HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Suomileffa and chill

Mä en ole mikään himoleffadiggaaja ja kinoramppaaja, mutta silti mä tunnistan huonon leffan sen nähdessäni. Ja yleensä jännästi ne huonot ovat suomalaisia.

Suomalaisia leffoja on pääasiassa neljää tyyppiä: riipaisevia kasvukipuja aikuisuuden kynnyksellä, äijäörinää nyrkkitappeluiden keskellä, mukahauskaa  sekoilua ja melankolisia draama"komedioita" aikuisten makuun. Välillä herää kysymyksiä, että onko tässä maassa puute alan ammattilaisista vai mitä ihmettä?

Nämä nuoren tuskaa tihkuvat elokuvat, joissa Suomen suvessa romanssit syttyvät kaljanhuuruisten suudelmien myötä laiturin nokassa, eivät tunnu loppuvan koskaan. Aina on uusi roadtrip, mökkireissu tai kesätyö, jossa tunteet kuohuavat ja heinäladossa pöllyää. Puistossa juodaan viiniä ja tutustutaan siihen sielukkaat silmät omaavaan skeittipoikaan. Yhdellä on toinen, kolmannella auktoriteettiongelmia ja neljäs on niin ujo että ei uskalla repäistä tänä Elämänsä Kesänä. Tiktak soi taustalla ja Kukko-olut maistuu.

Äijäörinäleffoissa sitten on joku kova jengi, joku ukkotrio tai pari arpinaamaista könsikästä. Hampailla avataan kossupullo ja nyrkit laulaa. Vasikka saa turpaansa soramontulla, farkkuliivit lepattaa tuulessa ja tutut suomalaiset miesnäyttelijät ovat olleet vuoden lihotuskuurilla. Taustalla soi joku Kirveshaukka-niminen pehmohevibändi ja lopussa se symppis nahkahousujäbä kuolee puolivahingossa. Nämä leffat poikivat legendaarisia heittoja, jotka voivat olla laadultaan sarjaa "nyt äijä saa maistaa Tsygen nyrkkirautaa!!!" tai "älä vittuile Metkusen mutkalle!!!!".

Nää mukahauskat höpöhöpöleffat taasen sisältävät aina pari koomikkoa, iänikäisiä Putoustähtiä, paljaita perseitä, amisauton, epämääräiseen paikkaan kusemista ja valtavan ennakkosuosion. Kaikkien on pakko päästä katsomaan "Lehtoset lomalla 2", "Teppona Teneriffalla" ja "Kouvolan kovat 3", koska niissä on Naku Hirviliemi ja kumppanit. Lintu ulostaa olkapäälle, kaadutaan synttärikakkuun ja lyödään vahingossa kaverin otsalla kiveksiin. Heh heh.

Sitten on vielä nämä "aikuisten" draamakomediat, jotka ovat pääasiassa kieroutuneita ja huumori niissä asteen verran liian synkkää. On avioeroja, mustasukkaisuusdraamaa ja iäkkäiden ihmisten sänkysekoilua sloggit kainaloihin asti vedettynä. Ehkä jopa tökerö kuolemantuottamus, perintöriita ja parhaimmillaan sotkussa on mukana joku mafia. Tummanpuhuvia ja melankolisia säveliä, satiiniyöpaidassa televisioiden heittelyä parvekkeelta ja kaljuuntuvia miehiä. Taattua Suomilaatua siis, ja näyttelijäkaarti sisältää takavuosien komistuksia ja Kotikatutähtiä.Mikä on sun mielestä ehdottomasti huonoin suomalainen elokuva ja miksi?8 kommenttia:

 1. Leijonasydän oli aika perseestä. Uusnatsi rakastuu naiseen jolla on musta poika ja hänelle sitten pitäis olla isä. Rakkaus vaikuttaa parantavasti uusnatsiin joka kykenee kyseenalaistamaan aatteensa ja päästämään irti valheesta. Hänestä tulee normaali.

  Äärimmäisen epäkiinnostava leffa jossa olis ollut ainesta niin paljon enempään. Tekijät päätti kuitenkin turvautua kliseiden voimaan. Kiiltokuvaleffa. Ei siitä sen enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se oli kieltämättä aika paska. Ennalta-arvattava heti noin minuutin katselemisen jälkeen, aika hohhoijjaata.

   Poista
 2. Entä sotiin tai historiaan liittyvät elokuvat? Äideistä parhain, Missä kuljimme kerran, Tali-Ihantala 1944? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne taas ns. kuuluu olla olemassa. :D Jokaisella maalla on historialliset tuotoksensa joita... Tarvitaan? En osaa selittää, ne vaan kuuluu meidän historiaan ja sivistykseen :D historialliset leffat kyllä Suomessa onnistuu aika hyvin jos vertaa muuhun paskaan mitä tuotetaan.

   Poista
 3. Tää kirjoitus osu ja uppos! Ei Suomessa osata tehdä esim. kunnollisia toiminta/kauhu/oikeestaan mitään elokuvia, joihin tarvitaan CGI:ta. On varmasti olemassa joitain hyviä suomalaisia elokuvia, kuten Kätilö ja Puhdistus ja muut sen tapaiset. En oo kyllä kumpaakaan nähnyt, mutta voisin kuvitella tietyn katsojakunnan pitävän niistä. Mää ite en pitänyt yhtään Pahasta Maasta, Pahoista Pojista (tosin Jasper Pääkkönen <3) enkä Vuosaaresta. Kaikissa niin ikäviä ihmiskohtaloita, että ihan ahdisti ja hemmetti Pahoissa Pojissa Vesku Loirin hahmo tappaa KOIRAN. Se oli mulle liikaa, varsinkin kun olin aika pieni kun näin sen. Noiden kaltaisista leffoista ei jää mitenkään semmonen uudistuneen raikas olo vaan lähinnä tosi ikävä fiilis pitkäks aikaa.

  Sitten on tää toinen ääripää, kuten Äkkilähtö, 21 Tapaa Pilata Avioliitto, Sisko Tahtoisin Jäädä, Luokkakokous... Ei yhtään kiinnosta nähdä niitä, koska tiedän ettei niissä oo mitään uutta. Suomalaiset leffat toistaa tosi paljon itteään ja sen takia en viittis tuhlata arvokkaita tunteja turhaan.

  Muita huonoja leffoja on varmaankin Rööperi, Lieksa ja Skavabölen Pojat. En osaa sanoa miks, olivat vaan tosi omituisia.

  VastaaPoista
 4. Paskin leffa mitä ikinä oon nähnyt on tietysti suomalainen ja nimi on roskisprinssi..Samaan kastiin menee joku pussikaljaelokuva ja kulman pojat, ei vittu soikoon edes juonta koko eloku assa. Päätöntä paskaa alusta loppuun. Kestää sata vuotta ja kun loppuu niin mietit että mitä helvettiä miten se nyt jo loppu ku ei siinä tapahtunu koko elokuvassa mitään. Taattua laatua.

  VastaaPoista
 5. Minusta taas Suomessa osataan tehdä hyviä rikosleffoja, kuten Ruotsissakin. Ja myös joitain komediaelokuvia :)

  Se vaan ärsyttää, että kaikissa elokuvissa on Putous-tähtiä nykyään, ne pilaavat suomalaiset elokuvat. Suomessa olisi hyviä näyttelijöitä ja paljon, mutta ei vaan pyydetä enää näyttelemään, kun aina vaan ne samat naamat.

  Oma inhokkileffa taitaa olla lehmiä ja sikoja, en voi jostain syystä sietää Mikko Leppilampea. Samassa leffassa näyttelevä Laura Birn on yksi parhain suomalainen näyttelijä :)

  VastaaPoista
 6. Minusta taas Suomessa osataan tehdä hyviä rikosleffoja, kuten Ruotsissakin. Ja myös joitain komediaelokuvia :)

  Se vaan ärsyttää, että kaikissa elokuvissa on Putous-tähtiä nykyään, ne pilaavat suomalaiset elokuvat. Suomessa olisi hyviä näyttelijöitä ja paljon, mutta ei vaan pyydetä enää näyttelemään, kun aina vaan ne samat naamat.

  Oma inhokkileffa taitaa olla lehmiä ja sikoja, en voi jostain syystä sietää Mikko Leppilampea. Samassa leffassa näyttelevä Laura Birn on yksi parhain suomalainen näyttelijä :)

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!