HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

muista aina liikenteessä

Mä olen joskus avautunut tästä samasta aiheesta, mutta koska mä olen niin tulistunut, eikä edes Facebookiin purkaminen tasannut mun tunteitani, otan asian esille uudestaan. Perkele!

Mä olen liikenteessä jokaikinen päivä - pyörällä tai jalkojeni varassa. Niin, tai pelkääjän paikalla autossa (en aja muuta kuin hätätapauksessa, jätän sen homman viisaammille). Ja jokaikinen päivä mä näen aivan uskomattomia tempauksia ja suoranaista välinpitämättömyyttä liikenteessä noin alle 15-vuotiaiden lasten keskuudessa. Ei jumalauta! Missä on vanhemmat ja liikennekasvatus? Vai onko sekin vastuu vieritetty koululle, päiväkodille, eskarille tai poliisille, vai ajatteleeko vanhemmat "kyllä Siperia opettaa"-tyylillä? Vai onko kaikkien mukulat niin ylivertaisen älykkäitä, että heitä ei erikseen tarvitse ohjeistaa esim. olemaan jäämättä auton alle?

Eihän pieni lapsi voi ymmärtää liikenteestä sen enempää ku sika manikyyrista, jos sille ei opeteta ja sen kanssa olla siellä liikenteessä! Pelkästään tänään mä näin ainakin viisi alle 5-vuotiasta YKSIN pyöräilemässä ja tekemässä sellaisia ratkaisuja että morjes! Missä vanhemmat? Mä en uskaltaisi sellaista syy-seuraussuhteesta mitään ymmärtämätöntä pientä ihmistä yksin liikenteeseen, varsinkin ilman kypärää, viiriä ja sataaviittäkymmentä heijastinta.

Ja se välinpitämättömyys, joka ns. vanhemmilla koululaisilla oikein paistaa läpi. Vilkaistaan olan yli, että aha, joku olis tulossa. Eipä varmaan väistetä, ei oikein huvittais. Väistäkööt muut meitä vaikka autotien puolelta tai ojanpohjan kautta. Kun sitten rimpauttaa kelloa tai hölköttelee ihan vierestä ohi, alkaa silmienpyörittely ja tuskailu, että voi vittu ja daa. Eiks me saadakaan tehdä mitä me halutaan! Jos mä ja Maisa ja Tiia ja Keijo ja Raipe halutaan kävellä, skeitata ja polkee vierekkäin ja yhtäkkiä vaihtaa puolelta toiselle, niin kyl me voidaan! Me ollaan jo kakstoista vee!

Ihan kuin suurin osa vanhemmista kuvittelisi lapsiensa olevan jotenkin erityisen älykkäitä ja jo kolmevuotiaana valmiina astumaan alakoululaisen saappaisiin. Että osaahan pikkupetteri jo, pikkupetteri on niin viisas lapsi, osas ikätovereitaan aiemmin tehdä palapelejä. Osaa se silloin väistellä rekkoja ja käyttää suojatietäkin! HOHHOIJJAA! Ei se nyt vaan ihan niin mene!

Liikenne on sen verran monimutkainen juttu, että välillä itsekin miettii minne itsensä siellä laittaa jos haluaa selvitä hengissä (mm. tänään elin jännittäviä hetkiä, kun kuorma-auto päätti ryhmittäytyä vasemmalle, mutta kuitenkin ilman vilkkua kääntyi oikealle!), saatikka joku eskarilainen. Jos lapsi ei osaa (mikä on lähes mahdotonta, mikäli ei ole koskaan minkäänlaista ohjeistusta liikenteen suhteen saanut) tai ymmärrä, silloin se ei siellä voi yksin kulkea, vaan tarvitsee opastusta ja aikuisen vierelle. Piste! Eihän äiti tokikaan voi koko elämäänsä taluttaa pikkepellervoa kädestä, mutta joku roti tähän touhuun.

Nyt on aivan turha ottaa esille "ei sulla oo lapsia, et voi tajuu"-korttia. Vaikka mulla olis sataviistoista mukulaa ja naapurinkakarat päälle, mä en siltikään olettaisi 4-vuotiaan olevan kykenevä toimimaan liikenteessä fiksusti - enkä edes sen juuri ja juuri yläasteikäisenkään.


Turvallisia kilometrejä!
18 kommenttia:

 1. Niin totta ja nuoret 12-13v jätkät pitää erittäin hauskana sitä, että autoilija pelästyy, tekee äkkijarrutuksen ja melkein tömähtää päin näitä kahta jätkää.

  Olin kotipaikkakunnalla ja ajoin mutkan takaa ja näin kaks jätkää. Alkuun näytti siltä, että ne jää odottamaan toiselle puolelle mun ajavan siitä ensiksi ohi ja sit vasta he ylittää tien. Kas kummaa kun nää kaks jätkää tahallaan pomppaa pyöriensä kanssa tielle ja itse ehtii just ja just hiljentää vauhtia. Vielä nään näiden jätkien räkättävän perään.

  Äly viilaa täysillä eikä ymmärretä, että, vaikka 40km/h on aika pienen tuntuinen vauhti, niin se kyllä pyöräilijään tömähtää. Ja vielä kun ei käytetä kypärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja näkee näitä välillä kyllä fiksuissa aikuisissakin. Vaikka pyörätie onkin alue jossa autoilijan pitää varoa, niin se ei tarkoita, että siihen enää pamahdetaan siinä vaiheessa kun autoilija on just eikä melkein siinä suojatiellä.

   Selvis säikähdyksellä. Tää mamma oli joku 40v.

   Poista
  2. miten ne mukulat keksiiki kaikkee? mä olin kakarana itte niin pelkuri että ei olis tullu pieneen mieleenikää :D

   Poista
  3. En kyllä yhtään tiiä :D
   Itte oon kyllä ollu sellane vauhtikakara, et oon vaan menny pyörän kanssa ja meinannu jäädä auton alle. Vauhdin huumaa varmaan :D

   Poista
 2. joo, en ymmärrä et miten jotku ei kato ees että tuleeko autoja. monesti saanu autolla tehä äkkijarrutuksen ku jostain puskan takaa tulee täysillä joku joka ei viitsi edes vilkasta tuleeko autoja :o kyllä mulle on pienenä opetettu, että AINA katotaan että tuleeko autoja ja sitten vasta mennään. ja sit tää että täälläpäi saattaa kolmeki ajaa vierekkäin eikä varmasti väistetä vaikka vastaan tulee joku. tai että pitää ajaa siksakkia tien toisesta reunasta toiseen. onneks oon aamulla aina siihen aikaa pyörällä liikenteessä, että siellä ei paljon muita näy, säästyy hermot :-D

  VastaaPoista
 3. Ekskjyyyysmiiiii missä kypärä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vaa..ku muitenki liikennekasvatuksest puhuit,,:3

   Poista
  2. No, mä olen kuitenkin aikuinen ihminen ja vastaan itse itsestäni ja toiminnastani - vähän eri asia joku yksinään sotkottava apupyörätön neljä vee, kuin hissunkissun syrjäisillä kujilla rullaileva pelkuri (muahan ei mihinkään valtavan liikenteen sekaan saa! :D) Tokihan kypärä on turvavöiden ohella turvallisuustekijä numero yksi, mutta en sellaista omista vielä tässä vaiheessa.

   Poista
 4. ^kateelliset huutelee. Oot kaunis :*

  VastaaPoista
 5. Siis pahinta mitä liikenteestä löytyy on pikkulapset pyörillä !!!! Ei varmasti katota mihinkää suuntaa ja suihkistaa tuhatta ja sataa ees taas että ihan sama millä oot liikenteessä jäät alle tai ajat jonku päälle !! Niin ärsyttävää pitäs opettaa että ei se autoilija sua nää/huomaa/kerkee pysähtyä jos oot edessä ja parasta on se että ku ne naperor sit aiheuttaa sen onnettomuuden nii äkkiä karkuun niin kovaa kun pääsee ! Ja kyllä olen todistanut tämän että nuoret on kaatunu mopolla ku on joutunu naperoitten takia tekemään äkkijarrutuksen ja äkkiä polkee vaa paikalta ku kattoo että oho on ne vielä elossa !! Tulipa avautuminen :D

  VastaaPoista
 6. Jep... Oma veljeni sai kerran ilahduttavan ajokokemuksen juuri tällaisten yksin kirmailevien kakaroiden takia. Ajoivat 40km/h alueella peräkanaa kahden kaverin kanssa, veljeni viimeisenä minun laiskalla skootterillani. Auton takaa keskelle tietä juoksi kaksi alle 10v. lasta ja koko letka joutui jarruttamaan nopeasti. Skootterista lähti etupyörä alta ja velipoika kaatui, jäi siis keskelle tietä makaamaan ja skootteri liukui kyljellään päin edellä olleen kaverin mopoa joka sitten myös kaatui. Skootterista meni kaikki katteet paskaksi ja veli oli aika ruhjeilla, mutta lapset hyppäsivät johonkin autoon joka sitten ajoi pois? Siis siinä ihan vieressä oli auto jonka kuljettaja takuuvarmasti näki kaiken. Siinäpä vastuullinen aikuinen. Veli oli todella pahoillaan skootterin takia vaikka eihän se nyt sen vika ollut. Vituttaa vaan tuollanen kun ei kakaroille opeteta mitään tapoja ja aikuinen vielä näyttää esimerkkiä poistumalla paikalta kysymättä edes että miten kävi.

  VastaaPoista
 7. Itsekin kun asun seudulla, jossa on paljon lapsia, niin tulee vastaan näitä alle 5-vuotiaita jotka sitte yksin siellä teiden keskellä seikkailee. Kerran ajoin mopolla ja eessä oli liikenneympyrä nii siinä keskellä liikenneympyrän tietä oli sellane pikkutyttö tuijottamassa, mutta tajus sitten siirtyä sivulle ku heilutin kättä. Lisäkshän näillä pikkusilla on sellane ongelma, että kun ne pyörillään polkee ja sitte kääntyy katsomaan taaksepäin niin pyörä lähtee kaartamaan keskelle tietä. En kyllä tosiaan ymmärrä että miten näitten lasten vanhemmat uskaltaa päästää ne liikenteen keskelle. Vähän aiheesta poiketen tuli kuitenki mielee sellanenki kerta ku lapsi talutti koiraa. Eihän siinä muuten mitään, mutta tää koira oli isompikokoinen kuin se noin 5-vuotias lapsi...

  VastaaPoista
 8. Nytpä päästiin asiaan. Tästä tulee ihan hirvee valituskommentti, mutta pakko päästä avautumaan edes johonkin : D
  Meillä on täällä sellainen hauska alikulkutunneli, josta ei varsinkaan kesäisin ja iltaisin pääse läpi, kun siellä on joku saamarin dokarisakki skoottereineen. Jumalauta niille uskalla edes sanoa mitään, heittäisivät varmaan pian jokeen tai jotain.

  Toisena pikkulapset liikenteessä. Just pari viikkoa sitten katottiin kun sellaiset vajaa viisvuotiaat vetelee potkulaudoillaan edestakaisin autotien yli ja aivan varoittamatta. Vähän hermostuttaa moiset kun on juuri itse ajo-opetuksessa aloittanut, että mitäs jos en vielä aloittelijana ihan ehdi liikenneharjoituksissa mokomiin reagoida.
  Viime kesän lopussa meinasi käydä ikävästi, kun olin menossa pyörällä kotiin kaupungin halki. Ajan tarkasti siinä missä pitääkin, kunnes yhtäkkiä eteen suihkaa jonku kerrostalon pihasta pari kakaraa. Lopputulos: En ehdi jarruttaa, törmään toisen niistä pyörään -> lennän oman pyörän sarvien yli ja tämän junnun pyörän yli ja tulen ohimo edellä asfalttiin. Jotenki selvisin kotiin, sain kuitenkin ihan kivan tärähdyksen päähän sillä en lopulta pysynyt enää pystyssä ja pahoinvointi oli aika melkoista, jouduttiin lisäksi epäilemään että käsikin olisi murtunut kun ei liikkunut pitkään aikaan yhtään mihinkään.

  Suoraan sanottuna vituttaa kun vanhemmat ei viitsi katsoa lastensa perään...

  VastaaPoista
 9. Ja muistetaanpas sitten sekin, että aina pyöräilijällä ei ole oikeutta rynnistellä edes lain mukaan suojatielle miten vaan. Pyöräilijä ei ole jalankulkija kuin taluttaessaan pyörää. Tämä ei tunnu menevän ihmisten päähän.

  "Poliisi muistuttaa, että pyörätiellä ja varsinkin jalkakäytävällä ajavan pyöräilijän on pääsääntöisesti väistettävä ajoradalla liikkuvia ajoneuvoja. Liikenneturvan mukaan pyöräilijä voi ylittää ajoradan suojatietä pitkin, jos pyörätie tai kevyen liikenteen väylä jatkuvat suojatienä tien yli, mutta pyörätie ei anna pyöräilijälle etuajo-oikeutta.

  Pyöräilijällä on etuajo-oikeus suojatiellä vain, jos autoilijan väistämisvelvollisuus on osoitettu erillisellä liikennemerkillä kuten kärkikolmiolla tai stop-merkillä tai jos autoilija kääntyy.

  Muissa tapauksissa pyöräilijä on väistämisvelvollinen."

  VastaaPoista
 10. Hei,
  heti ajattelin puuttua kirjoituksen olennaisimpaan, eli possuun manikyyrissä :)
  Lueppas tuosta, kyllä ne saparohännät vain kovin fiksuja ovat <3
  http://www.huffingtonpost.com/ingrid-newkirk/9-ways-pigs-are-smarter-t_b_5154321.html

  VastaaPoista
 11. Juurikin näitä asioita, jotka saavat aikaan suunnattoman road rageni... vaikka ajankin vaan pyörällä :DD

  Kovasti törmään myös siihen, että näillä pyöräilevillä/muuten vain liikenteessä hyppelevillä pikkuisilla on kyllä aikuinen mukana, mutta sitten, kun olisi tarkoitus väistää, niin arvatkaapa mitä? That's right, kyseinen aikuinen EI TEE ELETTÄKÄÄN ilmaistakseen niille ipanoille, että pois alta!

  Noista keskellä tietä kulkevista on vielä pahemmat patoumat. Se on niin helvetin ihanaa ajella alamäkeen kapealla jalkakäytävällä, kun urpot katsovat oikeudekseen tukkia sen. Tätä esiintyy tosin aivan kaikenikäisten keskuudessa ja oikeastaan enemmän on tehnyt mieli huutaa niille idiooteille aikuisille, että ette sitten yhtään voi ajatella, missä kuljette...?

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!