HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 19. elokuuta 2013

Tyhmäpuhelin

Tässä olis iltapäivälehdille huikee otsikkoidea parinkymmenen vuoden päähän "älypuhelimet tekivät Ulla-Birgitistä/Torttu-Unelmasta/Jouko-Richardista uskomattoman idiootin!". Tai ei varmaan puhuta edes vuosikymmenistä; taitaapi älypuhelimien tyhmyysvaikutus näkyä nyt jo. 

Itsekin älypuhelimen omistajana huomaan millaista aivokoomaa kyseinen värkki aiheuttaa. Mitään ei tarvitse miettiä tai pohtia, kun se pikkuinen kusipää taskussa osaa kertoa mulle vastauksen. Yksinkertaisimmatkin asiat etsin kera Googlen, sen sijaan että käyttäisin kovaa vauhtia lamaantuvia aivojani. Laskimen otan esiin heti, kun vastaan tulee lapsellisintakin matematiikkaa. Sanojen väärinkirjoitus on suorastaan mahdotonta, kun vehje ehdottaa jokaiseen näppäilyvirheeseen oikeaa sanaa ja korjaa kännitekstareistakin pahimmat mokat.  Parasta on, että tää paska tosiaan tuntee mut. En ehdi kirjottaa ku "meen tänään", niin toi räppänä alkaa ehdotteleen lauseelle jatkoa "salille", "töihin"... MISTÄ SE VOI TIETÄÄ?

Tai pelit. Voin kertoo, että kakarana aivoja paremmin kyllä huolsi porukassa pelatut muisti-, sana-, ja logiikkapelit, kuin joku äärimmäisen raskas ja koukuttava - mutta niin naurettavan yksinkertainen - Candy Crush Saga. Tai Angry Birds... Joo, suurimman osan lapsuusajan peleistä aivan varmasti saa tableteille ja puhelimiin, mutta on se vähän eri asia pelata yhdessä, muiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa, kuin laappia ruutua silmät ja sormenpäät verillä jotain saatanan karamellejä siirrellen. 

Ja mitäänhän ei tarvitse muistaa, ei reseptejä, salasanoja, osoitteita, reittejä, puhelinnumeroita tai edes omaa postinumeroaan, kun se robotti osaa kertoa vastauksen. "Mikäs pleissi tää ny onkaan.... ja mikäs ton äijän nimi on joka mun kanssa täällä asuu... Onkohan tää meidän koti? Ei perkele, täytyy tsekata puhelimesta." Meinaan se muistaa kyllä, vaikka oma muisti olisi yhtä terävä kuin ameeballa. 

Ja kuinka laiskoja me ollaan! Minnekään ei tarvitse lähteä, kun voin vaan puuhastella puhelimella kaikki pankkiasioista Kelan lomakkeisiin ja uusista kengistä laboratorioaikoihin. Kätevää, en mä sitä kiellä, mutta saatanan saamattomiksi tämmönen meidät tekee! Ennen lähdettiin toimittamaan pikkuasioita reippain mielin kymmenien kilometrien päähän, eikä siinä ollut mitään erikoista. Oli ihan jees toimittaa lippuja ja lappuja pitkin kyliä ja jonottaa pankissa. Tai käydä vaikka kaupassa ostamassa verhot. Nyt tuntuu uskomattoman raskaalta hakea edes lähikaupasta maitoa ja harmittaa, kun puhelimessa ei ole jotain I need milk, now!-appsia. 

Parasta on kaverisuhteiden tuhoutuminen. Anteeksi dramaattinen sanavalinta, mutta niin ennen pitkää tulee käymään. Kavereiden kanssa vietettävä aika menee puhelinta naputellessa, kaikki ringissä whatsappeilee ja lukee uutisia. Ja oikeastaan niiden kaverien kanssa ei tarvitse edes olla sillai fyysisesti läsnä, riittää että näkee statuspäivitysten perusteella heidän olevan elossa. "Katoha, Jamppaki on viä hengissä, se twiittas just! Ei ookaa jätkää kuukausiin näkyny!" Niinpä.

Tai miten sekaisin menee asiat viestittelemällä! Ennen soitettiin reippaasti "Jenni täällä moi, tavataanko perjantaina luonani kello kolmetoista teen merkeissä?", nyt lähetellään "morsii mis meet... Okok nähääks today... Ehk soittelen jossai välis... Kattellaa mo"-tyylistä epäselvää läpinää ja mongerrusta, josta kumpikaan osapuoli ei ole selvillä. Kaikki on myöhässä ja elää eri päivissä, kun tollasta saatanan sopaa lähetellään edestakas, eikä osata mitään lyödä reippaasti lukkoon. 

Tänään olen itse tyhmentänyt itseäni Facebookissa (mitä suotta kavereiden kanssa olemaan), pelaamalla pelejä ("jee viisi karkkii peräkkäin jee mä saan megasuperhypercandyn ja räjäytän kaikki paskaks!!!"), tarkistamalla sanojen kirjoitusasuja aivoja käyttämättä (J E N... mites se ny menikää) Googlettanut uunivihannesten kypsentymisaikaa (uuniinhan ei voi katsoa ja todeta asiaa) ja sotkenut vielä iPadinkin tähän soppaan ja kirjoittanut sillä tätä postausta. Ja nyt mä vielä tyhmennän teitä tällä saastalla!

Tuhmat älyvempaimet.


34 kommenttia:

 1. Onneksi en vielä omista älypuhelinta, mutta jouluun mennessä pitäis uus puhelin hommata! Kaikista ärsyttävintä on just se, ku näkee jotain pitkästä aikaa niin ne ei muuta tee ku leikkii puhelimellaan ja ottaa kaikenmaailman typeriä kuvia instagramiin! Turha kai sitä on enään ketään edes naamatusten nähä kun voi facessa jutella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja hei videopuhelu! Ei tarvi olla lähellä mut voi sanoo nähneensä! :D

   Poista
 2. On kyllä harvinaisen tylsää nykyään ku menee moikkaamaan kavereita ja sit kuitenki ollaan se koko aika puhelimilla. Nykyään en voi muutaman kaverin kanssa ees leffaa katsoa ilman että ne pelaa puolet leffasta puhelimilla. Kiva siinä kattoo leffaa ihan sitte "porukalla" ku on ainoa joka seuraa koko leffaa... Raivostuttaa.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitan tätä älypuhelimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. * puhelimellA! Heti meni väärin! Mää oon tulossa tyhmäksi!

   Poista
 4. Meillä miehen kanssa ei tietoakaan älypuhelimista, hyvä kun meidän vanhat Nokiat edes muistaa nykyään pitää messissä. Ihan tottunu jo siihen, että äijää ei saa puhelimella kiinni ku oho se oli taas jääny äänettömälle housujen taskuun / oho se oli jääny duunipaikan pukuhuoneen penkille / oho se on taas tippunu auton penkkien väliin :D

  Joku sanois et mä oon vähän tyhmä kun en tiedä mikä on instagram tai whatsapp, mut mä jatkan onnellisena tällä älypuhelimettomalla linjalla <3 Lisäks usein itekin unohdan puhelimen millon mihinkin laukun pohjalle, eikä kaverit oikeen koskaan usko että viestiin ei oo vastattu, koska puhelin ei oo ollu lähettyvillä. Siinä vaiheessa ku se luuri kasvaa käteen kiinni niin se lentää muuten parvekkeelta samantein alas! Kun toi vanha luuri tosta hajoaa niin meikätyttö ostaa lankapuhelimen <3

  VastaaPoista
 5. Täällä ilmoittautuu toinen älypuhelin-riippuvainen :-D kerran tää vempele oli huollossa yön yli ja voi sitä tuskaa ja vierotusoireita!:D

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä postaus!

  Voi niitä aikoja kun kännykkään tilailtiin logoja, oli monofoniset ja polyfoniset soittarit, matopeli jne. Ja niitä hymiöitäki pysty tilaan viesteihin, ainaki jotai nalleja. Buumi ja maf.fi <3 ja kosketus/värinäytöistä ei ollut tietoakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaoli joskus ala-asteella ältsin cool taustakuva jossa luki jotain "99% angel"-ihkutusta <3

   Poista
  2. Mä osasin tehdä ihan sikahienoja nalleja välimerkkejä käyttämällä!!

   Poista
  3. muistan kun ekat värinäyttöpuhelimet tuli markkinoille ja mä mietin vaa että "en aio koskaan hankkia värinäytöllistä puhelinta, KUI TURHAA!". Ei menny kauaa nii mullaki oli sellanen :D

   Mulla oli kans perusnokia vielä vuosi sitten mut koira söi sen paskaks nii oli pakko ostaa ältsypuhelin ja siirtyä 2010-luvulle :(

   Poista
  4. Mulla on edelleen ikivanha puhelin, sillä ei voi mennä ees nettiin eli ainakin mun aivot on jatkuvassa käytössä XDD

   Poista
 7. Nyt olen itse huomannut hyvin tämän kaikki selaavat vain uutisia ja facebookkia puhelimella-ilmiön, kun oma puhelimeni on huollossa. Mitä tuskaa nämä 2 päivää ovat olleet ja pahimmassa tapauksessa 3viikkoa jäljellä! Tämän hetkisessä varapuhelimessa ei ole tietoakaan internetin ihmeellisessä maailmassa ja sillä voi oikeasti vain laittaa viestiä ja soittaa.. Kiva koittaa pitää keskustelua yllä kavereiden kanssa kun kaikki uppoutuneet puhelimiinsa (Y)
  -Itse samanlainen kun saan puhelimen huollosta <3

  VastaaPoista
 8. Mä huomasin oman tyhmyyteni siinä vaiheessa, kun puhelimen 3G ei toiminut ulkomailla. Vittu mitä paskaa, piti ottaa ihan sosiaalista kontaktia toisiin ihmisiin kysyäkseen missä on paikka X, kun Google Maps ei ollut sitä mulle kertomassa. Piti etsiä automaatti, koska en päässyt verkkopankkiin tarkkailemaan rahankulutustani. Mikä pahinta, jouduin odottamaan monta päivää päästäkseni Candy Crushissa seuraavaan maailmaan, koska en pystynyt lähettämään pyyntöjä facebookin kautta kavereille. Miten mä ennen olen selvinnyt ihan hyvin ilman puhelinta?!

  VastaaPoista
 9. Nyt on kyllä jo niin moni valittanut siitä puhelimien räpläämistä kavereista, et oli pakko kommentoida: Jos kaveri räplää puhelintaan eikä oo kiinnostunu olee sunkanssa siinä hetkessä, haistata sille v*tut ja dumppaa se! Ihanko ihmisil ei ois parempaa tekemist ku kattel toisen puhelin räpläyst..? ei hitto mitä skeidaa oikeesti.

  Ihmettelen kyllä samalla, et voiks oikeest kaikil olla tälläsii frendei nykyää. Iteltäni kun ei löydy YHTÄKÄÄN ketä mun kanssa ollessaan räpläis mitenkään erityisen paljon tuota hermojavievää kapistusta...Kaverit vaihtoon hei ihmiset eikä sitä ikuista valitusta asiasta!..Ja jos kerta on monen vuoden kaverisuhde niin on kyllä aika vähän sillä kaverilla arvostusta toisia ihmisiä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. puhelimien räpläämistä kavereista :DDD

   Poista
 10. Tää maailma on tosiaan kehittymässä koko ajan ja Nokia 3310:t on valitettavasti hyvin pian historiaa. Tai periaatteessa ovat jo, kun harvemmin vastaan tulee ketään, jolla olisi kyseinen luuri vielä käytössä. Voi että niitä aikoja...

  Pointti oli kuitenkin se, et tosiaan ihmisten pitää joskus kans uusia vaikka 5vuoden vanha luuri ja sit ei olekaan muita kuin älypuhelimia tarjolla. Erittäin sääli juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä palikkapuhelimia saa edelleen. Jahka tuo nykyinen mopomalli hajoaa, tilalle tulee toinen vastaava, idioottivarma luuri. Halpoja, ja kestäviä. ^_^

   Poista
 11. hei ihmiset! seuraavan kerran kun olette kavereiden kanssa kahvilla/syömässä/jonkun luona/piknikillä/terassilla/mitäikinä, tehkää sellainen "phone pile". kännyköistä tehdään pino pöydälle, ja ensimmäinen joka koskee kännykkäänsä, saa jonkun sanktion (siis kuuluisi kai tehdä baarissa niin, että "häviäjä" maksaa seuraavan kierroksen, mutta sama kai se on, mikä on rangaistuksena).

  Yllättävän hankalaa, muuten. Itsessänikin huomasin kännykkäriippuvuuden, vaikka en olekaan ihan pahimmasta päästä näitä räplääjiä, ja usein jätän suosiolla kännykän laukkuun tms (eikä minua saakaan koskaan kiinni......). Aluksi sovittiin "takarajaksi" vartti, eli sen vartin jälkeen sai ilman seuraamuksia ottaa kännykkänsä, ja teki aika tiukkaa sekin. Ja siitä sitten vaan aikaa pidentämään.

  VastaaPoista
 12. Huh, onneks meillä on yllättävän vähän tuollaista riippuvuutta :D
  Kun kavereita mennään pällistelemään, niitä kans pällistellään... No hyvä on, kyllä sitä puhelinta välillä vilkaistaan, että onkos tullut viestiä siltä ja tältä ja mitä kello on. Koulussakin yllättävän vähän näkee ihmisillä puhelimia käsissä. o.o

  Ja mulla meni taas puhelin huoltoon. Vaikka kuinka yrittää pitää kun kukkaa kädellä, se vaan silti haluaa hajota. Onneks on tämä vanha uskollinen nokia, joka on päässyt tuuraamaan älypuhelimia useammankin kerran useammalle eri ihmiselle.
  Ainoa mikä harmittaa on se, ettei tähän saa whatsappia... :D Myönnän että siitä olen hieman riippuvainen, koska pari kaveria asuu niin pirun kaukana.

  VastaaPoista
 13. Oon kyllä niin saatanan koukussa candy crush sagaan, taso 208, koko peli pitäis lakkauttaa...

  VastaaPoista
 14. Hahahhhaaa :Dd Tää oli hauska postais ja niin totta. Yhtä kohtaa mä en tästä(kään) tekstistä kyllä allekirjoita: ku ihmiset tapaa ni näpyttöäksne ne oikeesti muka vaa puhelimiaan :D enpä oo omissa kavereissa tätä huomannu, onneks.

  VastaaPoista
 15. Kirjoitin itsekin vähän tähän viittaavasta ilmiöstä - mutta mun kantani oli positiivinen :D

  http://redgerberagirl.blogspot.fi/2013/06/teknologia-ja-sosiaalisuus.html

  VastaaPoista
 16. MIKÄ SUN INSTAGRAM NIMI ON ?! Alan seuraan sua :D

  VastaaPoista
 17. Pahinta on, että älypuhelimet tarvitsevat enemmän verkkoa ja tukiasemia tulee jatkuvalla syötöllä lisää. Miettikää mikä määrä älypuhelimia on yhdessä koululuokassa/koulussa. Monet tutkimukset kertovat vakavista terveyshaitoista, mutta Nokia-maassa sitä ei saisi ääneen sanoa. Pätee myös eläimiin: mehiläiset, linnut ja perhoset vähenevät. Eikä STUK käytä kuin ikivanhoja raja-arvoja, jotka perustuvat 60-lukulaisiin rottakokeisiin. Esim. Venäjällä on jo paljon tiukemmat raja-arvot. Koska siellä on tutkimusperinnettä (säteilyn hyödyntäminen sodankäynnissä, tutkat jne.). https://www.facebook.com/pages/Sähkömagneettinen-terveys/516264018426306?fref=ts

  VastaaPoista
 18. heeeei mikä toi puhelin on :)

  VastaaPoista
 19. Piti vaan tulla sanomaan et vitsi tää sun blogi on hyvä :). Tai jotenkin niin ihanan arkista ja maalaisjärkistä.

  VastaaPoista
 20. Hauska sattuma (?) että myös Kaikki mitä rakastin-Eeva kirjoitti tästä asiasta JUST tänään aikaisemmin :D mut oli teillä hiukan eri vinkkeleitä asiasta sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä en ole kopioinut ideaa kyseiseltä ihmiseltä (jonka tekstejä en ole koskaan aiemmin muistaakseni edes lukenutkaan), vaan kyseessä oli toivepostaus lukijalta.

   Poista
 21. Joo, kyllä tässä eräs ilta seurasin huoltoasemalla hengailevien teinien menoa. Kaverukset istuvat vastakkain ja monen kymmenen minuutin ajan vaan näpräävät puhelimiaan. Sitten vaihtavat yhden sanan ja lähtevät jatkamaan samaa harrastusta ulkoilmaan. Minne on kadonnut näiden sosiaalinn elämä? Sinne puhelimeenko?

  VastaaPoista
 22. Itsehän omistan tuollaisen tosi hienon punaisen nokia 300'en, josta on näppäinlukkonappula rikki, jos sen tiputtaa lattialle niin se pitää uudelleen käynnistää että kentät palautuu ja puheluun vastatessa ei aina kuulu ja hyvin meillä mun puhelimen kanssa sujuu. Muilla kavereilla alkaa olla jo kaikilla nuo kirotut isot mötikät taskuissaan ja sitten pitääkin niille toisinaan huudella, että minä kun luulin olevani ihmisvihaaja ja syrjäytynyt, mutta mitäs tuo nyt sitten on, kun porukka ympärillä tuntuu olevan rinnakkaisuniversumissa. Paskat älypuhelimet. 8(

  VastaaPoista
 23. No mut onhan noi kaikenmaailman asioiden hoitaminen hoitunu jo vuosikaudet tietokoneellakin...

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!