HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

tiistai 5. elokuuta 2014

treenin (pitkä) matematiikka

"Montako toistoo millä painoilla?", "Kuinka monta kertaa viikossa?", "Onko parempi kakstoista vai kolmetoista toistoo?! Vai ehkä kakstoista ja puoli!!?" ja läpätilää. Urheilulehtien "kysy urheiluhierojakehonrakentajaravitsemusterapeutilta"-palstat repeää saumoistaan, kun ihmiset fanaattisesti haluavat tietää sen maagisen numeron siihen, että kuinka paljon ja mitä. Ja milloin! Ja kuinka kauan! APUA!

Ennen vanhaan ihmisillä oli pääsääntöisesti kauniit, sopusuhtaiset ja urheilulliset vartalot - mikäli aikaa tuli vietettyä navetassa, heinäpellolla ja puusavotassa (tsekkaa vaikka vanhoja valokuvia, Suomifilmejä tai taidetta!). Kehot muokkaantuivat solakoiksi, vahvoiksi ja elinvoimaisiksi lapion varressa, ei hittisalilla neontrikoot jalassa. Eikä silloin mietitty, että kuinkas helvetin monta toistoa tällä paskatalikolla talikoin, että tulee kiva haba.

Mä en vaan tajua tätä hysteriaa. Jos teet yhdenkin toiston väärään suuntaan tai pidät kolme sekuntia liian pitkän tauon liikkeiden välillä, sä olet epäonnistunut treenissäsi, kaikki on turhaa ja samantien voisit vaikka viillellä ranteita kahvakuulalla tämän massiivisen mokan vuoksi. Tokihan nyt on selvää, että on eri asia heilua sata kiloa selässä lyhyimmillä sarjoilla kuin että vetää viissataa toistoa puolen litran vesipullo kädessä, mutta come on! Mutta joku saatanan järki tähänkin!

Siis miten sunnuntaiurheilusta ja hauskasta harrastuksesta on tullut tollasta helvetin kellon kyttäämistä ja pitkän matematiikan vaativaa puurtamista? Vai onko kaikki nykyään kehonrakentajia, joille se reenaaminen on juurinkin sitä matematiikkaa ja pilkuntarkkaa hommaa? Vai eikö ihmiset jumalauta enää tiedä miltä itsestä tuntuu? "En kyllä yhtään tiijjä onx tässä liikaa painoo, kysynpä jostain palstalta helppii!!" AIVAN! Kysy samalla miten voit kadota jälkiä jättämättä, niin tälläkin yhteiskunnalla on toivoa.

Lenkit mitataan, kellotetaan ja niistä lasketaan kaikenmaailman analyysit hikilitroista vitutuskäyriin. Puntilla temmelletään orjallisesti sekuntikello kädessä ja vatupassi toisessa, että menikös tää askelkyykky nyt vähän vajaasti vaikos eikös. Mitään ei voi tehdä enää fiiliksen mukaan. Aina on joku kyselemässä numeroiden perään ja sönköttämässä siitä, kuinka nyt tutkimusten mukaan on kannattavampaa jättää se yksi toisto väliin ja lisätä puoltoista nanosekuntia treenin ja suihkun väliin. Mulla on pieni kutina, että kroppaa tuskin kiinnostaa paskaakaan yksi sekunti, toisto tai jopa päivä sinne tai tänne pitkässä juoksussa, mutta ilmeisesti kaikella on niin saatanan valtava merkitys kaikkeen.

Onhan se ihan kiva, että apua saliohjelmiin ja yleisestikin liikuntaan saa nykyään joka palstalta ja foorumilta, mutta jos kuitenkin jätän nyt väliin. Minä ainakin osaan toistaiseksi arvioida mitä oma keho jaksaa ja mitä ei.


14 kommenttia:

 1. mun oli ihan pakko näyttää joitain kohtia äidillekkin, ja täällä me yhdessä naurettiin niille:--D
  loistava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha ihana :D kiitos ja äitille terkkuja!

   Poista
 2. Mittaus tuo joskus motivaatiota samalla tavalla kuin esim. musiikin kuuntelu tai uudet treenivaatteet, mutta ei se pitkälle kanna:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ainakin ahdistaa joku sekuntikello suunnattomasti :D myönnettäköön että oon polar loopiin aivan koukussa mutta raja se on johonkin vedettävä!:D

   Poista
 3. Multa ainakin menee maku koko touhusta jos sen itse suorituksen lisäks pitää alkaa laskemaan yhtälöitä ja ripustaa itsensä täyteen kaikenlaisia mittareita sun muuta. Tulis ihan sellanen olo että olen vaan joku koe-eläin ja teen tätä osoittaakseni muille olevani jotakin. :(

  Täytyy sanoa että mitään tuloksia ei näy (hurjat viisi viikkoa takana) mutta omaan tahtiin tekeminen ja meneminen tekee tästäkin pikkusen siedettävämpää, kun en suoraan sanottuna koko touhusta nauti sitten pätkääkään. Mutta kun istumatyö niin ei voi kotonakin vaan istua ja makailla... :D

  Kiitos Jenni piristävästä postauksestasi, vähän helpotti tuskaani siitä että ulkoisesti en ole muuttunut yhtään! Tästä blogista saa aina takuuvarmasti päivän naurut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viidessä viikossa ei hirveästi ulkoisia muutoksia tapahdu - eikä niitä huomaa varsinkaan itse! Mutta mieti sitä kaikkea hyvää mitä kropassa ja lihaksistossa on tapahtunut!:) nykyään keskitytään ihan liikaa siihen pintaan eikä osata iloita liikunnan tuomista terveyseduista! Kun kauppakassit tuntuu kevyeltä ja portaissa ei enää puuskututa saa antaa itselleen ison kiitoksen!:) iloa treeniin sinulle!:) ja kiitos!

   Poista
 4. Aaahh totta! Tai se, että montas kertaa viikossa siellä salilla pitiköän käydä, ittellä ollu nyt neljä viikkoa taukoa koska kesä ja juokseminen <3 jotkut sitte kauhistelee "siis mitttää et oo siis käyny salil" tai vaihtoehtoisesti sillon ku siellä käy, totea jollekki että käyt siellä about kolme /neljä kertaa viikossa, riippuen fiiliksestä niin "siis siellähän pitää käydä kuus kertaa viikossa ja olla sen kolme ja puol tuntii ei muute saa tuloksii daa"

  VastaaPoista
 5. Ei liity aiheeseen, mutta ootko ikinä kattonu tv-sarjaa nimeltä Chasing Life? Todennäköisesti et kun sarjaa esitetään vasta jenkeistä ensimmäistä kautta, mutta kuitenkin. Sarjan pääosassa näyttelee näyttelijätär nimeltä Italia Ricci ja voi kuinka mulla tulee jokaisen jakson aikana mieleen, että tuo näyttää niin paljon Lets Fake it -blogin Jenniltä. Yhdennäköisyys on sun kuvien perusteella ainakin omaan silmään merkittävä :D Kyseisellä näyttelijättärellä on yhtä suuret otsarypyt kun sullakin :D

  VastaaPoista
 6. En mä jaksa niin tarkkaan aina kytätä sitä toistojen määrää ja muuta. Joku päivä menee kevyesti 2x15 ja joku päivä jopa 2x12 samoilla painoilla tuottaa tuskaa. Ei aina vaan kulje yhtä hyvin. Sekunttikelloa en tajua kuin jossain kestävyysjutussa, kuten vaikka lankussa. Tekeekö sillä muuten muka jotain, ei?
  Ja ei varmana mene kaikki liikkeetkään aina ihan täysin oikeen, joskus sitä vaan ei jaksa siihenkään ihan täysillä keskittyä ja sit huomaa että "ai perhana, taas ne hartiat on korvissa kiinni..."

  Parasta on kuitenkin nää toopet mitkä tulee "hyvää hyvyyttään" neuvomaan ja opastamaan. Kerrankin yks äijä tuli suu vaahdossa selittään kun mulla on ihan liian pienet painot kun tein yhden käden kulmasoutua (mä siinä jo arvoinkin että kyttääkö toi äijä vai kuvittelenko vaan). Ainakin tuplamäärä pitäs olla kun menee niin helpon näköisesti! (Ja mulla tais sillon olla siinä jotain 7kg...) Jos mä vetäisin nyt tuplapainon tohon, niin mulla menis lavankohottajat NIIN jumiin että hieroja sais tehdä tosissaan töitä. :D Jotkut varmaan voi jopa ottaakkin tommosten neuvoja tosissaan, mutta itseä ainakin vituttaa tommoset sunnuntaisalittelijat jotka kuvittelee tietävänsä kaiken bodaamisesta koska ovat lukeneet foorumilta jonkun Sportti-Masa73:n vinkkejä ja syövät protskurahkaa aamupalalla, sillä pahimmassa tapauksessa joku vielä loukkaa ittensä niiden neuvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta... Mulla itselläni on skolioosi, vikaa vas. lonkassa ja jotain epämääristä jäykkyyttä alaselän nivelissä, joten mä en yksinkertaisesti kykenen tekemään kaikkea tismalleen niin kuin oppikirjassa sanotaan, jotkut harvat asiat ovat mulle fyysisesti mahdottomia. Silti aina välillä joku tekopirteä täti tulee kertomaan miten mä teen asian X väärin, vaikka ei tiedä mitä mä teen - luotan kuitenki fysiatrin ja fysioterapeutin antamiin ohjeisiin enemmän, kuin asiasta tietämättömän saliseijan tipseihin. joo, hyvää tarkoittaa, mutta..... ei aina jaksaisi selitellä ihmislle omia fyysisiä vajaavaisuuksiaan :D

   Poista
 7. Hahah, voi tunnistan itseni ;) Olin tommonen vielä vajaa vuosi sitten. Ite luulen, että tommonen kysely mukatietämättömyys on osa sitä prosessin aloittamista/lykkäämistä. Ikään kuin treeniä ja terveitä elämäntapoja ei vois aloittaa, ennen kun on täysin varmistunu siitä, MITEN niitä tuloksia saa. Kai sitä haluaa jonkun vakuuden, että mulla sitten pitäis kroppa näyttää kolmen viikon päästä tolta jos teen niin ja näin.
  Olen puolessa vuodessa saannut 8 kiloa pois. 76kg kilosta 68kg. Eikä sillä kuinka monta toistoa olen salilla tehnyt, ole ollut mitään merkitystä. Keho tajusi, että nyt liikutaan ja sitten paino alkoi putoamaan. Vielä on matkaa, mutta olen ylpeä, että keskityin siihen, mikä itsestä tuntuu hyvältä, enkä seurannut muita. :)

  VastaaPoista
 8. Itse tietty tulevan ammatin (fysioterapeutti) takia kannatan sitä, että tekniikka / liikemallit eri harjoitteisiin ois kunnossa, että vaikutus kohdistuu oikeisiin lihaksiin ja lihastasapaino pysyy kunnossa, jolloin vältytään rasitusvammoilta, virheasennoilta, turhilta kulumilta yms. Siinä mielessä on tärkeää, että liikkeet tekee oikein, mutta enpä minäkään lähtisi sitä joltain palstoilta kyselemään vaan treenatessa pyytäisin vaikka kaverin ja/tai kuntokeskuksen henkilökuntaan kuuluvan tyypin tsekkaamaan,et meneekö liike ihan päin kettua vai ei, jos olisi sellainen akuutti tilanne. Peili on myös hyvä apuväline, saa saman tien visuaalisen palautteen.

  Ja komppaan ihan täysillä sitä, että treenatessa pitäis kuunnella sitä omaa kroppa eikä vaan orjallisesti suorittaa. Tottakai ohjelma antaa suuntaviitat siitä, mitä pitää tehdä, mutta ihminen itse tuntee kropassaan että lähteekö tänään vai ei. Välillä ihan hirvittää tää liikkumisen ulkonäkökeskeisyys ja fitness-ilmiö (aina pitää treenata jotain suurempaa tarkoitusta varten).

  olipas lässynlää kommentti, mutta tuntui siltä että jotain piti sanoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan tekniikka täytyy olla hallussa, edes pääpiirteittäin, sehän on selvä. varsinkin jos painojen kanssa pelaa. Mutta sellainen orjallinen hikitippojen laskeminen on musta vaan ihan sekopäistä touhua!

   Poista

Ei muutaku kommenttia tiskii!