HUOM! Blogin tarkoitus ei ole loukata ketään tai aiheuttaa minkäänlaista mielipahaa. Tekstit ovat pääsääntöisesti aivotonta läpäheittoa tai humoristista lätinää. Toisinaan kynään tartutaan vakavammallakin mielellä. Mikäli huumorini tai tyylini ei uppoa, blogissa esiintyvät kannanotot aiheuttavat harmia tai tekstit kuulostavat yli-ikäisen pissiksen rageemiselta, suosittelen vaihtamaan sivustoa.

torstai 16. kesäkuuta 2016

Liikunnan iloa(ko?)

Mä olen huomannut tässä parin vuoden aikana, miten liikuntaan suhtaudutaan yllättävän negatiivisella tavalla. Ei niinkään fitnessurheiluun tai kilpaurheiluun, vaan sunnuntaiurheiluun, jota toteuttaa kaltaiseni tavalliset pulliaiset. Liikunta meidän Matti Meikäläisten piireissä tuntuu olevan suorastaan saatanasta, Luciferin lemppariharrastus.

Oli sitten flunssa, allergia, norovirus, raivotauti tai vesikauhu, syy on liikunnassa. "No ei ihme ku liikut niin paljon!", "vähemmästäkin kuntosalilla käymisestä tulee kipeeks!", "kannattaisko vähän himmata tahtia?". Ymmärtäisin jos vetäisin vuorokaudesta 12 tuntia Zumbaa, rumbaa, salsaa, maratonia, maailman vahvin mies -kilpailuja ja aitajuoksua, mutta kun puhutaan normaalista suositellusta liikuntamäärästä. Tunti päivässä ei pitäisi vielä tappaa ketään, kun jäljelle jää kuitenkin 23 makoiluun. Jos jokainen jalkasilsa ja vesirokko johtuu aivan tavallisesta liikuntasuorituksesta, niin kannattaa sitten varmuuden vuoksi rajoittaa myös roskien viemistä ja rappusten kävelyäkin.

Liikuntaan vedetään mukaan toki myös ravinto. Pullaa pitää syödä tuplamäärä, koska puolen tunnin kävelylenkki on olevinaan niin helvetin rasittavaa. Ku eihän liikkuva ihminen liho! Kuihtuu vaan ja voi minä hetkenä tahansa kuolla kupsahtaa! Ja jos satut valitsemaan sen light-tuotteen tai terveydellisistä syistä välttelet leipää, niin alkaa marina "ei sun tarttis kattoo mitä suuhus laitat". Anteeksi nyt vaan, mutta mun mielestä kaikkien kannattais edes joskus vilkaista sitä lautasta, kokoon tai ikään katsomatta. Hirveen tiukassa elää se kuvitelma, että salikortti taskussa jotenkin estää läskin imeytymisen vatsan seudulle, samoin liikunta ilmeisesti karkoittaa myös E-koodeja ja muuta paskaa. 

Myös lääkärissä ei kannata mainita harrastavansa liikuntaa. "Sä vissiin liikut, mitä kaikkee harrastat?"-kysymykseen menin idioottina joskus luettelemaan kaikki lajit joista pidän ja satunnaisesti harrastan. Välittömästi olin saanut jonkun ikiliikkujaraakkileiman otsaani ja siitä lähtien kaikki vaivat ovat vain ja ainoastaan liikunnan syytä. Sitä ennen saamani asiallinen kohtelu muuttui syyttelyksi ja diagnoosit läimästään käteen lukemalla tietokoneelta tiedot. Vaikka mulla olisi aivan selkeä syy miksi paikkaa X kolottaa, niin jotenkin saadaan aina vedettyä siihen mukaan saatanan vaarallinen kuntosali, haitalliset kävelylenkit ja itse pahuus, spinningpyörän polkeminen. Vaikka tippuisin kalliolta karhunpesään raadeltavaksi, niin on se ihan varmasti sen crosstrainerin vika. 

Liikunnassa on myös se ikävä puoli, että keskimääräisesti liikkuvalta ihmiseltä odotetaan helvetisti. Miks sä et kyykkää enemmän, teetkö hei tarpeeks viikossa persettä, kai sä muistat reenata myös silmämunien takaosan lihaksistoa ja venyttää varpaanvälejä?! Eiks sun kannattais syödä vähä vähemmän sokeria ja panostaa puhtaaseen protskuun?? Vedäkkö leukoja, aijjaa mikset?? Ja syyksihän ei kelpaa omat mielihalut ja tai oma motivaatio, vaan sillon ku liikutaan niin sitten liikutaan jumankekka kehonrakentajien oppikirjan mukaan! Ai saatana kun menisit  sohvaperunalta kysymään, että kai sä muistat käydä edes kerran viikossa kusettamassa rakkis että itekki saisit vähän raitista ilmaa, niin helvetti olis irti. Sehän on törkeää ja julmaa ja eikö ihmiset saa elää miten haluaa ja kuka on oikea ihminen arvostelemaan! Kyllä saa tehdä mikä tuntuu mukavalta! Että annetaan kaikkien kukkien kukkia, paitsi meidän väliinputoajien, jotka tykkää vaan jumppailla omaksi ilokseen. 

Mä en käsitä miksi liikunnasta tuleva ilo täytyy yrittää myrkyttää. Mikä saa ihmiset arvostelemaan muiden valintoja tai kiinnostuksen kohteita? Kyse kuitenkaan ei ole asiasta, joka muille edes millään tavalla kuuluisi tai pitäisi kenenkään pyllykkää kutkuttaa. 

Onko joku huomannut saman, vai olenko mä vaan liian herkkis ja vinkuva ämmä?
3 kommenttia:

 1. Itse olen koko pienen ikäni ollut alipainoinen, vaikka annoskoot ovat ikäni olleet valtavia. Lapsesta asti kun kuunteli näitä "söisit jotakin herrajumala" kauhistelijoita, niin opin myös lisäämään annoskokoja entisestään, että saisin tätä niin himoittua lihaa rumien luitteni ympärille, tuloksetta tosin. Nyt kun kolmekymmentä alkaa lähentelemään ja aineenvaihdunta hidastumaan, niin kyllä syömistottumukseni alkavat olla terveydellä vaarallisia. Normaalipainoinen sentään olen, mutta siellä alapäässä, joten arvatkaapa miten paljon ihmiset kauhistuu kun minä, laiha ihminen, kerron harrastavani liikuntaa keskimäärin 3 päivää viikossa ja nykyään katson mitä suuhuni laitan.

  Ihan yhtälailla minun sydämeen pakkautuu rasvat ja kolesterooli kohoaa, vaikka se läski ei luitteni ympärille tartu. Vuosi sitten oli sokeriarvot koholla eli kakkostyypin diabetes kolkuttelee ovella, jos jatkan epäterveellisellä linjalla ruuan suhteen. Arvaatko miten kauheat päivittelyt saan, jos kehtaan mennä tilaamaan kanasalaatin tai kun otan pitsani päälle jotakin muuta kuin salamia, tuplajuustoa ja majoneesia :D "Eihän sinun tarvitse laihduttaa!!!1" ihankuin terveellisesti ei voisi syödä muuten kuin laihdutustarkoituksessa.

  Lisäksi gluteenittoman ruokavalion noudattaminen tuntuu olevan rikos. "Älä nyt sinäkin tuommoiseen lähde, laiha nainen ei sinun tarvitse tuommoisia miettiä, vehnäpullaa vaan naamaan, kyllä sinulla on vara lihota!!1" ja kun kerron, että olen sairastanut keliakiaa viimeiset 15 vuotta niin heitetään siedätyskommentteja, kun katsos se minun Marttamummo parani keliakiasta kun siedätti itsensä pullalla.

  Okei meni vähän liikunnan ohi ravintoon, mutta tulipahan avauduttua! Terveelliset elämäntavat vaan tuntuvat olevan saatanasta nykypäivänä, parempi kuolla kunniallisesti 50 vuotiaana sydänkohtaukseen, kuin yrittää pitää verisuonet tukkiutumattomana, hyh, liikkumalla ja syömällä terveellisesti ja kohtuullisesti.

  VastaaPoista
 2. Nyt heitit muuten todella hyvän kysymyksen. Olen miettinyt vähän samaa viime aikoina, mutta juuri päinvastaisesta näkökulmasta. Mun kaverini liikkuu todella paljon, käy työpäivän aikana tykytunnilla uimassa tai jumpassa, hurauttaa fillarilla työmatkat, juoksee puolimaratonin monta kertaa viikossa, kisaa omassa lajissaan kerran tai kaksi viikossa ja lisäksi harrastaa seuratansseja eli tanssii hiki hatussa 4 tuntia illassa useita iltoja viikossa. Mä olen ollut sen kanssa matkoilla ja keskellä myrskyä hotellihuoneessa sen piti alkaa jumppaamaan, kun päivän liikunta ei vielä patikointiretkellä tullut saavutettua, sehän oli vaan kävelyä. Voi olla, ja toivoisin että niin olisikin, että mä olen ymmärtänyt vähän väärin ja se oikeasti myös antaa kroppansa levätä ja pitää vapaapäiviä liikkumisesta, mutta ei vaan mainitse niistä kaikkia menoja luetellessaan. Mä myönnän olevani vähän kade sen kunnosta, koska voisin itse liikkua enemmän, mutta en haluaisi ihan tollanenkaan olla. Se, mitä se mulle kertoo, kuulostaa ainakin tosi uuvuttavalta. Mä ajattelen, että sen pitäisi myös levätä, mutta koska en halua olla inhottava kaveri, en sano sille mitään. Mutta ei tämäkään musta ihan oikein ole. Kyllä kaverin kanssa pitäisi voida jutella asiasta kuin asiasta ja sanoa, että oletkohan sä nyt vähän seonnut kun liikut noin paljon (tai vaihtoehtoisesti et liiku ollenkaan, kenestä nyt onkin kyse). Vai olenko mä tässä nyt vaan se kateellinen idootti, kun edes ajattelen näin?

  VastaaPoista
 3. Vintagella; Et todellakaan ole, ihan asian ytimessä olet. Ihmisillä (ainakin Suomessa) tuntuu vähän liian usein olevan se "Kaikki tai ei mitään"-mentaliteetti. Että jos ei vedetä sata lasissa veren maku suussa ja otsasuonet sinkoillen niin sitten ei vedetä ollenkaan. Jokainen toki treenaa tyylillään, mutta kyllähän nämä itsensä ylikuntoon ja sitä kautta puolen vuoden totaaliseen treenikieltoon vetäjät ovat vähän ihmetystä aiheuttava ryhmä.

  VastaaPoista

Ei muutaku kommenttia tiskii!