HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

lauantai 3. tammikuuta 2015

Ei tippa tapa?

Tipaton tammikuu on lähtenyt käyntiin osalla suomalaisista. Omat ajatukset tipattoman pitämisestä ovat aika ristiriitaiset - ainahan viinattomuus on hyvästä, mutta aiheuttaako kuukauden satunnainen tauko muuta kuin suuremmat himot kyseiseen nautintoaineeseen? Onko tipaton tarpeellinen hengähdyshetki joulun syöpöttelyn ja juopottelun jälkeen, vai turhaa kärvistelyä? Miksi tipaton aiheuttaa niin paljon äärimielipiteitä puolesta ja vastaan?

Monesti tipattoman lyttääjät ovat  niitä, joille kalja totisesti maistuu ja omaa reilulla kädellä kaatamista vähätellään. Vakuutellaan, että kyllä minäkin kykenisin, mutta eipä nyt vaan huvita. Että ihan kivassa kontrollissa on nytkin tää meikäpojan läträäminen. Toisaalta tipatonta mollaavat myös ne, jotka eivät yleensä viinaa edes juo - ah sitä ylemmyyden tunnetta, kun voi sanoa olleensa jo yli vuoden tipattomalla eikä tunnu missään!

Mun mielestä tipaton on hirveän kiva idea siinä vaiheessa, kun pikkujouluilut raastaa maksaa, silmäpussit roikkuu samalla tasolla kuin pikkumustan kaula-aukko ja viikonloput ovat menneet ennemmin baarien hämyssä, kuin omassa osoitteessa. Silloin on varsin hyvä hetki ottaa juhlataukoa ja käyttää aikaa itseensä ja läheisiinsä joissakin muissa merkeissä, kuin kaljahanojen ääressä. Eipä se pahaakaan voi tehdä, jos viettää aikaa jossain muussa kuin kännissä.

Mutta sitten kun idea on ensin kiristää hermoja kuukauden verran ja tämän jälkeen räjäyttää potti helmikuussa vetämällä käsittämättömät lärvit palkitakseen itsensä tästä huimasta suorituksesta, homma on kussut reisille. Se, että on neljä vaivaista viikonloppua ryyppäämättä/tissuttelematta/siemailematta, ei ole niin huisi tempaus, että kannattaisi hirveästi juhlia. Jos siltä tuntuu, kannattaa kasvattaa selkäranka ja vetää toinen ja kenties kolmaskin tipaton kuukausi putkeen. Joskos alkaisi elämänarvot löytää paikoilleen.

Kuukausi on niin jumalattoman lyhyt aika, että veikkaan siinä ennemminkin ajattelevan sitä helmikuun ensimmäistä viikonloppua ja vaahtoavaa olusta, kuin nauttivan siitä hetkellisestä raittiuskärpäsen puraisusta. Tai sitten käykin päinvastoin; ehkäpä viina ei maistukaan kuukauden jälkeen ollenkaan, ja edessä on täysraitis loppuelämä. Siihenhän nyt vaikuttaa moni tekijä - omat fiilikset, motivaatio, kaverit, ilmapiiri....  Mutta sitä mieltä olen sataprosenttisesti, että jos et kuukautta pysty olemaan ilman alkoholia, niin on aivan turha selittää kontrollista tai kohtuukäytöstä. Juoppo ei ole pelkästään se resuisissa verkkareissa kyljellään puistossa makaava epäsiisti henkilö Lasol kainalossaan, vaan se voi olla myös se pirtsakka pimu pippalomekossa juomassa kaksin käsin shotteja. Se, että sua taas ei kiinnosta olla ilman viinaa kuukautta, on taas toinen asia ja omaa asennevammailua.

Tipattoman sijaan kannustaisin kaikkia vilkaisemaan niitä omia juomatottumuksiaan ja pohtimaan, voisikos viikonloppuisin tehdä kenties jotain muuta, kuin vetää ristiaskelta yökerhon rappusissa sidukat rinnuksilla ja häpäistä itsensä nuokkumalla narikkajonossa pilkun jälkeen. Näin säästetään aimo annos itsekunnioitusta, rahaa, maksaa ja läheisten hermoja!11 kommenttia:

 1. Oon tipattoman lyttääjää ja itse juon keskimäärin 5 kertaa vuodessa. En näe tipattomassa mitään pointtia. Vertautuu hyvin kaverin tipattomaan vuoteen. Kun vuosi oli ohi niin järkyttävä känni päälle ja sama meno jatkuu. Nyt vaan voi sanoa, että "Pystyin olla vuoden juomatta, ei mulla mitään ongelmaa ole!" Eipä niin. Joka viikonloppuinen kännääminen on ihan fine, jos olit vuosi sitten juomatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ole ihan selvää, että jos ihminen juo viisi kertaa vuodessa alkoholia, tipaton on aika turha :D

   Poista
 2. Minäkin lyttään tipatonta, jos alkoholin kanssa ei ole ongelmia, niin miksi pitää tipatonta. Itte ainaki jos juon, menee jokunen aika ennen kuin seuraavaksi maistuu. Enkä kyllä juuri koskaan juo paljon, baariin varaan aina vaan 50 e mukaan, jos sinne satun eksymään. Nyt kun pakosti raskauden takia oli 9 kk juomatta, niin ei kyllä kovin suurta kaipuuta baarilattialle ole :D

  Minusta on kun on mukavampaa pitää vaikka peli-ilta hyvällä porukalla. Tää vastaus ny ohitti kyllä vähän kysymykset, mutta vastaan silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun henkilökohtainen mielipiteeni on, että jokainen joka toistuvasti juo itsensä humalaan useita kertoja kuukaudessa on jonkinasteinen alkoholiongelmainen. Tuskin maksa pahaakaan tykkää, jos jättää kuukaudeksi viinat pois. Se olisikin ihanaa, jos porukka tässä maassa olisi kuin sä Niina, että hetki menee ennen kuin seuraavaksi maistuu. Tuntuu että monella menee hyvin hyvin pieni hetki :D

   Ja oon niin samaa mieltä tosta peli-illasta hyvällä porukalla, se on niinku aitoa hauskanpitoa!

   Poista
 3. Mä en lyttää tipatonta enkä hehkuta sitä myöskään, mutta mulla ei ehkä olekaan ongelmia juomisen suhteen kun ehkä kerran kuukaudessa tulee pari siideriä nautittua. Mä olen ottanut tavaksi viettää tipattoman siksi että tuntuu joululoman jälkeen niin turvonneelta että on kiva pitää "luvallinen" terveyshetki. "Luvallinen" siksi, koska tammikuu on se ainoa kuukausi kun tässä maassa ei tarvitse vastata tinkaaviin "ai mikset sä juo?" -kysymyksiin. Itse kun tykkäisin käydä toisinaan baarissa ihan limsan merkeissä hengaamassa, mutta ilmeisesti se ei ole Suomessa sallittua, vaan siitä saa sitten kuunnella raskausepäilyjä ja vittuilua yötä myöten jos ei olekaan heti alkoholia kädessä kun tiskille pääsee...

  VastaaPoista
 4. Voihan sitä alkoholia nauttia muutenkin kuin yökerhossa bilettäessä aamuyöhön. Meijän porukoissa käydään aika usein tuossa läheisessä olutravintolassa (valikoimassa keskimäärin 70 eri olutta ja viitisentoista siideriä) yhdellä tai useammalla ja turistaan mukavia tai katsotaan esiintyvää bändiä. Välillä tietysti pidetään pippalot jonkun luona, ja musta oli taas uutenavuotenakin kiva huomata, että jokainen joi mitä joi (limpparia tai enemmän ja vähemmän kaljaa), eikä kukaan örveltänyt tai selvinpäin nipottanut, vaan kaikilla oli rento fiilis. Sellaista sen varmaan pitäisikin olla :D

  Myönnän kyllä, että välillä tulee nautiskeltua vähän liikaakin olusia, mutta itelle ajatus tipattomasta on turha. Juon silloin ku tekee mieli ja olen juomatta kun ei maistu. Mieluummin käyn useammin yksillä kuin harvemmin useammilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäki tykkään tuollaisista baareista. Kutsun niitä istuskelubaareiksi, niissä voi olla rennosti ja juoda sen muutaman, katsoa hyvää esiintyjää ja nauttia seurasta :)

   Väliin en ymmärrä miten joku kaveriporukka jaksaa lähtee yökerhoon, missä kauhea melutaso, ei pysty kommunikoimaan niiden kavereiden kanssa muuta ku huutamalla sen jytän läpi ja sitten siellä vaan porukka vetää boogia ku viimestä päivää. Lopuksi päädyt tyyliin kontaten kotiin :D.

   Okei kaikki ei oo tuollaisii, mut aika monesti baarista lähtiessä nähty näitä tovereita.

   Poista
  2. Mäkään en jaksa mitään bilehelvettejä, tuntuu että saa sydänkohtauksen jo pelkästä melusta ja itseään hengiltä tanssivista ihmisistä :D

   Poista
 5. Ymmärrän kyllä muiden kommentoijien ja Jennin pointit siitä, ettei juomatavat ole kunnossa, jos täytyy kehuskella sillä yhdellä tipattomalla viikonlopulla/kuukaudella tai vuodella ja siitä sitten lähteä korkkaamaan sidukat kylmästä. Silmiin pisti silti kommentti, että jos juo kuukaudessa useita kertoja on heti jonkinasteinen alkoholiongelmainen. Jos on nuori 18-20-vuotias eikö ole ollenkaan oikeutettua saada vähän rellestää ja mennä tukkaputkella juhlissa ja pitää hauskaa? Vanhoja postauksia lukeneena voisin kuvitella nuoren Jennin olleen jossain määrin kanssani samaa mieltä. Niin ja eikö ihminen voisi juhlia nuorena ja huolettomana ilman, että on luokiteltu alkoholiongelmaiseksi? Ehkä voi olla suurkuluttaja, riskikuluttaja mikävaan, muttei alkoholiongelmainen. Aikaa raitistua, perheellistyä ja sivistyä on sitten 25 vuoden jälkeenkin reilusti. Ja niin, siis tämä vain henkilökohtainen mielipiteeni.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!