HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

kun lääkärit mielensä pahoittivat

Kakkosella on alkanut pyöriä uusi kotimainen sairaalasarja Syke, josta mediassa onkin jo jonkin verran kohistu. Sarja mainostaa itseään ehkä himpun verran kliseisillä sanoilla "Elämä. Kuolema. Draama.", mutta myönnettäköön niiden kertovan aikalailla kaiken oleellisen sarjasta (tuohon täytyisi kyllä lisätä vielä "Hysteeristä naurua.", koska Jarkko Niemen esittämä Saksikäsi-Holopainen on vaan niin mainio hahmo!). Ensimmäiset kaksi jaksoa Yle Areenasta katsottuani voin myöntää jääneeni kerrasta koukkuun - kerrankin kotimainen sarja, jossa on koko ajan jonkinlaista toimintaa ilman ylimääräistä liibalaabaa! Ja kerrankin kotimainen sarja joka aiheuttaa myötähäpeän sijaan mielekkäämpiä tunnereaktioita naurusta suruun ja inhosta iloon. Niin, ja onhan se hoitoalan ihmisenä hauskaa katsoa ohjelmaa, jonka ammattisanastoa ymmärtää.

Mutta. Nyt on sitten lääkärit ja lääkäriopiskelijat ottaneet nokkiinsa.  Heistä kun annetaan niin ruma kuva tässä ohjelmassa. Että kaikki lääkärit nyt ovat muka tunnekylmiä kusipäitä. Ja niin olevinaan Jumalasta seuraavia. Ja nyyh nyyh. Paha mieli on nyt kaikilla sitten, kun sarjassa on yksi korostetun vittumainen kirurgi ja empatiakyvytön ylilääkäri. Voi hellanlettas!

Pitäisikö munkin hoitajana (vaikkakin "vain" lähihoitajana) vetää hernekeitot hengitysteihin, koska sarjassa on myös huoraava hoitsu, yksi on jonkin tason narkkari ja kaikilla enemmän tai vähemmän epämääräiset parisuhdekuviot. Koska tuntuuhan se pahalta, jos kaikki nyt luulee, että kaikki hoitajat nyt sitten myy itseään ja pistää kamaa suoneen kesken työpäivän, koska kuvitteellisessa draamasarjassakin tehtiin niin! Kyllähän tässä nyt paha mieli tulee väkisinkin!

En tajua miksi tuostakin pitää nähdä vaivaa? Vai tunteeko joku pistoksen sydämessään, kun oma ammatti näytetäänkin synkemmässä valossa? Löytääkö joku omia piirteitään kuvitteellisesta hahmosta ja alkaakin harmittamaan? Se nyt vaan on fakta, että joka ammattiryhmään kuuluu niin kusipäitä kuin loistoyksilöitäkin - sen totuuden kanssa nyt vaan pitää elää. Ja mä en usko, että kovinkaan moni talonmies on vetänyt kilareita laiskanoloisen Seppo Taalasmaan takia, tai että  poliisit tuntevat pahaa mieltä katsoessaan Kyösti Pöystin epämääräisiä touhuja.

Ja miksi kaikki täytyy ottaa niin kirjaimellisesti? Jos ohjelmaa mainostetaan todentuntuisena, se ei tarkoita että kaikki menee niin kuin sairaalassa oikeasti menee. Jos haluaa katsoa silkkaa faktaa ilman turhia hömpötyksiä, voi suunnata dokumenttien pariin ja jättää fiktiiviset draamasarjat niistä tajuaville ihmisille.


  Hauskaa keskiviikkoa kaikille, toivottaapi tämä iloinen hoitsu!47 kommenttia:

 1. Mäkin vedin nyt herneen nenään, koska tossa on vaan SAIRAANHOITAJIA eikä yhtään lähihoitajaa!! No ei, mäkin tykkään sarjasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!! Eikä mukana ole tarpeeksi mieshoitajia!! Ja miksi ylilääkäri on nainen eikä mies?? Ja ja ja...

   Poista
 2. lääkärit/lääkisopiskelijat on nyt varmaa siks lähinnä vetänyt ne palkokasvit sinne nenään, että tää sarja siis vahvistaa jo aikaisemmin vallalla olleita ennakkoluuloja/sterotypioita. eli monella on jo valmiiks sellanen käsitys, että lääkäreillä on kusta päässä ja ne on tunneköyhiä ja tää sarja ei anna asiasta yhtään sen parempaa kuvaa. hoitsut taas... no ne on aina ollu sellases sisar hento valkoinen -maineessa, että niillä ei oo varmaan paljon varaa vikistä jos jossain yksittäisessä sarjassa niille oiski annettu vähä rosoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä hoitajastereotypia on sellainen kahvia litkivä laiska läski ämmä, joka polttaa ketjussa ja vihaa työtään :D

   Poista
  2. Itse olen kyllä havainnut aiemmin sairaaladraamoissa annettavan lääkäreistä sellaisen kuvan, että he ovat kuin enkeleitä potilailleen ja tekevät kaikki hommat aina aivoleikkauksista potilaan pään silittelyn kautta puuron keittelyyn. Hoitajat sen sijaan ovat juurikin sellaisia laiskoja ämmiä, jotka lähinnä norkoilevat sairaalan käytävillä juoruilemassa ja litkivät kahvia. Katsokaa vaikka amerikkalaista Greyn anatomiaa. Tosin Greyn anatomia on loistava draamasarja siinä missä suomalainenkin lupaavasti alkanut Syke.

   Poista
 3. Viihdyttävä sarja, mutta ymmärrän lääkäreitä. Yrittävät tehdä parhaansa auttaakseen ihmisiä ja silti ammatin arvostus laskee vuosi vuodelta kuten vaikka papin ja opettajan ammattien. Usein puhutaan arvauskeskuksista ja keltainen lehdistö nostaa aina lääkäreiden suuret ansiot esiin herättäen katkeruutta kateellisissa suomalaisissa. Lisäksi monet lääkäritkin varmasti kokevat ihan oikeasti ongelmana tämän lääkäri-hoitaja-kyykytyksen menneinä vuosina. Kuitenkin siitä ollaan pääsemässä pikkuhiljaa eroon kun vanhat jäärät eläköityvät. Nyt tämä asettelu kaivettiin taas esille heikentäen potilaiden luottoa sekä hoitajiin että lääkäreihin. Hyvin helppo kohta siis tehdä viihdettä, mutta viihteen olisi varmasti saanut revittyä jollakin muullakin konstilla. Tuntuu, että taas on menty sieltä, missä rima on matalin. Mitäs pitäisit itse sarjasta, jossa jokainen lähihoitaja esitettäisiin tahallaan tappavia lääkeannoksia antavina vanhusten vihaajina? Varmasti toisi tunteita pintaan ainakin kutsumusammattina hoitajina työskenteleville katsojille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei se on vain viihdetarkoitukseen tehty sarja. :D ei hoitajatkaan siinä sarjassa mitään puhtoisia sisaria ole. :D ja kamoon, olisiko sarja lainkaan viihdyttävä, jos kaikki vain pitäisivät toisiaan käsistä ja elämä olisi niin sopusoinnussa että? Kyllä hoitajat saavat paskaa niskaan niin paljon muutenkin, että itse en henkilökohtaisesti viitsi repiä peliverkkareita, vaan mulle riittää se mitä itse työssäni näen ja koen - ihania ja motivoituneita hoitajia Ja lääkäreitä.

   Onhan tossa sarjassa mukaviakin lääkäreitä, miksei heitä ole otettu huomioon keskustelussa?

   Poista
  2. Jos mennään lääkäreiden ja opiskelijoiden ajattelu tavan, niin enemmän tuossa "mollata" hoitajia :D huoraava hoitaja joka sanoo suorat sanat omaisille ja kiroilee ja yksi piikittää itseään ja mitäs vielä mm..! Vai onko lääkärit sitä mieltä että hoitajat ovat huoria ja narkareita, että se ei ole mikään ihme? Paljon sarjassa on totta mutta myös liioiteltua, mutta huippu sarja! :D eikä ohjelmia kannata ottaa vakavasti.

   Nytkö minusta tulee huoraava sairaanhoitaja joka pitkittää itseään? "Joo kyllä, Syke kertoo totuuden se on raamattu!"

   Poista
  3. Joo ja sarjassahan nämä hoitajat ovat "heikkoja", kun taas lääkärit itsevarmoja ja vahvoja.

   Ja mua kiinnostaa nähdä esim. juurikin Holopaisen muutos sarjan kuluessa - joskos hänestäkin löytyy pieni inhimillinen puoli? ;)

   Poista
  4. Itseasiassa mua ei haittais yhtään sarja jossa lähärit lääkemyrkyttäis mummoja. Tulispahan kutsumusammattini esille. Viel mielenkiintosempaa olis kun nää samat hoitsukit antais pappojen maata paskasissa vaipoissa. Mua ei haitrais, koska se olisi fiktiota ja tiedän itse hoitavani työni hyvin. :)
   http://perttiavautuu.wordpress.com/2014/10/24/perjantaihaaste-pokaa-lahihoitaja/

   Mutta tästä pahoitin lähihoitajana mieleni, enhän mä edes tykkää päärynäsiideristä :(

   Poista
  5. Kuulosti siltä et mun kutsumus ois myrkyttää mummoja :D ei suinkaan vasn hoitoala on se kutsumus. :D lähihoitajaa ei vaan tv:ssä näy eli sillä tavalla tulisi esille xD

   Poista
 4. Kerrankin sarja jota katsoessani unohdin kaiken muun. Olen myös lähihoitaja ja jos olisin mielensäpahoittaja mulla pitäisi olla isoja hernepeltoja, niin paljon sitä joutuu "vain" lähärinäkin niskaansa ottamaan. Ja mitä tulee sairaalan hierarkiaan, niin valitettavasti sitä löytyy edelleen tällä vuosituhannella ja paljon, sanokoot lääkärit ja lääkäriksi opiskelevat ihan mitä tahansa.

  Syke-sarja on viihdyttävää katseltavaa ja taito se on osata nauraa omalle ammattikunnalleen oli ammatti sitten mikä tahansa. Mielenkiinnolla odotan miten henkilöhahmot saavat syvyyttä lisää omien ongelmiensa kanssa kamppaillessaan ja mitähän kaikkea kliseistä vielä tuleekaan tapahtumaan.

  VastaaPoista
 5. Seppo Taalasmaa laiskanoloinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ulla saanut monta kertaa seppo käskeä töihin, kun seppo katseli raveja ja hengaili isoon kanssa!

   Poista
  2. Et ole selvästi katsonut Salkkareita jos Seppo on susta laiskanoloinen :D Taidat sekoittaa Kariin? Faktat kuntoon.

   Poista
  3. Hahahahayahayahahah tämä ei todellakaan millään pahalla, mutta ottaako joku OIKEASTI salatut elämät näin tosissaan :DD että pitää oikein laittaa faktat kuntoon

   Poista
  4. No koska tää tuntuu olevan merkittävä asia teille, selventää että ihan Seppo tarkoitin. Muistan monta jaksoa kun Seppo katsoo raveja ja chillaa Ismon kiskalla ja Ulla kiljuu vieressä.

   Poista
 6. Voi, mä oon niin samaa mieltä sun kanssa! Kylläpä osasit hyvin, ja hauskasti, asiam ilmaista. Hymy huulilla tekstiäsi luin. Kiitos sinulle.
  Reality-sarjat on oma lukunsa ja nämä fiktiiviset, ehkä hieman pintaa raapaisevat, sarjat omansa. Kyllä se vaan niin on, että meitä ihmisiä löytyy niin moneen junaan, niin arjessa kuin kuvitelluissa sarjoissakin. Eikä varsinkaan jälkimmäisten vuoksi kenenkään pitäisi mieltänsä pahoittaa... Ellei sitten pahasti satu omaan nilkkaan. Ja silloin olisi syytä katsoa peiliin.
  Minun mielestä sarja vaikuttaa hyvinkin loistavalta näin kotimaiseksi sairaalasarjaksi, ja varmasti katson jokaisen jakson. Enkä ole saanut mitään kasvustoa nenääni, vaikka joku hoitaja vetääkin kamaa suoraan suoneen ja toinen tienaa vähän ekstraa maksullisena naisena...

  VastaaPoista
 7. Onhan se kamalaa, kun sarjassa ei olekaan lääkärit keskiössä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerranki ku joku ohjelma pyörii lähinnä hoitsujen ympärillä, niin mielet pahoittuu :D

   Poista
 8. Tämä on hyvä ja sarja on huippu :D en ymmärrä miks pitää ottaa ohjelma niin tosissaa.

  Nytkö minustakin tulee sairaanhoitaja kuka huoraa ja piikittää itseään? "Joo kyllä, Syke on raamattu!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mietitään vaikka Housea. Onko hän esimerkillinen lääkäri :D

   Poista
 9. Lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä, "se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa" :D T. Toinen Lh

  VastaaPoista
 10. Juttelin kaverin kanssa ennen tän illan jakson kattomista. Kaveri opiskelee lääkiksessä ja tykkää sarjasta siinä missä mä. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että aika karrikoidun kuvan Holopainen antaa kirurgeista, mut ei sillä väliä koska kyse on televisiosta. Mielensäpahoittajat saa pahottaa. Hyvä kirjotus muuten (y)

  Yks yleistys edellä jo mainittujen lisäks: Ensihoitajat on aina iskemässä hoitsuja.

  T: Ensihoitaja Teemu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemu hei, miks sä vikittelet aina niitä hoitsuja... Ei vaan, kiitos kommentistasi ja terkut kaverillesi! :)

   Poista
 11. Kiitos kaikille kommenteista, mainioita huomioita ja hyvää keskustelua näin keskiviikon ratoksi! :)

  VastaaPoista
 12. Täällä kans lähäri ja tällä hetkellä sairaanhoitajaksi opiskeleva ilmoittautuu! Syke on ihan lupaava ja odottavin mielin jään sitä seuraamaan, mutta arvaattekos mikä nousi torstaina etiikan tunnilla kuumimmaksi puheenaiheeksi? Syke. Ja kuinka se niin mieltämme pahoittaa kun ammattikunnastamme näin esitetään. Nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua... Pitääkö kaikki ottaa niin vakavasti.... Eihän mikään ohjelma ole yhtään mitään, ellei hahmoista tehdä mehukkaita! Karmeeta jos joku tosissaan kuvittelee ohjelman olevan joku todellinen läpileikkaus sairaalan arjesta.

   Poista
 13. Mutta tollaisiahan noi kirurgit on. :D ei ihan kaikki, mutta moni. Huvittaa kun sen on huomannut myös ohjaaja. :D Ainahan niitä väistellään ja kun saliin astuvat, kuulostellaan millä tuulella herra/rouva Jumalasta seuraava on tänään. Miksi niillä onkin sellaiset oikeudet kiukutteluun? Olisipas kiva nähdä, kun itekin alkaisi kiukuttelemaan sermin toisella puolella, kun kirurgit toimii niin hitaasti että nukutus- ,puudutus- tai särkylääkkeet on jo lopussa (toki sitä saa lisää, mutta...)
  Ja jos ne ei kiukuttele, vaan satut olemaan vaikka jonkun operatöörin lemppari, niin sitten lirkutellaan pitkät pätkät jotain puolituhmia. Blaah...
  Omat kollegat ovat ihan normaaleja työssäkäyviä sairaanhoitajia. Toki hoitajissakin on noita työpaikalla kiukuttelevia yksilöitä joita en ymmärrä. Eihän työpaikalla voi kiukutella. Kyllä hoitajat saavat paljon hyvitellä kirurgejen juttuja ja pyydellä anteeksi, vaikka vika ei todellakaan ole hoitajassa.
  Tämä Syke on hyvää viihdettä!

  VastaaPoista
 14. Hahhaaa, mun mielestä tää on mahtavaa, että kerrankin sairaalasarjassa näytetään, mimmosia mulkkuja iso osa lääkäreistä hoitajia kohtaan on! Itse oon lähäriopiskelija ja työskentelin just pitkään sairaalassa, ja kyllä siinä ehti niiin paljon eri lekureita näkemään. Moni luulee olevansa niiin paljon enemmän kun hoitajat ja on tarve vittuilla kaiken aikaa. Ja moni lääkäri ei myöskään oikeesti osaa puhua potilaalle/halua puhua sille. Toki niitä kivojakin mahtuu joukkoon, harmittavan moni niistä vaan on kandeja ja valmiit leijailee sielä yläilmoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta onhan ne aika paljon enemmän kuin hoitajat ? En mä ainakaan osais antaa diagnoosia tai keksiä oikeaa lääkettä miljoonien joukosta. Terkuin : lähäri

   Poista
 15. Jenni pakko kommentoida, että oot vaan kaunistunu ku viimesen vuoden aikana! Toi lyhyt tukka sopii sulle ku nenä päähä!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho typo kukukuku. :D mutta pointti tuli varmaan selväksi! t. aiempi ano

   Poista
 16. Lääketieteen opiskelijana en ole kyllä huomannut kenenkään meidän kaveriporukasta olleen närkästynyt asiasta. Lähinnä ollaan naureskeltu kuinka sankarin viittaa viritellään pienemmästäkin ja sairaalamaailman stereotypioille :D muutamat facepalmit on tullut laitettua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne herneet on osalla nenään menneet http://blogikristallia.blogspot.fi/2014/11/ylimieliset-ja-tunnekoyhat-jumalhahmot.html

   Poista
 17. Niin siis huoraava hoitsu tekee sitä tullakseen rahallisesti toimeen, eli tästä ropisee ainoastaan sympatiapisteitä yh-äidille. Narkkaava hoitajakin tekee sen kestääkseen raskaan työn henkiset paineet eli ei mikään viihdekäyttäjä. Kahden muun hoitajan "sekavien parisuhdekuvioiden" osalta en tiedä mistä puhut, toinen on naimisissa vaikkakin häntä yrittää iskeä lääkäri ja toisen mies on koomassa. So?

  Lääkäreistä taas Holopainen on selkeästi asperger-stereotyyppi, eli vähän mielenkiintoista hoitotyötä tekevältä naureskella ihmiselle jolla on _kehityshäiriö_. Ylilääkäri ainoastaan kiinnostunut maineesta ja kunniasta. Thoraxkirurgi heti iskemässä varattuja naisia eikä edes tunnista paineilmarintaa! Sydämensiirron suorittanut kirurgi oli sen parin minuutin ajan asiallinen. Tässä olikin ekan jakson ainoa neutraali lääkärihahmo.

  Turhahan tässä on puhua kusipäisistä lääkäreistä kun koko sarjassa hoitajat nimenomaan käyttivät puolet jaksosta lääkärien haukkumiseen, siitäkin huolimatta huono työilmapiiri johtuu siis tietenkin vain lääkäreistä.

  Lisäksi katumainokset "Jos me odotetaan lääkäriä, tää potilas kuolee" ja "Meidän tehtävä on saada ne luulee, että ne keksi diagnoosin ihan itse." antavat sellaisen käsityksen kuin hoitajat olisi oikeasti ne jotka tuolla asiat osaa ja lääkärit vain hengailee. Hoitajien ja lääkärin työtä ei kannata sen enempää vertailla kuin hoitajan ja asianajajan, vaikka lääkäri ja hoitaja työskentelevät samassa ympäristössä työnkuva on aivan erilainen.

  VastaaPoista
 18. Ihan sama onko draamassa hoitsut huorana tai narkkarina tai lääkärit v-mäisenä k-päänä, kun juttu on huono. Laskelmoitu, kliseinen käsikirjoitus ja henkilöt. Homma on siististi kuvattu, mutta ei se pelasta juttua, jonka käsis on jostain hollywood-oppaasta kopioitua scheissea...

  VastaaPoista
 19. Hei kiitti Jenni kun muistutit! Mä olin unohtanut harmistua siitä että toimittajia pidetään kyynisinä ja elämäänsä kyllästyneinä juoppoina, joilla on aina joku pullo povarissa ihan vaan varmuuden vuoksi. :(

  Vittu että sapettaa! Miksi meitä kohdellaan näin...

  VastaaPoista
 20. Tämän blogin kirjoittajalta voisin palpoida a femoraliksesta pulssia, tulis Syke-sarjan tuntua... ;)

  T. MIES-Sairaanhoitaja 25v.

  VastaaPoista
 21. Todella älykästä ryhtyä heittämään herjaa niiden henkilöiden mielipiteestä, jotka eivät hyväksy ohjelmassa nähtyä hoitsujen nöyryyttämistä.

  Eräs lääkäri meni töihin sairaalaan ja kysyi vastaantulijalta, mistä hän löytäisi pukuhuoneen. Vastaantulija oli varmasti hoitsu, koska oli vastannut, että lääkärit vaihtaa vaatteet siellä missä muukin henkilökunta. Taisi olla niin herne nenässä annettu vastaus ettei lääkäri tainnut esittää lisäkysymystä, mistä löytyisi se pukuhuone, jossa muu henkilökunta vaihtaa vaatteensa.

  VastaaPoista
 22. Ite oon leikkaussalissa töissä, ja vaikka tässä sarjassa onkin paljon ASIAvirheitä eli mitä ei nyt ehkä ihan noin just tehdä, niin kyllä tasan tarkkaan löytyy jokainen edellämainituista lääkäristereotypioista meidän leikkausosastolta. On niitä, jotka ei osaa kommunikoida potilaan kanssa yhtään eikä kenenkään muunkaan kanssa eli tällasia Holopaisia. Sitten on niitä, jotka eivät tule saliin ennenkuin salissa soi tasan oikea radiokanava ja kaikki on ihan perfecto. Ja voi luoja jos ei ole. Siitä alkaa sitten armoton hoitajan kyykytys ja syyllistäminen, koska totta vitussa se on hoitajan vika. Ja sitten on niitä, jotka haukkuvat potilasta läskiksi, välittävät vain omasta taloustilanteestaan tai maineestaan. Eli kyllä niitä lääkäreitä löytyy laidasta laitaan, ihanniinkuin hoitajiakin. Ihan naurettavaa, että lääkärit ottavat fiktiivisestä DRAAMASARJASTA nokkiinsa. :DD Niinkun niillä nyt ei sitten olis isompia ongelmia.

  Ja mainittakoon vielä, että kyllä joukkoon mahtuu paljon niitä empatiakykyisiä, hoitohenkilökuntaa kohtaan myönteisiä, asiansa tuntevia ja osaavia kirurgejakin. :)

  VastaaPoista
 23. Häh?

  Olen lääkisopiskelija ja en ole kuullut koko sarjasta puhuttavan kertaakaan. Minusta vähän turhaa yleistää että "lääkärit ja lääkisopiskelijat", miten olisi yksi bloggaaja? Ainakaan Helsingissä en ole asiasta kuullut sitten opiskeluporukoiden puolella kuin työpuolellakaan.

  Toinen ikävä juttu: Huokuupas täältä kommenteista suuri lääkäriviha. Huhhuh. Hyvät ihmiset!!

  VastaaPoista
 24. Lääkäriopiskelijana mua enemmän raivostuttaa nuo lääketieteelliset virheet mitä tuossa sarjassa tehdään kuin lääkäreiden mollaaminen.

  En jaksa katsoa sitä siksi.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!