HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

perjantai 5. joulukuuta 2014

kadonneen jäljillä

Joku hukkaa avaimet, joku puhelimen. Joku ei vaan löydä kadonnutta sukkaansa, toinen taas ei tiedä missä plussakortti piileskelee. Jokainen varmasti hukkaa joskus jotain, se harvemmin on vaarallista tai aiheuttaa valtavia jäkiseurauksia. Mutta yhden asian hukkaaminen voi pilata paljon - meinaan kun  hukkaa oman ammattiylpeytensä, ollaan jo matkalla kohti jonkin sortin henkilökohtaista fiaskoa.

Miksi ihmeessä ihmiset tekevät töitä, joita häpeävät tai joista eivät nauti? Ja taas toisaalta, mikä työ on sellainen, jota tulisi hävetä? Jokaisella ammatilla ja työtehtävällä on tekijänsä oltava ja jokainen on omassa kategoriassaan arvokas pesti. Miksi sitten joissain tapauksissa oman työnsä tai tehtävänsä ääneen lausuminen aiheuttaa punaa poskilla ja muovailee kurkkuun nyrkinkokoisen palan?

Itse hoitajana saan kuulla usein "Siis ootsä sairaanhoitaja? Ai siis vaan lähihoitaja, okei... No, onhan sekin sillee tärkeetä... Kai sä silti aiot kouluttautua lisää..."-mutkutusta ja olisi aika helppoa ryhtyä omaa ammatinvalintaansa punastelemaan. Koska mähän olen laiska, empatiakyvytön, kahvia litkivä läskiperse, jonka suurin osa päivästä kuluu kahvihuoneen sohvalla vikisemässä palkasta tai kansliassa juoruilemassa työtoverien kanssa munkki kädessä samalla kun asiakkaat voivat huonosti - näin niin kuin tiivistettyvä oman ammattini ympärillä vellovat ajatusmallit ja mielikuvat. Mutta mua helpottaa aika paljon se, että tiedän itse tasan tarkkaan mitä teen, mitä työhöni kuuluu ja ennen kaikkea kuinka merkittävää se on. Jos joku random-Keijo Forssasta ajattelee kuten ylle kirjoitin ja sen ajatuksen jakaa vaikka somessa hoitajia mollaten lähteenä oma mutu-tuntuma, niin voi voi! Eipä paljoa mun hoitajan persettäni kutkuta.

Ammattiylpeyden puutteesta toki voi kärsiä kuka tahansa - niin se kovapalkkainen salkkusetä kuin myös se rappukäytävääsi siivoava rouva. Toki omaa ammatinvalintaansa pääasiassa häpeilevät pienempipalkkaiset tai likaisen työn tekijät, mutta kuten sanottu, tämä pirulainen voi iskeä kehen tahansa. Vaikka se lattian jynssääminen ei olisi se hohdokkain homma, niin jumankauta, työtä sekin on ja perin tärkeää työtä onkin. Samanlailla sen pestin hoitava ihminen on yhteiskunnan merkittävä jäsen ja veronsa maksaa kuin kuka tahansa muukin työssäkäyvä ihminen.

Ei ole vaikea arvuutella mistä moinen ylpeydenpuute johtuu - media roiskii ihmisten kasvoille oman osansa paskanjauhantaa ja vääränlaisia odotuksia, joka syöpyy monien ihmisten mieleen aiheuttaen asennevamman. Joko se asennevamma kohdistuu omaan työhön tai sitten se kohdistetaan jonkun toisen duuniin. Puhutaan alentavaan sävyyn "ootko sä VAAN ammatissa X", "tiekkö et Ullakaarina on töissä paikassa Y, voitko kuvitella, kui noloo!", "No hei kyl säkin joskus pääset vielä parempaan hommaan!" ja sitten ihmetellään miksi ihmiset kokevat oman alansa olevan tasolla nolla. Hei kamoon!

Mulle ei tulis pieneen mieleenikään arvostella jonkun työtä! Ihmisten pitäisi olla iloisia siitä, että töitä ylipäätään on tarjolla itselleen ja läheisilleen - sekään ei ole mikään helvetin itsestäänselvyys. Vai onko se parempi että se kaveri/tytär/kummipoika/sisko/kumppani on ennemmin kotona makaamassa perse sohvaan sulaneena, kuin se että hän on vaikka hoitaja, siivooja, poliisi  tai vaikka Siwan kassa? Ja kas kummaa, kun niihinkin töihin tekijänsä tarvitaan että tämä maailma pyörii - ihan yhtä lailla kuin yrityspomoiksi, professoreiksi ja ylilääkäreiksi.

Nyt leuka pystyyn ja arvostus omaa ammattia kohtaan pari pykälää korkeammalle! Ei kukaan voi arvostaa sun duunia, jos sä et itsekään arvosta.

Älä levitä asennevammaa vaan pistä sille täysstoppi.

15 kommenttia:

 1. Sun ulosannin tasosta kyllä huomaa, että olet lähihoitaja.

  Ei ollut kehu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, meinasi ihan kirpaista! Täytyy kyllä se sanoa, että mukanokkela kommenttisi ei sinusta myöskään kovin välkkyä kuvaa anna.

   Poista
 2. KIITOS! itse opiskelen merkonomialaa (KYLLÄ, musta tulee kaupan kassa) ja saan vähän väliä kuulla suunnasta ja toisesta neuvoja, miten kannattaa kouluttautua sen jälkeen sinne ja sinne... Ehkä mä vaan yksinkertaisesti haluan olla siellä kaupassa töitä ja tehdä sitä "duunarin" työtä. Ehkä mua ei vaan kiinnosta olla myyntipäällikkö tai markkinoinnin ammattilainen? Saatana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeed. Mä pääsin unelmieni työpaikkaan, myyjäksi erääseen vaatekauppaan, ja jotenkin kummasti mun lähipiiri oletti, että se on sit varmaan joku välivaihe vaan mulle, ei kai sitä nyt kukaan myyjänä loppuikäänsä ja et kai mä nyt varmasti haen kouluun taas sitten keväällä?! Ai haen vai, kun en ensinnäkään tiedä mitä hakisin ja toisekseen rakastan mun tän hetkistä työtä (enemmän kun moni niistä mun tuttavista rakastaa sitä alaa johon kouluttautuvat tällä hetkellä). Hauska se on kuunnella kun toiset pätee kuinka on tärkeä kouluttautua niin ja näin ja edetä sinne ja tänne ja samalla kitisevät kun koulu on niin rankkaa. Samalla mä käyn töissä, saan palkkaa ja oikeasti nautin siitä mitä teen. Ja nimenomaan oon ylpee siitä että oon myyjä ! Vois olla huonomminkin. Kuka se sit ilman meitä neuvois sulle ne oikeen kokoset farkut ja hyvännäkösen mekon pikkujouluihin, niin... : D

   Poista
 3. Kuinka usein kuulenkaan sitä: "sähän oot vaan kaupan kassa.." NiinPÄ ja vieläpä Saksalaisen kauppaketjun leivissä.. Hyi mua! :D Vaikka välillä tympiikin paiskia hommia niska limassa ni en ihan heti vaihtais. Mistäs ne ihmiset sit ostais edullista tavarata? :DD

  VastaaPoista
 4. ^Oon ite aina ihmetelly tätä kaupan kassa -vihaa! Mikä siinä niin hirveää on ihmisten mielestä, että pitää pilkata ja ivata ihmisiä jotka tätä työksi tekee, tai hyhyh, ovat jopa opiskelleet(!!) kaupan kassaksi? En minäkään esim. raksahommia tai muita ulkohommia lähtis tekemään, mutta mitenpä maailma pyörisi jos näitä töitä ei olisi. Ei tulis mieleenkään nauraa niille jotka sitä hommaa tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon miettinyt itse asiassa samaa. En ymmärrä mitä vikaa kassatyössä on, kuitenkin siistiä sisätyötä jne.

   Poista
 5. Ite tein parina kesänä töitä sairaalassa laitoshuoltajana/sairaalahuoltajana/siivoojana, miksi sitä sitten kukin kutsuukaan, ja voi luoja kuinka sitä toiset vähän häpeili "no onneks sun ei tarvi tehä tota loppuikääs" "kyl se tolleen kesätyönä mut kunhan ei tarvi sit enää syksyllä jatkaa" ja blaablaa. Joo, olihan se mullekin selkee kesätyö vain ja en ollut siihen hommaan jäämässä, mutta kyllä pisti vihaksi kun muut tulee nakkelemaan tuollaisia asioita mulle, kun kuitenkin samalla mun työkavereina siellä oli ihmiset jotka ovat sille alalle vapaaehtoisesti kouluttautuneet. Ja sekään kun ei varmaan kosketa ketään muuta kuin heitä, ei pitäis ainakaan. Pirun tärkeää työtä se laikkarin hommakin kuitenkin on, säkin varmasti hoitoalan ihmisenä tiedät että aika moni juttu siellä osastolla jäisi esim just hoitajien kontolle jos ei laikkarit siivoais. Ja yleensäkin mua kyrsii se kun tuota siivoojan hommaa halveksitaan ja ihmetellään kuinka kukaan tota tekee, aika likaisissa kaupoissa saisitte shoppailla tai paskasissa sairaaloissa saisitte hoitoa ilman sitä väkeä. Jonkun kun on sekin homma tässä maailmassa tehtävä ja luojan kiitos niitäkin ihmisiä löytyy ! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite kans oon ihmetelly! Mä ainakin arvostan siivoojia, mun mielestä se on hieno ala ja hieno työ. Jos mun lapsi haluais olla siivooja, niin todellakin oisin ylpeä kun voi tallustella sairaalan käytäviä pitkin ja huomaa kuinka lattia kiiltää. Oon asunut ulkomailla ja hyi hemmetti kuinka kauppojen lattiat voi olla likaiset. Joten olkaamme ylpeitä siivoojistamme!!

   Poista
  2. Kaikista hauskintahan on se, että nämä samat tädit ja sedät, jotka vähättelee siivoojan duunia, on just niitä, jotka kulkee kaupoissa ja laitoksissa nuuskimassa joka ikisen nurkan ja listan välin, että "ai ai kun on vähän villakoiria ja kökköä, eikö täällä kukaan siivoa."

   Poista
  3. Laikkarin työ on äärimmäisen tärkeää! Laikkarit sairaaloissa yms pitää huolen ettei mm tarttuvat taudit ja sairaalabakteerit leviä, plus päälle usein ruokahuolto ja yleinen siisteyden ylläpito. Sama pätee siivoojiin, aika kamala olisi maailma ilman heitä.

   Poista
 6. Parastahan on, kun alentavat kommentit tulee kovin usein juuri siltä "makaan sohvalla ja odotan unelmieni hohdokasta duunia"-porukalta :D Ikäänkuin olisi varaa huudella ihmisille, jotka on mukana pyörittämässä yhteiskuntaa ja maksamassa näidenkin ihmisten (pitkän) odottelun sossutukia...
  Ketään, joka nimenomaan käy niissä oikeissa töissä, ei pitäisi lytätä työnkuvan vuoksi! Nimenomaan siivoojat, lähärit, kaupan työntekijät tai jätteenkuljettajat on niitä, jotka vaikuttaa eniten esim meidän päivittäiseen hygieniaturvallisuuteen. Huonostihan siinä käy, jos nyky-yhteiskunnassa ruoka pitäisi tehdä itse, hakea eri kasvattajilta erikseen tai vaikka huolehtia itse omista roskistaan, ennen hullunmyllyn bakteerisirkusta? Tai jos lähäreitä ei olisi, esim vanhuksista pitäisi jälkikasvun huolehtia ihan itse. Perkeleen suurisuut, olisivat onnellisia, että joku tekee sen mihin suurimmasta osasta ei olisi!

  ps Onko kukaan kertonut sulle Jenni, että sulla on ainakin yksi tosifani :D Niinkin fani, että hänen feispuukki on täynnä sun tarinoita naamioituna alkuteksteillä tyyliin "puhuttiin tuossa aamusella tyttären kanssa, että...." Hauska, aina kun ilmestyy "liian nerokkaita" tekstejä tälle tyypille, tietää tulla katsomaan uuden postauksen... :D

  VastaaPoista
 7. Miulla on taas iha päinvastane tilanne baarimikkona. Kaikki luulee että mun työ on hirmu helppoa ja rentoa, välillä saan kummaksuvia katseita kun valitan esim että onpa selkä jumissa viikonlopulta kun oli niin rankka työvuoro, vastauksena tulee yleensä: MITEN sulla voi olla selkä kipee ku puhut vaan paskaa asiakkaiden kaa ja sekottelet juomia ;O ?!?! Niin noku siihen hommaan kuuluu tosiaan kaljakorien ja tynnyreiden nostelua sun muuta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo baarimikon ammattiin liittyen yks ilta tässä ku tuli pilkku ni joku asiakas sano että "Enpä haluis olla baarimikko, kato nyt kui sotkusta täällä on". Olis tehny mieli sanoo sille että "Niinpä, mietipä ens kerralla ku tuut tänne sotkemaa" :D

   Poista
 8. Se on tärkeää, että porukat edes itse tykkää työstään. Mun mielestä on kuitenkin samalla tärkeää muistaa se, että kaikki ei ole työtään itse valinneet: osa on vaan päätynyt niihin töihin esim. siksi kun ei ole koulutusta mihinkään tai kun ei ole muuta saanut. Itse työskentelen iltavaksina koululla, vaikka olen suorittanut amk-tutkinnon ihan muulta alalta. Mä teen siis tällä hetkellä työtä, josta en pidä, kun en muuta saanut enkä arvosta itsekään omaa työpanostani.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!