HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

kun fitnessvillitys lähti lapasesta

Facebookissa on parisen päivää kiertänyt fitnessurheilija Ulla-Riitta Koskisen postaus fitnessurheilun luomasta prinsessailluusiosta ja kisakunnon fanaattisesta ihailusta,  ja mä olen suoraan sanottuna vähän tyrmistynyt. Ei, mä en ole tyrmistynyt siitä, että kirjoittaja hyvinkin suorapuheisesti tuo ilmi lajin nurjan puolen (päinvastoin - Ulla-Riitalle lämpimät terkut ja kymmenen pistettä rohkeasta kirjoituksesta, hienoa että joku ravistelee tätä fitnessmanian pauloissa olevaa kansaa!), vaan mä olen hämmästynyt postaukseen kirjoitetuista kommenteista: "Hyvä kirjoitus!!! Ihanaa että joku sanoo suoraan!!!". Siis tarvitseeko jonkun tosiaan erikseen sanoa, että oranssinruskean 40-kiloisten silikonitissisten harjanvarsien ihailu on pikkuriikkisen sekopäistä touhua?

Ei unohdeta sitä faktaa, että jos tavallinen pulliainen kyseenalaistaa tämän kauneusihanteen kyse on silkasta kateudesta, mutta kun sen taas tuokin ilmi alan harrastaja, niin tilanne onkin aivan eri. Jotenkin huvittavaa ja toisaalta taas vähän surullista, että kyseinen postaus sai niin mahtipontisen vastaanoton. Veikkaan, että puhtaalla maalaisjärjellä ja suhteellisuudentajulla varustetut ihmiset tuskin saivat mitään suurta ahaa-elämystä postausta lukiessaan. Toisaalta veikkaan myös, että maalaisjärki ei taida olla tällä hetkellä in.

Kuvittelevatko nuoret naiset oikeasti, että itsensä näännyttäminen dieetillä afrikkalaisen lapsen kokoiseksi (jos silikonia ja pyöreäksi kyykättyä persettä ei lasketa) on ihan normaalia ja terveyden kannalta tavoiteltavaa? Että se on jotain urheilua? Joo, todellista urheilua näyttää solariumiin nukahtaneelta ja nälkäkuoleman partaalla olevalta Barbielta, jonka sydänkäyrä vetää samanlaista siksakkia, kuin juopunut ankka.

Muistan kun itse vuosi pari takaperin kyseenalaistin fitnessurheilun myötä tullutta kauneusihannetta ja mulle sanottiin kauhistellen "siis toihan on just hyvä ku ihmiset haluu olla vahvoja ja lihaksikkaita, siis toihan on just tosi terve ihanne". Hei kamoon, onko ihminen voimakas, vahva ja kaikin puolin huippukunnossa, jos rasvaprosentti liitelee nollan lähellä ja luut törröttää oranssin nahkan läpi? Onko se normaalia?

Musta tuntuu, että tää villitys on riistäytymässä käsistä - eikä mistään isoista ja lihaksikkaista käsistä. Toi nyt vaan on sellainen laji, että siinä pärjää vaan harvat ja uskon, että suurimmalle osalle se ei sovi ollenkaan. Pitää olla kunnossa niin nuppi kuin pumppukin, että kykenee käymään läpi koko shown. Mä itse varmaan kuolisin dieetin toisena päivänä joko sydänkohtaukseen tai hyppäisin nälissäni sillalta. Ja silti niin moni trikooprinsessa kuvittelee, että hei, toi vois olla NIIN mun juttu! Vähä ihanaa näyttää kimaltavalta ruumiilta.

Oikeastaan kehonrakennuksesta ja fitnessurheilusta alalajeineen ja -luokkineen on tullut huono vitsi tämän teinityttöjen hysterian takia. Tytöiltä tuntuu unohtuvan, että isoilla lavoilla ei menesty, jos näyttää aurinkopuuteroidulta luurangolta.  Mutta silti jostain kumman syystä tää riutunut pissis glitterbikineissä -staili on nyt se kova sana nuorten naisten ja teinityttöjen keskuudessa.

Silti kukaan ei ole vielä saanut perusteltua mulle miksi se näyttää hyvältä niin monien mielestä.

20 kommenttia:

 1. Itse en anna mitään arvostusta kehonrakennukselle. Oon sellanen ku ei ennenkään ihmiset oo kehoa rakentaneet, niin miksi nyt. En vaan ymmärrä :D. Mut ehkei mun tarviikkaan.

  Nykyään ihannoidaan muutenkin niin ihmeellisiä kauneusihanteita, että onko täällä kukaan enää normaali. Yks ottaa silikonit, toinen pumppaa naamaan botoxit ja kolmas ties mitä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos otetaan tuo ennen vertaus huomioon niin ennen ei myöskään ollut niin paljon ylipainoisia kuin nyt. Just oli jossain lehdessä että 52% (vai enemmän?) suomalaisista naisista on ylipainoisia, se on aika paljon.. :D

   Poista
  2. No seki on kyllä totta :D

   Ja on muuten niitäki ketkä ihannoi juurikin tota liikalihavuutta :D

   Poista
  3. Kohta me munkaltaiset tylsät tissittömät naturellit ämmät ollaan harvinaisuus :D

   Poista
  4. Yks asia mikä mua kummastuttaa joissakin pullukoissa, on se, että ne vaatii itselleen miesystävän, joka on lihaksikas jne. mutta sit ite eivät tee mitään muuta kuin mässää sohvalla tai jos liikkuvat niin seki on joskus ja jouluna :D

   Poista
  5. Joo oon kans ihmetellyt tätä niin suuresti.. Naiset odottaa saavansa Hunksin näkösen miehen ja itse vetelee suklaapatukoita koulun takapihalla lärviinsä :D

   Mua naurattaa tuo kuinka heti leimataan kaikenlainen kritiikki mitä tahansa kohtaan (jota itsellä ei ole) kateudeksi. Oli se sitten laihuus, lihavuus tai pitkät hiukset. Ihmiskunta on hieman heikolla tolalla nähtävästi.. :D

   Poista
 2. En nyt muista kuka fitnesjulkku se oli joka sano et 'on ihan normaalia et ennenkisoja dietillä menkat ei tuu ollenkaa'... normaalia? En saa mitenkää mun päähän mahtumaan miten se voi olla normaalia et pistät kroppas niin tiukalle et se päättää jättää menkat väliin :D mut enhän mä toki siitä lajista mitään muutenkaan ymmärrä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hei onhan se tosi normaalia! :D ei vahingollista tai mitään! urheilu on ihanaa! ;D

   Poista
 3. Syömisen LIIKA kontrollointi, suunnittelu, kyttääminen, kaloreiden laskeminen, syyllisyyden tunne, sillä itsensä palkitseminen jne. ovat MINUN MIELESTÄNI lähes aina asioita, jotka eivät kuulu terveeseen syömiseen. MIELESTÄNI syöminen on tervettä, kun syö ravintoaineiden takia, nälän tunteeseen, säännöllisesti, terveellisesti, syömisen jälkeen on hyvä tunne, eikä sen suunnittelu vie liikaa aikaa tai energiaa. Kun ihminen syö näin, mielen ja kehon pitäisi olla tasapainossa. Olen täysin kyllästynyt siihen, miten syömisestä on tehty niin vaikeaa, miksi sitä pitää selitellä tai siitä pitää tuntea syyllisyyttä?

  Okei meni vähän aiheen ohi, mutta pointtini oli se, että kehonrakennus ei ole mielestäni ihailtavaa, siitä syystä, että siihen liittyy syömisen kontrollointi lähes sairaalla tavalla. Ei tietenkään aina, mutta kumminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo äläpä muuta sano. Se, että ennen ihminen söi kun oli nälkä ja sillä sipuli, on pelkkä muisto vain. Kellosta katsotaan vaa'an vieressä, että mitä syödään ja milloin. Ennen ihmiset kykenivät pysymään sopusuhtaisina ja terveinä ajattelematta liikaa ja nykyään kun ajattelemalla ajatellaan, ollaan entistä sairaampia.

   Poista
 4. Mun mielestä toi postaus oli kyl hyvä ja siinä mielessä herättävä, et tälläset mun kaltaset lajiin perehtymättömät tavalliset pulliaiset ei ihan oikeesti tiedä, millasta toi on, koska ei oo ottanut selvää. Myönnän, et oon kattonut ihaillen jotain fitnesskisakuvia - en niinkään, koska se vastais mun ihannetta millään tavalla, vaan koska onhan sellaset lihakset nyt vaatinu paljon työtä ja on siks hieno suoritus. Se eka kuva, miten riutuneelta näyttää kisapäivänä lihakset "löysinä" oli vähän sellanen wake up call, koska en oo todellakaan tajunnut et se illuusio on ihan noin hurja. Siksi musta oli hienoa, että tää Umppu kirjotti asiasta.

  Ymmärrän kyl täysin sun pointin siitä, et kun fitnessurheilija kirjoittaa asiasta, se otetaan paljon paremmin vastaan ku jos vaikka mä olisin latonut faktaa tiskiin. Mut hyvä et otettiin, ja mun mielestä on kans vaan hyvä et toi on levinny niin hullua vauhtia somessa. Jospa vaikka jonkun muunkin silmät aukeis tän jälkeen :D Mut jos senkin jälkeen viel tosissaan ihailee ja hehkuttaa kisakuntoa, ni sit munkin ymmärrys kyl loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis olen myös sitä mieltä, että postaus oli hyvä ja todella rohkea veto. Mutta mua vaan hämmästyttää, että luulevatko ihmiset tuon touhun olevan oikeasti... terveellistä? Tai jotenkin mahdollista näyttää siltä koko ajan....? Mutta kyllähän postauksen levinneisyydestäkin jo huomaa, että postaus on tullut tarpeeseen ja hyvä niin! :)

   Poista
 5. Löysin vasta tän sun blogin ja tää idea on hirveen hauska! Mulla on itellä vähän samantyyppinen täältä tulee ja sanotaan suoraan -linja, koska jonkunhan se on sanottava :) ja nimenomaan, sitä ei pidä ottaa ilkeilynä vaan ihan vaan huumorilla.

  Mitä tulee tähän aiheeseen, kai niitä fitneeskaunottaria täytyis osata jollain fitnesssilmällä katsoa, ja multa ei sellasta kyllä yhtään löydy. Ehkä jonkin sortin urheiluna voin ajatella asiaa, mutta kauneusihanteeseen sitä ei pitäis mitenkään sekoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, musta on kans vähän riskaabelia ylipäätään sekoittaa urheilu, kauneusihanteet ja tietynlainen "extreme" keskenään.

   Poista
 6. Kimaltava ruumis! :D Meinas mennä kahvit väärään kurkkuun..

  Äärimmäisyyksien tavoittelu on aina vähän riskiä touhua. Jos menkat jää pois, aina väsyttää ja painoa alkaa olla sen 40kg, kannattaa kyllä miettiä todella tarkkaan onko se sen arvoista. Itse arvostan kyllä huomattavasti enemmän salmiakkimanteleita, kunnon yöunia ja liikuntaa josta tulen iloiseksi. Mutta minähän oonkin tavis plösö enkä kilpaurheilija. x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot vaan kateellinen!!!!

   Eivaan, komppaan täysin! :)

   Poista
  2. Ai niin, kateutta se olikin.. My bad. :D

   Poista
 7. Jos multa kysytään, niin nainen jonka nahka on pingottunut kireäksi ja on repeämäisillään jättimäisten lihasten päällä, ei ole millään tavalla hyvän näköstä, naisellista tai kaunista. Se ei kyllä oikeastaan ole mun mielestä edes miehekästä... tai inhimillistä. No tietystihän se on niin, että itse olen aina ollut (terveiden, normaalien) pehmeiden ja pyöreiden muotojen kannalla jos naisista puhutaan.

  Ei vaan mene mulla siltikään jakeluun, miksi teinitytöt ja nuoret aikuiset haluaa mennä niin äärimmäisyyksiin ja näyttää epämuodostuneilta ilmapalloeläimiltä ja elää jollakin proteiinijauhekeitolla... Kai sitä nyt elämässä pitäs muutakin olla, kun se peilin ja rasvaprosentin kyttääminen?

  VastaaPoista
 8. Ja varsinki naisilla tää on vaarallista. Naisen elimistö tarttee rasvaa toimiakseen, ja jos sen rasvaprosentin väkipakolla kitkuttaa aivan liian alas nii ei hyvä heilu.

  VastaaPoista
 9. Olen huomannut, että jotkut ex-syömishäiriöiset ovat nykyään innoisaan fitneksestä, mikä on mielestäni vähän pelottavaa. Tottakai on hienoa liikkua ja syödä hyvin, mutta kun se vedetään äärimmilleen, minusta tuntuu että kyse on ortoreksiasta. Ja jotkut bloggaajat ovat vetäneet herneen nenään, kun fitness on yhdistetty syömishäiriöön. "EI TÄMÄ OLE MITÄÄN ANOREKSIAA". No entäs se ortoreksia? Vedetään kolmen tunnin välein rasiasta kanaa ja riisiä/parsakaalia tai taskulämmintä rahkaa. Näin kärjistettynä. En voi ymmärtää :D

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!