HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

maanantai 27. lokakuuta 2014

(esi)merkillistä nuorisoa

Joskus kirjoittelin postauksen vanhuksista, seniorikansalaisista ja siitä, kuinka vanhat ihmiset koetaan nyky-yhteiskunnassa lähinnä taakkana. Mikä on mun mielestä aivan käsittämätöntä, koska he ovat oman osansa tehneet tämänkin yhteiskunnan eteen ja edelleenkin rikastuttavat maailmaa omilla persoonillaan. Mä en siedä tätä vallitsevaa ajatusmaailmaa hektisessä tehokkuusyhteiskunnassamme, että vanha ja raihnainen eläkeläinen ei ole enää ihminen, vaan taakka yhteiskunnalle ja omaisilleen. Kun työt on tehty niin ei muuta ku mummoparka unholaan, eihän sillä enää mitään tehdä. Yhh, ajatuskin kuvottaa.

Mutta kyllähän nuorisokin saa niskaansa aika paljon kuraa. Jokainen alle kaksvitonen on narkkari tai ainakin juoppo, työtön, laiska pleikkariurpo, jolla ei ole käytöstapoja, koulutusta tai edes kiinnostusta tehdä asioiden eteen mitään. Nuoret ne vaan roskaa, kiroilee, löhöilee, kasvattaa persettään muttei aivojaan ja hengailevat sossunluukulla kaljarahan toivossa. No, ikävä kyllä sellaisiakin sankareita keskuudestamme löytyy, mutta kyllä, pääasiassa nykynuoret ovat hyvinkin fiksuja ja oma-aloitteisia ihmisiä.

On surkuhupaisaa, kuinka aina paskaa niskaansa saavat joko laiskat nuoret tai tökeröt vanhukset. Eli ihmiset, jotka eivät ole vielä yhteiskunnan täysipainoisia jäseniä ja ne, jotka ovat jo pikkuhiljaa jättämässä aktiivisen elämän vaikuttajana ja maksajana taakseen. Unohdetaan, nuorissa se tulevaisuus kytee ja HE ovat niitä, jotka tätä maatakin vievät eteenpäin. Jos asenne on se, että kaikki ovat joka tapauksessa laiskoja älykääpiöitä, on turha odottaa edes mitään muuta.

Miten kukaan voi kehittyä ja saada järkeä päähän, jos kukaan ei anna  niitä lähtökohtia. Ei auta, että on kiva koti ja hauska opettaja, vaan se vaatii muiltakin ihmisiltä oman panoksensa. Omalla käytöksellä näytetään sitä kuuluisaa esimerkkiä, jonka mukaan lapset ja nuoret lähtevät toimimaan. Jos heti sanotaan, että onpas saatanan laiskaa sakkia, niin mitäpä muuta voit edes olettaa? Jumalauta sitä saa mitä tilaa!

Ja keski-ikäiset, jotka ovat aktiivisempia maksajia, äänestäjiä, vaikuttajia ja toimijoita, heistä ei sanota mitään, vaikka heissä ne suurimman luokan v-päät elää. Mä voin sanoa, että tunnen aivan varmasti enemmän mulkvisteja keski-ikäisiä, kuin nuoria tai vanhuksia. Silti nämä edeltämainitut ikäryhmät saavat sen suurimman paskavyöryn niskaansa. Pääasiassa kiireiset pukumiehet, töykeät perheenäidit, naama norsunvaginalla tuhahtelevat tädit ja omahyväiset sedät ovat niitä urpoja, jotka ohittelevat jonoissa, eivät päästä suojatien yli, eivät vastaa tervehdykseen, istuvat kauppojen kassoilla ja motkottavat miten kaikki ovat niin laiskoja ja epäystävällisiä. Eivät lapset, nuoret tai vanhukset. Toki poikkeuksia löytyy jokaiseen suuntaan, mutta kyllä se pääasiassa rullailee näin.

Mä en muista yhtäkään kertaa elämässäni, että asiakaspalvelutehtävissä ollut nuori henkilö olisi käyttäytynyt mua kohtaan epäasiallisesti; päinvastoin mua on teititelty, toivotettu hyvää päivänjatkoa ja hymyilty aurinkoisesti. Suojatien yli päästävät aina iloiset mopopojat ja -tytöt, eivät ne kiireiset Mesemiehet ja -naiset. Työelämässäkin mä olen törmännyt pääasiassa iloisiin ja aktiivisiin nuoriin opiskelijoihin. Mistä tämä kaikki paska nuorten niskaan sataa? Sen ajan jonka käyttää nuorten haukkumiseen voisi käyttää lasten ja nuorten opastamiseen ja hyvän esimerkin näyttämiseen; veikkaan että tulokset olisivat jokusen asteen parempia.

Kannustankin kaikkia teitä lukijoita osallistumaan näihin "talkoisiin" antamalla oman panoksenne näyttämällä fiksua esimerkkiä ja käyttäytymällä niin kuin toivoisitte itseänne kohtaan käyttäydyttävän - niin leikkikentän laidalla kuin kassajonossa ja kotonakin. Mukavaa maanantaita ja ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!6 kommenttia:

 1. Itse törmään joka ikäryhmässä tolloihin ja siksi en ookkaan muodostanut mistään ikäryhmästä onnekseni mitään yleistävää mielipidettä. Ihmetteln kyllä tätä samaa, koska on paljon nuoria, jotka on fiksuja, samoin vanhuksia jne.

  Mutta kyllä joskus ottaa niin paljon kaaliin, jos joku oikeasti laiskottelee vaan ja useimmiten oon törmännyt tässä nuorisoon/nuoriin. Esim. mun yks tuttu, joka valmistui 1,5v sitten eikä ole päivääkään sen jälkeen kunnolla tehnyt töitä eikä edes yrittänyt hakea töihin, vaan keksii mitä tymerimpiä tekosyitä miksei nyt voi hakea töihin, kuten lapsellani on pian synttärit ja niitä pitää järjestellä. Ja meinaa hakea uusiksi opiskelemaan.

  Ja kesällä työpaikallani oli yhden vanhan työkaverin poika tutustumassa hoitoalaan, mutta suurimman osan ajasta kulutti istuskelemalla sohvalla ja pelaamalla puhelimella. Teki kyllä jos annettiin joku tehtävä, mutta heti sen jälkeen uusiksi sohvalle ja pelit käteen :)

  Mutta nämäkin on vaan kaksi nuorta ihmistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kans yks ei päivääkää "kunnon" työtä tehny 2013 vuoden valmistumisen jälkeen :( Kyrsii kyllä kaveris asenne, ettei edes yritä hakee duunia.
   Ite oon laittanu työhakemuksia vaikka minne ja vaikka minkälaista, muttei oo tärpänny (ilman työkokemusta ei paljoo juhlita..), ja kouluunki hain.
   Äh, alkaa taas vituttaa ku kukaan ei huoli ja toiset ei ees yritä.

   Poista
  2. Joo ja parasta, että kyseinen ihminen on perheellinen, ruikuttavat miehensä kanssa rahasta ja kuitenkin on varaa ottaa autolainaa ja viedä lasta päivähoitoon, vaikka itse ollaan koko päivä kotona.

   Mutta jokainen tyylillään tallaa :)

   Poista
 2. Mua taas ärsyttää nykynen asenne opiskelijoita kohtaan. "Saatanan loinen", "mee töihin", "mikset valmistu määräajassa, ei voi olla nii vaikeeta", "eikö työt maita kun et semmosii tee", "kuule sun alas oppis paremmin töissä kun koulussa..." ja vaikka mitä.

  Opiskelen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, kandi myöhästyy puolella vuodella ja maisterin paprut toisella tulevan vaihdon takia. Myöhästyminen johtuu koulun byrokratiasta; et pääse kurssille jossei sulla ole X määrä opintopisteitä, harmi et sul on niit ny määrä Y... tuu ens vuonna uudestaa (ja huomaa että oot "vuoden myöhässä" koska opintojärjestelmät muutettiin).
  Toki vaihdan alaani logopediaan, oikeaan haaveeseeni, jos ne joskus mut sivuainepaikalta hyväksyy sisälle täysvaltaisesti. Mutta kelpaa tää b-suunnitelmakin.

  Niin, ja teen kolmivuorotyötä koulun ohessa. Niin paljon, että nostan 9 kuukauden sijaan tuet vain seitsemältä, enkä ole lainaa tarvinnut.

  Jaa että laiska työtön loinen. Haistakaapa homeista kalaa te keski-ikäset, joilta nää kaikki kommentit oon kuullut.

  VastaaPoista
 3. Oli muuten hyvä näkökulma, en ollutkaan ajatellut tätä näin, vaikka juuri näinhän se on. Kiitos Jenni taas hyvästä kirjotuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Tsemppiä anonyymi 18.52! Sietääkin haistaa homeen mokomat mistään tietämättömät... Näitä juttuja kun kuulee ja lukee, että vaikka tekisit mitä niin aina on joku valittamassa ja arvostelemassa. Jos et halua hankkia lapsia, oot itsekäs paska, joka ei täytä naisena olemisen päätehtävää. Jos taas hankit lapsia, tuet on olemattoman pienet eikä vaikeiden ongelmien kanssa painiskelevia perheitä auteta tarpeeksi. Et saa töitä ilman alan koulutusta, mutta jos taas opiskelet oot laiska lahna, joka on koulussa kun et halua tehdä töitä. Jos menet amikseen, sukulaiset utelevat että kai kouluttaudut vielä korkeammalle. Jos oot lukiossa saat harva se päivä kuulla, että hukkaat aikaas ja saat pelkät haistapaska-paperit. Miksei voida vaan antaa kaikkien tehdä omat valintansa ilman että jollakin on siihen jotain sanomista?

   Ugh, olen puhunut.

   Poista

Ei muutaku kommenttia tiskii!