnuille niin vastenmielistä? Miten makoilu ja hengailu voi olla kerrassaan korvaamatonta hupia, että ei voi kesästään edes paria viikkoa uhrata/tuhlata/antaa/lahjoittaa työnteolle? Mitä jumalattoman tärkeää siellä yöllä hilluessa tapahtuu, kun mieluummin heittää hukkaan sadat -ellei tuhannet- eurot, työkokemukset, uudet työkaverit, tiedot, taidot ja uudet tuulet? Miten se helvetin mopoautojytkytys, energiajuomien ylilitkiminen ja koneella naputtelu voi olla niin hirveän mukaansatempaavaa, että siihen voi käyttää huolettomasti kaksi ja puoli kuukautta? 

Menkää ny hyvät ihmiset töihin, en usko että Suomessa on hetkeen kukaan 16-vuotias kuollut ylirasitukseen jäätelökioskilla tai lehtiä jakaessa.

Hauskaa viikonloppua toverit, mä lähden nyt polkemaan työmaata kohden ja huomenna mua odottaakin vapaapäivä - kesätyön iloja, nuo vapaapäivät...

Ensimmäinen kesätyöni traktorin kuljettajana


77 kommenttia:

 1. Itse en kyllä oikeasti vain saanut kesätöitä. Suurin osa alle 18-vuotialle soveltuvista puuhista kun menee suhteilla :/ Ja aika vaikea saada edes kesätöitä kun osassa hommia katsotaan työkokemukselliset paremmiksi vaihtoehdoiksi niin en varmaan tuu ikinä oleen töissä :D no ehkä koulutuksen jälkeen mut siis niin. Ja hain itse kyllä siivoushommiinkin.
  Mun mielestä ei ole noloa olla kesätyötön 18-19v asti koska ensikesäksi en itse varmaan edes hae, kun syksyllä kirjoitan pari ainetta mihin aion keskittyä täysillä :>

  Tosin en kyllä varmaan kuulunut kohderyhmääsi sillä olen ahkerasti ollut pari viikkoa kesän alusta kesälukiossa ja lisäksi lukenut ahkerasti syksyn ylppäreihin :--D

  ja niin tuli vielä mieleen että kyllä se rentoutuminenkin on tärkeää. Mulla koulu ottaa oikeasti aika koville enkä tiedä jaksaisinko oikeasti töitä vielä päälle ellei olisi oikeasti mukavia töitä :> ja jaksamisella en tarkoita viitsimistä/sitä etten saa itseäni sängystä ylös aamulla vaan sitä että saattaisin ns. henkisesti palaa loppuun. Ja varmasti on muitakin kaltaisiani herkkiä ja tunnollisia nuoria :(!

  VastaaPoista
 2. Ainakin täällä Tampereella on välillä oikeasti vaikea saada kesätöitä, monet mun kaverit joilla on oikeasti sitä halua ja aloitti samaan aikaan etsimään kuin minä (tammikuussa) eivät saaneet paikkaa. Mulla kävi arpaonni ja pääsin jäätelökioskille, joka sitten onkin yllättävän raskasta hommaa iltavuorossa.

  Mutta todellakin asiaa! En ymmärrä niitä jotka ei edes hae töitä, ellei just ole kirjoituksia ymsyms. Musta on tosi kivaa itseasiassa tuolla, varsinkin jos tulee mukavia asikkaita. Mikäs siinä pari kertaa viikossa kökkiä siellä kioskilla ja sitten kuun lopussa kilahtaa 300 euroa käteen. Toisaalta lehtien jakaminen on niin kamalaa hommaa (sitä itse tehneenä) etten kyllä suosittele sitä kenellekään. Palkka on jotain niin kamalaa (n. 100 euroa kuussa, 2 krt viikossa, 1 krt kesti n. 2 h) ja kiva se on siellä sateessa työntää niitä pirun kärryjä.

  Ja vaikka ei olisi töitä, ei siellä kaduilla tarvitse lorvia, vaan voisi keksiä itselleen jotai kehittävää tekemistä.

  VastaaPoista
 3. Allekirjoitan täysin tuon. Perstakahikilässä ei voi pitää ikkunaa auki kun teinit ja amikset päristelee.. pärrrr...prrööööö... jumputipumputi (sentin maavaralle madallettu amisbemari)... prööööööö...pröööö...pärrrr..

  Se mistä olen eri mieltä on kesätöiden mielekkyys. Itse olin yläasteikäisestä asti kesätöissä, pääosin ohjelmointihommissa (visual basic rules). Okei firma oli sama missä isänikin oli töissä. Eka kesätyö tuli suhteilla, myöhempiin kyseltiin maineen takia. Oli hienoa päästä niinsanotusti "miesten töihin". Siitä innostuneena en mennyt opiskelemaan tietotekniikkaa (koska jo sitä osasin), lähdin opiskelemaan fysiikkaa.

  Mutta nyt 29 vuotiaana, vakituisissa töissäkäyvänä, naisettomana diplomi-insinöörinä sitä kyseenalaistaa kesätöiden mielekkyyden. Kyllä töihin aina pääsee, mutta jos kriittisinä teinivuosina jää oppimatta sosiaalinen elämä (lue mopolla/mopoautolla päristely, kännäily ja tupakointi).. Moni mopopoika (painotus sanalla POIKA) saa seksiä, minä taas en YHTÄÄN.

  Voikin kysyä KANNATTIKO? Jos voisi valita uudestaan, en olisi mennyt kesätöihin, enkä olisi opiskellut yhtään mitään.

  Joten pliis vähän empatiaa noita päristelijöitä kohtaan, ne elää nuoruttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tai ei mitään? Miks ei voi tehdä kohtuudella kumpaakin..

   Poista
  2. Niin sitä voisi äkkiseltään kuvitella.

   Nuorena se on kaikki tai ei mitään.

   Nuorena sitä helposti ajattelee "romanttisesti" että kyllä se kunnollinen nörtti ja töissäkäyvä DI aina naisen saa. Ja se mopoilla päristellyt nuori kuolee ennen 30:ttä ikävuotta huumeisiin tai ajaa mopolla/mautolla kuolonkolarin (tai mitä parasta, viisiraajahalvautuu... viides raaja oli :D)

   Ikävä kyllä maailmassa ei ole oikeudenmukaisuutta, mitä teininä kuvittelin.

   Mopollapäristellyt teini menee isona naimisiin ja se nörtti huutelee kesälomallaan törkeyksiä jossain blogin kommenttilaatikossa "teineille" :D

   Poista
  3. Ai niitäkö ne paljonpuhutut "ilkeät anonyymit" on ??!! :D :D :D

   Poista
  4. Sä et saa naista siksi, koska susta oikein huokuu toi epätoivo.

   Poista
  5. "Ikävä kyllä maailmassa ei ole oikeudenmukaisuutta, mitä teininä kuvittelin."

   Joo-o, on se maailma kyllä julma ja paha paikka kun Sinä et saa pildeä keneltäkään vaikka ootkin koulutettu, töissäkäyvä diplomi-insinöörikin! :( Noista sun kommenteista tässä merkinnässä saa sellaisen mielikuvan, et pötkit aikanaan kouluun toosankuvat silmissä siksi, että "kyllä se kunnollinen nörtti ja töissäkäyvä DI aina naisen saa", ja nyt koet että maailma on sulle jotain velkaa kun toisilla on tyttöystäviä ja sulla ei, vaikka koulusikin oot käynyt.

   Ei naisystävä oo mikään jokamiehen oikeus joka vaan kuuluu kaikille no questions asked ja sit jos sellaista ei jostain syystä löydy, niin on tapahtunut joku käsittämätön vääryys ja maailma kaatuu julmasti päälle. Sä et oo löytänyt todennäköisesti naista siksi, että susta tulee jopa näin netin kautta epätoivoinen ja vikisevä vaikutelma.

   Et myöskään osaa kauheesti markkinoida itseäsi viehättävässä valossa, kun tossa toisessakin kommentissasi alempana toteat "Eikä kovin moni nörtti edes kykene pettämään, kun keneltäkään muulta ei saa"... Toi kuulostaa vaan siltä, että a) sulle kelpaa kuka vaan, kunhan se ymmärtää antaa pildeä ja b) se, joka sun kanssasi päätyisi yhteen, ois sellainen "otinpa tän mun tyttöystäväkseni, kun en muutakaan saanut"-tyyppinen vaihtoehto (päätellen siitä, että sanoit "...kun keneltäkään muulta ei saa", ts. vihjaat että kuvitteellisella tyttöystävälläs on jotenkin normaalia matalammat standardit, kun se olisi ainoa jolta "saisit" koska kukaan muu ei sortuisi samaan). Jos opettelet kunnioittamaan naisia muunakin kuin pilluina ja itsestäänselvänä oikeutena joka sun vain "pitäisi" saada koska oot DI ja "kunnollinen nörtti" ja lakkaat säälimästä itseäs, niin saatat ehkä vielä löytää joskus jonkun. Onnea matkaan vaan.

   Poista
  6. Jaa-a, mulle kyllä humanistinörttinaisena olisi unelmien täyttymys löytää itselleni kiva nörttimies. Olet varmaan etsinyt naisia vääristä paikoista.

   Poista
 4. Ite olin töissä jo kesäkuussa niin mun mielestä mulla on nyt oikeus hyppiä yöt kylillä ja haahuilla aamulla takas kotiin nukkumaan! :D Suurin osa mun tutuista oli jo kesäkuussa töissä, niin ei kannata arvostella nuin paljon tuota että töitä ei tehdä. Olisin itekkin voinut olla kauemmin, muttako harvoin alle 18 vuotiaita otetaan töihin kauaksi aikaan, ilman suhteita ja mullahan ei tosiaan ollut mitään suhteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko nyt varmasti koko tekstin? Jennihän nimenomaan sanoi ettei töitä tarvitse tehdä koko kesää, kunhan edes pari viikkoa ettei mene koko kesä laiskotteluksi.

   Poista
 5. Itse sen verran syrjemmässä asuneena en voinut kesätöissä käydä.. Lähimmälle linkkipysäkille 5km ja siitäkin linkkejä kulki noin kolmen tunnin välein hyvällä tuurilla. Lähimpään kauppaan ja "keskustaan" jossa olisi ollut mahdollista käydä kesätöissä oli noin 20km, enkä omistanu mopoa, en skootteria enkä muutakaan vekotinta millä pääsis eteenpäin. Joten nyt vasta kun muutin omilleni 18vuotiaana, olen ensimmäistä kesää kesäTÖISSÄ ja nyt niitä paiskitaankin läpi kesän! hävettää toisaalta, kun kaikki kaverit on jo paiskinu kesät töitä 15-vuotiaasta asti, mut minkäs teet.. Nyt olen ylpeä kesätyöntekijä ! Mielestäni juuri nämä kyläpärrääjät kyllä saisivat töitä, jos vain viitsisivät yrittää! Nykyään näille 14-17 vuotiaille tuntuu olevan maailmanlopun hetki jos yhtenä viikonloppuna ei saakkaan hakijaa juomille ja bileet jäävät väliin. Tai kun vanhemmat eivät annakkaan rahaa tälle patalaiskalle nuorelle. Huhhuh. - Annika

  VastaaPoista
 6. Ite oon 16 ja nyt ekaa kertaa kesätöissä, vanhainkodilla ja koooko kesän.. on tää kieltämättä raskadta ja jo nyt kaipaisin lomaa kun oon kokoajan niin rätti poikki väsynyt..:d

  VastaaPoista
 7. mä oon 15-vuotias ja tää on mun kolmas kesä duunissa. mä en ainakaan jaksais koko kesää vaan maleksia kylällä! hyi että aivan hävettääs maata kotona.
  se huono puoli näis töissä on että jos kaverit keksii jotain jänskää nii en pääse mukaan :/

  VastaaPoista
 8. Mun on kesätöissä täytynyt tyytyä mansikanpoimintaan ja postinjakeluun. Ei välttämättä ihan helmee, mutta pakko on. Voisin periaatteessa mennä kesätöihin muuallekin, mutta silloin iso osa siitä rahasta, jonka ansaitsen, lähtee työttömien vanhempieni tililtä (olen alaikäinen ja asun Turussa, näin meillä). Pakko siis mennä jonnekin, missä sen hynän saa käteisenä eikä sossu pääse sitä keneltäkään leikkaamaan. Tiedän, että periaatteessa tärkeintä on kokemus, mutta jos se kokemus tulee maksamaan vanhemmilleni ruokarahoja, niin vähän kallista lystiä on se :/ Poiskaan en voi tällä hetkellä muuttaa.

  Tällasessa tilanteessa käy joskus kyllä mielessä, että ihana kun toisille olisi töitä oikeasti tarjolla (jotain mistä saisi ihan kunnolla palkkaakin!), mutta ei viitsi vaivautua. No, ei mee nallekarkit aina tasan... :(

  Mut hyvää kesää Jenni! :) Sori vuodatus, oon vissiin vähän angstilla päällä tänään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat vanhemmat työttöminä? Toivottavasti se toimii varoittavana esimerkkinä!

   Vanhana setänä (29v) neuvoisin että kun muutat omillesi/lähdet jatko-opiskelemaan. Älä välitä siitä millaisten miesten seurassa kaverisi viihtyvät TAI mitä mieltä kaverisi ovat siitä millaisen miehen kanssa seurustelet. Mee oman pääsi mukaan.

   Ne nörtit (katsele teekkaripoikia) voi olla oikeesti ihan mukavia ja todennäköisemmin eivät jää työttömäksi. Eikä kovin moni nörtti edes kykene pettämään, kun keneltäkään muulta ei saa.

   Poista
  2. plus että DI-pojut on söpöjä <3

   Poista
  3. Lord Selibacy et kai nyt mainosta ittees ? :D

   Poista
  4. Teekkarit on ihania! :) t. Tyttöteekkari, jonka melkein kaikki opiskelukaverit on poikia

   Poista
 9. Nyt kaksikymppisenä ekaa kertaa vasta kesätöissä... Kyllä, hävettää.
  Mutta minkäs teet, kun on niin laiskapee, ja aina asenne: "Suhteilla menee kaikki!" No ehkä meneekin, mutta olisi varmaan ollut paremmat mahdollisuudet saada niitä töitä, jos olisi tehnyt hakemuksiakin, eikä vain tolla asenteella 'turha hakee ku ei kuitenkaa saa'... :D
  Perseestä vaan nyt, kun ei todellakaan työkokemusta ole ja muuttokin edessä.

  VastaaPoista
 10. mulla sit taas on tällä hetkellä kaks kesätyötä, sillon kun kesätyö numerosta 1 on vapaata, oon paikasssa 2, rupee jo vähän tuntumaan väsymys... muttakun ei jatku koulu syksyllä ja työsopparit elokuun loppuun niin pakko sitä rahaa on nyt vaan saada säästöön >:(

  VastaaPoista
 11. On vähän eri asia että ei edes hae töitä, kuin se, että ei edes yritä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se nimenomaan ole sama asia?

   Poista
  2. Mitä mää kirjottelen :Dddd pieni ajatuskatko. Siis on eri asia jos hakee mutta ei saa paikkaa, kuin se, että ei ole edes kiinnostunut.

   Poista
 12. Itse oon ollut joka kesä kesätöissä 14-vuotiaasta asti, nyt löytyy ikää 19 vuotta. Parhaimmillaan mulla on ollut useampi työpaikka kesän aikana, kiitos pienen asuinpaikkakunnan josta löytääki helpommin töitä. Maanantaina tulee palkka ja opiskelijan lompakko hymyilee taas.

  VastaaPoista
 13. mä täytän tänä vuonna 17, enkä oo ikinä ollut kesätöissä tai edes hakenut kesätöitä. ite teen mielummin ainakin duunini talvella niin saan lomat viettää rennosti ja nyt takana viitisen vuotta samassa duunipaikassa ja mun vanhempien ei oo moneen vuoteen pitänyt maksaa mulle mitään kun kesäkulutkin menee sujuvasti talven palkkarahoista ja paljon jäänyt säästöönkin. en kyllä väitä et kaikki munkaltaset kesälöllöttelijät raatais talvisin, mutta tämäkin on vaihtoehto! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sillä ole merkitystä milloin työnsä tekee! Todella kunnioitettavaa tuon ikäisenä tehdä töitä ilmeisesti koulun ohella lähes ympärivuotisesti!

   Poista
 14. Joo toi teinien päristely kyllä pistää ketuttaan. Ei siinä, saahan sitä remuta ja rellestää, kyllä itekki pienenä palloiltiin jossain järven rannalla sillon tällön. Mut pliis ei siitä tartte koko naapuruston tietää että nyt on menossa 15-vee makeilla ja maikeilla partyt koulun pihalla. Meijän kämpän partsi on just kivasti tätä rakennusta vastapäätä, joka on näin kesäisin paljastunut teinien luumuilupaikaksi. Siinä sitte jo parikymppisenä mymmelöityneenä yrität nauttia iltakahvit ku nää daijut sekoilee, repii toisiaan hiuksista ja parkuu ku sika teurastamolla.
  Sitte tietty nää 18 täyttäneet jannut driftailee tossa kadulla hirveet basarit jymisten. Mikä siinäki on niin loistokasta? Mun silmiin se sähkönsininen viimesillään käyvä, kultasin vantein varustettu tuninkiauto näyttää urpolta ja kuskit vielä enemmän. Ja muuten, kuka maksaa näitten mopo/autopärräilijöiden bensat? Varmaan aika monella isi tai äityli, kun aamukuuteen voidaan koulun pihalla leikkiä rallikuskia.
  Ehkä vähän kärjistin... Mut komppaan sua täysin tossa asiassa, en tajua miks pitää saada 2 kuukautta putkeen luumuilla ja mähötä tietsikalla aamuun asti eikä sanaakaan töiden hakemisesta. Raha kyllä kelpaa mut sitä ei haluta ansaita itte. :D Eri asia sitte nää jotka oikeasti yrittää.

  Meitsikin alotti 15-vuotiaana työkokemuksen hankkimisen eikä kaduta. Kyllä se vitutti nousta aikasin töihin ja pompata pyörän selkään ja ajaa 8 kilsaa että pääsi siivoileen vanhusten pissoja/muuta kunnianhimoista, mut nyt sitte sai tosi helposti vakkarin duunin ku on jotain työkokemusta takana. Ja yritystä pitää olla, emmäkään oo työpaikkojani suhteilla saanu. Toisaalta käynyt mäihä, että asuin pienellä paikkakunnalla, varmaan nuoren vaikeempi työllistyä jossain kaupungissa? Mut ei niitä duuneja itekseen tuu, kannattaa nyt mieluummin tunkea sitä lärviänsä joka paikkaan, kuin istua perberin päällä mitään yrittämättä.

  VastaaPoista
 15. Onpas mielenkiintosta keskusteluu tullu! Ite oon 20 ja kuudetta kesää töissä. Oon töissä abcllä ja en tajua miten niitä mopopoikia riittää joka ilaks ja yöks, sillä ne terassilla juo energiajuomia aamuun asti, jättää roskat pöytiin ja tulee seuraavana iltana uudestaa. Ja nää on iältään 15-19 vuotiaiata nuoria. En tajuu miten niiden vanhemmat ei sano mitään jos ne on yöt poissa ja nukkuu päivät?? Ennen vanhaan oli kuitenki kotiin tuloajat eikä sitä rahaa tullu tosta noin vaan, varsinkaa mihinkää energiajuomiin ja sipseihin! Kesätöitä on vaikee saada mut kaikista vaikein on saada jos ei yhtää yritä. Kyllä mä nostan hattua meidän tutustu ja tienaa 2viikkosiin työntekijöihin, koska ne sentään tekee sen pari viikkoa! Ja seuraavana kesänä ne voiki päästä jo pidemmäks aikaa joa on hyvin hoitanu hommansa. Ja sit seki ku nuorille ei kelpaa kaikille ns. paskaduuni, huooh. Raivostuttaa, enkä voi ymmärtää. Kuka näitä nuoria potkis perseelle ja elämässä eteenpäin? Tää on ja tulee olee Suomessa iso ongelma.

  Joo oon puhunu :D mut sul on hyvä blogi, jatka samaa mallii!

  VastaaPoista
 16. Itse olin ensimmäistä kertaa kesätöissä 15-vuotiaana, jaoin kolme kuukautta ilmaisjakelulehtiä.

  Sen jälkeen en saanut mitään töitä. Mistään. Hakemuksia pistin, hain kunnalle, jokaiseen paikkaan, jonka keksin: ei mitään. Eräänä keväänä pistin menemään 40 hakemusta, mutta yhdestäkään en päässyt edes haastatteluun. Jokin minussa oli vikana, mutta en tiedä, mikä. Voin rehellisesti sanoa, että ainakaan yrittämisen puutteesta ei ollut kyse. Tässä kohtaan voinenkin todeta, että kyllä meitä yritteliäämpiäkin löytyy! Mieluusti olisin tehnyt töitä ja saanut jo teininä kokemusta, vaikka siitä mansikanpoiminnasta, mutta minkäs teet.

  Seuraavan kerran sain kesätöitä vasta 20-vuotiaana. Sekin opintoihin liittyvä, pakollinen harjoittelu. Sen jälkeen yritin hakea töitä talvelle opintojen lomaan, mutta en päässyt mihinkään. Nyt pääsin kesällä töihin samaan paikkaan, jossa oli viime vuonnakin, ja voin rehellisesti sanoa, että se tapahtui täysin suhteilla, joita olin luonut viime kesän aikana.

  Ajattelin syksyllä aloittaa taas sivuduunien etsimisen, mutta olen hiukan varauksella liikenteessä, sillä käytännössä kaikki työkokemukseni on oman alan töistä. Ei kai se auta kuin vain yrittää parhaansa! Ainoa duuni, jota en suostu tekemään, on puhelinmyynti: kokeilin sitä muutaman päivän pari vuotta sitten, mutta vanhusten huijaaminen ei oikein ollut minun juttuni. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vinkkinä näin tuleviin työnhakuihin, ehkä niistä sun tekemistä monistakymmenistä hakemuksista paistaa läpi se, että oot valmis tekeen ihan mitä vain työtä? Se on ihan hyvä asenne sinänsä, mutta työnantaja haluaa nähdä että sä haluat juuri heille töihin ja he on sun ykkösvaihtoehto.

   Koulussakin kun rekrytointia opiskelimme, niin yhdeksi suurimmista virheistä ilmoitettiin "ihan sama mitä duunia, kuhan nyt jotain vain"-asenne. Ja siis että suunnilleen sama työhakemus lähetettiin vaikka 50 paikkaan. Ei satavarmasti tule yhtään vastausta.

   Poista
 17. Mä kuulun näihin, jotka eivät tehneet kertaakaan nuorempana kesätöitä. Hain kyllä 16-vuotiaasta asti joka kesä, mutta ei silloin ollut esimerkiksi tollasia mitä nyt on että otetaan johonkin lähikauppaan pariksi viikoksi tienaamaan tai jos olikin niin ne paikat jaettiin suhteiden perusteella. Tuntuu että nyt lähivuosina on alkanut tulla enemmän selkeästi alle 18-vuotiaille olevia paikkoja. Silloin nuorempana, kun itse laitteli hakemuksia, ei vaan itselläni tärpännyt ja tosiaan paikkoja hain. Tein mä jotain pientä hommaa setäni yritykselle, mutta en mitään sen erikoisempaa.

  Totta kai on hyvä hakea niitä töitä ja varmasti se auttaa myös tulevaisuudessa sekä töiden saamisessa että itse työpaikalla, mutta en koe tänä päivänä olevani yhtään sen huonompi ihminen siellä työelämässä, vaikken kokenut rankkoja mansikanpoimimiskesiä tai kiikuttanut vanhusten pyörätuoleja neljää viikkoa eteenpäin. :D Kyllä multa parissa työhaastattelussa kysyttiin että miksen ole tehnyt kesätöitä, mutta ymmärsivät, kun sanoin, etten vaan niitä saanut ja sanoivat että yleinen ongelma pk-seudulla. Työkokemusta sain kuitenkin 18-20 -vuotiaana opiskellessa, kun sain hyvät harjoittelupaikat ja tälläkin hetkellä koen olevani hyvässä työpaikassa, jossa ei tosiaan vaikuta yhtään se, etten tehnyt niitä kesätöitä.

  Ja mua välillä naurattaakin se, kun ne, jotka ovat niitä kesätöitä tehneet ja kituneet siellä, ottavat aina sen asenteen että "no kun MINÄ selkä vääränä kannoin mansikoita, ajoin ruohoa, myin lehtiä!!11111". Kukaan ei tuota koko asiaa ajattele enää työelämässä eikä ihan oikeasti se, että on noita hommia tehnyt, automaattisesti tuo kellekään minkään sortin huomattavaa etua. Ehkä siitä näkee että okei, on tehnyt jotain eikä vaan istunut koneella koko nuoruudensa kesiä, mutta eihän tollasia edes oikeasti kirjoiteta valmistumisen jälkeen minnekään cv:hen. Tai itse en ainakaan kirjoittaisi...

  VastaaPoista
 18. Minä taas olin nyt neljä (viisi? en muista) kesää ainakin hakenut kesätöitä, mutta kaikki, mitä on tullut on kahden viikon kesätyö s-kaupassa. Niitä en ymmärrä, jotka eivät edes yritä hakea, mutta kun yleensä kesätöistä puhutaan siihen malliin, että sinne vaan mennään. Nokun ei sinne mennä! Tammikuusta asti yrittänyt hakea, mutta mihinkään ei vain ole päässyt niin on se vähän karua. Tosin karumpaa on kuunnella kavereiden valitusta, kuinka töissä on paskaa ja siellä ei halua olla, kun itse on siinä vieressä silleen vaihdetaanko? Kyllä minä voin tehdä sinun työsi :D

  VastaaPoista
 19. En tiiä miten muualla, mutta täällä töitä ei vaan saa. Terveisin 18v sata hakemusta tammikuusta lähtien kirjoittanut vantaalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi piru, toi on jo paskamaista. Mutta sä sentään olet aktiivisesti hakebut, mun mielestä sekin on jo puolet. Se, että on kiinnostusta ja motivaatiota täyttää ja tehdä asiallisia työhakemuksia on myös tärkeä taito.

   Kesätyöt eivät mun silmissä ole tärkeintä niinkään sen itse työn takia, vaan sen, että aikuistuu ja on innokas tekemään töitä, vaikka tietää sen verottavan vapaa-aikaa. Sekin on merkki kasvamisesta. :)

   Poista
  2. Kannattaa myös tarkistaa sitä hakemusta. Jos sata hakemusta kirjoittaa eikä tule kutsua YHTEENKÄÄN haastatteluun - silloin hakemus on tylsää massaa eikä kiinnitä pomoissa huomioita.

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 20. Täytän kesällä 16 ja olen ensimmäistä kesää töissä ja mulla on kyllä ollut hyvä tuuri sillä hain vain yhteen paikkaan töihin mutta sain töitä yhteensä neljästä paikasta ! Pääsin sinne minne hain ja kolmesta paikasta kyseltiin töihin eli tänä kesänä ei jää kuin kaksi viikkoa lomailuun ! Kaikki työt otin vastaan :) pakko tehdä töitä kun koulunkin aloittaa eripaikkakunnalla missä nyt asuu ja joutuu asumaan vuokralla eikä vanhemmilta kehtaa rahaa koko aikaa pyytää..

  VastaaPoista
 21. En kans ymmärrä sitä että jotkut ei vaan hae mihinkään eikä niitä kiinnosta yhtään. :D Mie olin 16-vuotiaana ekan kerran kesätöissä niinkun suurin osa kavereistakin. Mie en saanut mitään kesätöitä lukiosta päästyä ja se otti oikeasti itsetunnon päälle ja mulla nolotti se. Lisäksi tekeminen loppui aika äkkiä.

  VastaaPoista
 22. Kesätyön hankkiminen vaatii luovuutta ja aggressivisuutta nykyään. Ei riitä rasti ruutun -tyyppinen hakemusten täyttely enää.

  1. Suhteissa ei oo mitään vikaa, jos kukaan kummin kaiman mummo on töissä prismassa, niin sinne vaan itseään tyrkyttämään! 2. Sähköpostin ja nettihakemusten täyttäminen ei lopulta aina ole se paras keino erottua, joten aina kannattaa soittaa tai käydä paikalla. 3. Kannattaa laajentaa hakualeutta isoista kauppaketjuista ja yrityksistä yksityisiin pienempiin firmoihin, esim. joihin krääsäputiikkeihin jne. 4. Yläasteella TET-paikka on hyvä valita seuraavan kesän kesätöitä silmälläpitäen.

  VastaaPoista
 23. Viime kesänä (16v) en ollut 'oikeissa' töissä, aattelin että pärjään harrastusten tuomilla pikkurahoilla. Loppukesästä vitutti kun ei sitä rahaa nyt niin paljoa ollutkaan, päivärytmi oli mitä paskin. 3-4 välillä nukkumaan, 13-14 välillä ylös, ja kappas illalla ei taas ihmisten aikoihin väsytä.

  Vaikka nyt hieman tuntuu ettei tässä mitään lomaa ole, kun 1 päivä viikossa vapaata töistä, on tää parempi silti. Saa rahaa, ja kyllä ennen/jälkeen (vuorosta riippuen) töiden ehtii kesäjuttuja touhuta.

  VastaaPoista
 24. Oon miettiny ja vittuuntunut ihan samasta asiasta tässä koko helvetin kesän. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 25. Muistakaa, että pelkkä hakemusrumba ei riitä; moni työnantaja arvostaa paikan päällä käymistä. Eräs kaverini kysyi paikkaa eräästä puljusta jossa ei olisi ollut edes tarvetta, mutta paikanpäälle meno oli vakuuttanut kyseisen työpaikan väen ja kaverini sai paikan melkein siltä istumalta! :)

  VastaaPoista
 26. Ihan hävettää, että itse en saanut tälle kesälle töitä ja joudunkin sitten elemään muiden verorahoilla. Valhetelematta hain suunnilleen kymmeneen paikkaan eivätkä nekään mitään kummoisia olleet, mutta töitä kumminkin! Lähinnä siivous yms. työtä. Helmikuun alusta aloitin hakemisen, ikää ja hygieniapassikin löytyy, mutta silti en mitään saanut. Kai sitten vaan en osaa etsiä oikeasta paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No AI ETTÄ OIKEIN KYMMENEEN. Siis oletko sinä ihan tosissasi pettynyt siihen ettet saanut töitä? Kun haetaan kesätöitä, haetaan kymmeniin paikkoihin. Joskus luku on kolminumeroinen. Että siinä syy.

   Poista
  2. Itse olen tasan kaksi kertaa hakenut töitä. Työsuhteita on takana viisi ja pariksi kesäksi oli tarjolla useampiakin työpaikkoja (3-5). Montaakymmentä hakemusta en ole täyttänyt, vaan olen katsellut itseäni kiinnostavia työpaikkoja, hakenut niihin ja parin päivän kuluttua hakeutunut kasvotusten puhumaan mahdolliselle tulevalle esimiehelle. Hyvä ensivaikutelma on tärkeä ja kun työnsä tekee hyvin niin sitä tullaan tarjoamaan jatkossa varmasti ilman hakemattakin :)

   Poista
  3. Jaa että kolminumeroinen? :D Missähän mahdat asua jos löytyy niin paljon paikkoja mihin hakea ?

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Siis kyllähän pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä on mieletön määrä töitä tarjolla, monelta alalta. Itse olen ainakin lähetellyt elämässäni varmasti satoja hakemuksia.

   Poista
 27. Mä tein satunnaisesti hommia äidin firmassa lukioaikoina, ja sit 18-vuotiaana menin ensimmäistä kertaa "oikeisiin" kesätöihin erääseen vaatekauppaan... sen jälkeen lukiosta valmistuttuani pääsin nykyiseen työpaikkaani, jossa teen yhä hommia kesäisin ja muutoin lähinnä viikonloppuisin yliopiston ohella. Vähän tulee nyt sellainen fiilis näitä kommentteja lukiessa että oonko ihan laiska luuseri kun en oo mennyt aiemmin kesätöihin, mut noh... :D En tosin oo ikinä ajatellut et oon vaan jotenkin oikeutettu vanhempien rahoihin ja ylläpitoon ilman et teen fyrkkendaalieni eteen mitään ja oon mielestäni ihan ahkerakin (ellen jopa ylitunnollinen). En hakenut ite lukiossa aiemmin kesätöihin siksi, et kirjoitin melko monta ainetta ja luin sit kesäisin niihin kaiken päivää (mulla oli aika korkealentoiset haaveet sen suhteen minne tahdon lukion jälkeen, niin otin sen opiskelun ehkä turhankin vakavasti). Oon niin kova stressaamaan kaikesta ja vanhemmat painostivat niiden kirjoitusten kanssa niin hullun lailla, et voi olla että olisin kajahtanut jos olisin tasapainoillut lukemisen ja töiden välillä (jälkeenpäin ajateltuna ymmärsin, et mulle ois varmaan kyllä riittänyt vähempikin lukeminen ja oisin ehkä voinut käyttää osan siitä pänttäämiseen menneestä ajasta töissäkin). Joo, tästä kommentista tuli nyt vähän tällanen Cool story bro-tason sepustus :D

  Ihmettelen kyl myös sitä, et eikö joillakin teineillä oo kotiintuloaikoja ensinkään, kun oon huomannut itekin et osa teineistä roikoilee ulkona pitkin yötäkin? Meikäläisen vanhemmille ei ois tullut kuuloonkaan että mä laukkaan ympäri kyliä keskellä yötä... mut toisaalta mä olinkin sellainen et mua ei kamalasti ees kiinnostanut moinen (eikä kiinnosta vieläkään, viihdyn niin hyvin itsekseni kotona et mihinkäs mä täältä kovin usein lähtisin remuamaan :---D), niin siitä ei joutunut vääntämään kotona kättä mitenkään mielettömästi.

  VastaaPoista
 28. Ymmärrän että ärsyttää jos yöllä ei saa unta koska joku jonne ajaa mopolla.

  Mutta siis mitä helvettiä? :D Kaikki puhuu täällä kesätyöttömistä koululaisista niinku ne olis sossupummeja? :D
  Mun mielestä on ihan ok jos ei haluu tehä kesätöitä. Ainahan sanotaan että koulu on lapsen työtä - ja niinhän se on. Koululaiset käy arkena koulussa ja ihan niinkuin töissäkäyvät, myös koululaiset tarvii lomaa. Ja sitä vartenhan kesäloma on, vai mitä?
  Ne, jotka käy kesäisin töissä, käy siellä rahan takia. Kesätyöt on suunnilleen ainoa koululaisen mahdollisuus tienata omaa rahaa. Mutta jos joku ei halua tienata ylimääräistä rahaa, niin miksi sitä pitäisi jotenkin hävetä? :D Ihan samalla tavalla ne vanhemmat maksaa sen elämisen kesälomalla kuin normaalina arkenakin, enkä tajua, miksi sitä pitää hävetä :D Totta kai niin kauan kun asut kotona niin vanhemmilla on velvollisuus elättää sua, ja jos vanhemmat haluaa maksaa sulle jotain ylimäärästäkin kivaa tai jos ei itse vaan halua mitään ylimääräistä, mihin tarvitsis rahaa, niin miks hitossa sitä pitäis hankkia?

  "Itse 16-vuotiaana jäin koko kesäksi ilman töitä, ja EDELLEEN hävettää, kaduttaa ja vituttaa, kun en yrittänyt kovempaa."
  Miks hemmetissä? :D Miksei lukiolainen sais olla kesällä lomalla? Mikä siinä muka on niin noloa, ettet tienanutkaan yhtenä kesänä 800e? Ei se tee kenestäkään sossupummia - kyllä ne työt odottaa siihen asti ku on valmistunu koulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea vaan sunkin loppuelämääsi, kun päätät muuttaa pois kotoa mahdollisten jatko-opintojen aikana, tai jopa ennen niitä, ja ymmärrät että opintotuella ei vuokraa makseta saatika syödä ruokaa. Siinä sitten puurrat koulun ohella töissä, ja samoin koko kesän, kun kesällä ei niitä opintotukia makseta. Näin me lähes kaikki muutkin omillamme elävät yli parikymppiset opiskelijat teemme, emmekä ulise että koulua käydään kouluaikana ja kesällä kuuluu lomailla. Ei se raha puussa kasva, eikä lomailu ole kenenkään työtä. Ylpeänä voi lomailla sitten kun siitä maksetaan (työpaikoissa maksetaan lomarahaa, jos et tiennyt) tai kun olet itse sitä varten säästänyt.

   Ja tiedoksi vain, kukaan ei ota osa-aikaista opiskelijaa töihin, mikäli aiempaa työkokemusta ei ole. Eikä kukaan ota vastavalmistunutta opiskelijaa töihin ainakaan hyvällä palkalla, mikäli CV on tyhjä. Suomessa on paska työllisyystilanne. Eli alapa kuule hakea jotain paskaduunia itelles, että joku näkisi sussakin joskus jotain potentiaalia ja ahkeruutta, kun haet töitä.

   Poista
  2. Voi että tämä ano 23.30 on tyhmä! "Koululaiset käy arkena koulussa ja ihan niinkuin töissäkäyvät, myös koululaiset tarvii lomaa. Ja sitä vartenhan kesäloma on." Pitävätkö aikuisetkin joka kesä 2½ kuukautta lomaa? EHEI, hyvä jos sen neljä viikko saavat lomaa. Eiköhän koululaisetkin voi sen pari viikkoa tai vaikka "peräti" kuukauden tehdä lomastaan töitä.

   Jos sulle kesätyöt on vain "jonkun ylimääräisen kivan" hankkimista, olet aika pahasti metässä. Eli tarkoitat että jos ei halua/tarvitse omaa rahaa, ei tarvitse tehdä töitä? Samalla osoitat että jos ei halua/tarvitse kesätöitä, luultavasti et siis halua tulevaisuudessakaan töitä? :) idiootteja maa täynnä.

   Poista
  3. Haha. Miksiköhän tää aihe herättää ihmisissä tällaista katkeruutta? :D

   Oon samaa mieltä 23.30 anonyymin kanssa. Teini-ikäisetkin on vielä LAPSIA. Ei lapsilla ole velvollisuutta mennä kesätöihin. Vanhempien velvollisuus on elättää lapsensa. Toki on hienoa, jos joku haluaa mennä kesätöihin ja tienata omaa rahaa säästöön tai huvituksiin, mutta se, että joku ei halua tehdä niin, on myös täysin ok.

   Itse olin 16-kesäisenä kahdessa eri kesätyöpaikassa. Siivousta ja puutarhanhoitoa. En koe, että niistä paikoista olisi ollut mulle yhtään mitään hyötyä hakiessani myöhemmin työharjoittelupaikkoihin ja ns. oikeisiin töihin.

   Poista
  4. Niin onhan se ihan sama onko ansioluettelossa muutama hanttihomman työkokemus tai työkokemusta 0 %. Aika paljon kertoo nuoresta työnhakijasta jos ei ole eläissään mitään työtä tehnyt alle parikymppisenä.

   Poista
  5. Itse asiassa olen samaa mieltä tuon ensimmäisen anonyymin kanssa myös :) Miksi pitäisi mennä töihin, jos ei ole pakko...? Jos tyytyy siihen, mitä vanhemmat viitsii/haluaa joskus heittää fyrkkaa, niin mikä ettei? Keneltä muulta paitsi itseltä se muka on "pois" jos ei halua viettää kesää kaupan varastossa tai mansikkapellolla?

   Itse en ollut nuorempana ollenkaan kesätöissä. Vietin kesäni opiskellen, isovanhempiani auttaen ja kyllä, laiskotellen. Se, että painaa niska hiessä 3/4 vuotta opiskellen ja/tai töitä tehden, on mielestäni ihan täysi oikeutus olla sen yhden neljänneksen tekemättä mitään. Sen nimi on loma, ja kyllä pitäisi olla oikeus se sellaisena viettää, jos haluaa.

   En minäkään missään töissä ollut, mutta ei se jarruttanut niihin pääsyä sitten, kun kahdeksantoista paikkeilla hain.

   Poista
  6. No eihän kenenkään ole pakko tehdä mitään mitä ei halua, eihän kai sellaista ole väitettykään? Mutta voiko joku tosiaan väittää, ettei töiden tekeminen olisi hyödyllistä?

   "Keneltä muulta se on pois, jos ei halua --- " No, kyllä se on tulevaisuuden työtovereilta pois, mikäli ihminen ei ole koskaan ollut töissä ja ei tiedä kuinka ollaan osa työpaikkaa ja kuinka työsuhteessa käyttäydyttään. Mutta ennen kaikkea se on itseltä pois! :) Makunsa toki kullakin, jokainen kesänsä viettäköön haluamallaan tavalla.

   mutta itse Johanna kerroit auttaneesi isovanhempiasi ja opiskelleesi, mun mielestä sekin on työhön verrattavaa.

   Poista
  7. Eikös se oikeastaan ole ihan hyvä, että jos jotkut eivät halua niitä töitä, niin säätyy niitäkin töitä niille jotka oikeasti haluavat ne? Se nyt on vaan fakta, että kesätöitä ei ole kaikille!

   Poista
  8. Kyllä mä vaan oon tiennyt ihan heti alusta alkaen kuinka työsuhteessa käyttäydytään. Se on varmaan ihmisestä kiinni, ja sen työmoraalin oppii kyllä ekassa työpaikassa jos on oppiakseen, riippumatta siitä onko silloin 15-, 18- tai kenties jo päälle 20-vuotias. Aika idioottia väittää, että jos ei teininä ole ollut kesätöissä, niin on aikuisena huono työntekijä.

   Poista
 29. miks tää on taas täynnä näitä "ITSEHÄN EN SIIS VAIN SAANUT TÖITÄ VAIKKA HURJASTI YRITIN!!"-kommentteja.. :D

  VastaaPoista
 30. hahah "en usko että Suomessa on hetkeen kukaan 16-vuotias kuollut ylirasitukseen jäätelökioskilla ". Mä vetelen toista kesää jätskikiskalla, enkä tosiaankaan oo kuollu ylirasitukseen. Toki joskus hiukan ottaa päähän seistä siellä 6 tuntia, jos on hellepäivä, mikä tarkottaa sitä että jonoa on koko ajan. Sillo toivois et ois jossain muualla kun töissä. Mut palkkapäivänä sitä taas muistaa miks olikaan töissä. Oon tosiaankin tänä vuonna täyttänyt 16v. Tänä vuonna olin kiskan lisäksi myös päiväkodissa, kaupungin arpomassa työpaikassa. Onneks sitä kesti vaan kesäkuun arkipäivät, viikonloput olin kiskalla. Kesäkuussa mulla tosiaankin oli ehkä kaks vapaapäivää. Ottai vähän päähän ku kaverit valvo ja hillu ties missä yömyöhään, mä en voinut koska piti herätä 6.50 herätyskelloon. Mutta ei se mitään, ainakin voin ylpeydellä sanoa että mä oon kesällä duunia tehnyt, ja reilu pari tonnia sitä taskarahaa ansainnut.

  VastaaPoista
 31. Meinasin tulla kommentoimaan, että empä kyllä ole itsekään ennen tätä kesää töitä tehnyt, ja olen 19-vuotias. Sitten muistin että olinkin muutama vuosi sitten jakamassa juurikin noita lehtiä pari kuukautta ja siihen hommaan en kyllä mene enää ikinä, kamalinta ikinä kun jakoalueeni oli parin kilometrin päässä kotoa, kärryyn ei todellakaan kerralla mahtunut kuin ehkä kuudesosa kaikista jaettavista lehdistä, jakoalueeni oli pääasiassa omakotitaloaluetta ja koko matka tuolle alueelle oli ylämäkeä... Lisäksi aloitin hommat vielä siihen aikaan, kun oli koulua kuukausi jäljellä, ja eihän siitä mitään tullut kun en ehtinyt lajittelemaan lehtiä koulun jälkeen ja sitten vielä jakamaankin. No, tulipahan silti kokeiltua :D Eikä siinä palkassakaan ole mitään tavoiteltavaa, kun on raskasta ja aikaavievää touhua, mutta korvaus aivan surkea.

  Tämän lisäksi olen ollut kaksi viikkoa pari vuotta sitten Presso-Hesessä harjoittelussa kesällä. Se oli kyllä ihan kivaa hommaa, raskasta tietysti myös, mutta viihdyin sielä.

  Nyt olenkin sitten hotellissa kerrossiivoojana, ja tämäkin työ nyt tietysti on raskasta, allergisena ihmisenä joudun aina pitämään kumihanskoja (ja ne hiostaa ihan mielettömästi...), ettei tule ihottumaa, kloorilla en pysty pesemään lattioita silloin kun pitäisi, sillä sille olen todella allerginen, huoneissa oleva ja lakanoista lähtevä pöly ei tee hyvää allergiselle nuhalleni ja saa nenän ja silmät vuotamaan ja minut aivastelemaan jatkuvasti. Silti olen tuola töissä ollut nyt kaksi kuukautta, ja olen vielä puolitoista :D Palkkapäivänä tuntuu kyllä hyvältä, vaikka muuten tuntuu että "kesä menee hukkaan" ja rusketustakaan ei tänä kesänä varmaan minun ihollani tulla näkemään. Ainakin menee tuo työ urheilusta ja syödä voi enemmän kun yleensä ilman huolen häivää! Työkaverit on myös tosi kivoja, ja vaikka välillä suorastaan vituttaa herätä aamulla töihin, niin suurimmaksi osaksi viihdyn kyllä.

  Tosiaan, hain noin kolmeenkymmeneen paikkaan kesätöihin, ja kahteen sain kutsun työhaastatteluun. Toinen työ kun olisi ollut vain kuukauden sijaisuus, niin päätin että olen mielummin siivoamassa koko kesän, kuin kassalla kuukauden. Työn ja tuskan takana oli tämäkin paikka, mutta josko tästä eteenpäin irtoaisi töitä edes vähän helpommin, kun sitä kokemusta on sitten kolmen ja puolen kuukauden verran tältä kesältä. Talvella tosin on tarkoitus jatkaa töitä, toivottavasti jossakin muussa paikassa (ihan tämän allergian takia, en halua että tää menee vielä pahemmaksi kun mitä on nyt jo), mutta paremman puutteessa on pakko jatkaa tuolla, ja onhan se silti hyvä tietää, että minulle tuolta tarjotaan töitä myös talveksi, jos haluan.

  Olen siitä kyllä samaa mieltä, että jokaisen on hyvä käydä kesätöissä, ja muakin ärsyttää etten tätä ennen ole kunnon kesätöitä saanut, vaikka sellaisia olen hakenutkin, mutta onneksi nyt edes tänä kesänä onnisti :D Aina se töiden saanti ei tosiaan vaan ole helppoa, mutta sehän nyt on varmaa, että jos ei yritä niin ei kyllä mikään itsekseenkään tapahdu. Vähintä mitä voi tehdä on tosiaankin rustailla niitä hakemuksia, ja jos ei onnista, niin seuraavana kesänä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olet tehnyt noita "hanttihommia" etkä rusketu kesällä niin et todellakaan tule katumaan tuota myöhemmin!! Ite tein noita mainostenjakohommia koko yläasteen ajan koulun ohella ja siitä eteenpäin kesätöissä puh.myyntiä, rappukäytävien siivousta yms ja olen 21-vuotiaana päässyt kolmeen alaani vastaavaan "arvostettuun" työpaikkaan opiskelujeni päätyttyä. Mua ei harmita pätkääkään se jäikö vuonna 2008 kesällä rusketus saamatta vai ei, enemmän harmittaisi se etten olisi nyt saanut töitä. :)

   Poista
 32. Nykyisin pelkkä hakemuksen täyttäminen ei edes riitä. Olen pomoilta kuullut, että ilman CV:tä tai vastaavaa tulevat hakemukset lentävät melkeinpä suoraan romukoppaan. Jotain pitää heidän mukaansa vaivautua itsestään kertomaan. Itsekin olen ollut nyt vuosikausia kesätöissä sen ansiosta, että näin vaivaa CV:n tekoon - vaikka työkokemusta ei alkuun edes ollut paljoa! Kuka edes haluaisi ottaa työhaastatteluun sellaisen, joka on kertonut vain nimensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän CV KUULUU lähettää hakemuksen mukana? Kuka nykyisin enää lähettää ilman ansioluetteloa - en ole kuullutkaan tuollaisesta enää? :D CVttömyys on aika vanha juttu!

   Poista
 33. ei niitä kesätöitä oikeesti saa noin vaan! oon 20 vuotias ja nyt kolmatta kesää töissä siivojana ja sain senkin paikan äitin firmasta. laitoin varmaan sata hakemusta ja pääsin yhteen haastatteluun mutta sitä paikkaa en sitten saanu. voin vaan kuvitella miten vaikee on alaikäsen saada töitä, koska mä pystyin kuitenkin hakemaan kauempanakin olevia paikkoja kun on oma auto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä postaus käsitteli niitä ihmisiä, joita työt ei huvita ja on motivaatio-ongelmia asian suhteen.

   Poista
 34. itsekin olin viime kesän ilman töitä ja kyllä kieltämättä vähän kaiveli kuunnella, kuinka kaikille kavereille on tullut palkka ja pääsee shoppailemaan jne... tiiän jo nyt, että ensi kesänä en myöskään voi mennä töihin leikkauksen ja siitä johtuvan sairasloman takia ja vituttaa jo vähän etukäteen :D

  onneks tänä vuonna olin palvelukodissa töissä, hoitoala ei kieltämättä oo yhtään mun juttu mut otin sen täysin kokemuksen kannalta :)

  VastaaPoista
 35. Elämästä kuuluu nimenomaan nauttia eikä raataa lapsesta saakka lomalla kun lopun ajan kärvistellään koulussa. Kesä on rentoutumista varten tarkotettu! Toisaalta kouluaikana on aika raskasta painaa samaan aikaan duunia mutta pitäis sitä työkokemusta tosiaan jonkun verran kerätä tulevaisuutta ajatellen. Itse olen ollut 19 ikävuoteen mennessä kolmessa työpaikassa vähän pidemmän aikaa ja tää on just riittävästi. Enempää en nuoruudestani oliskaan halunnu tuhlata töissä kärvistelyyn. Se työnteko kun sattuu yleensä oleen aika kaukana hauskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en voisi nauttia elämästä ilman töitä enkä koe töiden olevan "raatamista". :D toki se on työstä ja asenteesta kiinni. Ja mun mielestä pari viikkoa kesässä töissä opettelemassa aikuisten elämää ja työpaikan pelisääntöjä ei yksinkertaisest voi pilata koko kesää! :D

   Poista
  2. Kyllä mäkin siis töitä olisin voinut tänäkin kesänä tehdä jos jossain nimenomaan olis jotain parin viikon pestejä. :D Ne vaan on aiiika harvassa joten päätin olla menemättä tänä kesänä ollenkaan töihin ja vaan nauttia. Mulla ei nauttimiseen kuulu stressi töistä.

   Poista
 36. Mua jäi häiritseen toi, että kyllä töitä löytyy jos vaan oikeesti yrittää. No kun ei aina löydy. Nimim. eräs läheisistäni yritti kyllä oikeasti kovasti, mutta ei saanut muuta kuin lehdenjakohommaa, josta maksetaan niin surkeesti että viiden tunnin hommasta jää käteen vajaa kymppi - kukaan ei tee töitä sellasella palkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, toki aina löytyy niitä jotka töitä ei saa, mutta uskon suurimman osan nnokkaista jotain löytävän.

   Poista
 37. Mullakin ikää nyt 20v ja ekaa kertaa ns. oikeissa kesätöissä :D Muuten oon hoitanut lähinnä siskon/veljenlapsia, yhtenä kesänä kuukauden verran koiraa, maalannut sukulaisen taloa jne.. Ei hirveän tähdellistä CV:n täytettä siis :D

  Mutta nyt oon sellasessa paikassa, mihin luultavasti pääsen myös seuraavana kesänä ja itseasiassa niin moneksi kesäksi kuin itse haluan/jaksan. Ei siis ihan paska mäihä käyny mullakaan.

  Jälkikäteen kun miettii, niin olis omatkin porukat saaneet vähän enemmän patistaa hakemaan töitä silloin nuorempana, mutta turha on enää itkeä kun maito on maassa.. Onneks nyt kuitenkin töitä riittää ja palkkapäivänä hymyilyttää.

  VastaaPoista
 38. Naurettavaa lukea siitä, että ilman suhteita ei saa töitä. Olin viime vuonna, eli 16-kesäisenä kuukauden vanhainkodissa. Ilman suhteita, ja koska hoidin hommani hyvin, he olisivat halunneet tarjota myös viikonlopputöitä. Päätin tosin panostaa kouluun. Tänä kesänä olisin päässyt sinne uudestaan, mutta ajattelin kokea onneani ja kas vain - löysin itseni yhdestä Suomen suosituimmista kesätyöpaikoista, Linnanmäeltä. Siellä olen painanut toukokuun alusta asti ja elokuun puolessavälissä lopetan. Sitten pidän pari viikkoa lomaa ja lähden vaihtoon Irlantiin.

  Töitä saa, pitää vain olla aktiivinen. Onhan se naurettavaa, että maataan koko kesä kotona, koska työnteko ei huvita. Tai sitten kirjoitetaan se kymmenen hakemusta ja väitetään, että on yritetty kaikkea mahdollista. Kesätyöstä ei tarvitse pitää ja sen saaminen ei ole helppoa. Mutta joku ne työt saa aina. Ja niistä työntekijöistä on kuitenkin pulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus suhteilla on väliä. Olen pääosin päässyt töihin ilman suhteita, mutta kaksi työpaikkaa tältä kesältä tuli suhteilla. Molemmat alalta, jolta ei ole yhtään työkokemusta.

   Monta kesää sain töitä pelkällä aktiivisuudella, mutta tänä keväänä meni sormi suuhun. Hain noin 40 paikkaan töihin, ei tärpännyt. Onneksi sitten äiti tunsi erään tyypin...

   Töitä saadaan yleensä suhteilla ja tuurilla. Aktiivisuus on plussaa, muttei se aina kyllä auta pätkääkään.

   Poista
 39. Suhteet toki vaikuttaa jossain määrin työnsaatiin, ainakin täällä missä mä asun - pieni kuppainen paikkakunta keskellä ei-mitään. Toki, jos isi on töissä toimitusjohtaja jossakin firmassa, se oma kultapupsu otetaan töihin ilman, että tarvitsee edes yrittää hakea sitä paikkaa. Mutta toisaalta, eihän se sinällään muilta ole pois, eiköhän nämäkin joudu joskus kokemaan sen tappelun kesätöistä/töistä yleensäkin, kun ei isin toimivalta enää riitäkään.

  Mä olen itse luonut omat "suhteeni". Aloitin pitämään satukerhoa lapsille koulun ohella kerran viikossa ja sitä kautta tein itseni tutuksi paikalliselle MLL'lle, ja sieltähän se sana sitten lähti kiertämään, että teen työni hyvin, tulen lasten kanssa toimeen ja olen luotettava. Kesäksi pääsin 4H'lle tekemään vähän kaikenlaista (myös nurmikonleikkuuta), enkä valita yhtään - onneksi on töitä. Ja lämmittää saada pomolta palautetta, että olin todellinen aarre löytää työntekijäksi, kun mulle kelpaavat ne ns. paskatyötkin. Hänkin on laittanut 4H'n hommiin ilmoituksia auki, mutta ei yksikään nuori ole hakenut niihin, koska ne ovat nurmikonleikkausta ja puutarhatöitä, eivätkä siistiä sisätyötä kympin tuntipalkalla. Ja samaan aikaan moni muu nuori tällä kylällä valittaa ettei ole töitä, ja kun tarjoan pomoni numeroa, aletaan sanoa, että mielummin ollaan ilman töitä, kun leikellään mummojen nurmikoita.

  Niin ja mua on pyydetty jatkamaan satukerhoa ja pitämään muitakin kerhoja täällä, sekä lapsenvahtiavuksi, että kyllä - sillä omalla työnteolla se paras pohja luodaan.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!