HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Sano ny suoraan

Maailmassa lätistään ihan liikaa korulauseita ja sanotaan merkityksettömiä sanoja. Puhutaan asioita, joita muut haluaa kuulla, eikä sitä, mitä itse haluaisi suoraan sanoa. Onko se hankalaa vai pääseekö vaan niin paljon helpommalla, kun vähän satuilee?

Esimerkiksi kiitospuheet olisivat paljon kuunneltavampia, kun sanoisi suoraan mitä mielessä liikkuu. "Haluan kiittää perhettä ja ystäviä korvaamattomasta tuesta, samoin työtovereitani, sekä Raamattua. En olisi voittanut tätä kirjallisuuspalkintoa ilman teitä"-plaaplaan voisi ihan hyvin korvata "Kiitos kun paskapää-muijani jätit minut rauhaan lähtemällä Kanarialle, niin sain rauhassa työstää tekstiä. Kiitos myös oluelle, jonka tissuttelu avasi uusia näkökantoja. Muille sanon että haistakaa kissanvirtsa, teiltä kun ei herunut pätkääkään tukea tämän prosessin suhteen. Kiitos." -tilityksellä.

Tai todistusten- ja stipendienjakotilaisuudet! "Ja sadan euron stipendi menee luokan menestyjälle, eli Petriina Pössölle loistavan keskiarvon vuoksi"-lätinän sijaan voisi sanoa suoraan "Ja stipendi menee Pössön Petriinalle, jolla on luokan kovin keskiarvo, mutta joka on myös täydellinen ihmisperse ja persoonallisuushäiriöinen apina, joka on terrorisoinut koko luokkaa kolme vuotta!". Ei jäis epäselvyyksiä kenellekään.

Edellämainitut tilanteet eivät ole ainoita, joihin soisin suoraa puhetta ja radikaaleja mielipiteitä. Lääkärin vastaanotollakin olisi joskus mukavaa kuulla faktaa, eikä epämääräistä lätinää ja latinaa. "Kusitulehdushan sulla on, eikä ihme, kun tollasilla minishortseilla vedät pitkin kylää persaus paljaana. Voi se tosin kuppakin olla"-toteamus tekisi lekurireissusta paljon mielenkiintoisemman, kuin se iänikuinen "Niin, virtsasi lähetettiin laboratorioon, jossa tutkimusten jälkeen selvisi, että sinulla on VTI. Tästä saat tämän antibioottikuurireseptin, jolla tämä tulehdus sitten toivon mukaan lähtee ja virtsa-aukon suun ikävä kirvely kaikkoaa".

Entäpä parisuhteet... "Sää oot rumempi vuosi vuodelta, mutta kyllä sua ennemmin kattoo ku ladonseinää" olisi ihan hyväksyttävä vastaus "oonx mä kaunis"-kysymykseen. Eikä sitä pirun "sää oot maailman kaunein kultsupultsu!"-valetta aina. Tai "rakastan mää sua, mutta tää sun soossi maistuu märälle koiralle" siihen "onko muruseni hyvää ruokaa"-tivaamiseen. Ei valheessa eläminen oo mukavaa!

Kaupoissa, kampaajalla tai vaikka ruokaostoksilla olisi myös hauskaa kuulla suoraan mielipide. Esim. "Älä jumalauta osta tota paitaa, sää näytät syöttöporsaalta siinä", "Toi jogurtti on paskaa" tai "Pakko kysyä, mutta miten ootkin näin järkyttävällä värillä päättäny tukkas värjätä?". Ei tarttis kierrellä ja kaarrella... Ihan suoraan vaan iskettäis sitä faktaa tiskiin!

...taaaaai sitten vaan opetellaan rehellisyyttä - kohteliaassa muodossa.

22 kommenttia:

 1. True story!!!! Perhana sanottas niinku asiat on oikeesti nii ei tarvis esim. näyttää idiootilta ku kaveri on kehunu sua kauniiks :D (pakko mainita et JES kirjotat jogurtin oikeen!! :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa jogurtin voi kirjoittaa 'jogurtti' tai 'jugurtti'. Itse kyllä aina kirjoitan jogurtti vaikka puheessa se vääntyy auttamatta jugurtiksi.

   Poista
  2. Jugurtti on kyl väärin kirjotettu. Jos haluu välttämätää kirjottaa u:lla, niin sillon se vääntäytyy muotoon 'jukurtti' :3

   Poista
  3. Jugurtti on väärin, mutta se on myös paras kirjoitusmuoto. D: Jukurtti on kamala ja jogurtti on... muuten vaan outo. :( Mutta kamalinta on, jos joku LAUSUU se sanan "JOGURTTI"... Argh, ei.

   Poista
  4. Eiku katos vaan, nykyään jugurttikaan ei oo enää väärin kirjotettu! :) "Sanan jogurtti rinnalle on otettu jugurtti (jo vanhastaan rinnalla ollut myös jukurtti)" Ihan Suomen kielitoimiston mukaan näin.

   Poista
 2. "...taaaaai sitten vaan opetellaan rehellisyyttä - kohteliaassa muodossa."
  Kiitos tästä, meinaan tää on juttu joka on jostain syystä täysin mahdottomuus monelle ainakin omassa tuttavapiirissä. Tiedä sitten onko monelle vaan epäselvää että rehellinen ja epäkohtelias on kaksi eri asiaa, mutta itseeni ainakin pistää ärsyttään kun porukka ei tajua että se, että on rehellinen ei tarkoita että voi sanoo ihan mitä sylki suuhun tuo. Aina tuppaa ihmetyttään kuinka monelta ihmiseltä puuttuu ne perus käytöstavat. :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^^ Asiaa! Mä en ymmärrä ihmisiä, jotka kuvittelee voivansa laukoa mitä sylki suuhun tuo, vaan sillä perusteella, että "mä oon vaan tällanen ihminen joka sanoo suoraan/mä vaan sanoin mielipiteeni". Joo muuten ihan kiva, mutta en pyytäny sun vittuiluksi tarkotettua mielipidettä mun paidasta/kulmakarvoista/asiasta x. Ja sitten kun jatkuvaan vittuiluun kyllästyneenä nälväsee yhesti takas, istutaan tippa linssissä, "kun sää sanoit niin rumasti".

   Kiitos ja anteeksi avautuminen!

   Poista
 3. Olin jo tulossa jurnuttamaan, mutta onneks maltoin lukea loppuun asti. Käytöstavat kunniaan janiinpäinpois

  VastaaPoista
 4. Rehellistä kohteliaisuutta maailmaan kiitos!

  VastaaPoista
 5. Sitten on kans niitä ihmisiä jotka kuulee joltain toiselta sen rehellisyyden, sit tullaan raivoomaan "mikset sanonu vaan suoraan, en kerralla kuule sanot ettei tarvi muilta kuulla mitä mieltä mun paidasta/hiuksista/meikeistä/uudesta koiranpennusta/poikaystävän autosta oot!!". Ja ai saatana ku sanot ens kerralla suoraan, ni siitähän raivo syttyy ja ollaan kuukausi naama norsunvitulla puhumatta, koska toinen oli ilkeä. :DDD Seriously, kestä sit se.

  VastaaPoista
 6. Suoraansanomisessa ei voi olla mitään positiivista?? Suoraansanominen tarkoittaa sulle törkypuhetta?? Eikä suurin osa noista sun "suoraanssanomisista" ole tottakaan. Jos lääkäri sanoisi mulle VTI:n johtuvan minishortseista, olisi aika ammattitaidoton tapaus, koska VTI tulee bakteerista eikä kylmästä. Mieluummin kuulisin lääkärillä tämän: "Ensi kerralla kun panette, voisit käydä pissillä sen jälkeen, auttaa kuule paremmin kuin mitkään karpalomehut. Ja jos pyyhit takaa eteen, hyi hitto, lopeta heti. Puhumattakaan siitä, jos harrastat jotain ensin anaaliin sitten emättimeen -hommia. Ulostebakteerit ei tee hyvää virtsateille"

  Koulun joulujuhlassa haluaisin kuulla tuon iänikuisen länkytyksen sijaan esim. "Ja Petriina Pössönen saa kaikki koulumenestysstipendit tänäKIN vuonna, koska olemme KOULUSSA, ja arvostamme juurikin hyvin KOULUNSA käyviä. Palkittakoon teidät himourheilijat, käsityöläiset ja muut kateelliset harrastuksenne parissa. Jos mielii ensi joulujuhlassa saada setelitukkoja, niin suosittelen pistämään nenän kiinni kirjaan jo joululomalla." tai sitten esim. "Stipendi menee Petriina Pössöselle, joka on koko koulun ainoa tyyppi, joka ei provosoi opettajaa, eikä ole muuten rasittava." tai "Stipendi Petriina Pössöselle, koska käy häntä sääliksi, koska hän on paitsi hyvä koulussa, myös niin ärsyttävän näsäviisas, ettei kavereita ole. Jotain iloa hänenkin elämäänsä. Voipahan pistää kaiken kateuden piikkiin jatkossa." Opettajat tuskin Petriinaa ovat palkinneet, koska hän on persoonallisuushäiriöinen apina????? Mitä suoraansanomista se olisi?? Jos opettajia ärstttää joku, niin jää stipendittä ihan varmasti. Ja ainakin minä miellän personallisuushäiriöidet apinat ärsyttäviksi.

  Itse pointin suhteen samaa mieltä, korulauseita ja tottunutta länkytystä kuulee liikaa. Mutta noissa sun esimerkeissäsi ei ollut järjen hiventäkään. Jos nyt sanon suoraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... mä en viitsi edes sanoa mitään. ..

   Poista
  2. Please be a troll, please be a troll...

   Poista
  3. :DDD jollakin jäänyt kyllä aamupiparit saamatta! taitaa hehtaarikommentin takana oleva anonyymi olla itse Petriina Pössönen, jonka paras kaveri listalla matikan opettaja ykkösenä ;)

   Poista
 7. Hahaha, nyt vasta luin viimeisen lauseen. Eli samaa mieltä siis ollaan sittenkin, huh!! :D

  VastaaPoista
 8. Mietin eilen kans vähän miten ne asiat kannattais sanoa, kun kukkakaupassa suusta pääsi "joo, noi ruusut on sen näkösiäkin, et mä ymmärrän kyllä miks ne on halvimpia"... eiku siis... :D Tosiaan, asiat voi sanoa niin kovin monella tavalla.

  VastaaPoista
 9. Määkin haluan vähän lisää suoraa puhetta tähän maailmaan. Jos kysyy joltain että "onko mun naama kunnossa" , niin kaikki vastaa että on on vaikka todellisuudessa ripsarit on poskella ja munkin hillot otsassa..

  VastaaPoista
 10. Vähän menee ehkä ohi aiheen, mutta vituttaa ihmiset jotka käyttävät suorapuheisuuttaan tekosyynä kaikelle paskalle mitä sieltä suusta tippuu. Vaikka oliskin kuinka suorapuheinen, ei se oikeuta olemaan ilkeä tai sanomaan pahasti.
  Tästä tuli vaan yhden ystävän kanssa puhetta, kun hällä yhdessä poikaystävänsä kanssa oli tullut riita suorapuheisen ystäväpariskunnan kanssa, kun olivat kommentoineet ja rumasti ihmetelleet ystäväni rahan käyttöä.
  Oikeesti aikuiset ihmiset!! Ei joku luonteenpiirre oo mikään syy käyttäytyy lapsellisesti ja tökerösti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämäkin on niin monimutkaisia asioita, kun jotkut ihmiset on taas todella herkkiä sellaisen ihan nätistikin muotoillun suoraan sanomisen kanssa, esim. jotain rahan käytöstä jos sanoisi tyyliin:"No minusta sun kannattaisi miettiä tarkemmin mihin käytät sitä rahaa, jos sinulla ei ole ikinä varaa tehdä mitään loppukuusta" esimerkiksi, ja aina löytyy joku joka tollaisestakin loukkaantuu.

   Poista
  2. Toki sitten ei kannata edes kysyä kenenkään mielipidettä, jos ei osaa ottaa nätisti sanottua neuvoa/mielipidettä vastaan.
   Oon siis samaa mieltä.
   Ois ptänyt varmaan ekaan viestiin kirjottaa, että kenenkään mielipidettä raha-asioista ei kysytty vaan arvostelu alkoi ihan itsestään.

   Poista
 11. Tohon stipendi juttuun sopii (ainakin täällä päin) että "Ja stipendi menee tänäkin vuonna Petriina Pössöselle koska sen isi istuu lautakunnassa valitsemassa stipendejä."

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!