HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

ylioppimisen yliarvostus

Eletään Suomessa, maassa, jossa työntekoa ja ammattia muka arvostetaan niin kamalasti että. Silti amis on aina amis ja ylioppilas aina ylioppilas.

Kun sain lakin keväällä 2010 uskomattoman paskojen arvosanojen höystämänä, kaikki kaukaisista sukulaistädeistä puolituttuihin onnitteli mahtavasta suorituksestani. Olihan niin hienoa saada uusi ylioppilas sukuun ja voi että miten hieno asia se valkolakki nyt onkaan! Lehdessäkin nimi uusien ylioppilaiden listalla! Joo, oli todella upea suoritus hengailla lukion käytävillä, ottaa silloin tällöin poissaoloja, jättää kirjat ostamatta ja maleksia kurssista toiseen niukin naukin läpipäästen. Mutta se lakki ja lyyra!

Nyt amiksesta huomenna ehkä valmistuvana ('ehkä' siksi, että pelkään koko ajan "et sä Jenni muuten valmistukaan, huomattiin tossa opettajainhuoneessa että sultahan puuttuu tehtävä toissakeväältä!"-ilmoitusta ja saan lähteä ilman papereita kotiin. Hyi helvetti, se olis painajaismaista.) mä olen lähes nolla. Kaiken lisäksi valmistun Suomen aliarvosteuimmat ammatit-listan kärkipäähän sijoittuvaksi lähihoitajaksi. Se, että olen tehnyt jumalattomasti töitä, opiskellut hulluna ja saavuttanut hyvät arvosanat ja saanut töitä ei merkkaa juurikaan mitään ulkopuolisten silmissä. Koska mä olen tällainen vitun amis. Ja sehän ei ole millään tapaa verrattavissa hehkeään ja raikkaaseen ylioppilaaseen.

Onneksi edes mun perhe ja ystävät hehkuttaa mun kanssa tätä, mutta se onkin sitten siinä. Valmistun keskellä viikkoa epämääräiseen kellonaikaan, toisin kuin ylioppilaat, jotka saa joka vuosi sen ihanan juhlapäivänsä hehkutuksineen, "äänestä herkin ylppärimekko"-iltapäivälehtigalluppeineen ja "JORMA KIRJOITTI TOISTAKYMMENTÄ ÄLLÄÄ (unissaan)"-uutisineen. Ketään ei edes kiinnosta, että huomenna koulun ovesta astuu ulos useampi kymmenen ihmistä ammatin kanssa. Onko se siksi, koska amikset ovat pääsääntöisesti vajaaälyistä sakkia, joka käyttäytyy huonosti ja juo energiajuomia Corollan takapenkillä karvanoppien heiluessa? Toisin kuin nämä kolmensadan euron kotelomekoissa maljaa kohottavat ylioppilaat kahdensadan vieraan läsnäollessa ja ruusujen ympäröiminä.

Onhan se mahtavaa, jos joku kirjoittaa ällänsä, pääsee jatko-opiskelemaan ja valmistuu hyvään ammattiin. Mutta tattadadaa ja yllärivitunpylläri: harvallepa niin käy. Kyllä se niin vaan on, että kun näkee lukioaikaisia tuttuja, harvapa heistä on kouluttautunut sen kummemmin tai ainakaan kovin pian valmistumisen jälkeen. Itsekin mietin melkein kaksi vuotta, että mitä helvettiä mä nyt teen, että mähän oon aivan tyhjän päällä tän mitään sanomattoman paperilappuseni ja Fredriksonin lätsäni kanssa. Ei paljoa lämmittänyt se hohtava lyyra lipan yllä ja kymmenet "ONNEA UUDELLE YLIOPPILAALLE, UURASTUS ON PALKITTU!"-kortit komeron laatikossa, kun loppujen lopuksi ei ollut mitään muuta.

Mikä jumankekka siinä valkolakissa on niin käsittämätömän hohdokasta? Musta tuntui lähinnä nololta vastaanottaa onnentoivotuksia kolmen vuoden totaalisesta löysäilystä ja motivaation toistuvan puutteen aiheuttamista vitosista. Tokihan se oli ihan täysin itsestä kiinni, minkälaiset paperit sieltä puljusta saa, mutta silti. Mikä siinä ylioppilaassa on arvokkaampaa, kuin ammattiin valmistuvassa? Miksi amikset on aina sitä pohjasakkaa?

En väitä etteikö lukio olisi hyödyllinen; sehän on täydellinen vaihtoehto jos ei ole satanen mitä haluaa yläkoulun jälkeen tehdä tai mikäli motivaatio jatko-opsikeluun on kohdallaan. Ja kyllä mäkin olisin aika saapas ämmä ilman niitä 75 kurssia, koeviikkoja ja kirjoituksia - ei voi millään tasolla väittää, etteikö siellä jotain oppisikin. Mutta kyllä mä koen ammattikoulusta valmistumisen aivan yhtä tärkeänä ja merkittävänä tapahtumana ihmisen elämässä! Kyllä sekin on juhlan, hehkutuksen ja onnittelujen arvoinen asia! Että minä ainakin painan amistupsulakkini pieneen päähäni ja juhlin tätä etappia elämässäni täydellisen hyvällä omallatunnolla - vaikka sitten siellä Corollan takapenkillä Cascadaa jumputtaen.

Lakki hohti valkeana vielä 2010.128 kommenttia:

 1. Niiin totta! Ollaan mietitty tätä poikaystävän kanssa aivan törkeen usein, ja pistää aina vituttamaan. Oli hienoa sijaisperheessä kun minähän se kävin "vaan amiksen" ja oli oikeen ylpeydenaihe ku lapsenlapsi oli niinkin vitun täydellinen kun valmistui ammattiin SEKÄ sai sen lakkinsa päähän! "Meidän Pena se valmistuu MYÖSKIN YLIOPPILAAKSI voi kyllä me ollaan ylpeitä, oispa toi Hippaliinuki päätyny siihen kaksoistutkintoon" Well go fuck yourself ja sitten ihmeteltiin ku melkeen hävetti niiden sukulaisten kuullen sanoo mikskä valmistuu.

  Enkä itekkään mitenkään lyttää lukiota, toiselle käy, toiselle ei jne, mut tunkis sitte sinne pimeimpäänsä ajattelun, että amis on noloa ja turhaa, sopii siis vajakeille. Saatana.

  Terveisin keväällä (2013) amiksesta valmistunut, ilonen ja ylpeä siitä.

  VastaaPoista
 2. Ja lisäks ärsyttää kaikki muutkin amis vs. lukio jutut... Kaikki mollaa hirveellä innolla toisiaan puolin ja toisin, eikä voi millään tajuta että kummassakin on puolensa, ja että toinen sopii toisella ja päinvastoin. Hohhoijaa. Kumpaakin pitäis arvostaa ihan samalla tavalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu et ihmiset olisivat enemmän sinut tän asian suhteen eivätkä vetäis näitä amis vs. lukio -keskustelui pystyyn, jos vaan ne lähiomaiset olisivat myös samalla kannalla. Kaikilla näyttäis olevan enemmän tai vähemmän olemassa sukua, joka on enemmän lukion kannalla ja ajatusmaailma sellainen, että se on "se ainut oikea vaihtoehto" elämässä selviytymiseen. Pöh, sanon mä.

   Poista
  2. Joo... Jospa se alkas pikkuhiljaa muuttumaan... Ehkä viimeistään sitten kun nykynuorisolla on omat lapset siinä iässä että valmistuvat sieltä amiksesta tai lukiosta. :| Sitä odotellessa.

   Onneks omat vanhemmat osas arvostaa pikkuveljen ammattiin valmistumista aivan yhtä paljon kuin meidän isosiskojen ylioppilaaksi valmistumistakin. :)

   Poista
 3. Onhan se ihmeellistä, että vielä parin vuoden jälkeen ylioppilaat muistetaan ja siitä muistetaan toitottaa. Sitten kun käy niin kuin mulla, et ennen ku täytän 22v. oon valmistunut kahteen ammattiin ni harva muistaa mikä se eka ammatti olikaan.

  Joskus lopputalven ja kevään välillä aion silti ylpeänä juhlia kuorma-auton kuljettajan papereita (ja toki ammattipätevyyttä)! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorma-autonkuljettajat on just jees : D Itsekin kävin lukion, kirjoitin 7 ainetta päin helvettiä ja tuumasin, että ei riitä motivaatio korkeakouluun. Päädyinkin sitten logistiikalle hengailemaan (oikeasti, siellä ei kyllä tarvinnut tehdä yhtään mitään) ja kuorman-autokuskin paperit sain 1,5 vuotta sitten. Töitä riittää tekevälle, eikä tarvi ressata mistään muusta kuin asuntolainasta : D

   Poista
  2. Sehän se, on yllättävän turvallinen olo tästä alavalinnasta. Ja kun (työ) vaihtoehtoi riittää minkä vaan keksii! :D itselle ei tuu ku KA paperit, mut en mä varastohengailusta tykkääkään niin paljoo. Toivottavasti mulla on yhtä hyvä tulevaisuus ratin takana ku sulla ;)

   Poista
 4. Mun sukuhan sai hirveät paniikkikohtaukset, kun päätin yläasteen jälkeen hakea amikseen. Mun keskiarvolla olisin päässyt melkeinpä mihin tahansa lukioon, mutta kiitos ei, koska oli jo aika selvät sävelet mitä mä haluan tehdä ammatikseni.

  Musta toi "ethän sä voi mennä amikseen" on ihan typerä argumentti, myös se keskiarvoargumentti. Jos toinen tietää, mitä haluaa tehdä isona, ja siihen ei tarvita lukiokoulutusta, mikäs siinä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä ! Kaikki tutut ihmetteli ku hain viime keväänä kauppikseen enkä lukioon, vaikka keskiarvo olikin 9. Mut oon jo kauan tienny et haluun tälle alalle, joten ei se lukio mua kiinnostanu :D

   Poista
 5. Miten kukaan ei ole sanonut mulle, että en voi mihinkään amikseen mennä? Tai jos menen, niin kaksoistutkinto pitää suorittaa? Ehkä mulla sitten on sen verran fiksuja sukulaisia, että ne tajuaa kyseessä olevan mun eikä kenenkään muun valinta. Eikä kukaan ole onneksi ammatinvalintaakaan kauhistellut. Tosin se saattaa johtua siitä, kun melkein koko suku tekee samaa hommaa :)

  VastaaPoista
 6. Kai se ammattikoulu koetaan niin helpoksi, että "jokainen perus jantteri läpäsis sen vaikka silmät sidottuna" ja lukio taas vaatii kamalasti työtä ja älyä. Ja aina ku ollaan "vertailtu" lukioihmisten kanssa meidän koulujen helpoutta, niin kyllä ne enemmän kauhistelee sitä työmäärää ja työpäiviä mitä me joudutaan tekemään tulevan ammatin eteen.
  T. Keväällä matkailupalvelujen tuottajaksi YLPEÄNÄ Valmistuva

  VastaaPoista
 7. Eniten mua hämmästyttää se uskomaton välinpitämättömyys ja "jee ihan kiva"- kommentit, jotka sain valmistuttuani ammattikorkeakoulusta!! Siis jumalauta, 3,5 vuotta verta, hikeä ja kyyneleitä, järkyttävä työmäärä, stressi opparin kanssa, ammatti ja korkeakoulututkinto. Ja sit sukulaiset on silleen "ai sä haluat järjestää juhlat, no ok..". WTF?!? Samoihin aikoihin serkku sai kandin paperit luokanopettajakoulutuksesta JA SITTEN IHMETELTIIN KUN SE EI EDES JÄRJESTÄ JUHLIA vaikka oli niiiiin kaks vuotta uurastanu ja opintojensa PUOLIVÄLISSÄ?!?!?!?!?!??!!?!?! Gah.

  VastaaPoista
 8. Olet oikeassa, molemmat on tosi arvokkaita ja amiksia ihan turhaan jätetään huomiotta tai sorsitaan. Mutta pitää muistaa, että usea amiksen käyvä tekee just sitä samaa kuin sinä (tai minä) lukiossa: sluibailee läpi nipin napin arvosanoin.

  Tämä on nyt tosi reipas yleistys, mutta kyllä sen silti usein huomaa ihmisestä, onko se käynyt lukion vai ei. Lukion käyneet tuntuu kykenevän ihan erilaiseen aivotoimintaan kuin nää jotka ei käy saati nää jotka sluibailee sen amiksen läpi. Niillä on tietoa eri tavalla vaikka numerot olisi aivan onnettomia. Jotain sieltä jää päähän ja jossei muuta, ajatustensa taakse oppii rakentaa aikamoisen määrän tekstiä tai puhetta, kun kaikki pitää perustella (mieluummin seitsemän A4 verran...).
  Joku (amis) vetää nyt herneen nenukkiin varmasti tästä kommentista, mutta korostaisin vielä että tämähän on aika rankka yleistys ja ihmiset on kovin erimoisia. Opinnot on kuitenkin vain opintoja, itsensä voi kouluttaa koulun ulkopuolellakin ;)

  Itse valmistun amiksesta ens vuoden puolella. Lukio myös käytynä. Kummankaan vuoksi en juhlia ole järjestämässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta miksi sluibailevia lukiolaisia ei sorsita? Kyllä mä tunnen niin jäätävän määrän lukionsa läpällä läpipäässeitä, mutta vaan löysäilevät amikset saa sen arvostelun osakseen?

   Poista
  2. "ajatustensa taakse oppii rakentaa aikamoisen määrän tekstiä tai puhetta, kun kaikki pitää perustella (mieluummin seitsemän A4 verran...)"
   Voi luoja tipuin tuolilta :-D

   Poista
  3. "Tämä on nyt tosi reipas yleistys, mutta kyllä sen silti usein huomaa ihmisestä, onko se käynyt lukion vai ei. Lukion käyneet tuntuu kykenevän ihan erilaiseen aivotoimintaan kuin nää jotka ei käy saati nää jotka sluibailee sen amiksen läpi."

   wau... olen sanaton. Koulutushan sen kertoo onko ihminen tyhmä vai viisas -.-
   eli ne jotka asuu maissa missä ei ole edes mahdollista kouluttautua, ne on vittu idiootteja kaikki vailla aivotoimintaa... niinniin :D

   Poista
  4. Yhdyn tähän viimesimpään anoon. Mun mielestä tyyliin jossain kehitysmaassa asuva ihminenkin voi olla viisas vaikkei oliskaan koulutusta saanut. Sellainen juttu on nimittäin kuin maalaisjärki. Mun mielestä tämä ominaisuus on loppupeleissä hyödyllisempi kuin kirjaviisaus.

   En mäkään muista tarkalleen missä kaikki Aasian maat on, meninhän amikseen. En mä silti täys vihannes ole- eikä kyllä moni muukaan samasta koulusta valmistunut henkilö. :D Jos sulla on selvät sävelet mitä tahdot tehdä tulevaisuudessa, miksi jahkailla kun voi suoraan sitten koulun jälkeen aloittaa työt ammatissa, joka kiinnostaa.

   Matikka on lisäksi aine, jossa oon täys nolla. Mulle tehtiin joku testi, jonka mukaan oon 2 vuotta ikäisistäni jäljessä matemaattisessa kehityksessä- tämän takia jäin vaan enemmän ja enemmän jälkeen muista. Opettajat sano että lukiossa muhun olis pitänyt kiinnittää matikassa erityistä huomiota, ja taso ja tahti olis paljon vaikeampi. Tää olis voinu tuottaa aika paljon harmaita haivenia, mut tiesin jo mitä haluan tehdä ja menin ammattikouluun.

   Sen testin mukaan mun avaruudellinen hahmotuskyky ja sanavarasto olivat kuitenkin keskivertoa paremmat. Vaikka se matikka tökkiki ja pahasti, oli mulla kuitenkin jotain taitoja, jotka vähä kompensoi tätä. Vaikkei joku hahmotuskyky niin hyödyllinen ja arvostettu taito oliskaan kuin matikka.

   Muttajoo, tottahan se on, että ihmiset on erilaisia. En menis silti yleistämään, että sillä on merkitystä haetko yhteishaussa amikseen vai lukioon- porukalla on niin erilaiset tavoitteet ja mielenkiinnonkohteet että aika suohon menee toi heitto. :D Lisäksi ihmiset on lahjakkaita eri asioissa, eikä senkään pitäs millään tavalla vaikuttaa sun älykkyysosamäärään.

   Poista
  5. Kyllähän mitä korkeamman tasoisemman koulutuksen olet opiskellut, sitä fiksumpi usein olet tietyissä jutuissa. Mitä enemmän kirjoja luet, niin sitä enemmän maailma avartuu. Nyt olen yliopistossa ja siellä opiskelu on niin monipuolista ja kokonaisvaltaista. Uskon, että tulevaisuudessa näen asiat monilta eri kannoilta, jota ei oikeen muissa koulutuksissa huomioda samalla tavalla. Tietysti ihmiset ovat fiksuja, ilman yliopistoa, jolloin tieto on haettu esimerkiksi matkustelusta tai ihmisenä kiinnittää paljon huomioita sosiaalisessa käyttäytymisessä. Jokainen on varmasti osaava ja viisas omalla alallaan, mutta kertoo se jotain, onko sinulla tohtorin paperit (3 v. lukiota+ 3v. kandiksi+2 v. maisteriksi +työkokemus ja monen vuoden vuoden väitöskirjan teko) tai amiksen paperit (3v.)

   Mutta jokainen saa ja pitää olla ylpeä omasta suorituksesta. Ja tärkeintähän on löytää hyvä ammatti itselle, eikä niillä opiskelu papereilla ole mitään merkitystä työelämässä.

   Onnea Jennille valmitumisesta! :)

   Poista
 9. Niin totta. :D Itse opiskelen alalla, joka on kaukana helposta. Siinä vaiheessa kun on istunut koulussa 11h vain jotta pääsee koulun joskus läpi ja arvostus on luokkaa "no sullahan on helppoo kun oot amikses ja käyt muutenkin vaan sellaista höpölukiosta, mietippä mua kun oon lukios ja kouluu on 12-14 tänään!!" vitutus käyrät nousee nollasta sataan sekunnissa. Kaksoistutkintoakin käyn puoliksi sen vuoksi, ettei tällainen kympin oppilas saa pistää arvosanojansa hukkaan ja hakea siis, iik, ihan oikeeseen amikseen kun pääsisi mihin haluaisi! Mutta kappas kun siihen haluamaan ammattiin pääsee ammattikoulusta. Minähän käyn käytännössä kahta koulua päällekäin ja ainoat kommentit on "no mutta mieti minua kun olen LUKIOSSA, mieti miten rankkaa minulla on!". saatana :I

  Sitten kun(/jos) valmistun ja kirjoitan, niin arvostan kyllä molempia suorituksia ihan yhtä paljon.

  VastaaPoista
 10. Itse kaksoistutkintoa käyvänä ja media-assistentiksi valmistuvana oon törmännyt kans tähän ilmiöön niiiiin monesti. Lukioon menin oikeastaan isäni painostuksesta ja siksi, että halusin että kielitaitoni kehittyy. Viimeistä vuotta viedään ja keväällä olisi tarkoitus valmistua, mutta kaikki vaan puhuu minun tulevista "lakkiaisistani". Aivan kuin kaikilta olisi mennyt ohi korvien, että joo, valmistun myös ammattiin. Isäni on koko opiskeluajan painottanut sitä, kuinka "lukio on se ykkönen" ja "muista sitten panostaa niihin lukiojuttuihin". Ylioppilaskirjoituksia ennen tsempataan viimeiseen asti, mutta kun tuskailen ammattikoulujuttujen kanssa niin saan kuulla sen olevan ihan ihmelafka jolla ei mitään tee. Tiedän, että mulla on aika hatarat mahdollisuudet päätyä media-alalle töihin, mutta halusin yläasteen jälkeen opiskelemaan jotain joka nimenomaan kiinnostaisi minua itseäni, enkä pyöritellä peukaloita jossain lukiossa, mikä kokonaisuutena ei minua hirveästi viehättänyt. Media-assariksi opiskelusta olen saanut kuulla vain että "no eihän se ammattitutkinto koskaan hukkaan mene, ihan hyvältähän se papereissa näyttää kun on ammattikin". Totta tuokin, mutta kaikkien työharjoittelujaksojen ja stressaavien ammattikoulujuttujen aikana en ole saanut kovasta työpainoksestani yhtään tukea tai arvostusta kotoa. Miltei kaikki numeroni ovat kolmosia paria kakkosta lukuunottamatta, mutta mitäpä väliä sillä on kun tällaista höpöammattia itselleni opiskelen. Ei sillä ettenkö tajuaisi, että media-alalta on vaikea saada töitä, mutta vittu nyt sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammatti se on sekin. Aina se joku saa töitä! Itse opiskelen uutta alaa, mut media-assari olen myös, oma panostus vaikutti eniten työ jutuissa... :b

   Poista
 11. Lukio on kyl ihan perseestä ja nauran tuoreille ylioppilaille makeesti kun keikistelevät niissä lakeissaan :D ihan ku sillä lakilla sais töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi luoja, tiedän että olen puolueellinen mutta ottaa päähän nämä "siwan kassa"-jutut... Joo joo, amiksesta saa kyllä heti ammatin, lukiosta ei, mutta hyvin harva jättää opiskelua lukion jälkeen ja jää siten ilman ammattia. C'moooon!

   Poista
  2. Ja joittenkin ammattien kannalta se lukio vaan on pakollinen <:) Hmh

   Poista
  3. Lukiossa on ongelmana mielestäni se, ettei sitä kautta saa yhtään mitään työkokemusta, toisin kuin amiksesta (tietty sitä hakee kesäduuneihin joka vuos hulluna, mut on sekin kyllä yhtä helvetin arpapeliä se et sattuuko just omalle kohalle arpa). Ja toisaalta ymmärrän kyllä ihmisiä jotka pitää tuota lukiota ns. "mietintä-etappina", et mitä sitä haluis tehä elämässään, mutta kun se nopeat kolme vuotta on viimein ohi, pitäs olla jo vähemmän tai enemmän kartalla et mihin sitä lähetään seuraavaks. Eli sen takii ne siwan kassat yms. ovat paikkoja, josta osa lukiosta valmistuneista SAATTAVAT alottaa sen oikean työelämäjaksonsa. Tai sitten lähtevät vaan reippaasti lisäopiskelemaan ja pääsevät vähän parempiin duuneihin, dat's it!

   Poista
  4. "Hyvin harva jättää opiskelua lukion jälkeen". Ööh, mihinhän tää sun tutkimustulos perustuu?

   Poista
  5. Ei perustu mihinkään muuhun kuin uskoon että moni ei halua olla "ammatti"nimikkeeltään opiskelija loppuikäänsä. Vaikka ei yliopistoon tai ammattikorkeeseen menisi niin moni käy vaikka sen amiksen lukion jälkeen saadakseen ammatin. En väitä etteikö näitäkin olisi, jotka käyvät peruskoulun jälkeen lukion ja jättävät siihen, mutta uskallan väittää että prosenttiosuus on melko pieni.

   Poista
  6. Tunteeko joku muka yhtäkään ihmistä, joka olis lopettanut opiskelut lukion jälkeen? Itse en yhtäkään. Sehän on käytännössä sama kun ysiluokan jälkeen jättäisi opiskelut siihen. Näitäkään ei ole tullut yhtään vastaan. (paitsi harmaakorva:D) Jotkut pitää ehkä välivuoden, mutta kyllä tässä yhteiskunnassa ihmiset pyrkii itellensä ammatin hankkiin, kumma jos joku voi toisin väittää :)

   Poista
  7. itseasiassa melkein jokainen tuttuni lopetti opiskelut lukion jälkeen. töissä ne on kaikki.

   Poista
  8. Seki on jotenki jännää et nää ylikouluttautuneet sit on eniten työttöminä. Kyl ne duunarit amiksesta vie insinöörien ja lukiolaisten työt :D Karu fakta mut lukekaa niit kirjojanne loppuikä jos haluatte näyttää muille kuinka sivistyneitä ootte. :)

   Poista
  9. "Ja joittenkin ammattien kannalta se lukio vaan on pakollinen <:) Hmh"
   Minkä ammattien esim? Yliopistoon voi hakea ja päästä amistodistuksellakin

   Poista
  10. ''"Ja joittenkin ammattien kannalta se lukio vaan on pakollinen <:) Hmh"
   Minkä ammattien esim? Yliopistoon voi hakea ja päästä amistodistuksellakin''

   Olisko esim lääkäri tai psykiatri mitään?

   En ole puolueellinen tai mitään, vaikka lukiota käynkin paraikaa. Koko lukio vastaan amis-asetelma on niin julmetun naurettava. Toiset valitsevat lukion, koska haluavat yleissivistystä/tulevaan ammattiin tarvii lukiopohjan/ei tiedä miksi haluaa opiskella. Toiset valitsevat taasen amiksen, koska tietävät mihin ammattiin haluavat. Karu totuus se on silti, että amiksesta löytyy niiden _älykkäiden_ ihmisten lisäksi näitä corolloilla rällääviä elämäm_koululaisia huomattavasti enemmän kuin lukiosta (mistä näitä löytyy myös, sitä en kiistä.)

   Itse hain lukioon siksi, että tahdon yleissivistystä, en tiedä mihin ammattiin pyrkiä ja amiksessa ei ollut mieluisaa linjaa.

   Poista
  11. Yliopistoon toki voi hakea amiksesta, mutta eri asia on, antaako lukio vai ammattikoulu siihen paremmat eväät. Itse kun hain yliopistoon, meitä otettiin esseekokeen perusteella sisään 45 ihmistä, sisäänpääsyprosentin ollessa yliopiston yksi pienimmistä. Väitän, että esseekoe olisi lukion käyneelle ehkä aavistuksen helpompi.

   Eikä muuten yksikään 45 opiskelijasta ole ammattikoulusta. Se ei kerro, ettei joku olisi voinut ammattikoulusta sinne päästä, mutta mahdollisuus olisi ehkä ollut huonompi. Lisäksi esimerkiksi lääkikseen kun hakee, niin pääsykoemateriaali tulee suoraan lukion oppikirjoista. Ehkä lukion käyneillä on aika helvetin paljon isompi etumatka siis..? :D

   Poista
  12. Anonyymi 8.49, onnea! Onnistuit antamaan kommenttisi perusteella itsestäsi juuri sellaisen junttiamis-kuvan että huhhuh. Onko se sitten ihmekään jos kaikki ei niitä amiksia arvosta kun joukossa on aina näitä vatipäitä... Oikeesti.

   Poista
  13. "ihan kun sillä lakilla sais töitä".....hmmmm

   Ei sillä ole tarkoitus töitä saadakaan vaan kelpoisuus korkeakouluopintoihin (toki miksei onnistuisi amipohjaltakin vaikka vaikeampaa toki onkin). Lukioon ei mennä hankkimaan ammattia vaan nimenomaan mahdollisuutta jatko-opintoihin. Nyt ekaa vuotta yliopistossa opiskelevana voin sanoa, että jos en olisi lukiota käynyt, en selviäisi tästä urakasta todellakaan millään tavalla. Ja välillä tuntuu etten selviä siltikään, vaikka kirjoitin vahvat L:n paperitkin.

   Pitäkää ihmiset mielessä, että lukioon ja amikseen haetaan aivan eri tavoitteet mielessään. Amis niille jotka haluavat itselleen nopeasti pätevyyden ammattiin, lukio taas niille jotka ovat halukkaita opiskelemaan enemmänkin ja sitä kautta saamaan mahdollisesti korkeakoulututkinnon.

   Kyllä tämä yliopisto-opiskelu vaatii edes kohtuullisen tieto- ja taitopohjan lukion puolelta tai sitten saa raataa perse hiessä hommia, that's the way it goes.

   Poista
  14. Amiksen tiedoilla ja taidoilla ei varmaan paljoa tee akateemisissa opinnoissa... Saa aika kova olla, että pärjää valintakokeessa niin hyvin, että pääsis sisään.

   Edelleen on paljon ihmisiä, jotka eivät ole jatkaneet opiskelua yläasteen tai lukio jälkeen. Ja niitä on oikeasti harmittavan paljon. Ja tämän tiedän siksi, että olen yliopistossa, hyvä minä! Harmikseni en kyllä muista montako prosenttia näitä ihmisiä oli.. :<

   Poista
  15. "Seki on jotenki jännää et nää ylikouluttautuneet sit on eniten työttöminä. Kyl ne duunarit amiksesta vie insinöörien ja lukiolaisten työt :D Karu fakta mut lukekaa niit kirjojanne loppuikä jos haluatte näyttää muille kuinka sivistyneitä ootte. :)"

   Näytä mulle ihminen amiksesta, joka sähköteekkarin tai elektroinssin hommat kykenee tekemään :D tai merko, kenellä on samanlainen teoreettinen pohja ja kokemus (usko tai älä, se kertyy jatko-opintojen aikana linjalla kuin linjalla) kuin kauppiksella tai tradella? Lääkärit, tutkijat, psykiatrit, lakimiehet ja opettajat taidan jättää mainitsematta - ja niiden työmarkkinat...

   Pointtini ei ollut se, että vain korkeasti koulutetut olisivat arvokkaampia tai parempia, vaan se et sun ulossaantis oli vähän hölmö :) Meitä KAIKKIA tarvitaan luudan varresta kelan luukun kautta kielitieteilijöihin ja lääkäreihin.
   Musta tulee isona puheterapeutti ja mä voin osata opettaa ihmisiä puhumaan ja perustaa yrityksen. Mutta se ei poista sitä, ettenkö mä tarvis merkonomia palkanlaskentaan tai kirvesmiestä rakentaan taloja. Siivoojista, kampaajista ja roskakuskeista puhumattakaan - ja mä sydämestäni toivon, että mahdollisesti äitivanhustakin aikanaan hoitaa joku täysjärkinen lähäri eikä halpistyövoima Indonesiasta...

   Valmistuminen on aina hieno ja suuri juttu kaikkien elämässä, ja kaikki ansaittis siitä kunnianosotuksia :) siitä pitää osata olla itse sen verran ylpeä, ettei toisten kitinäy ja napinat haittaa. Loppujen lopuks itseesi vartenhan sä valmistut, et kenenkään/minkään muun.

   Poista
 12. Voi luoja mua ärsyttää tää koulutusten vastakkainasettelu :D Molemmat samalla tavalla tärkeitä ja arvokkaita, mutta silti amikset ja lukiolaiset haluaa välttämättä kokoajan eripuraa niiden välille.
  Molemmissa on omat vaikeat ja helpot puolensa ja ne sopii erilaisille ihmisille.
  Vanhempien ihmisten aseteet johtuu varmaan lähinnä historiasta, ennenhän ylioppilaaksi pääsy oli tosi iso juttu ja harvinaista suvussa. Suurinosa mun amiksesta valmistuneista kavereista piti kuitenkin isommat juhlat kuin minä :D

  Terveisin kaksi vuotta sitten lukiosta valmistunut, joka opiskelee nyt yliopistossa unelma-alaansa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja edelleen yliopistosta valmistuminenkin on iso juttu, ja moni meidän ikäluokasta on suvun ensimmäisiä, jotka valmistuvat yliopistosta. Ehkä ei kannattaa välittää, mitä ne sukulaiset puhuu. :D

   Poista
 13. Kyllä huonosti lukionsa käyneet on mun silmissä alempaa kastia, kuin amiksessa kunnolla opiskelleet.
  Mutta kun tuttavapiiristäkin löytyy paljon lähinnä niitä, jotka lähti peruskoulun jälkeen sinne amikseen sluibatakseen "hyi vittu joku lukio, siel pitää lukee!"

  Itse menin aikanaan lukioon, koska en ollut varma mitä haluan. Mutta kyllä mä lukioon menin sillä asenteella, että lukio on täysin turha jos sitä ei käy kunnolla. En siis pidä valkolakkia minään saavutuksena, käytännössä se on nykyään mahdollista saada tekemättä lähes mitään, mutta hyvistä yo-papereista on sen sijaan hyötyä esim. yliopistoon haettaessa ja se on oikeastaan ainoa syy, miksi jaksoin siellä puurtaa.

  VastaaPoista
 14. Täysin samaa mieltä! Itse sain lakkini tämän vuoden keväällä ja paperitkin olivat keskiverrot, mutta en korkeakouluun päässyt.
  Nyt opiskelen iloisesti amiksessa rakennusmaalariksi ja mulle on niin tullut sellainen "vittu miks lukio on niiin arvostettu, mutta amista ei pidetä minään"
  Lukiossa kun pärjää ihan istumalla tunneilla ja vähän lukemalla, mutta amiksessa pitää oikeasti tehdäkkin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta lukiosta ei valmistuta vielä ammattiin. Se on se suuri ero. Amiksesta pitää olla valmis heti työelämään, toisin kuin lukiosta... :)

   Poista
 15. Hyvä kirjotus! Oon huomannu omien sukulaisten keskuudessa tuon saman lukion ihannoinnin. Mä valmistuin keväällä ammattikoulusta ja valmistujaisiin sukulaiset tuli selvästi pakotettuina ja sano suunnilleen vaan, että no onnea ny sitte. Osalta en saanu ees korttia, saati sitten, että päälle ois laitettu edes puhdas t-paita. Huomas kyllä miten paljo mun ammattikoulusta valmistumista arvostettiin. Itelle se ainaki oli iso juttu ja näin paljo vaivaa sen eteen että pärjäsin hyvin. Onneksi mun omat vanhemmat on avarakatseisia ja ymmärtää, että lukio ei ole kaikille se oikea vaihtoehto. Sain itse valita ammattikoulun, enkä ikinä oo saanu kotoa mitään valitusta siitä, että oisin valinnu jotenki väärin. :)

  VastaaPoista
 16. Meillä kans ihmetteli sukulaiset ku en lähtenykään yliopistoon tai amkkiin lukion jälkeen vaan päädyin amiskaan. Itekin sillon ku olin lukiossa, pidin amiskaa aika sluibailupaikkana (varsinkin tiettyjä aloja) ja nyt ku oon ite amiskassa NIIN SE MIELIKUVA ON VAAN VAHVISTUNU! Ei siellä tarvii helvetti soikoon tehä mitään. Keväällä pitäs valmistua ja tuntuu että ne koulujaksot on ollu ihan yhtä tyhjän kanssa, ainut mistä on ollu hyötyä on työssäoppimiset. Hohhoijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa'a, tääkin on kyllä omasta asenteestas kiinni. Jos muut sluibailee ja teet ite perässä, ei se meno siitä mihinkään parane!

   Poista
  2. Ei siellä kamalasti enää kiinnosta tehdä mitään, kun kaikki muut saa samoja numeroita kokeista ja tehtävistä tekemättä mitään itse (eli kopsaa kaverilta, netistä jne.) mutta ite panostat niihin tehtäviin ja teet ne vitun syväluotaavat analyysit jostain oluen syvimmästä olemuksesta. Ja kaikki saa sen vitun kolmosen. Tiiä saako ne loput sitten jostain hyvästä yrityksestä sun muusta sen mutta vituttaa silti. Tähän perustan havaintoni.

   Poista
  3. Samaa mieltä n:n kanssa! Kävin lukion ja sen jälkeen istuin vuoden amiksessa, eikä siitä ajasta kyllä jäänyt käteen mitään. Meillä mm. opettajat neuvoivat kirjoittamaan esseet niin, että menee wikipediaan ja copypastee sieltä tekstit wordiin.... En jaksanut sitä päiväkotimeininkiä kun aikuisia ihmisiä kohdellaan kuin pikkulapsia ja tehtävät oli samaa luokkaa, joten vuoden silmien pyörittelyn jälkeen hain ammattikorkeakouluun ja pääsin. Mä ainakin tarviin jotain haastetta elämään.

   Poista
 17. Että tää aihe saa aina mun veren kiehumaan.
  Itse päätin yläasteen jälkeen hakea amikseen enkä ollut koskaan edes pitänyt lukiota vaihtoehtona.
  Isä veti herneet nenään, kun asiasta kerroin.

  Ensi keväänä pitäisi valmistua merkonomiksi. Isän kommentti oli jotain "Jaa. No meinaatkos opiskella jotain lisää?". Ja tarkotti kommentillaan just sitä, että pelkän amiksen käynyt ei ole yhtään mitään.

  Mua vituttaa niin järjettömän paljon se, että tällä elämän osa-alueella pitäisi pyrkiä mahdollisimman korkealle ja hankkia itselleen naurettavan suuret vuositulot, jotta olisi edes jotain. MIKSI?!?!
  Jotkut tätä haluaa, fine. Joillekkin riittää se tavallinen duunarin duuni, jolla pystyy itsensä elättämään. Miksei jotkut pysty hyväksymään sitä? Miksi kaikkien pitäisi olla saatana jotain sydänkirurgeja ja mahtipomoja?
  Mulle tärkeintä on olla tässä mun yhdessä ja ainoassa elämässä onnellinen ja siihen en tarvitse kovapalkkaista työtä ja älyttömästi rahaa millä mällätä.

  VastaaPoista
 18. Ite valmistuin viime keväänä ammattiin ja muutama kaveri valmistu lukiosta. Ylioppilaille kannettiin Iittalaa ja Pentikkiä sun muuta lahjaksi, ja mitä mä sain samoilta ihmisiltä: suklaalevyn. Jep, kiitti kaverit arvostuksesta. No, mä vein sitten näille kavereille vaan pelkät kortit. :D Mun sukulaiset ja perhe kuitenkin onneksi arvostaa ammattikoulua, eikä myöskään ymmärrä lukiohehkutusta. Ne melkeenpä pakottiki pitämään ne juhlat kun mietin että tarviiko tuota nyt juhlia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa joo, reilu peli ja silleen. Itse kyllä sanon että mulle ei tarvi kanniskella yhtään mitään lahjuksia jos sen lakin saan, saavat sukulaiset käyttää rahansa niihin jotka ne on ansainnut (esim. yksi serkku suorittaa kaksoistutkintoa ja toinen raataa perse ruvella amiksessa koska haluaa olla hyvä opiskelija).

   Onhan se suklaalevykin kiva, mutta jos sit kuitenkin toisille viedään tollasia heti perään ni alkaahan se vituttamaan... Hyvä että pidit juhlat! :)

   Poista
 19. Lisäyksenä edelliseen vielä, mulla on nyt vakituinen työpaikka omalta alalta (mikä on aika harvinainen ala, eikä ihmiset todellakaan uskonu mun löytävän töitä tältä alalta). Mitä ylioppilaskavereilla on, ei monellakaan yhtikäs mitään. Toki pari on päässyt opiskelemaan sellaista alaa mihin on halunnutkin.

  VastaaPoista
 20. Mä valmistuin amiksesta reilu kaks vuotta sitten merkonomiksi, joita valmistuu nykyään ku sieniä sateella.. :D Osa suvusta kai oletti että käyn lukion ku meijän suvussa ei turhan monta ylioppilasta taida ees olla.. Melkein meinasin hakea lukioon, mutta sit tajusin etten mä jaksais sitä lukemista ym. Niinpä päädyin amikseen ja oon erittäin ylpee itestäni, ku kyllä tonkin ammatin saannin eteen sai tehdä töitä jos meinas valmistua oikeesti! :)

  Ja olihan siellä niitäkin, jotka tuli opiskelemaan "vaan ku oli pakko" ja se kyl näky hyvin selkeesti. Eihän se ois ollu mikään pakko, oppivelvollisuus päättyy peruskouluun. :D Ja nää perässähiihtäjät saatto viedä paikan joltain joka ois OIKEESTI halunnu sinne, mut jäi ka vähän alle tai jotain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkonomeja valmistuu kyllä ihan liikaa. :( Kaikille ei riitä töitä...

   Poista
 21. Mulla oli myös yläasteen jälkeen se sellainen fiilis, että kyllähän mä nyt lukioon menen, enkä mihinkään hemmetin amikseen. Tosin enpä mä silloin edes tiennyt mitä amiksessa tekisin (enkä kyllä tiedä vieläkään). Mutta oli se sellainen asenne, että lukioon on mentävä, että ei sais kuulla siitä. Mut kyllä mulle tuli lukiosta pääsemisen jälkeen vähän sellainen olo, että mihin hittoon sitä on tullu taas kolme vuotta käytettyä? Että olisinpa tienny yläasteen jälkeen jonkun amiksen alan, mikä mua kiinnostaisi ja olisin nyt valmis tekemään töitä.

  Ja mä kyllä arvostan ihan äärettömästi kaikkia lähi- ja sairaanhoitajia, jotka jaksaa pitää huolta niistä, jotka sitä tarvitsee. Olin kuukauden kesätöissä paikassa, missä hoidin vanhuksia ilman lähihoitajan koulutusta ja hitto kyllä se oli rankkaa. Mutta palkitsevaa :) Muuten varmaan kouluttautuisin lähihoitajaksi, mutta ne ihmisten eritteet on mulle liikaa :/ sen takia oon käynytkin tän sisäsiistin sosionomin koulutuksen ;D

  Mutta Jenni, onnea valmistumisesta! Arvostan sun ammatinvalintaa äärettömän paljon :)

  VastaaPoista
 22. Ai että tekis mieli jakaa tää facessa mut ku ei ni ei.
  On kyllä niin vituttavaa että niille ylioppilaille annetaan saakelin arvokkaita lahjoja ja paljon rahaa "koska olet niin uurastanut". Entäs me amikset sitten? Hyvässä lykyssä koko kolme vuotta koulua on joka päivä 8-16 ja töitä vaikka muille jakaa. Ei täältä lusmuilemalla valmistu, se on ihan varma. Lukiosta taas pystyykin valmistua tekemättä läksyjä tai lukematta kokeisiin. Kuhan vaan on minimimäärän tunteja koulussa.
  En vaan voi käsittää miksei ammattikoulua voi arvostaa samallailla tai enemmän kun lukiota. Pistää niin vihaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärin, ei sieltä lukiostakaan sentään ihan mitään tekemättä pysty valmistumaan. Tuskinpa mistään koulusta oikeasti pystyy.

   Poista
  2. Ei tosiaan valmistu lukiosta tekemättä läksyjä kertaakaan eikä ainakaan pääse kokeista läpi, jossei lue yhtään. Ja minimimäärä tunteja koulussa -> max. 4 h saa olla pois kurssin aikana..
   Kerro mulle yksikin amis, jolla on koulua joka päivä 8-16. :D:D:D:D Hyvällä lykyllähän niillä on pari tuntia päivässä (kaverilla kokkipuolella) ja perjantait vapaina (kaverilla lvi-puolella). Ja joo saahan sitä töitä tehdä sielläkin, mutta pikkusen eri asia leipoa jotain kakkuja (josta oikeesti tykkää) kuin päntätä jotain perkeleen fysiikkaa, joka ei vittuakaan kiinnosta. Ja ihan turha verrata niitä amiksen aine-tunteja lukioon. :D:D

   Poista
  3. Edellinen anonyymi, esim. siskoni joutuu välillä amiksessa huhkimaan noita kahdeksan tunnin päiviä ihan useinkin, opiskelee lähihoitajaksi.

   Poista
  4. Amis on eri asia kuin sote -.-

   Poista
 23. Lukiosta ei kyllä valmistuta lusmuilemalla. Moni tälläinen lusmu ei mun kaa samaan aikaan valmistunut ja joutuu kitjottaan aineet uudestaan. Itse kävin yhtä pakollista kurssia 3 hiton kertaa uudelleen ja uudelleen kunnes pääsin siitä läpi, ja oli aikamoinen pelko perseen alla että en valmistu. Aineet jotka minua ei kiinnostanut (fysiikka, kemia) sluibailin aika lailla läpi mutta yritin silti saada edes kohtuulliset arvosanat niistä. Mutta niitäkin oli vain 1 kurssia ja se ei keskiarvossa merkannut yhtään mitään. Mulla oli kyllä melki joka jaksossa kolmen vuoden ajan monta kurssia, eikä ollut mitään 12-14 päiviä kuin ehkä kerran yhdessä jaksossa. olin jaotellut ne aika hyvin koko 3 vuoden ajaksi. On toki niitäkin jotka tekee silleen että on vaa muutama tunti koulua mutta ne harvoin valmistuukaan (todistettu on) ainakaan meidän lukiosta ne ei valmistuneet.
  KUN TAAS eräs ystäväni joka on amiksessa lintsaa niin paljon kun pystyy, menee sitten kouluun kun on pakko, tai kaikki poissaolomahdollisuudet/tekosyyt on käytetty. Poikaystävänikin aina sanoi että ei ne koulussa ikinä tehneet mitään (ammattikoulu) vaikka istuivat 8-16 siellä. Että en kyllä ymmärrä mistä vitun lukiosta valmistuu sillä että käy kerran viikossa koulussa ja ei lue.
  Itse tein perse hiessä töitä kirjoituksienkin eteen, ja silti sain vain keskinkertaiset arvosanat, ja olin tosi pettynyt. Mutta on toki niitäkin ihmisiä jotka on lukiossa eivätkä lue ikinä tms. mutta silti saavat hyvät numerot. Kuten yksi toinen kaverini, mutta hän istuu joka tunnilla ja kuuntelee, se riippuu vähän jokaisen oppimistyyleistä millä oppii.
  Mutta ei tarvitse yleisesti mollata että lukio on ihan paska paikka ja että sieltä pääsee läpi tekemättä mitään. Kyllä mää aika hemmetin monta sataa tuntia käytin kirjoituksiin lukemiseen, ja muuhun opiskeluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä lukio vaatii töitä eikä sieltä pääse jos mieluummin jää kotiin nukkumaan... mutta kyllä ne amiksetkin tekee töitä. Ei tietysti kaikki, mutta jotkut. Ja jotkut lukiolaiset oikeasti valmistuu lusmuilemalla. Yks meidän vuosiluokan tyyppi kirjoitti viime vuoden abien kanssa englannin ja sai lukion parhaan laudaturin, vaikka sitä jätkää ei turhan usein koulun käytävillä näkynyt... Kirjotti siis loput nyt syksyllä ja sai lakin. Ja voin vakuuttaa että se on yks laiska perse koko häiskä.

   Että oot oikeessa, jokaisella on oma tapansa oppia ja jotkut lusmuilee, jotkut ei. :)

   Poista
  2. ...tunnet vissiin tyypin hyvinkin, kun tiedät kuinka paljon töitä kyseinen jätkä teki? Sanon kyllä sen, että jos kirjoittaa lukion parhaan laudaturin englannista, niin melko varmasti on englannissa aika hirveän hyvä; itse tunnen kaksikielisiä ihmisiä, joiden englannin arvosana on jäänyt E:hen. Ja jos olet oikeassa ja kyseinen jätkä sai sen E:n tekemättä mitään, niin silloin katson kyllä, että enpä olisi varmaan itsekään koskaan lukenut, jos olisin ollut yhtä fiksu.

   Poista
  3. Tunnen kyllä, ja parit muutkin kaverit ovat samaa sanoneet. Ei se oikeastaan edes kaksikielinen ole, vaikka ulkomaalaiset juuret löytyykin, mutta onpahan nyt vaan ilmeisesti aika hemmetin hyvä oppimaan ja repimään irti vähästäkin materiaalista kaikkea hyödyllistä.

   Poista
  4. Miksi tyyppi sitten lukisi enempää, kun lukee? Ja miksi hänen muka pitäisi olla ahkerampi, jos hän pärjää noin hyvin muutenkin? Musta on vähän väärin käyttää sanaa "lusmu" ihmisestä, joka yksinkertaisesti sattuu olemaan fiksumpi kuin keskivertolukiolainen.

   Poista
 24. Oon ite valmistunu lukiosta ja mua kyl vähän harmittaa näiden koulutuksensa eteen uurastavien amiksten puolesta siks et on niitä tyyppejä jotka ite vähän kusee amiksen mainetta naureskelemal tuol kui helpol amikses pääsee jne. Ja lisäks viel on tullu huomattua muutaman kaverin ja tutun amiksen kautta kui paljo niidenki koulujen taso vaihtelee (joo toki myös lukioissa sama ilmiö). Tää meijän paikallinen amis on just sitä eeässän ryystämistä 80-luvun corollassa poppivehkeet paukkuen ja tunnilla facebookittamista ja röhöttämist paskoille nettivideoille, maikat ei tiä mistään mitää eikä useimmiten vaivaudu ite ees paikalle koska tunneilt löytyy ehkä tuurilla se yks oppilas joka ei oo lähteny kahville ekan 5minan päästä (believe me, oon joutunu todistaa semmosta amistapausta ku 2 sivun mittanen essee, including lähdeluettelo, oli aivan ylivoimasen iso tehtävä), kun taas sit jotku koulut on tosissaa tasokkaita, porukka oppii ja opetus on laadukasta ja sielt valmistuu alansa tuntevii ihmisiä jotka osaa sen koulun jälkee tehä jotai muutaki ku avaa sen facebookin... Ja nyt opiskelen ite semmost alaa korkeekoulussa jossa on oikeestaa puolet amiksia ja puolet ylioppilaita ja must on ihan mahtavaa et nää kaikki amis/yo-leimat on meijän luokalla kadonnu ihan kokonaan eikä kukaan enää ees tiä mikä kukaki on pohjakoulutukseltaan eli mä en oo enää siwan kassa ja amiskaverit ei oo enää tyhjäpäitä :D!

  VastaaPoista
 25. Osuit jälleen asian ytimeen. Onhan se hemmetin kiva täällä lukiossa laiskotella (ja painaa ryhmätöitä viimeisenä iltana ennen palautuspäivää) ihan vaan sen takia että voisin yrittää yhdestä aineesta sitä ällää vääntää.
  Sitten jos/kun sen lakin saan päähäni, pitäs taas lähteä johonkin muualle.

  Ja okei, jotkut amikset on munattomia runkkareita ja siiderilissuja, mutta niin on osa lukiolaisistakin. Ja niin ikään ammattikouluista valmistuu hienoja ihmisiä jotka on nähneet vaivaa päästäkseen sieltä koulusta pois. Kyllä se on mun mielestä juhlan paikka ja multa ainakin satelee onnitteluja tuhansittain sekä lukiosta ulostautuville että ammattikoulusta pääseville kavereille.

  En vaan ikinä oo ymmärtänyt tätä kamalaa kilpailua näiden kahden välillä. Kyllä pitäs sekä lukiolaisille että amiksille tasavertasesti sitä hattua nostaa.

  VastaaPoista
 26. Joo ja sitte tää että "se valmistuu VAAN amiksesta annetaan sille lahjaks 50e ja ylioppilaalle satku!" Öö mitä vittua :D (Joo ei ne lahjat tärkeintä oo mut silti).

  Sitäkään en oo ikinä ymmärtäny että miks mennää lukioon sillä syyllä että sulla on se kolme vuotta aikaa miettiä. Sama kolme vuotta sulla on siellä amiksessaki aikaa. Kyllä sulla nyt on joku iha pikkiriikkine ajatus että mikä vois olla kivaa ja kiinnostavaa ja sitä voi lähtee ensi opiskelemaa ja miettiä siinä samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koska jos sulla esimerkiksi tulee siinä kolmen vuoden aikana ajatus että 'hei haluanpa opettajaksi' (tms) niin sitten sä lähdet lukion jälkeen opiskelemaan sitä. mutta lähdeppä amiksesta lukemaan opettajaksi - no ei onnistu kun et ole lukiota käynyt mitä opettajilta vaaditaan :) eikä tämä ole vittuilua vaan ihan faktaa vaan :D

   Poista
  2. Musta taas on hyvinkin järkevää mennä kolmeksi vuodeksi miettimään nimenomaan lukioon. On nimittäin mahdollista, että sattuu keksimään kiinnostavan alan sellaisesta oppilaitoksesta, joka vaatii lukiopohjan.
   Ja mulla ei ainakaan ollut edes sitä pikkiriikkistä ajatusta kiinnostavasta opiskelupaikasta. Muutin nimittäin mieltäni useasti ja jopa kokeilin paria eri amisalaa, ennen kuin totesin, että mun täytyy sittenkin käydä se lukio. Nyt olen tyytyväinen, etten käyttänyt kolmea vuotta aloittamiini opintoihin, kun ei olisi kiinnostus riittänyt eikä kyseisistä ammateista todennäköisesti saa helposti töitä.

   Poista
  3. HAAAA! Mä opiskelen luokanopettajaks enkä oo käyny lukioo:)

   Poista
  4. Todennäköisesti opiskelet kuitenkin yliopistossa? Onhan sinne mahdollista päästä käymättä lukiota, mutta pointti oli kai se, että mahdollisuudet ovat tuolloin huomattavasti pienemmät.

   Poista
  5. Aika monissa yliopistojen tiedekunnissa pääsykokeeseen vaaditaan lukion oppimäärä tietyistä aineista. Juurikin esim. lääkiksestä lähti pääsykoekirja ja tilalle tuli lukion pitkä oppimäärä olisko ollut biologiasta ja matikasta. (en nyt muista tarkkaan mutta kumminkin). Omalla alalla pääsykoealue oli myös lukion pitkä oppimäärä. Tässä tilanteessa lukion käyminen on oikein hyödyllistä, plus opit väkisin kirjoittamaan esseitä. Tottakai on mahdollista vaikka raksamiehenä tai lähihoitajana jatkaa lääkikseen jos siltä tuntuu ja jaksaa sen eteen tehdä töitä. Ja se on hyvä asia. Mutta siinä ei ole mitään vikaa, että joku haluaa lukioon miettimään.
   Ainiin ja koska lukiossa kuitenkin tähdätään siihen jatkokoulutukseen, niin myös saattaa saada enemmän tietoa eri jatkokoulutusmahdollisuuksista. Ainakin omana lukioaikana oli hirmuisesti kaikenlaisia esittelyitä ja retkiä eri amk:hin ja yliopistoihin. En tiedä onko tämä fakta, koska en ole amista käynyt, lähinnä vaan ajatus.

   Poista
  6. Mä en tiennyt vielä 20-vuotiaanakaan, mitä haluaisin tehdä. Ei mulla ole kiire töihin, miksi edes pitäisi? 15-vuotias on todella nuori päättämään loppuelämästää, tai no onneksi vielä saa ainakin opiskella uuden ammatin.

   Poista
 27. Samaan mieltä kanssasi! Itse menin lukioon vain sen takia, koska en vielä tiennyt miksi haluaisin ja pienen painostuksen takia. Näin jälkikäteen vähän ärsyttää kun en mennyt amikseen vaan lorvin kolme ja puoli vuotta lukiossa!

  VastaaPoista
 28. Onnea valmistumisesi johdosta! Itsekin menin lukioon vain koska en 15 vuotiaana uskaltanut todellakaan muuttaa vieraaseen kaupunkiin , kouluun johon haluan - kosmetologikouluun. Lukion jälkeen olin valmis sinne lähtemään, mutta ai että, kun se oli monien mielestä niin väärä valinta. Olisi pitänyt mennä ammattikorkeeseen tai yliopistoon koska on se lakki. Mutta kun tahdon olla kosmetologi! "Menisit edes amkkiin estenomi -linjalle, olis tosta lakista hyötyä.." Ei kiitos, se ei ole sitä mitä haluan :D

  VastaaPoista
 29. Minäkään en ole ikinä ymmärtänyt väitettä:"amis on tyhmille, ja ne kaikki on nenää kaivavia vinolippoja jotka haisee kakstahdille, ja bensalle..."
  Minä en ole vieläkään valmistunut mistään muusta kun peruskoulusta, joten koulua on 14½vuotta takana, ei yhtäkään välivuotta, ei yhtäkään reputettua kurssia, 14½ vuotta vain sen takia, koska minä en tiennyt vielä mitä haluan tehdä isona.
  En ole tyhmä, käytän alkoholia hyvin harvoin, enkä halua elää sossutuen avulla, enkä sitä edes saa, asun omassa kodissani, autossani ei ole karvanoppia eikä subbareita enkä ole koskaan omistanut piikkiä .... :D Onko näitä vielä muita stereotypioita....
  Jouluna olisi tarkoitus valmistua, ja tämän eteen on tehty pitkiä päiviä, jouduttu hankkimaan 3 eri ammattiin vaadittavaa ammatti-korttia (tulityö/työturvallisuus/ensiapu), joutunut kuuntelemaan arvostelua, huutoa, vertailua, syrjimistä sukupuoleni takia, mutta myös kehuja ja kannustusta...
  Ja voin varmuudella sanoa, että olen joutunut raatamaan enemmän kun lukiolaiset vähintäänkin fyysisella tasolla, mutten silti syrji lukiota suorittavia.
  Minusta tulee rakennusmaalari, hienommalta nimeltä pintakäsittelijä, ja joudun todistamaan koko loppu urani että olen yhtä hyvä, sekä tiedän tasa mitä teen ja millä teen ja vain siksi että olen Nainen.
  Kiitos.

  VastaaPoista
 30. hei sä sanoit kaiken sen ja vähä enemmänki mikä mulla on ollu ajatuksissa..!:D mä kans opiskelen lähihoitajaks, ja kyllä muuten pistää vituttaa ku jotku kysyy mun opiskelupaikasta ja vastauksen jälkeen tokasee että ''no joku hoitsu vaan, sehän on helppoa ja tyhmäkin sen osaa.'' niii i, että mene sinä vaan kokeilemaan ja tekemään oikeasti niitä lähäreiden ammatillisia juttuja. ai ilman harjotustakin helppoa?
  -p

  VastaaPoista
 31. Ekaks: onnittelut valmistumisestasi ! :) Ja toiseks: tää on täyttä totta ! Ite menin lukioon pelkästään sen takia, etten tienny mitä haluan tulevaisuudessa tehä. Lukion jälkeen hommasin itteni kauppikseen, ja nyt on sitten yo-lappuset ja merkonomin paperit kourassa ja kiva työpaikka. Kaikki kaverit ihmetteli, miks menit lukion jälkeen amikseen, "taantusiks jotenki hehehehe" mut mitähittoa kun ihan tosissaan amiksen papereillakin pääsee pitkälle. Ja se oli se, mitä silloin halusin.

  Tiivistettynä: näille kummallekin pitäis sitä hattua nostaa tasavertaisesti.

  VastaaPoista
 32. Meillä opettajat kertoivat koulussa, että jossain oli ollut puhetta lähihoitajatutkinnosta ja siitä, että sitä oli jossain verrattu lukioon. Opiskelumäärä on valtava, on asioita jotka on yksinkertaisesti tiedettävä ja osattava, luku- ja tenttien määrä on myös melko huikea. Mä tuun ylpeääkin ylpeempänä valmistuun vuoden kuluttua (myöskin kummalliseen aikaan, aikaisemmin kuin muu luokka) lähihoitajaksi, koska kyllä sen eteen saa hommia tehdä! :)

  VastaaPoista
 33. En kyllä voi käsittää ihmisiä jotka menee lukion jälkeen amikseen. HALOO??! Kyllä sinne ammattikorkeeseen pääsee! Itse vuoden 2012 ylioppilas ja nyt opiskelen toista vuotta terveydenhoitajaksi. Tarkotus vielä päästä yliopistoon lukemaa terveystieteitä.

  Niinhän se vaan on, että toiset on luonteeltaan akateemisempia kuin toiset! Toiset duunaa vasemmalla kädellä, toiset hallitsee oikealla. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep totta :D ja viel lähihoitajaks :DD

   Poista
  2. Oliko tää nyt ihan tosissaan laitettu... :D
   Entä jos haluaa sellaseen ammattiin johon pääsee amiksesta? Jos saa sen idean siitä miksi haluaa vasta siellä lukiossa. Järjen käyttö on sallittua hei. ;D

   Poista
  3. Eli koulutus pitää valita koulutuksen perusteella eikä sen perusteella että mitä haluaa tehdä? Hyvä isä nyt hei jos toinen haluaa lähihoitajaksi, niin ei sun tarvitse tulla kertomaan että olipas typerää ihan vaan sillä perusteella että on käynyt lukion. -.- nimim. yliopistossa koska KYSEINEN ALA KIINNOSTI.

   Poista
 34. Asia teksti, jälleen kerran! Itsehän suoritin kaksoistutkinnon, valmistuin CNC-koneistajaksi ja kirjoitin ylioppilaaksi. Ylioppilaaksi ihan vain siksi, että halusin näyttää vanhoiliselle suvulleni kummalla saan töitä, ammattipapereilla vai sillä lokinpaskalla. Ylläripylläri kun oli juhlat sain onnitteluja vain lakista ja kaikki halusivat nähdä vain mitkä arvosanat kirjoitin. Vain muutamaa harvaa kiinnosti ammattipuoleni, jonka suoritin kirkkailla arvosanoilla ja sain stipendinkin loistavasti suoritetuista opinnoista. Ylioppilas puoli ei koskaan kiinnostanut ja rimaa hipoen kaikki kokeet ja kirjoitukset läpi. Ammattipapereilla sain välivuodekseni töitä ja niiden ansiosta pääsin myös haluamaani AMK:hon. Pari vuotta vielä korkeakoulua jäljellä. katsotaan mitä sitten sanovat insinööri plikasta!

  VastaaPoista
 35. Merkonomi tässä hei. Pääsin koulun läpi sillä, että olin tunneilla paikalla. Ei me saatu koskaan läksyjä ja kokeissa sai olla kaikki matskut mukana. Matikan ja muissa lasku kokeissa sai käyttää puhelinta laskimena joten sinne tallennettiinn kaavat ja tekstailtiin toisilta vastauksia. En kyl tajuu miten jotkut ei valmistunu meijän luokalta kun tosiaan riiitti tuo paikalla oleminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon kuullu mun parhaalta kaverilta just tollasta juttua tuolta merkonomipuolelta :-D sluibaillaan vaan eikä tehdä juurikaan mitään, esim mun kaveri oli liikuntatunneista puolet poissa ja toiset puolet seisoi laidalla tai vähän hölkkäs muiden mukana ja 3 (eli paras mahdollinen) tärähti arvosanaks. mitääh ;D ja sit noi kokeet! 'saatte tehdä yhden A4 paperin 'lunttilapuksi'' hahaha kokeile tota kuule lukiossa ni saat vaan paskaset naurut naamalle ja ulos kurssilta :D

   Poista
 36. Nooo täällä päin ainakin menee ihan täysin niin, että ne kellä ei äly lukioon riitä niin menee amikseen. Ja mun mielestä on ihan täysin oikein, että ylioppilaaksi valmistumista juhlitaan enemmän kuin amiksesta valmistumista. Lukiossa on kuitenki se on verran helvettiä se opiskelu verrattuna amiksen lusmuiluun! Kaikkien amislaisten kanssa mitä on tullut puhuttua, niin ei ne tee siellä YHTÄÄN MITÄÄN..! Koulupäivät on puolet lyhyempiä, lomapäiviä on rutkasti enemmän + ne kaikki työharjoittelut!!!! Sillä aikaa kun lukiossa opetellaan derivoimaan ja kirjoittamaan runoanalyysejä (jotka on täysin turhaa paskaa btw.) niin amislaiset on TYÖHARJOITTELUSSA ja moni saa siitä vielä palkkaakin!! Kyllä pistää vihaks ostella perkeleen kalliita lukiokirjoja, kun amislaiset otaa lomaa koulusta mennäkseen töihin (ei siis edes työharjoitteluun).

  Ja näin katkerana ja vittuuntuneena lukiolaisena valitan vielä siitä, että me lukiossa syödään paskaa ruokaa, kun amislaiset vetää jotain gourmee-aterioita (kuten kauppislaiset ja sotelaiset myös)... -.- Missä tasa-arvo?! Ja kaikenlisäksi amiksessa on kahvitauko..

  Joo se on totta että ei sillä lakilla vittuakaan mitään tee, toisinkuin vaikkapa kokin papereilla, mutta perkele kyllä se pitää kunnon juhulat pitää sen kaiken lukiossa raatamisen jälkeen!!

  Niin näin yks kysymys itelleni: MIKS VITUSSA OON LUKIOSSA?!?!?!?!?! voisin ne ylioppilaspippalot jättää välistä kyllä aivan hyvin jos sillä välttäsin tän kolmen vuoden kidutuksen ja tuskan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh! Siellä kyllä yks asennevammainen lukiossa :-D pakotettiinko sut sinne vai miksi valitsit lukion jos se on sun mielestä kolmen vuoden kidutusta ja tuskaa? :-D mun mielestä lukio on jees ja suht rento paikka kummiski, sulla taitaa vaa olla vähän ongelmaa asentees kanssa :-D

   Poista
  2. ^mietin ihan samaa. ja tota luulen että TÖIDEN TEKEMINEN ja TYÖHARJOITTELU on kuitenki aika rankkaa eikä mitään lomailua... :----D ja meillä on hyvää kouluruokaa t Fazer Amiga ♥ ja muutenkin, ainahan kaikki kouluruuasta valittaa. ja mä ainakaan osaa tai halua derivoida koska no en ottanut matikkaa. ja kyllä mä vaan tiiän amislaisia, joilla on rankkaa koulussa. ja joo, kyllä lukiossakin voi lusmuilla. tottakai ylioppilaslakin eteen täytyy tehdäkkin jotain (esim. kirjoittaa neljä ainetta), mutta en usko, vaikken itse amista olekkaan käynyt, että se on pelkkää lomailua. se on vaan erilaista töiden tekemistä, tai niin luulisin. ja just tohon kommenttiin liity, mutta siis, amislaiset voi olla aivan yhtä fiksuja kuin lukiolaiset, vittumaisinta ikinä on se, että ihmiset syytää paskaa siitä, kuinka vain ja ainoastaan lukiosta voi saada yleissivistystä.

   Poista
  3. Ano: No tervetuloa meidän lukioon, niin ei oo rento paikka enää... Aamulla herätys klo 6.15 ja kotona 16.45 niin ei hirveen rennolta tunnu. -.- (lukioon matkaa yli 20 km) Ja ei pakotettu lukioon, oli vain ainoa vaihtoehto ja jatkokoulutukseeni tarvitsen lukio-opintoja. Kun motivaatio opiskeluun on 0% ja ihan sama mitä ainetta lukee, niin tuntuu vaikeelta (osaksi luikihärön syytä) niin ei hirveesti enää naurata. Ja ainaskaan meidän lukiossa ei mitään erityisopetus mahdollisuuksia ole. Enkä nyt mikään idiootti ole, ei vaan kiinnosta opetella jotain turhaa paskaa. Pakolliset kurssit.</3

   Venla: Ainaskin kaikkien amislaisten (puhun ihan useista kymmenistä) joiden kaa oon työharjotellusta jutellu, niin niillä on ihan rentoa ja tosiaan saavat palkkaa siitä... Niin ja kelpaishan tuo Amica (kirjoitetaan btw. ceellä) itellekki... Itse syömme samaa paskaa kuin yläastelaiset. Ja missähän lukiossa sä oot jossei sulla oo matikkaa? Lyhyessäkin matikassa käydään derivaatta. Ja joo, voihan siellä amiksessa niitäkin olla joilla on rankkaa mutta suurin osa siellä kuitenkin ihan lusmuaa. Ja juu voi toki olla yhtä fiksuja amislaiset kuin lukiolaiset, mutta kuitenkin lukiossa opiskellaan paljon laajemmin eri aineita kuin amiksessa. Enkä itse ole sitä mieltä, että lukiosta nyt hirveästi yleissivistykstä saisin. Tai tietysti, mitä nyt kukin haluaa yleissivistyksenä pitää...

   Mutta näin vielä jatkoksi: Niin eiköhän se ole ihan amislaisista itsestää kiinni, että minkäläiset pirskeet valmistumisensa johdosta pitävät?! Ja suurin osa kommentoijista on kuitenkin käynyt lukion/on lukiossa parhaillaan, niin miksi helvetissä me tästä väännetään?! :D:D Ei tämä tietääkseni ole amislaisille mikään ongelma.
   Ja asenteessani on todellakin ongelma. En todellakaan ymmärrä MITEN KUKAAN LUKIOLAINEN voi hymyssä suin tyytyä siihen kohtuuttomaan työmäärään, joka meiltä lukion käymiseksi vaaditaan!!!

   Poista
  4. no kylläpäs sieltä tupsahti paljon väärää tietoa. Tuo "palkka" minkä amislaiset saavat työharjoittelusta on niinkin hurja määrä kuin 4€ päivässä minkä on tarkoitus kustantaa sun syömiset. Ja monessa paikkaa työpaikalla syöminen maksaa just se neljä euroo joten se "palkka" nyt ei ole yhtään mitään. Lisäksi sun täytyy työharjottelussa sen työn lisäksi tehdä montakin eri tehtävää, yrittää päästä työyhteisöön mukaan ja oppia samalla. ja se työharjottelu ei todellakaan ole mitään lomaa. Se on palkatonta työtä ja tosi rankkaa välillä.

   Poista
  5. No ihan tiedän kyllä että muutamallekkin kaverilleni maksetaan yli 10€ päivässä palkkaa työharjottelusta... Eli siis ihan oikeata palkkaa, ei ole tarkoitus kustantaa ruokaa sillä tms. ja syövät omia ruokiaan siellä. Tiedän kyllä niitäkin, joille ei makseta. Riippuu siis paikasta eli ei tosiaan ole väärää tietoa. Kerro toki mikä muu oli väärää tietoa? Amiksessa olevat nämä ovat minulle kertoneet ja tiedän etteivät kyseiseset henkilöt valehtele.

   Poista
 37. Älä ny viitti ku täs yrittää kaikkensa tehdä että sais keväällä hyvät paprut lakin kera kouraan... :D

  VastaaPoista
 38. Itsekin valmistun keväällä lähihoitajaksi ja ylpeänä kannan ammattinimikettäni! :)

  VastaaPoista
 39. Niin totta et huh huh!! Mua ärsyttää yli kaiken se, että monet yleistävät kaikki ammattikoulujen alat samanlaisiksi. Esim. jos merkonomi alalla niiden opiskelu on candy cruch sagan pelaamista 6h päivässä ja eeässän litkimistä ja nenän kaivamista loppu aika, ei tarkota sitä että lähihoitaja opiskelijoilla olis samallaista. Tai raksa ala olis samalaista kuin lähihoitajien, koska ''amis on amis. ei siel tehä mitää'' -lause pistää hampaita kiristää. Ja että lukiolaiset on aina niitä timantteja ja ''esimerkillisiä nuoria''. joopa joo. itse opiskelen tällä hetkellä toista vuotta lähihoitajaksi kaksoistutkintona ja on kyllä muutaman kerran tullu VÄHÄN korotettua ääntä kavereille joiden mielestä ''amis on ihan lällyä'' ja valittavat kuinka lukio on paljon rankempaa. menis vittu ite edes kaheks päiväks kattoo millasta on opetella ulkoo kaiken maailman kansantaudit ja niitten miljoonat syyt ja seuraukset yms. ja vielä siihen aikuislukio opetus päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD Ite oon ainaski kaukana timantista ja esimerkillisestä nuoresta, vaikka lukiossa oonkin. Uskon, että suurin osa puhuu nyt näistä raksa-,kokkipuoli yms. puhuessaan amiksesta. Sote ja kauppis sitten erikseen. Tai ainakaan en oo koskaan ite mieltäny sotea tai kauppista amikseks. :o

   Poista
 40. Tosi paljon Jenni onnea valmistumisesta! Äityskä on myös tuolla alalla työskennellyt, ja voin kyllä sanoa että pitää olla aika taitava lunttaan jos aikoo tenteistä lusmuilemalla päästä läpi... Itse oon tällä hetkellä lukiossa sisäoppilaitoksessa, joka painottaa minua kiinnostavaan aiheeseen. Mut isoäitini sitten ilmotti, kun harkitsin että voisin sitten ehkä lukion jälkeen hakea ammattikorkeaan, että EI KELPAA. Pitäisi kuulemma yliopistoon mennä... En tajua, että jos haluaa vahvasti käytäntöön ja käsillä tekemiseen perustuvaan ammattiin, että mitä hyötyä siitä yliopistosta on...pitäisi kuitenkin vielä jonkinnäköisen teoriapätevyyden saamisen jälkeen kuitenkin mennä vielä opiskelemaan käytännön puoli. Mutta kai se on lukio ja kirjotukset menee kokonaan hukkaan jos ylioppilas ei mene yliopistoon..

  VastaaPoista
 41. Ite lähin yläasteen jälkeen hyvällä todistuksella opiskelee maalariksi, ei suku ja opo ihan heti arvostanu. Ois kuulemma pitäny mennä lukioon, kun on näin hyvät paperit. Vielä amiksessaki joku opettaja kehtas kysyä et mitä mä täällä teen näin hyvillä papereilla.
  Valmistuin viime keväänä ja mulle kävi kuten mun isoveljelle, joka myös valmistui amiksesta eli "ei me mitään juhlia aleta järjestämään". Sain valmistujaispäivänäni 3 ruusua (koululta, isältä ja mummalta) ja yksikään sukulainen ei lähettänyt onnitteluja. Niillä oli kiire hössöttää työkavereiden tyttärien lakkiaisista.
  Vähän on ankeaa käydä koulussa opiskelemassa fyysistä työtä, joka päivä klo 8-16 about 3 vuotta ja sit kuulla porukoiltaan "ei me järjestetä valmistujaisjuhlia sulle".

  Nyt opiskelen graafiseksi suunnittelijaksi, josta kaikki kyselee "no mihin töihin sun pitäis tuosta tutkinnosta nyt päästä?".

  VastaaPoista
 42. Tää mua surettaa, että kun amikselle haetaan arvostusta niin se haetaan lukion kustannuksella. Eikö niitä molempia voitaisi vain arvostaa omilla tavoillaan eikä verrata ns. samaksi kouluksi? Erilaisia koulujahan molemmat olevat ja amiksissa varmaan onkin vielä enemmän hajotaa koulutusalan mukaan. Itselläni on kokemusta vasta lukiosta, joten en osaakaan amiksesta sanoa mitään muuta, mitä kaverit eivät ole kertonut.
  Mutta pointti oli se, että se vie vähän pohjaa teidän tasa-arvojutuista, kun samassa lauseessa missä kehutaan amista ilmotetaan kans että lukio on "ihan helppoo sluibailua ja ei sillä lakilla tee mitää turhaapaskaa kaikki, kyllä sieltä läpi pääsee heittämällä." Ei toikaan ihan oikein oo? Omasta puolestani haluan vaan sanoa, että kai lukiosta läpi pääsee sillä tunneilla olemisella ja vähän kuuntelulla, mutta siihen se taitaa jäädäkin. Ja niillä papereilla päädytäänkin varmaan kaupan kassalle, jos ei oikeasti ole kova motivaatio lukea pääsykokeisiin, mutta kyllä lukiossa töitä saa tehdä jos siellä meinaa pärjätä! Varsinkin jos käy sen ihan kolmessa vuodessa ja kunnolla niitä kursseja, eikä mitään neljä vuotta ja minimikurssimäärä.
  Äh tuli varmaan ubersekava kommentti, mutta toivottavasti joku ymmärsi pointin. Ja minä aion ainakin juhlia omia lakkiaisiani SEKÄ sitä, kun kaveri valmistuu ammattiin ihan yhtä lailla!

  VastaaPoista
 43. Mulla oli yläasteella hyvä todistus, ja opo kauhisteli, että "Miksi sä johonki kauppikseen, sä pääsisit ihan mihin haluaisit!" Niin no, entä jos kauppis on se minne mä haluan ? Keväällä valmistun aika hemmetin hyvillä papereilla, ja että sen eteen onki raadettu. Onneks mulla on suku sen verran avoin, että tukevat täysin ja ovat iloisia. Ei ole muutenkaan lukiosuku tämä, eipä ole tainnut ylppäreitä olla koko mun elinaikana.

  VastaaPoista
 44. Mulle on ainaki ihan sama mihin ihmiset menee yläasteen jälkeen. Kaikista tärkeintä on, että ihminen oikeesti löytää sen ammatin mistä tykkää. Menee hermo siihen ku amikset sanoo, että lue sää vaan kirjoja ni mää teen töitä tai, että lukiolaiset sanoo, että amikseen menee vaan tyhmät. Ammatteihin kuitenki halutaan niitä ihmisiä jotka sitä työtä haluaa tehä. Oli se si kirjoja lukenu tai ei. Kaikki riippuu henkilön omista mielenkiinnoista. Joten ihanaa Jenni, että oot löytäny ittelles ammatin mistä todella pidät. Se tekee ihmisestä hyvän työntekijän! Hyvin paljon onnea ammatista :)

  VastaaPoista
 45. Tää nyt vähän kuulostaa siltä, ettet itse arvosta omaa koulutustasi. Oot kumminki valmistunut ammattiin, joten ole ylpeä ammattitaidostasi. Kyllähän se niin on ettei nykyään ammattia opi juurikaan koulussa, vaan vasta sitten kun pääsee tekemään.

  Itsegän olen kahden ällän ylioppilas, mut mulle lukio ei merkannu juur muuta ko tilaisuutta miättii er mitä mää ny sit oikee haluunkaa elämältäni. Ja tietty enkunkurssien hamstraamista. Täl hetkel toimin sosionomina kovin yliopistokoulutetulla kentällä, mutta olen silti ylpeä omasta osaamisestani, vaikkei se ehkä yliopistostandardien mukaista olekkaan.

  Se on itsestä kiinni, jos et itse arvosta itseäsi, ei sitä tee kukaan muukaan.

  VastaaPoista
 46. Yläasteella matikan opettaja esitti johonkin tehtävään kaksi ratkaisuvaihtoehtoa ja kun oli ne molemmat siihen taululle väsännyt, oli kyseinen opettaja hetken hiljaa ja heitti sitten tosi huvittuneena "Joo on tuo jälkimmäinen kyllä melkonen amismalli." Olin ihan, että mitääää :D Ei olis ihan odottanu opettajan suusta niin halveksuvaa kommenttia.

  Toki lukiosta hyvillä arvosanoilla valmistuva on kehunsa ansainnut, sillä kyllä tossa ihan työmaata on, mutta ihan sama tilanne se on ammattiin valmistuvalla - ammattikoulustahan niitä osaajia ja oman alansa asiantuntijoita tulee!

  Siinä, missä monta omaa samanikästä kaveria pistää mummoille insuliinia niin meitsi laskee matikan tunnilla typeriä lottovoittojen todennäköisyyksiä. Kumpikohan on se arvokkaampi ja tärkeämpi taito?

  t. (Toivottavasti) ylioppilas keväällä 2015

  VastaaPoista
 47. On naurettavaa haukkua niin lukiolaisia kuin amislaisiakin. Eiköhän se pitäisi olla selvää, että näistä kouluista valmistutaan eri tyyppiset jatkosuunnitelmat mielessä. Jos lukioon on päätynyt tulevaisuudestaan tietämättömiä, jotka päätyvät lukion jälkeen kaupan kassalle, ei sen pitäisi vaikuttaa mielipiteisiin niistä, jotka lukiossa uurastavat sen eteen että saavat yleissivistävän pohjan yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoja varten. Jos amikseen on hakeutunut elämäm_koulun kasvatteja, jotka päätyvät amiskan jälkeen sossutukien kuluttajiksi, ei sen pitäisi vaikuttaa mielipiteisiin niistä, jotka siellä amiksessa uurastavat tulevan unelmauransa eteen. Ja voihan amiksesta jatkaa ammattikorkeaankin, kuten lukiostakin. Lukiosta on ehkä helpompi jatkaa yliopistoon sen tuoman vahvan yleissivistyksellisen ja esseekirjoitukseen perustuvan pohjan vuoksi, MUTTA mikään ei taistele sitä vastaan etteikö amis voisi päästä yliopistoon. Amis taas saa huomattavasti vahvemman pohjan toimia käytännössä työuralla, johon on suuntaamassakin. Eiköhän tällainen kokemus ole - pidemmittä puheitta - todella tärkeää.

  Amiksesta saa upean ja vahvan pohjan nimenomaan TYÖuralle, joka yleensä alkaakin heti valmistumisen jälkeen. Lukiosta taas saa upean ja vahvan pohjan nimenomaan JATKO-OPISKELUILLE, mutta ei mikään estä menemästä sinne Siwan kassalle jos se jotain kiehtoo. Ylioppilaille kaupan kassa (ainakin täällä) on usein vain sitä kesäduunia tai työkokemusta ennen jatko-opintoihin lähtemistä. Tää ei kuitenkaan kumoa sitä tosiasiaa että jotkut ylioppilaat jää kassalle loppuelämäkseen. Se ei kuitenkaan määritä jokaista lukiolaista.

  Eiköhän noissa kummassakin oppilaitoksessa ole omat hyvät puolensa jotka sopii erilaisille ihmisille paremmin. Jotkut haluaa akateemisen uran, jotkut käytännönläheisemmän. On tosiaan ärsyttävää, että akateemista koulutusta arvostetaan niin paljon enemmän, sillä esim. lähihoitajat, roskakuskit ja perusduunarit tekevät sitä duunia ihan ruohonjuuritasolla jota akateemisen koulutuksen saaneet päättäjät tuskin koskaan ovat kokeneet.

  Noissa molemmissa opinahjoissa on omat paskat ja ihanat puolensa, mutta se että mollaa toista ilman argumentteja on jo säälittävää ja lapsellista käytöstä :) Eiköhän jokainen omassa elämässään valitse ihan niin kuin haluaa. Asenteissa on muutettavaa, mut vanha sukupolvi on aina mitä on. Eiköhän meidän nuorempien kannattais asettua toistemme tueksi ja arvostaa toistemme valintoja :) Jos meidän vanhemmat/sukulaiset ei sitä tee, miksei me voitaisi tehdä? Okei, tää oli ihan järkyttävä avautuminen ja romaani, anteeks siitä.

  VastaaPoista
 48. Ammattitutkintoa ja ylioppilastutkintoa on typerä vertailla, kun niillä on aivan eri tarkoitusperät. Ylioppilastutkinnon arvostaminen kuitenkin johtuu Suomen lähihistoriasta -ennen lukion käyneiden osuus oli ikäluokasta paljon pienempi ja se ylioppilastutkinto oli tie hyviin ammatteihin ja ansioihin. Nykyään voit tulla miljonääriksi koulutustaustasta huolimatta, mutta konservatiivinen Suomi muuttuu hitaasti.

  Yhteiskunta ei kuitenkaan toimisi, jos kaikilla ihmisillä olisi samantasoinen koulutus. Se olisi resurssien hukkaamista: ei tohtorin tutkinnosta ja vuosikausien opinnoista ole hyötyä huonompipalkkaisissa ja "yksinkertaisimmissa töissä". (Valitettavasti Suomessa alkaa olla näitä työttömiä maistereita/tohtoreita, en tiedä johtuuko tämä talouden laskusuhdanteesta vai mistä). Nyt siis yleistän ja karrikoin. Opiskelupaikka ei tee kenestäkään huonompaa, mutta tietysti se lukio on yleissivistävämpi suuren kurssimääränsä takia. Mutta ei lukion käyminen tee kenestäkään älykästä: ja kun älykkyyttäkin on niin montaa erilaista! Itse arvostan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita monista asioista ja valmiita oppimaan uutta, ja näitä ihmisiä löytyy molemmista oppilaitoksista :)

  Jos on kunnianhimoa ja haluaa vaikkapa sivistää itseään tai tähtää elinkeinoelämän johtopaikoille, ei ole todellakaan väärin hakeutua lukioon. Mutta turha sitä lukiota on käydä jos ei kiinnosta. Ihminen opiskelee itseään ja omaa elämäänsä varten, ja nykyajan kilpailuyhteiskunnassa opiskelusta on kaikkea muuta kuin haittaa. Suomen pitäisi kehittää uusia innovaatioita pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa ja koulutuksen avulla ihmisiä ohjataan alkuun, ideoiden pariin, joita voi itse lähteä kehittämään. Ja siitä tuleekin mieleen miksei ehkä lähihoitajan kaltaisia ihmisen hyvinvoinnille tärkeitä ammatteja arvosteta: ne eivät ole tuottavia kansantalouden kannalta.

  Ääh, nyt kirjoitin hirvittävän sekavan kommentin! Toivottavasti joku edes ymmärsi. Summarum summarum: opiskelkaa kunnolla missä koulussa olettekaan, sillä rakennatte itsellenne tulevaisuutta! Älkääkä väheksykö muiden uravalintoja, sillä ihmiset ovat erilaisia. :) Pitäkää mielenne avoinna ja sivistäkää itseänne, mutta hyväksykää tosiasiat kapitalismista. Terv. Lukiosta toivottavasti ensi keväänä valmistuva ja yliopistoon aikova xF

  VastaaPoista
 49. Sovitaanko vaan että ihmiset ja oppilaitokset ovat kaikki erilaisia.

  (Tälläset väittelyt on kyllä hauskoja :D)

  VastaaPoista
 50. Just viimeks tänään wunderbaumi keikku kun ajeltiin heseltä heselle pillurallia <3
  t. vitun ihku abi

  VastaaPoista
 51. Onnea Jenni! Valmistut hienoon ammattiin. Ja HYVÄ KIRJOITUS tämäkin. :)

  VastaaPoista
 52. Mua huvittaa suuresti kun sanotaan että "lukio on niin turha, sain paskat paperit millä en tee mitään ja päädyn Siwan kassalle!!!!!!111". Mä valmistun nyt joulukuun alussa järkyttävän työn ja tuskan jälkeen lukiosta ja paperini eivät mitkään päätähuimaavat ole. En silti vaihtais, oon tosi onnellinen että sen lukion läpi rämmin, koska yleissivistykseni on karttunut huimasti. Lukion oppimäärä nyt vaan on enemmän yleissivistävää kuin millään amiksen linjalla ja uskon että esim. lukion ykdeksästä käymästäni äidinkielenkurssista on mulle paljon hyötyä tulevaisuudesssa. Uskallan jopa väittää, että amiksen tarjonnalla ko. oppiaineesta olisivat tietoni ja taitoni melko paljon vähäisimmäksi jääneet.

  Aikoinaan mua huvitti toi "lukio on yleissivistävä koulu!!!1"-ininä, mutta helvetti, tottahan se on! Mikään oppi ei ole turhaa ja vaikka mä en rehellisesti sanottuna usko AMK:hon näillä lappusilla pääseväni niin lukio antoi mulle tosi paljon.

  Mutta kyllä mä ymmärrän tänkin puolen että ammattikoulututkinnot kärsii aika pahasta arvostuspulasta. Kun mä lukion ekan vuoden jälkeen olin aivan poikki ja ajattelin etten yksinkertaisesti pärjää ja pääse niitä lyhyen matikan kursseja läpi, mulle sanottiin lohdullisesti että "ei amiks oo sen huonompi vaihtoehto!". Eli luonnollisesti ajateltiin että ton rahkeet ei riitä lukioon, mene amikseen. Nää koulut on niin erilaisia että turha niitä lähteä vertailemaan tai laittamaan tutkintoja arvojärjestykseen. Mä arvostan kyllä suuresti jokaista ylioppilasta ja ammattiin itsensä opiskellutta. Niin moni jää nykyään vaan tyhjänpäälle sluibailemaan yläasteen jälkeen ilman töitä tai opiskelupaikkaa tai mitään. Kaikki jotka jostain koulusta on jotain papereita ulos saanneet, olkaa ylpeitä itsestänne!

  VastaaPoista
 53. https://www.facebook.com/jomppez/posts/10200565346671511

  onko toi joku sun tuttu tai ootko muuten tietonen tosta? :D eiks toi oo suora kopsaus sun postauksesta. D:

  VastaaPoista
 54. Kai munki on pakko kommentoida ja kertoa miten meidän suku otti tän asian. Ekaks kun oli tulossa yhteishaku äiti oli sillei "sähän meet lukioon" -en mee. meen amiksee "no amiksessa on vähä sellaista porukkaa" reps.

  Jankattua äidille, että ei eletä mitää 80-lukua ja amista arvostetaa nykyää enemmän ku sillon tajus äitikin, että amis on hyvä juttu. "no sähän saat suoraa ammatin" kyllä nyt valmistuneena vaatetusartesaaniksi, koen että amis oli parempi vaihtoehto kuin lukio. Kaverit ketkä on tyttömänä kanssa kuten meitsi ja käyny lukion niin niillä ei oo mitään työkokemusta mistään. Itsellä työkokemusta Stockmannilla, Globe Hopelta ja Vero Modasta. Lisäksi minä saan työttömyyskorvausta yli 600€/kk ollessani ensin 3vko työtön ja lukiokaverit saavat vasta 6kk työttömyyden jälkeen. En ole hetkeäkään katunut ja opiskelin alan joka kiinnosti ja sain hyvät paperit. Näillä voi jatkaa eteenpäin.

  Ainiin. Opo kysyi aikoinaan poikaystävältä "no ootkos aatellu tota kaksoistutkintoo kun sul on nii hyvä todistus" - joo oon aatellu ja en mee. :DDDD

  VastaaPoista
 55. Hyvä teksti. Ei helvetti, että alkaa aina kiehumaan, kun amis ja lukio pistetään vastakkain...

  Käyn itse lukion ekaa vuotta, enkä voisi kyllä kuvitellakaan olevani amiksessa. Yksinkertaisesti siksi, että sieltä (ainakaan lähistön paikoista, kauas en vielä ole lähdössä) ei löydy mitään alaa, jota haluaisin opiskella.

  Amista tunnutaan aliarvostavan kaikkialla, mutta menee se joskus vähän päinvastoinkin. Huomasin ysiluokalla, että silloisen yläkouluni opo/luokanvalvojani meitä opastaessaan tuntui kauhean lukiovastaiselta. Kerrankin näinkin päin O_o Aina amiksen hehkutusta ja "lukiossa tarvitaan sitten hyvät istumalihakset" -läpäläpää. Kiva sellaisen sitä kuunnella, kun on ajatellut sinne lukioon menevänsä...

  VastaaPoista
 56. Jos nyt ihan alkuun lopetettaisi tämä "lukiosta pääsee läpi tekemättä mitään" -jankutus kun se ei mitä ilmeisimmin pidä paikkansa. Olkaa hyvät, ja mainitkaa mulle sen henkilön nimi, joka on onnistunut ylioppilaskirjoituksissa kirjoittamaan kolme tekstitaidon vastausta, derivoimaan ja alalysoimaan Suomn BKT:n kehityskäyrän viimeisen sadan vuoden ajalta sluibaamalla neljä päivää viikossa koulusta ja koskaan avaamatta kirjaa. Siinäpä meillä olisi uusi pikku Einstein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä!! Vitut sieltä pois pääse jossei kertaakaan avaa kirjojaan. Tai ainaskin sen tyypin tahtoisin tavata, joka lukiosta suoriutuu pois vähemmällä työmäärällä kuin amis amiksesta.

   Poista
 57. Samaa mieltä sun kanssa Jenni! :) Ite valmistun keväällä lähihoitajaksi ja olen ylpeä siitä! :)

  VastaaPoista
 58. itse kun hain suoraan yläasteen jälkeen yhteishaussa amikseen niin äidin puolen suku oli vain ylpeä. Äiti sanoi että tee mitä haluat kunhan elätät ittes sillä sit kun valmistut. Isäni oli sitä mieltä että ethän sä nyt todellakaan mene minnekkään rakennusalalle opiskelemaan, sinne menee kaikki luuserit. Menin kuitenkin. Valmistuin aikataulussa talonrakentajaksi..Pidin juhlat joissa kävi jopa vieraita :D Olen ollut sen jälkeen koko ajan töissä eri työnantajilla.

  Mutta mun mieltä on suuresti painanut se että monet lukion käyneet kaverini menevät amk:hon opiskelemaan esimerkiksi rakennusinsinööriksi ILMAN MITÄÄN KÄYTÄNNÖN KOKEMUSTA!? Tämä kun on sellanen ala mitä ei koulunpenkillä istumalla opita, pitää osata riittävästi käytäntöä että voi tietää miten asiat toimii oikeasti teoriassa kun kaikki ei ole aina ihan mustavalkoista.

  Loppuun vielä eräs lehtiartikkeli jonka luin ammattikoulu aikaan :D Ammattikouluaiset pitävät huonompaa huolta hampaistaan kun lukiolaiset... Että näin, kiitos ja kumarrus :D

  -Nainen savosta

  VastaaPoista
 59. no miks sitten kävit lukion ja kirjotit ylioppilaaks,jos se on sun mielestä niin noloa ja yliarvostettua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "En väitä etteikö lukio olisi hyödyllinen; sehän on täydellinen vaihtoehto jos ei ole satanen mitä haluaa yläkoulun jälkeen tehdä tai mikäli motivaatio jatko-opsikeluun on kohdallaan. Ja kyllä mäkin olisin aika saapas ämmä ilman niitä 75 kurssia, koeviikkoja ja kirjoituksia - ei voi millään tasolla väittää, etteikö siellä jotain oppisikin. Mutta kyllä mä koen ammattikoulusta valmistumisen aivan yhtä tärkeänä ja merkittävänä tapahtumana ihmisen elämässä!"

   Ihan pakko kysyä: mitä et ymmärtänyt tästä osasta tekstiä?

   Tekstin pointti oli se, että ammattikoulua arvostetaan huomattavasti vähemmän ja lukiota melkein ylenpalttisesti liikaa, vaikka molemmat ovat aivan yhtä tärkeitä ja samalla viivalla.

   Poista
 60. Ainakin mun mielestä lähihoitaja on aivan äärettömän hieno ammatti, sellaiseksi valmistuminen on takuuvarmasti hienompi juttu kuin pelkkä lukiosta poispääsy. Mutta musta useimmat amikset pilaavat silti itse oman maineensa. Ainakin täällä päin keskivertoamis on nimittäin epäkohtelias, laiska ja ällöttävä pervo tai sitten "vittu mä tapan sut"-fraasia hokeva naispuolinen ketjupolttaja, joka ei ole varmaan koskaan elämässään lukenut uutisia. Tiedän, että tämä on yleistys ja olen ihan varma, että amiksessa on myös ihan järkeviä ihmisiä, mutta niitä nyt vain sattuu tulemaan vastaan niin vähän, että on oikeasti vaikea olla nyrpistelemättä nokkaansa, vaikka kuinka haluaisi olla ajattelematta, että onneksi en itse joudu opiskelemaan tuollaisessa seurassa. Kun vielä monesti kuulee amikseen menon syytä kysyessä vastauksen olevan joku "noku en jaksa lukea"-tyyppinen veltto kommentti, niin mielestäni ei ole mikään ihme, että lukiolaiset nostetaan pallille ja amikset haukutaan maanrakoon. On vaikea arvostaa ketään, jonka ensisijainen motiivi on päästä maailmassa mahdollisimman helpolla.

  Amiksen ja lukion voi tietysti kummankin suorittaa monella tavalla, mutta ladotaanpa vähän faktoja tiskiin: lukioon menevät ovat usein ahkerampia, kuin amikseen menevät. Lukioon menevät ovat myös keskimäärin (huomio, keskimäärin) fiksumpia kuin amikseen menevät. Fiksuuden voi tietysti käsittää monella tavalla, mutta jos katsotaan keskiarvorajoja, niin totuus on (useimmissa maan kaupungeissa) se, että lukioon menevät useimmat niistä, jotka lukioon pääsevät ja loput menevät sitten amikseen. Ja mä kyllä väitän myös niin, että ei se lukio kenestäkään ainakaan tyhmempää tee. Amis sen sijaan... ihan totta, joskus kun katsoo naapurissa olevian amislaisten menoa, niin ei voi olla ajattelematta, että joko se amiskulttuuri tekee ihmisistä ääliöitä, tai sitten ne ovat sellaisia jo aloittaessan opinnot.

  Tiedän, että yleistän ihan järkyttävästi, mutta keskimäärin lukiosta valmistuneet päätyvät myös töihin ns. "paremmille aloille". Jos unohdetaan siwan kassa (ja sen voi oikeasti unohtaa, sillä oikeasti sinne siwan kassalle päätyy pysyvästi vain hyvin pieni murto-osa lukion käyneistä), niin suurin osa yliopisto-opiskelijoista ja sieltä valmistuneista on lukiopohjaista porukkaa. Siksi ylioppilastutkinnon arvostus perustuukin mielestäni enemmän siihen, mitä sinusta voi tulla lukion jälkeen, ei siihen, mitä oikeasti olet, kun saat sen säihkyvän kirkkaan valkolakin päähäsi. Jos oikeasti ajatellaan, että kaikkia tutkintoja pitäisi arvostaa samalla tavalla niin sitten pitäisi kyllä myös alkaa ajatella niin, että esim. lääkärin ja roskakuskin ammatit ovat pilkulleen yhtä upeita duuneja. Älkää käsittäkö väärin, roskakuskejakin tietysti tarvitaan, mutta ei roskakuskiksi valmistuminen omasta mielestäni silti minkään kultamitalin arvoinen suoritus ole, sillä ei ole ihan helppoa löytää ihmistä, joka ei pystyisi siihen.

  Amiksen alat ovat kauhean erilaisia, mutta on mielestäni vähän nurinkurista valittaa siitä, kuinka tutkintojen pitäisi olla yhtä arvostettuja ja samaan aikaan myöntää, että joillain amispuolilla opiskelija eivät todellakaan tee juuri muuta, kuin pelaavat sitä candy crushia. Kun sanoo, että on amiksessa, se amis nyt valitettavasti nähdään yhtenä pakettina, vaikka siellä on toki noita vaativiakin aloja.

  Lippu korkealle, Jenni. Koko maa ei ehkä juhlinut sun ja muiden amisten valmistumista, mutta hyvä jos läheiset juhli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle roskakuski juttusta, että osaatkos itse käsittellä roskakuskin ammattia ja sitä paitsi, jos joku halua tehdä sitä työtä, niin sitten tekee, jos edes muu ei ei-teoreetinen alka käy.

   Poista
  2. Juttusta voisi sen vielä mainita, että kaikkia ei kiinostaa opiskella amis linjalla eikä toisia yliopisto linjalla. Se on sama juttu, kun pakotaisi henkilön syömään jotakin, mistä tämä ei pidä alkuunkaan tai kuinka koitaa saada kaverin kiinostumaan jostakin, mistä tämä ei kiinostu kirvelkään aidosti. Tai vielä jopa, jos pakotetasiin sinut kiinostumaan jostakin akateemiesta aiheesta, josta et ole pätkäkään kiinostunut.

   Jos joku haluaa akatmiseen, niin siitä vaan. Selleisia tarvitaan. Aivan sama koskee roskakuskeja. Jos ainutakaan roskakuskia ei olisi, niin varmaan monet akateemiset joutuisi itse tekemään näiden työn ja uskon, että sinä et halua tehdä selleista.

   Mitä myös tiedän, niin roskakuski saa ihan hyvää palkaa. Ei mitään viitä tonnia varmaan, mutta parhaimilaan jopa kolme tonnia kuusa saataa tulla, jotten ei mikään aliarvoinen työ selvästi.

   Poista
 61. Mä käyn ekaa vuotta lukiota oikeastaan siksi että ettei ollut mitään alaa, joka kiinnostaisi. Muuten olisin mennyt amikseen. Lisäksi halusin pois vanhasta luokastani ja amiksessa olisin nähnyt samat naamat vielä seuraavat kolme vuotta. Olen teoreettinen ihminen ja työnläheinen amis ei ehkä olisi sopinut. No kolmen vuoden päästä uudet kujeet. :) Onnea valmistumisestasi Jenni!:D

  VastaaPoista
 62. Oon tätä asiaa miettinyt ja sinäpä sen sanoit! Täysin samaa mieltä kanssasi, täällä yksi lähihoitaja kanssa! :)

  Oon mietiskellyt myös sitä, että miksi aika moni lähihoitajaksi valmistunut haluaa aina jatkaa sosionomiksi, sairaanhoitajaksi tai terkaksi. Onko se oikeasti siksi, että haluavat tehdä sitä hommaa vai siksi, että halutaan saada korkeempi arvo sosiaali -ja terveysalalla.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!